Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2022,
22.54

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

11

Natisni članek

Benjamin Šeško Benjamin Šeško Samir Handanović UEFA liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak

Sreda, 16. 3. 2022, 22.54

1 leto

Liga prvakov, osmina finala (povratne tekme)

Villarreal izločil Juventus, v četrtfinale tudi Chelsea

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

11

Villarreal | Villarreal je izločil Juventus. | Foto Guliverimage

Villarreal je izločil Juventus.

Foto: Guliverimage

Znani so vsi četrtfinalisti nogometne lige prvakov. Münchenskemu Bayernu, Liverpoolu, madridskima Realu in Atleticu ter Benfici sta se danes pridružila še Chelsea in Villarreal. Ta je v Torinu izločil italijanskega velikana Juventus.

Juventus in Villarreal sta na prvi tekmi igrala neodločeno 1:1 in tudi na povratni tekmi je bilo dolgo izenačeno. V 76. minuti tekme pa je v kazenski prostor Torinčanov prodrl Francis Coquelin, s prekrškom ga je ustavil Daniele Rugani, piščalka sodnika Szymona Marciniaka je sprva ostala nema, po opozorilu video sodnika pa je  le pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Gerard Moreno in z enajastih metrov premagal Wojciecha Szczesnyja za vodstvo Villarreala z 1:0. V 85. minuti je domače sokiral še Pau Torres, že v sodnikovem podaljšku pa so Španci z enajstih metrov zabili še za 3:0, strelec je bil Arnaut Danjuma in Juventus se je poslovil od lige prvakov.

Lille je proti Chelseaju povedel v 38. minuti, ko je z enajstih metrov - sodnik je na najstrožjo kazen pokazal po Jorginhevi igri z roko v kazenskem prostoru Londončanov, a šele po ogledu VAR-a - hladnokrvno zadel Turek Burak Yilmaz. Chelsea je izenačil še pred koncem prvega polčasa, ko je odlično Jorginhovo podajo v 1:1 spremenil Christian Pulišić. V 71. minuti je mrežo domačega vratarja Lea Jardima zatresel še Cesar Azpilicueta in usoda francoskih prvakov je bila zapečatena.

Diego Simeone
Sportal Oblakovega trenerja besno ciljali s kozarci
Slavko Vinčić
Sportal Trener in navijači Uniteda ogorčeni nad sojenjem Slovenca

Oblak blestel. Pa Vinčić?

Jan Oblak je z Atleticom v torek prišel do velike zmage na Old Traffordu in uvrstitve v četrtfinale, kjer bo 29-letni vratar tudi edini slovenski predstavnik. Atleti so z 1:0 ugnali Manchester United, ki je tako ostal še brez ene možnosti za osvojitev lovorike v tej sezoni. Na sporedu je bil tako vnovičen dvoboj strelskega rekorderja lige prvakov Cristiana Ronalda in kapetana slovenske izbrane vrste, ki je bil tokrat ob strelcu edinega zadetka na tekmi glavni junak zmage Atletica.

Jan Oblak je zadnji slovenski udeleženec lige prvakov v tej sezoni. | Foto: Reuters Jan Oblak je zadnji slovenski udeleženec lige prvakov v tej sezoni. Foto: Reuters

Pravico na tekmi v Manchestru je delil slovenski sodnik Slavko Vinčić, ki je sodil še svojo sedmo tekmo v letošnji izvedbi lige prvakov. Odločilni gol je Atletico dosegel v prvem polčasu. Že v 34. minuti je sicer zadel Joao Felix, a je Vinčić ob pomoči stranskega sodnika gol zaradi prepovedanega položaja razveljavil. Gostje pa niso potrebovali dolgo, da so znova zatresli mrežo domače ekipe. V 41. minuti je vratarja Manchester Uniteda Davida De Geo premagal Renan Lodi, ob tem pa si je slovenski sodnik prislužil veliko negodovanja igralcev Uniteda in njihovih privržencev, saj so bili ti prepričani, da je ob začetku akcije, po kateri je padel gol, Reinildo storil prekršek nad Anthonyjem Elango. Oblak se je v prvem polčasu izkazal z nekaj zanesljivimi obrambami.

Slavko Vinčić se je po zadetku Atletica znašel v nemilosti domačih nogometašev in navijačev, ki so bili prepričani, da je Slovenec storil napako. | Foto: Reuters Slavko Vinčić se je po zadetku Atletica znašel v nemilosti domačih nogometašev in navijačev, ki so bili prepričani, da je Slovenec storil napako. Foto: Reuters

Tudi v drugem polčasu je slovenski vratar svoje delo opravil brezhibno, v 77. minuti je z izjemnima posredovanjema ustavil dva nevarna poskusa Ronalda. Oblak je v 80. minuti po odhodu Kokeja z igrišča prevzel tudi kapetanski trak, ob koncu pa je bil eden izmed junakov uvrstitve Atletica v četrtfinale.

Ronaldo je sicer z današnjimi 90 minutami, ki jih je preživel na zelenici, postavil tudi nov rekord. Na prvem mestu je s skupno 15.909 igralnimi minutami prehitel nekdanjega vratarja Ikerja Casillasa (15.908 minut), ki je pred tem v zgodovini lige prvakov odigral največ minut.

Cristiano Ronaldo
Sportal Oblaka selijo v Anglijo, Ronaldo nagovoril navijače

V četrtfinale še Benfica

Benfica, ki jo v Evropi že dolgo spremlja ''Guttmannovo prekletstvo'', je ulovila vozovnico za četrtfinale v Amsterdamu, kjer je Ajaxu z najboljšim strelcem tekmovanja Sebastienom Hallerjem zadala prvi poraz v tej evropski sezoni (1:0). Kljub temu da je imel Ajax večino tekme terensko premoč in priložnosti, so se zmage na koncu veselili gostje. Mož odločitve je v 77. minuti srečanja postal Darwin Nunez.

V sredo bosta znana še zadnja dva udeleženca četrtfinala lige prvakov. Favorita za napredovanje sta branilec naslova Chelsea, ki bo pri francoskem prvaku Lillu branil dva zadetka prednosti, in italijanski velikan Juventus, ki je na prvi tekmi v Španiji remiziral z Villarrealom (1:1).

Žreb četrtfinalnih parov bo v petek, 18. marca.

Neymar
Sportal Prepir zvezdnikov PSG buri duhove, Neymar ogorčen nad novinarji: To je laž
Real PSG
Sportal Predsednik PSG izgubil živce in razbijal, Parižani jezni na sodnike

Epski preobrat Reala v režiji Benzemaja

Prejšnji teden je Real Madridpo nogometni poslastici izločil PSG. Po porazu na prvi tekmi (0:1) in zaostanku na drugi tekmi je spisal nor preobrat, po katerem se je z zmago s 3:1 uvrstil v četrtfinale.

Tekma v Madridu se je začela povsem po željah gostujoče ekipe. Tekmo je v prvi postavi začel tudi Kylian Mbappe, ki je bil zaradi poškodbe stopala dolgo časa vprašljiv. Francoz je odločil o zmagovalcu na prvi tekmi v Parizu (1:0), 23-letnik, ki je v izjemni formi, pa je v 39. minuti zadel tudi na drugi tekmi in Parižane, pri katerih v ekipi ni bilo poškodovanega Sergia Ramosa, popeljal v vodstvo. Dosegel je svoj šesti zadetek v tej sezoni lige prvakov. V polno je meril še dvakrat, a sta bila gola zaradi prepovedanega položaja razveljavljena.

Karim Benzema je v Madridu dosegel kar tri zadetke. | Foto: Reuters Karim Benzema je v Madridu dosegel kar tri zadetke. Foto: Reuters

A Real je v drugem polčasu poskrbel za velikanski preobrat. Zablestel je Karim Benzema, ki je v razmiku 17 minut dosegel hat-trick. Najprej je zadel v 61. minuti po hudi napaki vratarja PSG Gianluigija Donnarumme in po podaji Viniciusa Juniorja. Ta zadetek je Parižane povsem potolkel, Real je v nadaljevanju povsem prevzel nadzor nad igro, Benzema pa je zadel še dvakrat. Najprej je meril v polno v 76. minuti, ko mu je izjemno asistiral Luka Modrić, le dve minuti kasneje pa je s še tretjim golom poskrbel za eksplozijo navdušenja na stadionu Santiago Bernabeu. Rezultat se do konca tekme ni več spremenil, PSG pa je tako še enkrat predčasno sklenil svojo evropsko pot.

Scott Carson je poskrbel za svojevrsten rekord. | Foto: Reuters Scott Carson je poskrbel za svojevrsten rekord. Foto: Reuters Manchester City brez težav med najboljših osem

V drugem dvoboju je Manchester City že na prvi tekmi opravil levji delež posla, ko je Portugalce ugnal s 5:0. Tokrat mu kljub terenski prevladi v prvem polčasu ni uspelo zatresti Sportingove mreže, jo je pa nato že v 47. minuti Gabriel Jesus, a so sodniki gol razveljavili zaradi prepovedanega položaja. City je bil tudi pozneje boljši, a sta mreži ostali nedotaknjeni.

Je pa v drugem polčasu Pep Guardiola ponudil priložnost 36-letnemu vratarju Scottu Carsonu, ki je drugič zaigral v ligi prvakov. Prvič je v njej v dresu Liverpoola igral pred 16 leti in 338 dnevi, kar je najdaljše časovno obdobje med nastopoma v elitnem evropskem klubskem tekmovanju.

Bayern Salzburg
Sportal Zgodovinski podvig Lewandowskega, Slovenija ima najmlajšega vseh časov

Konec za Handanovića in Šeška

V sredo sta bila na delu najstarejši in najmlajši slovenski udeleženec izločilnega dela lige prvakov, za oba pa se je evropska pot že končala. 37-letni kapetan Interja Samir Handanović je na Anfieldu zaklenil vrata in z Interjem z 1:0 odpravil Liverpool, ki pa je kljub temu napredoval, saj je pred tremi tedni premagal italijanskega prvaka na San Siru z 2:0. 19 let mlajši Benjamin Šeško, ki je igral od 61. minute, pa je v Münchnu doživel pravo katastrofo. Salzburg, ki je na prvi tekmi z Bayernom remiziral (1:1), je tokrat klonil s kar 1:7 in se na ta način klavrno poslovil od lige prvakov.

Liverpool je kar trikrat stresel okvir vrat Interja, prvič že v prvem polčasu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Liverpool je kar trikrat stresel okvir vrat Interja, prvič že v prvem polčasu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na Anfieldu sta se na poslastici večera udarila Liverpool in Inter. Gostujoča ekipa je povedla v 62. minuti po mojstrskem golu Argentinca Lautara Martineza. Le minuto zatem je španski sodnik Antonio Mateu Lahoz pokazal rdeči karton Čilencu Alexisu Sanchezu po nespametnem prekršku nad Brazilcem Fabinhom. Napadalec Interja je bil na meji izključitve že v končnici prvega polčasa, ko je pokosil Thiaga, a mu je Lahoz pogledal skozi prste.

V končnici tekme so varovanci nemškega strokovnjaka na angleški klopi Jürgena Kloppa, ki so že prej na tekmi kar trikrat zatresli okvir vrat - dvakrat je bil nenatančen Mohamed Salah -, pritisnili z vsemi topovi. Redsi izenačujočega gola niso zabili, so pa unovčili kapital iz Milana. Liverpool je sicer na domačem Anfieldu na vseh tekmovanjih izgubil prvič po letu dni.

Benjamin Šeško (desno) je bil s soigralci na Bavarskem povsem nemočen. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Benjamin Šeško (desno) je bil s soigralci na Bavarskem povsem nemočen. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Polom Salzburga v Münchnu 

Povsem drugačna zgodba se je odvila na Bavarskem, kjer je Bayern s kar 7:1 odpihnil Salzburg s Šeškom. Nemški velikan je temelje za končno zmago v osmini finala nad Salzburgom postavil že v prvi polovici tekme, v glavni vlogi pa je bil poljski stroj za gole Robert Lewandowski. Uvodna zadetka je dosegel po natančnih strelih z 11 metrov v 12. in 21. minuti, svoj opus za hat-trick pa je 33-letni Poljak zaokrožil v 23. minuti. S tem je postavil tudi najhitrejši hat-trick v zgodovini lige prvakov. Na 4:0 je povišal Serge Gnabry v 31. minuti.

Salzburg se po bavarski zaušnici na Allianz Areni ni več pobral. Za domačo ekipo je v drugem polčasu še dva gola zabil Thomas Müller (54., 83.), enega Leroy Sane (86.), za Salzburg pa je edini zadetek dosegel 18-letni Danec Maurits Kjaergaard (70.). 

Samir Handanović, Simone Inzaghi
Sportal Italijan razkril recept za zgodovinski uspeh Slovenca
V tej sezoni v izločilnem delu lige prvakov ne velja več pravilo zadetka v gosteh.

Liga prvakov, osmina finala (povratne tekme):

Torek, 8. marec:
Bayern München* : Salzburg 7:1 (4:0)  /1:1/
Lewandowski 12./11-m, 21./11-m, 23., Gnabry 31., Müller 54., 83., Sane 85.; Kjaergaard 70.
Benjamin Šeško (Salzburg) je igral od 61. minute.

Liverpool* : Inter Milano 0:1 (0:0)  /2:0/
Martinez 62.: R.K.: Sanchez 63./Inter
Samir Handanović (Inter) je branil celo tekmo.

Sreda, 9. marec:
Real Madrid* : PSG 3:1 (0:1)   /0:1/
Benzema 61., 76., 78.; Mbappe 39.

Manchester City* : Sporting Lizbona 0:0   /5:0/

Torek, 15. marec:
Manchester United : Atletico Madrid* 0:1 (0:1)   /1:1/
Lodi 41.
Jan Oblak (Atletico) je branil celo tekmo.

Ajax : Benfica* 0:1 (0:0)   /2:2/ 
Nunez 77.

Sreda, 16. marec:
Juventus : Villarreal* 0:3 (0:0) /1:1/
Moreno 77./11-m, Torres 85., Danjuma 90+2/11-m

Lille : Chelsea* 1:2 (1:1) /0:2/
Yilmaz 38./11-m; Pulišić 45+3, Azpilicueta 71.

// - rezultat prve tekme
* napredovali v četrtfinale

Atletico Madrid
Sportal Sladka zmaga Jana Oblaka z Atleticom
Benjamin Verbič
Sportal Fifa našla rešitev tudi za štiri Slovence v ukrajinskih klubih
 
Ne spreglejte