Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
4.00

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

Dejan Zavec selektor Matjaž Kek Branko Oblak na današnji dan

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 4.00

5 mesecev

Na današnji dan (27. november) ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Dejan Zavec | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

... leta 2015 je najboljši slovenski boksar Dejan Zavec po porazu na dvoboju s Kubancem Erislandyjem Laro na Floridi naznanil konec kariere. "V boksu ni skrivalnic. Telo borcu pove, kdaj pride čas ... 23 let je bilo dovolj. Čas je za nove zmage, tokrat izven ringa," je prek svojih uradnih profilov na Facebooku in Twitterju sporočil Zavec in se ob tem dotaknil tudi številnih ljudi, ki so bili tako ali drugače del njegove športne zgodbe: "Hvala vsem in vsakemu posebej! Brez vas mi ne bi uspelo priti tako daleč!"

Zavec je v boks zašel relativno pozno, pri 16 letih, in nato dosanjal sanje leta 2009, ko je v Južnoafriški republiki osvojil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po različici IBF in pas nato trikrat uspešno ubranil. Poklicno kariero je Ptujčan sklenil s 35 zmagami (19 nokavti) in le štirimi porazi.

Dejan Zavec
Sportal "Po dvoboju sem poklical ženo, pa sploh nisva nič govorila, samo jokala sva"
Sportal Lotil se je športa, ki v Sloveniji ni imel domala nobene omembe vredne tradicije
Dejan Zavec boxing gala
Sportal Dejan Zavec: Spogledujem se s tujino in s profesionalizacijo

... leta 2006 je Nogometna zveza Slovenije sporazumno prekinila pogodbo s selektorjem članske izbrane vrste Brankom Oblakom.

"Reprezentanca letos tako na prijateljskih kot na kvalifikacijskih tekmah pač ni dajala zaupanja. Bolj kot sami rezultati, ki statistično niti niso ne vem kako katastrofalni, je težava anemično stanje v reprezentanci, ki ga je treba s to zamenjavo nekako popraviti," je dolgoletni prvi mož NZS Rudi Zavrl takrat komentiral razhod z Oblakom.

Branko Oblak | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ta je reprezentanci poveljeval od 24. maja 2004, ko je na selektorskem stolčku zamenjal Bojana Prašnikarja. V dveh letih in pol vodenja je zbral šest zmag, sedem remijev in deset porazov.

Pritiski nanj so se začeli po uvodnem porazu v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2008 v Bolgariji (0:3), vrelišče pa dosegli po porazu v Belorusiji (2:4).

Čeprav se je v javnosti kot njegovega naslednika najglasneje omenjalo Darka Milaniča, je Oblaka na koncu nasledil Matjaž Kek.


... leta 2018 je NZS za novega selektorja slovenske reprezentance potrdila Matjaža Keka. Štajerec je svoj drugi mandat začel kot zamenjava za Tomaža Kavčiča oziroma začasnega selektorja Igorja Benedejčiča. Kot selektor je Kek dotlej z reprezentanco že preživel uspešno obdobje med letoma 2007 in 2011, ko je Slovenijo popeljal na zadnje veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriško republiko.


Veselin Vujović je slovenske rokometaše popeljal do brona na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 2017. | Foto: Mario Horvat/Sportida Veselin Vujović je slovenske rokometaše popeljal do brona na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 2017. Foto: Mario Horvat/Sportida

... leta 2019 je predsedstvo Rokometne zveze Slovenije na seji soglasno sklenilo, da prekine pogodbo s selektorjem moške članske reprezentance Veselinom Vujovićem. Črnogorec je bil na klopi elitne slovenske moške selekcije od maja leta 2015, pod njegovo taktirko pa je osvojila tretje mesto na svetovnem prvenstvu v Franciji 2017, šesto mesto na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016 ter osmo mesto na evropskem prvenstvu na Hrvaškem 2018 in 14. na evropskem prvenstvu na Poljskem 2016.

Vujovićev naslednik na klopi slovenske reprezentance je konec leta 2019 postal Šved Ljubomir Vranješ.


... leta 2021 so slovenske smučarske skakalke na tekmi svetovnega pokala v Nižnjem Tagilu uprizorile zgodovinski uspeh, saj so slavile dvojno zmago. Prvič v karieri se je zmage na tej ravni tekmovanja veselila Ema Klinec, drugo mesto pa je zasedla Urša Bogataj.

Ema Klinec | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Veselin Vujović
Sportal Najprej odhod potrdil Veselin Vujović, zdaj še rokometna zveza
Veselin Vujović
Sportal Ogorčeni Vujović ve, kdo mu namerno škoduje v Sloveniji
Ljubomir Vranješ
Sportal Slovenski selektor je fenomen, za katerega so Madžari plačali milijon evrov #video

Zgodilo se je še:

Leta 1937 so s tekmo med Catanio in Foggio odprli nogometni štadion Angelo Masssimino, na katerem tekme igra Catania, sprejme pa dobrih 20 tisoč gledalcev.

Leta 1960 je nekdanji odlični kanadski hokejist Gordie Howe kot prvi v zgodovini lige NHL dosegel tisoč točk. Točno leto pozneje je postal prvi hokejist, ki je v ligi NHL odigral tisoč tekem.

Leta 1992 se je francoski nogometaš Eric Cantona za 1,2 milijona funtov (1,4 milijona evrov) preselil iz Leedsa v Manchester United. V prvih dveh sezonah je popolnoma prerodil klub, ki je v sezoni 1992/1993 postal angleški prvak. To je bil prvi naslov za United po letu 1967. Ob tem je Cantona postal prvi igralec, ki je v dveh sezonah za dva različna kluba osvojil naslov prvaka najkakovostnejše angleške nogometne lige.

Leta 1996 je slovenska košarkarska reprezentanca v 7. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 1997 v Novem Jičinu premagala Češko s 84:65 (42:21). Največ točk, 23, je dosegel Teoman Alibegović. Slovenija se je uvrstila na EP in tam zasedla 14. mesto.

Leta 1999 je brazilska nogometna reprezentanca v finalu svetovnega prvenstva do 17 let na Novi Zelandiji osvojila naslov prvaka. Avstralijo je po strelih z bele točke premagala z 8:7 (v rednem delu tekme ni bilo golov).

Leta 2005 so nogometaši Bayerna po 25 letih drugič v zgodovini evropskemu naslovu dodali naslov najboljšega kluba na svetu. V Tokiu so po podaljšku z 1:0 premagali argentinsko Boco Juniors. Odločilni zadetek je v 109. minuti prispeval Samuel Kuffour.

Leta 2011 je nemški voznik formule 1 Sebastian Vettel osvojil drugega od štirih naslovov svetovnega prvaka. V skupnem seštevku 62. sezone formule 1 je za 122 točk premagal najbližjega zasledovalca, Britanca Jensona Buttona. Zmagal je še v letih 2010, 2012 in 2013.

Leta 2016 je Domen Škofic kot prvi Slovenec v zgodovini osvojil skupni seštevek svetovnega pokala športnih plezalcev v težavnosti. Takrat dvaindvajsetletni Radovljičan je največji uspeh v karieri vknjižil na sklepnem dejanju sezone v Kranju, kjer je v finalu zasedel drugo mesto. Škofic je kot prvi slovenski športni plezalec v moški konkurenci osvojil končni seštevek svetovnega pokala v težavnosti v eni sezoni. S tem se je pridružil svoji partnerki na in zunaj tekmovalnih sten Janji Garnbret, Maji Vidmar in Mini Markovič, ki je skupni seštevek osvojila največkrat med Slovenci, trikrat.

Leta 2016 je nemški dirkač Nico Rosberg z drugim mestom na zadnji dirki sezone formule 1 v Abu Dabiju osvojil svoj prvi in edini naslov svetovnega prvaka. Z lovoriko je ponovil uspeh očeta Kekeja, ki je bil svetovni prvak leta 1982, prvenstvo 2017 pa je končal z vsega petimi točkami prednosti pred moštvenim kolegom pri Mercedesu Lewisom Hamiltonom.

Leta 2019 se je v Mehiki pri sestopu s pečine El Portero Chico smrtno ponesrečil eden najboljših plezalcev prostega sloga Brad Gobright. 31-letni Američan je padel 300 metrov v globino in takoj umrl.

Leta 2021 je slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek na tekmi svetovnega pokala v Ruki zasedel drugo mesto. Po prvi seriji je vodil. Zmagal je Japonec Rjoju Kobajaši.

Leta 2022 je teniška reprezentanca Kanade prvič postala zmagovalka Davisovega pokala. V finalu zaključnega turnirja v Malagi je premagala izbrano vrsto Avstralije z 2:0.

Leta 2022 je jamajški atlet Asafa Powell pri 40 letih uradno sklenil svojo kariero. V karieri je dvakrat osvojil bronasto kolajno na svetovnih prvenstvih na 100 m, dvakrat je bil zlat s štafeto. Nikoli v posamičnem teku ni stopil na stopničke na olimpijskih igrah, leta 2016 pa je vendarle osvojil kolajno, in sicer zlato s štafeto na OI v Riu de Janeiru. Powell je svetovni rekorder na 100 m postal leta 2005, ko je v Atenah tekel 9,77 sekunde. Še dvakrat je v karieri tekel ta čas, v Rietiju v Italiji pa z 9,74 postavil osebni rekord.


Rodili so se:

1920 pokojni nizozemski nogometaš Abe Lenstra
1927
pokojni brazilski nogometaš Carlos José Castilho
1941
nekdanji francoski nogometaš in trener Aimé Jacquet
1951
nekdanji bosansko-hercegovski košarkar Dražen Dalipagić
1955
nekdanji kanadski hokejist Pierre Mondou
1964
nekdanji italijanski nogometaš, zdaj trener Roberto Mancini
1975
nekdanji slovenski nogometaš Ingmar Bloudek
1976
nekdanji kanadski hokejist Chad Kilger
1978
 nekdanji češki teniški igralec Radek Štěpánek
1979
nekdanji finski nogometaš Teemu Tainio
1979
nekdanja slovenska deskarka na snegu Petra Škrabar
1981
nekdanji slovenski nogometaš Vladimir Ostojič
1981
nekdanji portugalski nogometaš Bruno Alves
1981
nekdanji angleški nogometaš Matthew Taylor
1987 
italijanski košarkar Luigi Datome
1991 slovenski košarkar Edo Murić
1992 slovenski rokometaš Nino Grzentič
1993 japonski boksar Hiroto Kyoguchi
1993
srbski košarkar s slovenskim potnim listom Ivan Marinković
1993 slovenski nogometaš Benjamin Verbič
1997 slovenski rokometaš Dani Zugan
1997
slovenski nogometaš Žan Florjanc
1999 nemški smučarski skakalec Constantin Schmid

Andrej Miklavc
Sportal Na današnji dan (26. november)
Diego Armando Maradona 1986
Sportal Na današnji dan (25. november)
Wilt Chamberlain
Sportal Na današnji dan (24. november) ...
Alex Ferguson
Sportal Na današnji dan (23. november) ...
Lionel Messi
Sportal Na današnji dan (22. november) ...
Ne spreglejte