Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
19.51

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Natisni članek

Euro 2020 Matjaž Kek Josip Iličić Bojan Jokić Jan Oblak Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 19.51

5 let, 1 mesec

Začetek priprav za evropsko prvenstvo 2020

Po enem letu se je vrnil Jan Oblak in odgovarjal na neprijetna vprašanja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Jan Oblak | Jan Oblak se je po natanko enem letu vrnil v slovensko reprezentanco. | Foto Vid Ponikvar

Jan Oblak se je po natanko enem letu vrnil v slovensko reprezentanco.

Foto: Vid Ponikvar

Jan Oblak, z naskokom najboljši slovenski nogometaš in tudi eden od najbolj cenjenih športnikov pri nas, se je pričakovano pojavil na današnjem začetku priprav za kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Po natanko enem letu je zvezdnik Atletica Madrida stopil pred slovenske novinarje in odgovarjal na neprijetna vprašanja, ki so ga doletela. Ob njegovi rami je, morda kot opora, stal novi selektor Matjaž Kek, ki odgovora na vprašanje, kdo bo v prihodnosti kapetan Slovenije, še ni razkril. "Želim imeti 24 kapetanov," je spet ponovil povratnik na klop slovenske izbrane vrste.

Že dolgo se v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju ni zbralo tako veliko število novinarskih ekip, kot se jih je danes. Že pol ure pred predvidenim začetkom medijskih aktivnosti pred popoldanskim treningom je bil prostor, namenjen za pogovore z nogometaši in strokovnim štabom reprezentance, poln.

Ni skrivnost, zakaj je bilo tako. Ob današnjem začetku priprav na prvi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020, ki je tudi prva akcija povratnika na klop Slovenije, če pustimo januarski izlet selekcije najboljših igralcev slovenske lige v Španijo ob strani, se je po skoraj natanko enem letu v reprezentanco vrnil njen z naskokom najbolj cenjeni član.

V reprezentanci le 18, v ligi prvakov že 42 nastopov

Nazadnje je za Slovenijo branil oktobra 2017. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Nazadnje je za Slovenijo branil oktobra 2017. Foto: Morgan Kristan/Sportida Čeprav je z naskokom najboljši in najbolj cenjen slovenski nogometaš, star pa je 26 let, je Jan Oblak za Slovenijo do zdaj odigral vsega 18 tekem. Več kot enkrat manj, kot jih je v ligi prvakov nabral v dresu Atletica.

V slovenskem dresu je ob odsotnosti poškodovanega Samirja Handanovića debitiral novembra 2012 z 20 leti na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 proti Norveški v Oslu. Tudi pozneje je bil v izbrani vrsti rezervist kolega iz milanskega Interja. Na kvalifikacijskih tekmah je zaigral samo še na ne preveč pomembni tekmi zadnjega kroga rednega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v San Marinu, potem pa po odhodu Handanovića dočakal priložnost in stopil med vratnici Slovenije.

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 je branil na vseh desetih tekmah. Na polovici od teh tekem je zaklenil svoja vrata, na njih pa prejel sedem golov. Zadnja dva oktobra 2017 pri remiju z 2:2 proti Škotski v Stožicah. To pa je bil tudi njegov zadnji nastop med vratnicama Slovenije.

Spomnimo, na istem mestu se je marca lani ob debitantski akciji Tomaža Kavčiča pojavil nasmejan in razpoložen za pogovore z novinarji, a nato na dan prijateljske tekme proti Avstriji v Celovcu, ko je zdaj že nekdanji selektor povedal, kdo bo novi kapetan Slovenije, to pa ni bil on, zapustil izbrano vrsto.

"Jan Oblak je reprezentanco zapustil zaradi poškodbe rame," so uradno razlago takrat ponudili pri Nogometni zvezi Slovenije, a ko je zaradi ramena izpustil še preostalih osem tekem Slovenije v letu 2018, medtem ko je za Atletico branil redno in med vratnicama Madridčanov blestel, je postalo jasno, da v tej zgodbi nekaj smrdi.

Toliko bolj je to jasno postalo lansko jesen, ko se je v Madridu o vrnitvi v reprezentanco pogovarjal s predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem in ob tem izrecno zahteval, da na sestanku ni prisoten takratni selektor. Takrat je obljubil, da se bo z začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 vrnil in zdaj, ko je na delu že nov selektor, obljubo tudi izpolnil.

Jan Oblak o tem, zakaj ga eno leto ni bilo v slovenski reprezentanci:

Jan Oblak: Ne bi me bilo ne glede na to, kdo bi bil selektor

"Predvsem sem jesenske akcije izpustil zaradi ramena. Čeprav sem treniral in igral, kolikor se je dalo, sem do decembra lani igral s pomočjo injekcij. Kar zadeva prejšnjega, zdajšnjega selektorja ali kogarkoli, je jasno, da bi jesenske tekme izpustil ne glede na to, kdo bi bil selektor. Matjaž Kek, Srečko Katanec, Tomaž Kavčič. Kar zadeva to, je bilo tako. So pa nekatere stvari, o katerih v medijih ne bi razlagal. To je to, kar lahko povem," je Jan Oblak obkrožen z novinarskimi mikrofoni in televizijskimi kamerami, za začetek odgovoril na vprašanje, naj enkrat za vselej razjasni, zakaj ga eno leto ni bilo v reprezentanci – zaradi kapetanskega traku, poškodbe ali prejšnjega selektorja.

"S selektorjem sva se pogovarjala o drugih stvareh, o kapetanskem traku nič posebnega. Rekel sem, da to ni moj pogoj, niti ne sanjam o tem, da bi bil kapetan. Selektor se bo odločil, kot se bo. Njegovo odločitev bomo spoštovali vsi igralci. Ne glede na to, kdo bo kapetan. Bojan Jokić, Miha Mevlja … Kdorkoli," je še povedal edini Slovenec, ki je član svetovne nogometne smetane in spada med najboljše nogometne vratarje na svetu.

Odgovora na vprašanje, ki ga nestrpno pričakujemo, nismo dobili

Matjaž Kek je ob pogovoru z novinarji stopil ob ramo svojega prvega zvezdnika. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je ob pogovoru z novinarji stopil ob ramo svojega prvega zvezdnika. Foto: Vid Ponikvar Morda zaradi tega, da bi mu – vešč medijskega nastopanja, kot je – ponudil oporo, je ob njem vseskozi stal tudi selektor. "Trak bo nekdo moral imeti, a pričakujem 24 kapetanov in predvsem igralcev, ki jim igranje za reprezentanco nekaj pomeni. Za nekoga je trak obremenitev, za nekoga ne, ampak na koncu je to stvar garderobe in sploh ni tako pomembno, kot se morda zdi. Imamo ogromno drugih zadev, ki jih moramo pred tem spoznati. Jasno pa je, da trak pomeni odgovornost in ga mora nositi nekdo, ki to spoštuje in se tako vede tudi zunaj igrišča. Da to na koncu koncev tudi javno pokaže," je pričakovano ovinkaril Matjaž Kek in dal vedeti, da, vsaj javno, o novem kapetanu ne bo govoril.

Matjaž Kek ob vprašanju o tem, ali je Jan Oblak med kandidati za kapetana:

"Ni nobenih zamer. Ne vem, o kakšnih zamerah govorite. To so stvari, ki jih omenjate vi. Med nami, igralci, ni nobenih zamer. Z nekaterimi igralci sem bil tako ali tako vseskozi v navezi in se z njimi pogovarjal. Vsi vedo, kakšen je bil položaj, in vedo, kako je bilo z mojo poškodbo. Če bi bile zamere, bi kdo pristopil do mene in mi to tudi povedal, ampak se to ni zgodilo. Vse je tako, kot je bilo pred enim letom. Tukaj ne bo nobenih težav. Če pa je kakršnakoli zamera bila, potem bi bil vesel, če bi katerikoli igralec ali član strokovnega štaba prišel do mene in to z menoj tudi razčistil," je Oblak, ki je pri 26 letih pri vsega 18 nastopih za Slovenijo, povedal o tem, ali ga kdo od soigralcev v reprezentanci gleda postrani.

O čem je še govoril Jan Oblak?

O pričakovanjih pred začetkom kvalifikacij
"Vsi smo prišli z visokimi ambicijami, kar je normalno. Vsi imamo svoje želje. Verjamem, da nam lahko s pozitivno energijo uspe, ker je bilo v zadnjem času preveč negativnosti. Če bomo vsi skupaj pozitivni, tako igralci, kot strokovni štab kot tudi vi, novinarji, lahko dosežemo velike stvari. Verjamem v to ekipo in to, da bomo delali dobro. Na novo smo zbrani, časa do tekem ni veliko. Prepričan sem, da če bomo vsi pokazali, kaj znamo in bomo držali skupaj, lahko pridemo do dobrega rezultata."

O energiji, ki je v reprezentanci
"Nismo še toliko časa skupaj, da bi lahko ocenjeval, a s soigralci se razumemo, pogovarjamo, kar je najbolj pomembno. Družimo se, tako da je vzdušje takšno, kot je potrebno za dober rezultat."

O odzivu navijačev, ki ga pričakuje
"O tem nisem razmišljal. Ne vem, zakaj bi bil deležen kakršnegakoli drugačnega sprejema. Bil sem odsoten zaradi poškodbe. To, kako me bodo sprejeli, je odločitev navijačev, s katero se ne obremenjujem. Upam, da bodo podpirali reprezentanco, saj podporo potrebujemo. Kar zadeva mene, pa je to na koncu njihova odločitev. Želim si, da bi vsi stali za ekipo in reprezentanco, jo sprejeli na dostojen način in nam pomagali do dobrih rezultatov."

Zvezdnik Atletica je bil kljub ne najboljšem tednu, ki je za njim, dobro razpoložen. | Foto: Vid Ponikvar Zvezdnik Atletica je bil kljub ne najboljšem tednu, ki je za njim, dobro razpoložen. Foto: Vid Ponikvar
O želji, da se s Slovenijo uvrsti na veliko tekmovanje
"Še marsičesa nisem dosegel. Sem šele na začetku svoje poti in imam veliko sanj. Seveda tudi to, da bi zaigral na evropskem ali svetovnem prvenstvu v Slovenijo. Želim si tudi osvojiti ligo prvakov in dosegati dobre rezultate s klubom, a uspeh s svojo državo bi štel dvojno. To je nekaj najlepšega, če prineseš veselje državi, v kateri si se rodil, bil tam vzgojen in v njej začel. Rad bi prinesel veselje vsem, ki me podpirajo."

O slabem tednu z Atleticom
"Seveda je bil zadnji teden, v katerem smo izpadli iz lige prvakov po preobratu proti Juventusu v Torinu in potem izgubili tudi prvenstveno tekmo, zame zelo naporen in težak, saj se je v enem tednu razblinilo to, za kar smo delali vse leto. Ampak sem profesionalec, treba se je pobrati po vsakem porazu in se iz njega naučiti. V reprezentanco sem prišel z dobro energijo in verjamem, da jo lahko na koga tudi prenesem, tako kot tudi obrabno. Verjamem, da lahko tudi soigralci pomagajo meni in z dobrim rezultatom vsi pridemo do tega, česar si želimo."

O pričakovanjih s tekem proti Izraelu in Makedoniji.
"O tem je zelo neugodno govoriti, a jasno je, da je na voljo šest točk. Kaj pričakujemo, je težko odgovoriti, lahko povem samo, česa si želim. Sigurno sta to dve zmagi, a na koncu bomo videli, kako se bomo odzvali na igrišču. Če bo tako, kot mora biti, verjamem v uspeh. Koliko točk bomo osvojili, bomo pa videli v nedeljo zvečer."

Kaj o kapetanskem traku pravita preostala kandidata?

Josip Iličić pravi, da se s kapetanskim trakom ne obremenjuje. | Foto: Vid Ponikvar Josip Iličić pravi, da se s kapetanskim trakom ne obremenjuje. Foto: Vid Ponikvar O kakršnikoli zamerah niso govorili niti njegovi soigralci. Vsi po vrsti so se razgovorili o tem, koliko tako dober nogometaš pomeni vsaki ekipi in kako zelo veseli so, da so spet skupaj. Pričakovano. Tako so govorili tako Robert Berić, Miha Zajc kot nekoliko mlajša Luka Zahović in Jaka Bijol, ki so prav tako stopili pred mikrofone. Kaj pa sta o temi, ki ji je bilo v zadnjem letu namenjene nepričakovano veliko časa in prostora, povedala tista, ki naj bi bila ob Oblaku glavna kandidata za kapetanski trak?

"Kapetan želi biti vsak. Jasno je, da sem sam med bolj izkušenimi in uveljavljenimi reprezentanti, bil sem kapetan do zdaj in lahko rečem, da si to štejem v čast, ampak hkrati povem, da je to vprašanje, na katero bo odgovor podal selektor. Menjavajo se selektorji, menjavajo se igralci, menjavajo se tudi kapetani. Pred nami je nova zgodba. Ne bom užaljen, če ne bom kapetan. Pomembno je, kdo je vodja na igrišču. Pomembni so samo rezultati," je povedal Bojan Jokić, s 94 nastopi z naskokom najbolj izkušeni reprezentant, ki je bil njen kapetan v zadnjem letu.

Dozdajšnji kapetan Bojan Jokić pravi, da ne bo užaljen, če bo izgubil kapetanski trak. | Foto: Vid Ponikvar Dozdajšnji kapetan Bojan Jokić pravi, da ne bo užaljen, če bo izgubil kapetanski trak. Foto: Vid Ponikvar

"Z njim nimam nobenih težav in mislim, da je tako z vsemi v ekipi. To je njegova določitev, mi sprejmemo vsakega. Vemo, kaj nekdo, ki igra na tako visoki ravni, kot igra on, pomeni reprezentanci. Ni nobenih težav," pa je dejal Josip Iličić, ki je v zadnjem obdobju najboljši slovenski reprezentant in je, predvsem v drugi polovici lanskega leta, tako na igrišču kot ob njem prevzel vlogo enega vodij ekipe, kot tak pa seveda postal tudi kandidat za kapetana. "Vsak si želi biti kapetan, takšno odgovornost bi seveda z veseljem sprejel, a vodja si lahko s trakom ali brez. Zame ni pomembno, ali bom kapetan jaz ali kdo drug. Pomembno je le to, da bomo pravi na igrišču," je o vroči temi spregovoril 31-letni zvezdnik prve italijanske lige, ki je v reprezentanci trenutno pri 56 nastopih in šestih zadetkih.

Kdo naj bo kapetan slovenske nogometne reprezentance?

  • Josip Iličić
    65,92 %
    1178 glasov
  • Bojan Jokić
    6,99 %
    125 glasov
  • Jan Oblak
    21,32 %
    381 glasov
  • nihče izmed naštetih
    5,76 %
    103 glasov
Oddanih 1787 glasov

Težave, ki so skazile selektorjevo idilo

Kranjčan sicer igra v odlični formi in je tudi na tokratni zbor prišel po tem, ko je na zadnji tekmi v dresu Atalante zadel, kar je bil njegov deveti prvenstveni zadetek v tej sezoni, a je na nedeljski tekmi proti Parmi (1:1) prejel tudi neugoden udarec, zaradi katerega je trenutno pri vadbi precej previden. Ob sijajni formi številnih reprezentantov zagotovo novica, ki skrbi selektorja. Žal ne edina. Rene Krhin je zadnjo tekmo Nantesa izpustil zaradi poškodbe. Benjamin Verbič nekaj časa ni treniral zaradi angine in je izpustil nekaj zadnjih tekem kijevskega Dinama, na zadnji pa zaigral le v zadnjih minutah. Nejc Skubic je prihod odpovedal zardi osebnih težav, medtem ko je rezervni vratar Matic Kotnik v Grčiji ostal zaradi poškodbe.

Nogometaši so pod budnim očesom selektorja v ponedeljek trenirali dvakrat. | Foto: Vid Ponikvar Nogometaši so pod budnim očesom selektorja v ponedeljek trenirali dvakrat. Foto: Vid Ponikvar

Nekateri reprezentanti so se sicer na Brdu pri Kranju pojavili že v nedeljo zvečer, v ponedeljek dopoldne opravili prvi, regeneracijski trening, popoldne pa v polni zasedbi že imeli prvi pravi trening. Trenirali bodo še v torek dopoldne in se potem po kosilu odpravili na dolgo pot v Haifo, kjer jih v četrtek zvečer čaka tekma proti Izraelu, s katero bodo začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. Še pred tem, v sredo zvečer, bodo trenirali tretjič in zadnjič. Dan za tem se bodo podali na pot nazaj domov, v petek popoldne spet trenirali, v soboto zvečer opravili uradni trening pred naslednjo tekmo in v nedeljo zvečer v Stožicah proti Makedoniji odigrali prvo domačo tekmo v letu 2019.

Razpored Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020:

21. marec 2019: Izrael – Slovenija
24. marec 2019: Slovenija – Severna Makedonija
7. junij 2019: Avstrija – Slovenija
10. junij 2019: Latvija – Slovenija
6. september 2019: Slovenija – Poljska
9. september 2019: Slovenija - Izrael
10. oktober 2019: Severna Makedonija – Slovenija
13. oktober 2019: Slovenija – Avstrija
16. november 2019: Slovenija – Latvija
19. november 2019: Poljska - Slovenija

Preberite še:

Sportal Iličić mojstrsko zatresel mrežo, a se tudi poškodoval #video
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek napada zgodovinski podvig, o katerem je lahko Slovenija le sanjala
Andraž Struna
Sportal Spremembe v reprezentanci: Struna in Sorčan namesto Skubica in Kotnika
Matjaž Kek
Sportal Keka moti, da se govori več o sodnikih kot o nogometu
Andreas Herzog
Sportal Selektor Izraela dan po Keku razkril svoja orožja
Matjaž Kek
Sportal Kaj Matjaža Keka po vrnitvi na selektorski stolček najbolj moti? #video
Matjaž Kek
Sportal Selektor Kek izbral 22 legionarjev, Zahovića in najstnika #video
Ne spreglejte