Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
21. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

5

Natisni članek

Euro 2020 Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 21. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Slovenska reprezentanca v Izraelu začenja novo obdobje

Bo Matjaž Kek spet zamižal na eno oko, pozabil na čast in uspel?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

5

Matjaž Kek | Matjaž Kek danes zvečer začenja z drugim selektorskim mandatom na klopi Slovenije. | Foto Vid Ponikvar

Matjaž Kek danes zvečer začenja z drugim selektorskim mandatom na klopi Slovenije.

Foto: Vid Ponikvar

Matjaž Kek danes, ko bodo nogometaši Izraela in Slovenije v Hajfi ob 20.45 krenili s sredine igrišča, s prvo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 začenja svoje drugo obdobje v vlogi selektorja. Po nič kaj spodbudni preteklosti pričakujemo začetek novega reprezentančnega obdobja z nestrpnostjo. Pred njim smo ob sedanjosti malce pokukali še v preteklost in tudi v nasprotnikov tabor, ki o novem velikem tekmovanju sanja še štiri desetletja dlje kot Slovenija. Kar 48 let.

"Jaz sem se že odločil, kdo bo kapetan, a boste to izvedeli jutri," z odgovorom na vprašanje, ki si ga v zadnjih dneh zastavljajo skoraj vsi, večer pred tekmo v Hajfi ni presenetil Matjaž Kek.

Mariborčan tako pričakovano ni ponudil odločitve, s katero bo rešil zagato, zaradi katere smo z naskokom najboljšega slovenskega nogometaša v zadnjem letu občudovali samo v klubski, in ne tudi v reprezentančni majici. Se lahko zgodi, da bo kapetanski trak pristal na roki Jana Oblaka?

Dvomimo, da bo ob aferi, ki je dvignila ogromno prahu, povratnik na slovensko klop tako predrzen, se s tem požvižgal na čast in ob tem prav gotovo vnesel tudi nekaj nemira v ekipo.

Jan Oblak
Sportal Po enem letu se je vrnil Jan Oblak in odgovarjal na neprijetna vprašanja

Ne nazadnje je verjetno dovolj pameten tudi povratnik po enem letu odsotnosti zaradi poškodbe, ob kateri je v majici Atletica v času reprezentančne odsotnosti odigral natanko 51 uradnih in še nekaj prijateljskih, in dobro ve, da bi bila nagrada v obliki kapetanske časti preveč. Ne verjamemo, da bo do tega prišlo.

Roberta Korena je vrnil s kapetanskim trakom in uspel

Spor z Robertom Korenom je rešil tudi s pomočjo kapetanskega traku. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Spor z Robertom Korenom je rešil tudi s pomočjo kapetanskega traku. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Če bo, se ne bo zgodilo prvič. Leta 2008 je Robert Koren izpustil prijateljsko tekmo ob Kekovem selektorskem začetku, ker ni želel zmotiti klubske sezone.

"Očitno so zanj klubske obveznosti pomembnejše od reprezentančnih," je nogometašu angleškega West Bromwich Albiona javno zažugal Kek in z Otoka hitro dobil odgovor. "Hvala, ampak ne, hvala," je povedal takrat eden redkih slovenskih nogometašev s spodobnim klubskim statusom v tujini in dodal, da pod njegovim vodstvom ne bo več igral.

Kaj je sledilo, veste. Koren se je vrnil, dobil kapetanski trak in Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo 2010, tam pa zabil tudi gol za prvo in do zdaj edino slovensko zmago na velikih tekmovanjih. Saj se spomnite Polokwaneja, tekme z Alžirijo in semaforja, na katerem je pisalo 1:0, mar ne?

Kdo naj bo kapetan slovenske nogometne reprezentance?

  • Josip Iličić
    65,92 %
    1178 glasov
  • Bojan Jokić
    6,99 %
    125 glasov
  • Jan Oblak
    21,32 %
    381 glasov
  • nihče izmed naštetih
    5,76 %
    103 glasov
Oddanih 1787 glasov

Če podobno lahko zagotovi tudi zdaj, bi Oblaka v vlogi kapetana najraje že danes videli tudi najbolj goreči slovenski zagovorniki časti, a verjetno gre kapetanski trak pričakovati na roki koga drugega. Dozdajšnjega kapetana Bojana Jokića ali Josipa Iličića.

Mimogrede, tudi on je pred časom Sloveniji obrnil hrbet in zaradi spora s Srečkom Katancem kratek čas za Slovenijo ni igral, a s to razliko, da je, tako kot Koren, igral z odprtimi kartami in takrat jasno povedal, zakaj ga ni zraven.

Novopečeni selektor je po enem letu v reprezentanco vrnil Jana Oblaka. | Foto: Vid Ponikvar Novopečeni selektor je po enem letu v reprezentanco vrnil Jana Oblaka. Foto: Vid Ponikvar

"Preveč pozornosti se daje vprašanju o kapetanu. Naša osredotočenost je na igrišče in kako bomo svojo kakovost predstavili na tekmi s kakovostnimi domačini," je včeraj zvečer o kapetanskem traku še dodal Kek in povedal resnico.

Bolj kot to, kdo bo nosil kapetanski trak, nas zanima, kdo bo Slovenijo nosil na poti do naslednjega velikega tekmovanja. Prvega po zdaj počasi že daljnem letu 2010, ko smo v Južnoafriški republiki poskakovali ob ritmih fantastičnih predstav Kekovih varovancev na igrišču.

Izrael - Slovenija

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020, 1. krog skupine 6. Štadion Sammyja Oferja v Hajfi, zmogljivost 30.780. Sodnik: Tiago Martins.

Verjetni začetni postavi:
Izrael: Harus; Yelni, Taha, Ben Harush; Tawatha, Peretz, Natcho, Kayal, Dasa; Dabbur, Zahavi. Selektor: Andreas Herzog.
Slovenija: Oblak; Jokić, Al. Struna, Mevlja, Stojanović; Kurtić, Krhin; Verbič, Iličić, Črnigoj; Šporar. Selektor: Matjaž Kek.

Kdo so tisti, na katere bo stavil Matjaž Kek?

Ali bodo uspešni ali ne, bomo videli šele pozno zvečer, ko bo glavni sodnik tekme na štadionu Sammyja Oferja, na katerem naj bi bilo 30 tisoč sedežev le tretjinsko zapolnjenih, Tiago Martins iz Portugalske, označil konec tekme, a med enajsterico tistih, ki naj bi Slovenijo do uspeha poskušali nositi tokrat, ne bi smelo biti večjih presenečenj.

Josipu Iličiću bo, s kapetanskim trakom ali brez, pripadla ena glavnih vlog. | Foto: Vid Ponikvar Josipu Iličiću bo, s kapetanskim trakom ali brez, pripadla ena glavnih vlog. Foto: Vid Ponikvar

Med vratnicama bo to seveda Oblak. Na levi strani obrambe ni vprašljiv Jokić, v osrčju zadnje vrste Miha Mevlja in Aljaž Struna, na desni bo ob odsotnosti Nejca Skubica tekmo zagotovo začel Petar Stojanović.

Bojan Jokić
Sportal Kapetan brez črnega madeža, ki se je nehote znašel sredi vroče debate

V zvezni vrsti naj bi od prve minute ob Jasminu Kurtiću stal Rene Krhin, ki ima sicer nekaj manjših težav s poškodbo. Po straneh bosta napadala Benjamin Verbič na levi in nekoliko bolj agresivni Domen Črnigoj na desni strani, če ne bo od prve minute igral Miha Zajc.

Med njima bo z dirigentsko palico v rokah oziroma nogah nastopal Iličić. Tudi on ima nekaj zdravstvenih težav, a naj bi bil za igro nared. V napadu gre pričakovati v tej sezoni izjemno učinkovitega Andraža Šporarja, a ob poznavanju Keka ne bi bili šokirani, če bi prednost pred njim dobil nekoliko bolj borbeni in fizično močnejši Robert Berić.

Matjaž Kek: Popolnoma jasno je, kaj nas čaka

Mariborčan pravi, da dobro ve, kaj ga čaka. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mariborčan pravi, da dobro ve, kaj ga čaka. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Nam je popolnoma jasno, kakšen tekmec nas čaka. Na drugi strani - ob zavedanju kakovosti Izraela predvsem na domačem igrišču - pa se tudi mi zavedamo, da smo kakovostni. Motivacija in želje so strašne, upam, da se bomo takšni pokazali tudi jutri," je na novinarski konferenci dan pred tekmo še povedal Kek in dodal, da si želi vseh treh točk.

"Neumno bi bilo, da bi le zadržali točko, ker je Izrael preveč kakovosten, da bi se lahko samo branili in čuvali izid. Sproščenost, ampak tudi osredotočenost. Imel sem tudi kratek sestanek s petimi, šestimi igralci in je vse v redu. Zaradi manka treningov poskušam s komunikacijo vse skupaj spraviti v smer, ki si jo želimo. Odločilno pa bo igrišče," je zaključil Mariborčan, ki bo danes prvič po oktobru 2011, ko je z zmago nad Srbijo z 1:0 zaključil neuspešne kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2012, sedel na klopi Slovenije.

Forma slovenskih in izraelskih reprezentantov je tista, ki Keku daje razlog za nasmeh, a po drugi strani mu je verjetno kristalno jasno, da bo treba nujno izboljšati učinkovitost. Goli so tisti, ki prinašajo zmage in točke. Skupaj 24 nogometašev, ki jih je popeljal v Izrael, je v majici reprezentance skupaj zabilo 19 golov. Daleč največ Iličić, ki jih je zmogel pet. Tomer Hemed, ki bo tekmo začel na domači klopi, je že pri številki 17.

Josip Iličić
Sportal Prišel, da bi izpolnil drzne napovedi Zlatka Zahovića #video

Izraelci se v Hajfi še ne počutijo preveč domače

Izraelci so v Hajfi oktobra lani premagali Škotsko. | Foto: Reuters Izraelci so v Hajfi oktobra lani premagali Škotsko. Foto: Reuters Štadion Sammyja Oferja, na katerem igrata Maccabi in Hapoel Haifa, je precej nov. Odprt je bil šele v drugi polovici leta 2014, tako da ne preseneča, da izraelska nogometna reprezentanca z igranjem na njem nima prav veliko izkušenj.

Prvič je tam igrala novembra 2014, ko je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 premagala Bosno in Hercegovino s 3:0. Potem je bila v istih kvalifikacijah tam s 4:0 boljša še od Andore, septembra 2016 pa v prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Hajfi izgubila proti Italiji z 1:3. Junija in avgusta 2017 je tam v istih kvalifikacijah izgubila še najprej z Albanijo z 0:3 in potem še z Makedonijo z 0:1, ob zadnjem nastopu na štadionu Sammyja Oferja v ligi narodov pa oktobra lani premagala Škotsko z 2:1.

Njen izkupiček na prizorišču današnje tekme je torej polovičen, tri zmage in trije porazi. V katero smer, če sploh katero, se bo tehtnica prevesila po tekmi proti Sloveniji?

Kako se bo razpletla tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 med Izraelom in Slovenijo?

  • zmagal bo Izrael
    10,69 %
    87 glasov
  • zmagala bo Slovenija
    75,55 %
    615 glasov
  • brez zmagovalca
    13,76 %
    112 glasov
Oddanih 814 glasov

Novi selektor je hitro razrešil afero s kapetanskim trakom

Kako je z Izraelci? Po ugodnem žrebu, ki jih je razvrstil v kvalifikacijsko skupino skupaj s Slovenijo, Poljsko, Makedonijo in Latvijo, sanjajo o tem, da se bodo po 48 letih čakanja, ko so bili leta 1970 prvič in tudi zadnjič na svetovnem prvenstvu, končno uvrstili na veliko tekmovanje. Vselej so bili prepričani o tem, da jim bo uspelo, a zdaj so še toliko bolj.

Ener Zahavi se je po aferi s kapetanskim trakom in enoletni odsotnosti vrnil v reprezentanco. | Foto: Reuters Ener Zahavi se je po aferi s kapetanskim trakom in enoletni odsotnosti vrnil v reprezentanco. Foto: Reuters

Optimizem je med navdušence nad izraelsko nogometno reprezentanco, ki pa jih je po letih neuspehov vse manj in naj bi se jih tudi danes zvečer zbralo le nekaj več kot deset tisoč, vnesel nov selektor Andreas Herzog. Legendarnemu Avstrijcu po slabšem začetku in dveh porazih ni verjel nihče, a potem je prišlo do zasuka, boljših rezultatov in zdaj tudi do točke, ko so Izraelci prepričani, da je leto 2019 morda končno tisto, ki bo prineslo uspeh.

Herzog je vnesel red in v reprezentanco vrnil enega največjih zvezdnikov izraelskega nogometa Erana Zahavija, ki na Kitajskem zabija kot po tekočem traku in se danes vrača na štadion, na katerem je pred letom in pol zakuhal velik incident.

Eran Zahavi
Sportal Afera kapetanski trak nekoliko drugače. Izraelec zakuhal incident, kaj ga čaka?

Avstrijec je združil Jude in Arabce

Avstrijec je poskrbel tudi za nekaj velikih premikov. Ob tem, da je ob pomanjkanju kakovostnih osrednjih branilcev igralni sistem spremenil v 3-5-2, kar je njegova najbolj očitna sprememba, je velik zasuk naredil tudi v sestavi ekipe.

Politika je tudi v izraelskem nogometu vseskozi igrala pomembno vlogo, a se je Herzog požvižgal na arabsko-izraelske konflikte in v reprezentanci vloge razdelil med najboljše. Tako zdaj, prvič v zgodovini reprezentance, zanjo igrajo številni nogometaši arabskega porekla.

Danes naj bi jih od prve minute igralo kar pet, arabskega porekla je prvič v zgodovini reprezentance celo kapetan, Bibras Natcho. Nogometaš, ki za grški Olympiakos v tej sezoni povečini na igrišče prihaja s klopi, zato naj ne bi bil v najboljši formi, bo na sredini igrišča zagotovo začel tudi današnjo tekmo.

Andreas Herzog
Sportal Izraelcem uničil sanje, lani pa tako šokiral, da so omenjali celo psihiatra

V napadu bo ob Zahaviju, od katerega navijači, ki mu bodo zagotovo namenili nekaj žvižgov, pričakujejo, da bo odlično klubsko formo prenesel tudi v reprezentanco, zagotovo igral tudi Munas Dabbur. Napadalec avstrijskega Salzburga, za katerega je v tej sezoni zabil že kar 26 golov, bo verjetno predstavljal največjo nevarnost za vrata Oblaka, s katerim se bo kmalu srečeval tudi na španskih nogometnih zelenicah. Poleti bo namreč za 15 milijonov evrov prestopil v Sevillo in postal najdražji nogometaš v zgodovini Izraela.

Munas Dabbur, ki redno zabija gole za Salzburg, bo poleti postal najdražji igralec v zgodovini izraelskega nogometa. | Foto: Reuters Munas Dabbur, ki redno zabija gole za Salzburg, bo poleti postal najdražji igralec v zgodovini izraelskega nogometa. Foto: Reuters

Obramba daleč najslabši del moštva

Največ težav imajo Izraelci z obrambno vrsto, ki je na čelu z vratarjem Arielom Harushom iz Hapoela Beer Sheve, ki je v zadnjem času celo izgubil mesto prvega vratarja v svojem klubu, najslabši del moštva. Sestavljali naj bi jo Omri Ben Harush, ki kaže skromno formo v še bolj skromnem belgijskem prvoligašu Lokerenu, Loai Taha iz Hapoela Beer Sheve in Sheran Yeini iz Maccabija Tel Aviva, ki premočno vodi v državnem prvenstvu in ima neverjetnih 25 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Vsi skupaj so do zdaj zbrali 46 reprezentančnih nastopov. Preveč izkušeni, torej, niso.

Nekoliko več zadovoljstva navijačem ponujata nogometaša, ki naj bi branila in predvsem napadala po bokih. Na levi je to nogometaš Eintrachta Frankfurta Taleb Tawatha, ki pa v Nemčiji v tej sezoni tako rekoč ne igra, na desni naj bi igral Eli Dasa, ki je član Maccabija Tel Aviva. Oba sta zelo hitra in z žogo spretna nogometaša.

Na sredini igrišča gre pričakovati še enega nogometaša Maccabija Tel Aviva, Dora Peretza, in izkušenega Berama Kayala, ki igra v angleški premier ligi za Brighton.

Andreas Herzog na tekmi proti Sloveniji napoveduje agresivno igro od prve do zadnje minute. | Foto: Guliverimage/Getty Images Andreas Herzog na tekmi proti Sloveniji napoveduje agresivno igro od prve do zadnje minute. Foto: Guliverimage/Getty Images

Andreas Herzog: Treba bo biti agresiven od začetka do konca

"Če ne bomo igrali agresivno od prve do zadnje minute, bomo kaznovani. Slovenija ima tehnično izjemno dobro podkovane nogometaše, zato se bomo morali postaviti zelo odločno in krvaveti. Če ne bo tako, bomo kaznovani. Smo optimisti in verjamemo v uspeh," je večer pred tekmo v bojevitem tonu razlagal izraelski selektor Herzog in si zaželel uspeha v kvalifikacijah, ki so pred njim.

V kvalifikacijah se bosta na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto obeležilo 60-letnico, iz vsake od desetih skupin uvrstili najboljši reprezentanci. Preostale štiri ekipe, ki bodo igrale na posebnem Euru v 12 državah, bo dala liga narodov. Slovenija je možnost, da bi se tja prebila prek sita dodatnih kvalifikacij, s slabim nastopom v novem evropskem tekmovanju že zapravila.

Skupno v kvalifikacijah sodeluje 55 reprezentanc, prvič je zraven Kosovo in prvič po letu 1976 nima nihče zagotovljenega nastopa zaradi vloge gostitelja.

Izraelci bi bili zadovoljni že s točko

Amit Lewinthal | Foto: Twitter - Voranc Amit Lewinthal Foto: Twitter - Voranc O tem, kako vidi izraelsko reprezentanco in kaj pričakuje od današnje tekme, smo se pogovarjali tudi z novinarjem izraelske televizijske hiše Kan 11, ki si lasti pravice za prenos današnje tekme in bo tudi gost studia ob tekmi med Izraelom in Slovenijo v Hajfi. Kaj nam je povedal?

"Herzog je prinesel svež veter in v ekipo vnesel red, poskrbel pa tudi za kar nekaj sprememb, a ga muči dejstvo, da kar nekaj reprezentantov ne igra redno za svoje klube. Po eni strani je to lahko dobro, saj bodo motivirani, da bi se dokazali, a po drugi strani je dejstvo, da ne morejo biti v najboljši formi. Največ težav ima s sestavo obrambe in tudi s tem, koga postaviti med vratnici. Verjetno bo to kar Harush, ki pa v klubu ne igra, še veliko večji glavobol ima, ko pogleda na obrambno vrsto, ki je res slaba. Veliko boljši del reprezentance je napad, v katerem sta zelo nevarna Zahavi in Dabbur, ki pa v reprezentanci še nista pokazala tistega, kar počneta v svojih klubih. Upam, da zdaj končno bosta. Rezultat? Napovedujem remi z 1:1 ali 2:2. Slovenija je zelo dobra in verjetno najtežji nasprotnik iz četrtega bobna od vseh, ki bi jih lahko dobili, tako da bi bili Izraelci verjetno zadovoljni že s točko," je povedal Amit Lewinthal.

Preberite še:

Miha Zajc
Sportal Ena redkih svetlih točk Slovenije v lanskem letu, ki verjame v boljše čase
Španija nogomet
Sportal Tudi Španci in Italijani brez napak, veseli se tudi BiH
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek in druščina že v Izraelu
Jaka Bijol
Sportal Ni več "ta mali", se pa še vedno počuti kot novinec
Petar Stojanović
Sportal Kek bi mu potrgal ušesa, on mu daje prav #video
Luka Zahović
Sportal Zahović razkril, kaj mu je priznal Skomina, a mu tega ne zameri
Ne spreglejte