SiolNET. Sportal Nogomet
3,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Selektor Matjaž Kek o seznamu kandidatov

Kaj Matjaža Keka po vrnitvi na selektorski stolček najbolj moti? #video

3,80

termometer

Matjaž Kek
Matjaž Kek bo prvo tekmo v kvalifikacijah za EP 2020 vodil čez devet dni v Izraelu. Foto: nzs.si

Selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek je na druženje z novinarji, na katerem je predstavil seznam kandidatov za začetek kvalifikacij za EP 2020, prišel nasmejan. Več kot pol ure je v svojem slogu, zbrano in izčrpno odgovarjal na vprašanja sedme sile, proti koncu pa odprl srce in dal vedeti, kaj ga po vrnitvi na selektorski stolček najbolj moti.  

Matjaž Kek Sportal Selektor Kek izbral 22 legionarjev, Zahovića in najstnika #video

''Tako daleč je prišlo, da preprosto komaj čakam, da bom šel na igrišče. Že štiri mesece samo hodim na tekme, jih spremljam, se vozim. Televizije imam že 'poln kufer'. Zanima me igrišče, konkretnost, 'gas' in gremo,'' je povratnik na vroči selektorski stolček v nekaj stavkih opisal nestrpno pričakovanja začetka pravih, kvalifikacijskih tekem.

Štiri mesece po tem, ko se je vrnil na mesto selektorja, bo Matjaž Kek končno imel priložnost, da se dokaže tam, kjer se odloča o točkah. Na nogometnih arenah. ''Dovolj je besed, čas je za dejanja,'' sporoča Mariborčan, ki bo čez devet dni vodil Slovenijo v uvodnem krogu kvalifikacij za EP 2020. Če ne bo težav z zdravjem, bo za gostovanje v Izraelu kandidiralo 24 nogometašev.

O tem, zakaj se je odločil za njih, o prihodnosti slovenskega nogometa in še čem se je razgovoril na novinarski konferenci, s katero je uradno začel akcijo Izrael, in izpovedal željo, da Slovenijo popelje na evropsko prvenstvo. Dotaknil se je različnih tem, razpredal je tudi …

… o seznamu kandidatov …

Vsi pričakujemo, da bi bila Slovenija boljša, pozitivna. Seveda bo treba za to nekaj narediti, ne le govoriti. Igralci, ki so na seznamu, so v tem trenutku najboljši in zame edini pomembni.

… o tem, kako iz igralcev, ki že dalj časa sestavljajo okostje slovenske reprezentance, izvleči bistveno več, kot so njegovi predhodniki …

To je moje temeljno poslanstvo. V tem trenutku ne vidim igralca, ki bi bil v takem položaju, da bi lahko sam odločal tekme. Moramo napraviti homogeno ekipo, ki bo stopila na igrišče in bo videti kot eno. To je glavna poanta. V preteklosti se je dokazalo, da je slovenska reprezentanca delovala takrat, ko je bilo na igrišču vseeno, kdo se kako piše, kdo je koliko star in od kod prihaja. Ko so ljudje pripravljeni dati vse za drugega. To se lepo sliši, je pa včasih velika težava.

Slovenska nogometna reprezentanca je lani v ligi narodov odigrala šest tekem. Brez zmage je zasedla zadnje mesto v skupini. Slovenska nogometna reprezentanca je lani v ligi narodov odigrala šest tekem. Brez zmage je zasedla zadnje mesto v skupini. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Ne težim k temu, da so prijatelji zunaj igrišča, na igrišču pa morajo biti kot eno. Mora biti pozitivna energija. Naveličanost, ki sem jo videl v enem trenutku v reprezentanci, me je najbolj zmotila. Če ne bo enotnosti, pripravljenosti, da se za naše cilje kaj žrtvuje, potem je zgodba že na začetku obsojena na neuspeh. Živimo od rezultatov. Nimam pa veliko časa. Morda je celo dobro, da v nekem trenutku nimaš veliko možnosti, da bi filozofiral, kombiniral in si s čim razbijal glavo. Po dveh treningih bomo šli na polno. Prvi vtis je pomemben, to želim povedati igralcem.

… o kapetanu reprezentance …

To je stvar slačilnice. Ne mečem floskul, a če mi uspelo, da bi imel 23 kapetanov v Haifi, bi bil zadovoljen. In jaz poskrbim pri opremljevalcu za 23 trakov. Če bi se vsi vedli na tak način, kot ga pričakuješ od kapetana. Da bi imel vsak željo, odgovornost, ki jo kapetan nosi, bi bil del mojega poslanstva že rešen. O tem bom odločal sam, se bom pa pogovoril s svojimi sodelavci, konec koncev tudi z igralci. Nimam favorita.

… o reprezentanci Izraela …

Osredotočeni smo na dvoboj v Haifi. To bo prva tekma v skupini. Zanje so bile to vedno bojevite tekme, a z motivom in željo ne bi smeli zaostajati. Če bomo, bomo v težavah. O Izraelu vemo dovolj, dokler pa mi nismo postavljeni, je glavno razmišljanje o naši reprezentanci. Izrael je pripravljen. Začenja se nov ciklus, vedno so lahko mogoča presenečenja v postavitvah, a imajo s selektorjem Andreasom Herzogom iz lige narodov že oblikovano ekipo.

Kako je bilo na novinarski konferenci z Matjažem Kekom:


… o svežih imenih v zvezni vrsti, Adamu Gnezdi Čerinu, Damjanu Boharju, Jonu Stankoviću Gorencu …

Na papirju imam zloženo zadevo, bo pa treba počakati zadnje tekme. Menim, da je potrebnih nekaj svežih obrazov, pozitivne energije. Jon je standardiziral minutažo v Huddersfieldu, igra v premier league, mali (19-letni Adam Gnezda Čerin, op. p.) me je navdušil s svojim govorom telesa, željo. Ne zaradi let, ampak zaradi tega, ker s svojo raznovrstnostjo, neposrednostjo lahko da nekaj novega. Največ pričakujem od tistih, ki imajo določene izkušnje, ne le v nominaciji, ampak tudi prevzemanju odgovornosti. V tem vidim veliki potencial pri Boharju, ki je s svojimi igrami in minutažo na Poljskem to sprovociral. Enostavno tega nisem mogel spregledati. Dobra klubska minutaža v tem trenutku lahko pomeni, da me zadeve zanimajo.

Tu je še nekaj imen, ki bi lahko prišla zraven, ampak je prestopni rok zelo dolgo trajal. Nekateri, na primer Andres Vombergar, so zelo pozno reševali svoje statuse, s tem pa tudi vprašanje fizične pripravljenosti. Žan Majer v Lecceju je ta konec tedna pokazal velik potencial. V zvezni vrsti se bo moralo sestaviti srce igre. Dervišević? Igralci, ki so na tem mestu, so trenutno v boljši formi in bolje pripravljeni.

… o igralcih, ki so ga navdušili na januarski akciji v Španiji …

Na tem seznamu moraš najti neko ravnotežje na igralnih mestih. Če ga ne, bi lahko imel pet špic in pet udarnih zveznih igralcev, a tako ne gre. Poglejmo Vombergarja. Dolgo je urejal klubski status. Zdaj se privaja na nov klub, njegova minutaža daje v tem trenutku prednost drugim, ki to zadevo imajo. Zelo vroč je predvsem Šporar.

… o zdravstvenih težavah kandidatov …

S seznama je zaradi poškodbe odpadel Leo Štulac. Benjamin Verbič je z angino vprašljiv za četrtkov dvoboj s Chelseajem, z njim sem se pogovarjal, vprašljiv je Matic Kotnik. Bomo videli, kaj bo z njim. Če ga ne bo, potem prideta v poštev Nejc Vidmar ali Grega Sorčan.

… o vrnitvi Jana Oblaka in tem, kaj bi lahko to pomenilo za slačilnico …

Če bo potrebna komunikacija, bom moral to opraviti takoj. Nekatere zadeve bodo morali rešiti med seboj. So dovolj zreli, dovolj odgovorni, da se zavedajo položaja, v katerem smo. To ne sme biti težava za nikogar. Moramo se zavedati objektivnega položaja. Sami smo se pripeljali vanjo, nihče nam ni kriv, da je tako. Zdaj jo moramo rešiti z željo, pozitivno energijo in čisto komunikacijo med njimi.

Jan Oblak bo danes branil za Atletico na gostovanju pri Juventusu. Jan Oblak bo danes branil za Atletico na gostovanju pri Juventusu. Foto: Getty Images

Ne potrebujem tega, da so igralci prijatelji tudi zunaj igrišča, ampak me takrat, ko se stopi čez magično belo črto, pa zanima le tim, reprezentanca. V pogovoru z igralci sem dobil občutek, da se tega zavedajo. O tem bomo hitro spregovorili. Če je težava, jo bomo poskušali rešiti. Slovenija potrebuje najboljše igralce, ki jih jaz izberem. Tako se moramo tudi vesti.

… o Janu Oblaku in ligi prvakov …

Seveda bom navijal za Atletico. Čeprav nisem obremenjen niti z Juventusom niti z Atleticom, mi je madridski klub všeč zaradi njihovega trenerja, načina igranja. To bo tekma z dovolj izziva za Italijane, pa tudi dovolj veliko opozorilo za Špance, da je v takšnih tekmah lahko ta rezultat zelo varljiv. To bo zame spektakel, tišina, danes gledam tekmo.

… o Andražu Šporarju, ki je v odlični formi, a še ni zadel za reprezentanco …

Bil sem na zadnji tekmi v Bratislavi, ko ni 50 minut sploh pogledal proti golu, nato pa je dobil prvo žogo in se znašel v priložnosti, ko pa se je do njega odbila druga žoga, je bil gol. Težava je, če igralci razmišljajo le o defenzivi in ni ustvarjalnosti. Pomembno je, da imamo dovolj igralcev, ki ga lahko razigrajo. Če bo seveda igral v Izraelu. Morda mi bo najlažje sestaviti ofenzivni del. Zaradi manjšega števila treningov bo v Haifi poudarek približati njihova igralna mesta v reprezentanci tistim, ki jih igrajo v klubu. Le tako lahko v kratkem času prideš do avtomatizacije. Pomembno je tudi, da je prava psihična priprava. Te zadeve so povezane z druženjem. V ofenzivi imamo dovolj materiala, da lahko ogrozimo tudi njihovo zadnjo linijo. Morali bomo narediti pritisk na zadnjo linijo, ne pa čakati zadaj, kaj se bo zgodilo, in upati na kak preblisk posameznika. Ne. Poskušali bomo kaj narediti s sodelovanjem več igralcev.

… o Kevinu Kamplu, ki je končal reprezentančno kariero …

Prepričati ne nameravam nobenega, ampak le ponuditi možnost sodelovanja, Verjemite mi, da v tem trenutku, tako bo tudi v prihodnje, razmišljam le o tistih, ki so pripravljeni igrati. Kar zadeva Kevina, je bila to zame povsem razumljiva človeška odločitev. Ne nameravam biti razsodnik. V tem trenutku imam igralce na razpolago. V nekaterih trenutku se je preveč govorilo o tistih, ki jih ni, pozabljajo pa na tiste, ki so. Tukaj razmišljam o igralcih, ki so. Kevinu želim vse dobro, tudi v zasebnem življenju. Da bi nadaljeval tako odločno v nogometu.

… o obrambni vrsti Slovenije …

Izhajam iz sistema 4-4-2, so pa mogoče različne variante. Pomembno je, da se v trenutku, ko se žoga izgubi, kakovostno odzovemo in zapremo prostor. Če jih bomo s kakovostno cirkulacijo žoge držali stran od naših vrat. V nekem delu tekme bomo pod njihovim pritiskom. Izraelci imajo individualno zelo veliko kakovost. Ne smemo razmišljati na način, da boš nekje stal in poskušal preživeti, nato pa čakal na preblisk Joja (Josipa Iličića, op. p.), Verbiča ali pa Šporarja. Ne bo šlo. Morali bomo biti bolj odločni in hrabri.

Matjaž Kek komaj čaka na začetek kvalifikacij. Matjaž Kek komaj čaka na začetek kvalifikacij. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V teh kvalifikacijah nimamo kaj izgubiti, lahko pa veliko dobimo. Lahko dobimo odločnost, hrabrost, spoštovanje vas novinarjev, navijačev, ki pričakujejo od mene pomik k pozitivnemu. Zavedati pa se moramo, v kakšnem položaju smo. Moramo biti skromni, ponižni. Ne prepotentni, ampak zaverovani vase, v svoj potencial in kakovost. Z besedami ni mogoče nič narediti. Zdaj se je treba odzvati. Včasih gre v nogometu precej hitro. Včasih te poljubi sreča, kar je Sloveniji že znano, včasih pa traja dalj časa. Prelagati odgovornost z enega na drugega, to pa ne. Tako daleč je prišlo, da preprosto komaj čakam, da bom šel na igrišče.

… o Valterju Birsi, ki je lani pomahal v slovo reprezentanci …

O teh, ki so bili včasih z nami, a zdaj niso, ne razmišljam. Pojavljajo se imena iz prejšnjih generacij. Valter je, kot še nekateri, povedal, kar si misli o igranju v reprezentanci. Za vse velja, da jih prepričevati ne nameravam. Če nekdo misli, da lahko pomaga, ga bom povabil, sprejemam pa vsako odločitev. To so resni ljudje, ki se zavedajo svojega položaja. Veseli me pripravljenost NZS, da nam ponuja podporo in pomaga. Igram odprte karte tako do igralcev kot do vas. Ni več kaj filozofirati. Zelo hitro se bo videlo, kje smo. Takrat pa bomo morali biti dovolj objektivni, samokritični, predvsem pa prevzeti odgovornost vsi; od mene kot prvega pa vse do zadnjega igralca.

… o predlogu Fife, da na SP 2022 v Katarju igra 48 reprezentanc …

Zame bi bilo najboljše, da bi šle iz vsake skupine naprej štiri reprezentance, kar pomeni, da bi bile naše možnosti večje. Razmišljanja, da se seznam nastopajočih na največjih tekmovanjih razširi, so pri prirediteljih povezana s financami, reprezentancam pa dajejo tudi možnost za večjo konkurenčnost, nekaterim, ki bi sicer težko razmišljali o tem, da bi prišli na tako tekmovanje. Sam podpiram ta predlog, morajo pa biti izpolnjeni pogoji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 44
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin