Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
14.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Euro 2020

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 14.00

5 let, 1 mesec

Uvodne tekme Slovenije v kvalifikacijah za velika tekmovanja

Matjaž Kek napada zgodovinski podvig, o katerem je lahko Slovenija le sanjala

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Matjaž Kek | Matjaž Kek bo v četrtek vodil Slovenijo prvič po osmih letih, kar zadeva kvalifikacijska srečanja. Danes bo na Brdu pri Kranju opravil prvi trening z izbranci, ki jih čaka še druženje z mediji. | Foto Vid Ponikvar

Matjaž Kek bo v četrtek vodil Slovenijo prvič po osmih letih, kar zadeva kvalifikacijska srečanja. Danes bo na Brdu pri Kranju opravil prvi trening z izbranci, ki jih čaka še druženje z mediji.

Foto: Vid Ponikvar

Izbranci Matjaža Keka, ki se je po osmih letih vrnil na vroči selektorski stolček, imajo v četrtek priložnost, da na gostovanju v Izraelu, na uvodni kvalifikacijski tekmi za EP 2020, prekinejo dva manj prijetna niza. Slovenija bi z zmago prekinila 15-letni post in na uvodni tekmi kvalifikacij osvojila vse tri točke, hkrati pa se prvič, odkar nastopa v mednarodnih tekmovanjih, s prve tekme v gosteh vrnila s polnim plenom. To je nekaj, o čemer je lahko na prejšnjih sedmih gostovanjih le sanjala.

Sportal Iličić mojstrsko zatresel mrežo, a se tudi poškodoval #video

Slovenska reprezentanca v svoji mladi zgodovini vstopa v 14. kvalifikacijski ciklus za veliko tekmovanje. Trikrat je poskrbela za nepozabno evforijo na sončni strani Alp (2000, 2002 in 2010) in se senzacionalno družila z elito, dvakrat ji je spodrsnilo v dodatnih kvalifikacijah (2004 in 2016), osemkrat pa ji je spodletelo že po skupinskem delu, če pri tem upoštevamo tudi lanske neprepričljive dosežke v ligi narodov, novem tekmovanju pod okriljem Uefe in svojevrstnem nadomestku za dodatne kvalifikacije za EP 2020, v katerem je Slovenija osvojila zadnje mesto. Za vsemi tekmeci je zaostala le še enkrat, v kvalifikacijah za SP 1998, ko je v osmih srečanjih osvojila zgolj pičlo točko.

Uvodna tekma v kvalifikacijah   Dosežek v skupini Selektor Končni uspeh
Slovenija : Italija 1:1 EP 1996 peto mesto (5 od 6) Verdenik /
Grčija : Slovenija 2:0 SP 1998 zadnje mesto (5 od 5) Verdenik /
Grčija : Slovenija 2:2 EP 2000 drugo mesto (2 od 6) Katanec EP 2000
Ferski otoki : Slovenija 2:2 SP 2002 drugo mesto (2 od 6) Katanec SP 2002
Slovenija : Malta 3:0 EP 2004 drugo mesto (2 od 5) Prašnikar izpad v dodatnih kvalifikacijah
Slovenija : Moldavija 3:0 SP 2006 četrto mesto (4 od 6) Oblak /
Bolgarija : Slovenija 3:0 EP 2008 šesto mesto (6 od 7) Oblak, Kek /
Poljska : Slovenija 1:1 SP 2010 drugo mesto (2 od 6) Kek SP 2010
Slovenija : Severna Irska 0:1 EP 2012 četrto mesto (4 od 6) Kek /
Slovenija : Švica 0:2 SP 2014 tretje mesto (3 od 6) Stojanović, Katanec /
Estonija : Slovenija 1:0 EP 2016 tretje mesto (3 od 6) Katanec izpad v dodatnih kvalifikacijah
Litva : Slovenija 2:2 SP 2018 četrto mesto (4 od 6) Katanec /
Slovenija : Bolgarija 1:2 liga narodov zadnje mesto (4 od 4) Kavčič, Benedejčič /
Izrael : Slovenija ? (četrtek ob 20.45) EP 2020 ? (? od 6) Kek ?

Sedemkrat v gosteh, a še vedno brez slovenske zmage

Slovenija je v uvodni kvalifikacijski tekmi nazadnje gostovala leta 2016 v Litvi, ko si je priigrala remi v izdihljajih srečanja po zadetku tedanjega kapetana Boštjana Cesarja. | Foto: Reuters Slovenija je v uvodni kvalifikacijski tekmi nazadnje gostovala leta 2016 v Litvi, ko si je priigrala remi v izdihljajih srečanja po zadetku tedanjega kapetana Boštjana Cesarja. Foto: Reuters Slovenija je kvalifikacije za veliko tekmovanje začela sedemkrat v gosteh, šestkrat pa doma. Še vedno, ko se je uvrstila na SP oziroma EP, je na uvodni tekmi gostovala in nato osvojila točko (v boju za EP 2000 2:2 v Grčiji, za SP 2002 2:2 na Ferskih otokih in za SP 2010 1:1 na Poljskem).

Zanimivo je, da kljub sedmih gostovanjem v uvodnih kvalifikacijskih preizkušnjah (dvakrat v Grčiji, enkrat na Ferskih otokih, Poljskem, v Bolgariji, Estoniji in Litvi) ni niti enkrat zmagala, čeprav na drugi strani ni stala izbrana vrsta, ki bi spadala med osrednje evropske nogometne velesile. V četrtek se ji tako obeta priložnost, da prekine niz in se v Izraelu vpiše v zgodovino. Če bo Kekova četa v Haifi boljša od gostiteljev, bo naredila nekaj, česar ni v zadnjih dobrih dveh desetletji uspelo prav nobeni slovenski članski reprezentančni zasedbi, ko je prebijala led kvalifikacijskega ciklusa za veliko tekmovanje.

Nazadnje jo je dočakala pred 15 leti

Ko je Slovenija leta 2004 v Celju odpravila Moldavijo, je bil njen selektor Branko Oblak. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Slovenija leta 2004 v Celju odpravila Moldavijo, je bil njen selektor Branko Oblak. Foto: Vid Ponikvar Ob uvodnih dejanjih kvalifikacij je Slovenija pričakovano uspešnejša na domačih tleh. A ne prav dosti. Po odmevnem remiju z Italijo, ko so sodniki leta 1994 preprečili sladko zmago nad sosedi, takratnimi aktualnimi svetovnimi podprvaki, je v tem tisočletju nadigrala Malto in Moldavijo, potem pa se je ustavilo. Sledili so trije zaporedni neuspehi. Najprej proti Severni Irski, to je bila prva tekma, ki je štela za točke po nepozabni južnoafriški pravljici, nato proti Švici, za nadaljevanje neslavnega niza pa so nogometaši s podobo Triglava na dresu poskrbeli lani, ko so v prvem krogu lige narodov izgubili v Stožicah proti Bolgariji.

Slovenija ima tako skromen izkupiček na prvih tekmah, na 13 tekmah je dočakala le dve zmagi. Zadnjo zmago v tem delu tekmovanja je pozdravila daljnega 4. septembra 2004, pred slabimi 15 leti, ko je v Celju po treh zadetkih takratnega kapetana Milenka Ačimovića padla Moldavija. Nato je sledilo sedem otvoritvenih dejanj kvalifikacij, na katerih so slovenski navijači zaman čakali na zmago. Ni jim bilo do veselja, saj so najboljši slovenski nogometaši v tem obdobju le dvakrat remizirali, kar petkrat pa priznali premoč tekmecu.

Razpored Slovenije v kvalifikacijah za EP 2020:

21. marec 2019: Izrael – Slovenija
24. marec 2019: Slovenija – Severna Makedonija
7. junij 2019: Avstrija – Slovenija
10. junij 2019: Latvija – Slovenija
6. september 2019: Slovenija – Poljska
9. september 2019: Slovenija - Izrael
10. oktober 2019: Severna Makedonija – Slovenija
13. oktober 2019: Slovenija – Avstrija
16. november 2019: Slovenija – Latvija
19. november 2019: Poljska - Slovenija

Slovenija je lani v ligo narodov vstopila z domačim porazov proti Bolgariji. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovenija je lani v ligo narodov vstopila z domačim porazov proti Bolgariji. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Izbranci Matjaža Keka, ki se je po osmih letih vrnil na vroči selektorski stolček, imajo tako v četrtek lepo priložnost, da prekinejo dva nič kaj prijetna niza. Slovenija lahko po 15 letih na uvodni tekmi kvalifikacij osvoji vse tri točke, hkrati pa se prvič, odkar nastopa v mednarodnih tekmovanjih, s prve kvalifikacijske tekme, ki jo igra v gosteh, vrne s polnim plenom in premaga tekmeca.

Uvodni poraz v gosteh ne prinaša nič dobrega

V četrtek bo v slovenskih vratih v Izraelu stal Jan Oblak. | Foto: Morgan Kristan/Sportida V četrtek bo v slovenskih vratih v Izraelu stal Jan Oblak. Foto: Morgan Kristan/Sportida Če bo izgubila, si bo otežila izhodišče pred nadaljevanjem kvalifikacij, v opozorilo pa ji bo tudi statistika dozdajšnjih nastopov v kvalifikacijah, ki opozarja, da je Slovenija še vselej, ko je na prvi tekmi izgubila na gostovanju (0:2 v Grčiji, 0:3 v Bolgariji in 0:1 v Estoniji), nato ostala brez velikega tekmovanja.

Slovenija in Izrael se bosta v prvem krogu kvalifikacij za EP 2020 udarila v četrtek ob 20.45 v Haifi, že tri dni pozneje pa Kekovo zasedbo čaka nov izziv, saj bo v Stožicah v nedeljo - dvoboj se bo znova začel ob 20.45 - gostovala Severna Makedonija.

Slovenija v uvodnih tekmah kvalifikacij za velika tekmovanja:

Skupno 13 2 5 6 15:19
Doma 6 2 1 3 8:6
V gosteh 7 0 4 3 7:13
Andraž Struna
Sportal Spremembe v reprezentanci: Struna in Sorčan namesto Skubica in Kotnika
Matjaž Kek
Sportal Selektor Kek izbral 22 legionarjev, Zahovića in najstnika #video
Matjaž Kek
Sportal Keka moti, da se govori več o sodnikih kot o nogometu
Andreas Herzog
Sportal Selektor Izraela dan po Keku razkril svoja orožja
Matjaž Kek
Sportal Kaj Matjaža Keka po vrnitvi na selektorski stolček najbolj moti? #video
Ne spreglejte