Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
21. 3. 2019,
18.30

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Euro 2020 slovenska nogometna reprezentanca Robert Berić

Četrtek, 21. 3. 2019, 18.30

5 let

Robert Berić

Še enkrat je dokazal, da ga nikoli ne gre odpisati

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Robert Berić | Robert Berić bi moral biti pomemben člen nove reprezentance Matjaža Keka. | Foto Vid Ponikvar

Robert Berić bi moral biti pomemben člen nove reprezentance Matjaža Keka.

Foto: Vid Ponikvar

Robert Berić, ki bi lahko na današnji prvi tekmi Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 v Hajfi proti Izraelu igral od prve minute, morda pa na igrišče vstopi v nadaljevanju tekme, je na tokratni reprezentančni zbor, prvi pod vodstvom Matjaža Keka, prišel dobre volje. Kako ne bi, ko pa si je pri Saint Etiennu, pri katerem ga je marsikdo že večkrat odpisal, spet izboril status prvokategornika in na zadnji tekmi pred prihodom v Slovenijo tudi zadel.

Matjaž Kek
Sportal Bo Matjaž Kek spet zamižal na eno oko, pozabil na čast in uspel?

"Da, res sem lahko zadovoljen. Forma je dobra. Na zadnjih dveh tekmah sem igral od začetka, na zadnji tudi zadel, tako da sem dobro pripravljen. Tako fizično kot psihično. Upam, da v podobnem slogu nadaljujem tudi na tekmi proti Izraelu," je v času priprav na današnjo tekmo, ki se začne ob 20.45, povedal Robert Berić.

V sistemu novega selektorja je prostor za samo enega pravega napadalca, in ker je Andraž Šporar za Slovan iz Bratislave v tej sezoni zabil kar 25 golov, naj bi bil Ljubljančan v prednosti, a obstaja tudi precej možnosti, da bo od prve minute zaigral 27-letni Krčan. Tudi zaradi tega, ker velja za fizično močnejšega in agresivnejšega nogometaša, in tudi zato, ker je v primerjavi s svojim kolegom iz napada v reprezentanci že zadel. Do zdaj je v majici slovenske članske izbrane vrste prispeval dva gola.

Kako se bo razpletla tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 med Izraelom in Slovenijo?

  • zmagal bo Izrael
    10,69 %
    87 glasov
  • zmagala bo Slovenija
    75,55 %
    615 glasov
  • brez zmagovalca
    13,76 %
    112 glasov
Oddanih 814 glasov

Najbolj pomembna je zmaga

"Vsak si želi igrati. Seveda tudi jaz upam, da bom, a pomagati je mogoče tudi na drugačen način. Pomembno je predvsem, da vsi delamo za Slovenijo, in še bolj pomembno je, da v Izraelu zmagamo. Kdo bo igral in kdo bo dal gol, ni tako pomembno," pravi napadalec, ki je do zdaj za Slovenijo odigral 19 tekem. Med strelce se je vpisal septembra lani pri nesrečnem porazu na Cipru z 1:2 v ligi narodov in septembra 2015, ko je v polno meril za zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 nad Estonijo z 1:0.

V družbi Reneja Krhina pred enim izmed treningov v obdobju priprav na tekmo z Izraelom. | Foto: Vid Ponikvar V družbi Reneja Krhina pred enim izmed treningov v obdobju priprav na tekmo z Izraelom. Foto: Vid Ponikvar

"V Izraelu sem s Saint Etiennom že igral, tako da dobro vem, kaj nas čaka. Vem, da je tam vedno težko igrati. Navijači poskrbijo za vroče vzdušje, izraelski nogometaši pa so dobri in borbeni, ampak kljub temu sem optimist. Vemo, da smo kakovostni in vemo, da lahko pridemo do dobrega rezultata. Tudi zmagamo lahko," pravi nekdanji nogometaš Interblocka, Maribora, graškega Sturma, dunajskega Rapida in tudi belgijskega Anderlechta, ki zdaj igra za Saint Etienne. Z uglednim francoskim prvoligašem je v Izraelu gostoval avgusta 2016, ko je v kvalifikacijah za ligo Europa s soigralci zmagal z 2:1 in si utrl pot v skupinski del tekmovanja. Takrat je bil na igrišču 78 minut.

Vesel Jana Oblaka in boljšega vzdušja

Tudi on je vesel, da se je vrnil Jan Oblak. | Foto: Vid Ponikvar Tudi on je vesel, da se je vrnil Jan Oblak. Foto: Vid Ponikvar "Veseli me, da je zdaj vzdušje okoli reprezentance nekoliko boljše. Zdi se mi, da navijači spet verjamejo v to, da lahko nekaj naredimo. To je super. S podporo navijačev bo veliko lažje. Upam, da bomo upravičili njihova pričakovanja in jih razveselili. Za zdaj je prezgodaj govoriti, a jasno je, da moramo biti predvsem pametni in zavzeti. Verjamem, da bomo začeli dosegati boljše rezultate," je o novi reprezentančni zgodbi z novim selektorjem povedal Berić, ki se je razveselil tudi povratnika v izbrano vrsto Jana Oblaka.

"Seveda je to dobrodošlo. Vemo, da govorimo o enem od najboljših, za nas kar najboljšem vratarju na svetu. Pogrešali smo ga in smo veseli, da je tukaj," je o zvezdniku madridskega Atletica povedal izkušeni slovenski napadalec, ki je za Saint Etienne, desetkratnega francoskega prvaka, do zdaj sicer odigral 78 tekem v vseh tekmovanjih in zabil 28 golov.

Španija nogomet
Sportal Tudi Španci in Italijani brez napak, veseli se tudi BiH

Vsi so ga že odpisali, potem pa ...

V tem uglednem klubu s številnimi navijači je do zdaj preživel marsikaj. Takoj po prihodu iz Rapida in 7,5 milijona evrov vrednem prestopu je zavzel pomembno vlogo v ekipi in na prvih 12 tekmah v zelenem dresu zabil pet golov, prispeval pa tudi dve asistenci, a se potem huje poškodoval.

Odsoten je bil skoraj eno leto, se uspešno vrnil na igrišče, zabijal gole, a se potem … Spet poškodoval.

V drugi polovici sezone 2016/17 je vnovič začel igrati, pa nato na začetku naslednje sezone izgubil mesto v postavi, zato se je odločil, da se bo preselil. Za pol leta so ga posodili v Anderlecht, a je v Belgiji igral zelo malo oziroma praktično nič.

Navijači Saint Etienna, s katerim je pred kratkim podaljšal sodelovanje, ga obožujejo. | Foto: Reuters Navijači Saint Etienna, s katerim je pred kratkim podaljšal sodelovanje, ga obožujejo. Foto: Reuters

V drugi polovici prejšnje sezone se je vrnil v Saint Etienne, začel igrati vse bolj pogosto, prispeval tudi nekaj golov, pa se pred začetkom te sezone spet znašel na robu. Igral ni skoraj nič, iskati je začel morebiten nov klub, ki pa ga ni našel. Ostal je v Franciji, se začel boriti za svoje mesto pod soncem in spet vstal na noge.

Med navijači Saint Etienna zelo priljubljeni napadalec je začel igrati in zabil tudi nekaj golov, za nameček pa je bil februarja letos nagrajen še s podaljšanjem pogodbe, ki zdaj velja do leta 2022.

V tej sezoni je ob 17 nastopih v vseh tekmovanjih sicer pri šestih golih. Štiri od teh je dosegel v francoskem prvenstvu, v katerem je Saint Etienne trenutno na visokem petem mestu.

Preberite še:

Slovenija Amsterdam 2000
Sportal Začelo se je s krajo, ki je Slovenija zlepa ne bo pozabila
Sportal Izrael poskrbel, da so Oblaka obšle slabe slutnje
Miha Zajc
Sportal Ena redkih svetlih točk Slovenije v lanskem letu, ki verjame v boljše čase
Eran Zahavi
Sportal Afera kapetanski trak nekoliko drugače. Izraelec zakuhal incident, kaj ga čaka?
Andreas Herzog
Sportal Izraelcem uničil sanje, lani pa tako šokiral, da so omenjali celo psihiatra
Josip Iličić
Sportal Prišel, da bi izpolnil drzne napovedi Zlatka Zahovića #video
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek in druščina že v Izraelu
Jaka Bijol
Sportal Ni več "ta mali", se pa še vedno počuti kot novinec
Petar Stojanović
Sportal Kek bi mu potrgal ušesa, on mu daje prav #video
Bojan Jokić
Sportal Kapetan brez črnega madeža, ki se je nehote znašel sredi vroče debate
Luka Zahović
Sportal Zahović razkril, kaj mu je priznal Skomina, a mu tega ne zameri
Jan Oblak
Sportal Po enem letu se je vrnil Jan Oblak in odgovarjal na neprijetna vprašanja
Ne spreglejte