Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 2. 2022,
23.10

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

5

Natisni članek

Benjamin Šeško Benjamin Šeško Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak UEFA liga prvakov

Sreda, 23. 2. 2022, 23.10

1 leto

Liga prvakov, osmina finala (prve tekme)

Švedski najstnik premagal Oblaka, sreča pustila na cedilu Atletico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

5

Atletico Manchester United | Joao Felix je popeljal Atletico v vodstvo v 7. minuti. | Foto Reuters

Joao Felix je popeljal Atletico v vodstvo v 7. minuti.

Foto: Reuters

Zadnji prvi tekmi osmine finala lige prvakov sta se končali brez zmagovalca. Atletico Madrid je doma remiziral z Manchester Unitedom (1:1), Benfica pa v Lizboni z Ajaxom (2:2). Janu Oblaku se je proti Cristianu Ronaldu in druščini dolgo časa nasmihala zmaga. Španski prvak je povedel v 7. minuti, nato pa so gostje izenačili 10 minut pred koncem. Atletico je dvakrat zatresel okvir vrat. 

Atletico Madrid : Manchester United 1:1 (1:0)
Joao Felix 7.; Elanga 80.
Jan Oblak (Atletico) je branil vso tekmo.

Benfica : Ajax 2:2 (1:2)
Haller 26./ag., Jamerčuk 72.; Tadić 18., Haller 29.

V Madridu, kjer je Jan Oblak ob odsotnosti poškodovanega Kokeja nosil kapetanski trak Atletica, so navijači aktualnega španskega prvaka noreli od navdušenja že v 7. minuti. Brazilec Renan Lodi je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor rdečih vragov, kjer je bil najvišji v skoku Joao Felix in z zelo natančnim strelom, žoga se je od leve vratnice odbila v gol, premagal nemočnega vratarja Uniteda Davida De Geo. 

Veselje nogometašev Atletica po zadetku Joaa Felixa. | Foto: Reuters Veselje nogometašev Atletica po zadetku Joaa Felixa. Foto: Reuters

V zadnji minuti prvega polčasa je zadišalo po novem zadetku Atletica. Z glavo je streljal Hrvat Šime Vrsaljko, a se je na srečo gostov žoga od branilca Manchester Uniteda Victorja Lindelofa odbila v okvir vrat. Jan Oblak v prvem polčasu ni imel veliko dela, rdeči vragi niso niti enkrat streljali v okvir njegovih vrat.

United je v nadaljevanju srečanja izenačil iz prve resnejše priložnosti na tekmi. Dočakal jo je v 80. minuti, po številnih opravljenih menjavah v ekipi. 19-letni Šved Anthony Elanga je le pet minut za tem, ko je vstopil v igro namesto Marcusa Rashforda, premagal Jana Oblaka. Podajo je prispeval Bruno Fernandes, nato se je mladi rezervist rdečih vragov spretno otresel domačega branilca in z natančnim udarcem premagal Škofjeločana. Kapetan slovenske reprezentance, proti Unitedu pa tudi Atletica, po prejetem zadetku iz prvega strela v okvir njegovih vrat ni skrival razočaranja. 

Jan Oblak je bil premagan po prvem strelu v okvir njegovih vrat. V sodnikovem podaljšku je ubranil strel Jesseja Lingarda in vpisal edino obrambo na srečanju. | Foto: Reuters Jan Oblak je bil premagan po prvem strelu v okvir njegovih vrat. V sodnikovem podaljšku je ubranil strel Jesseja Lingarda in vpisal edino obrambo na srečanju. Foto: Reuters

V 87. minuti je bil Atletico zelo blizu novemu vodstvu, a je bila gostom z Otoka znova naklonjena sreča. Rezervist Antoine Griezmann je iz ugodnega položaja, pred tem je zadišalo po nedovoljenem položaju, nastreljal prečko. Ostalo je pri 1:1, tako da bo povratni dvoboj na Old Traffordu še kako zanimiv. 

Ajax dvakrat vodil, Benfica dvakrat izenačila

V Lizboni, kjer je vlogo glavnega sodnika opravljal Slovenec Slavko Vinčić, je Ajax prvič utišal navijače Benfice v 18. minuti, ko je mojstrsko zadel v polno Srb Dušan Tadić. Kapetanu Ajaxa je na stadionu La Luz podal Maročan Noussair Mazraoui. Gostitelji so vrnili udarec že po osmih minutah. Takrat je Sebastien Haller, napadalec Slonokoščene obale, prvi strelec lige prvakov v tej sezoni, zatresel lastno mrežo. Le tri minute pozneje pa se je Afričan odkupil za nesrečen avtogol, saj je popeljal Ajax v novo vodstvo. To je bil že njegov 11. zadetek v ligi prvakov v tej sezoni, s čimer je dosegel rekord, kar se tiče števila zadetkov v krstni sezoni v ligi prvakov.

Sebastien Haller je v Lizboni v treh minutah dosegel avtogol in gol! | Foto: Reuters Sebastien Haller je v Lizboni v treh minutah dosegel avtogol in gol! Foto: Reuters

Ob koncu prvega polčasa bi lahko Ajax še povišal prednost. Od vodstva s 3:1 ga je delilo le nekaj centimetrov, saj je Edson Alvarez zatresel okvir vrat.  V drugem polčasu so gostitelji izenačili. Deset minut po tem, ko je vstopil v igro, je mrežo nizozemskega prvaka zatresel Ukrajinec Roman Jaremčuk.

Jan Oblak
Sportal Nočna mora Atletica in Jana Oblaka

Vlahović se je vpisal v zgodovino lige prvakov

Dušan Vlahović je že v prvi minuti tekme z Villarrealom razveselil navijače Juventusa. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dušan Vlahović je že v prvi minuti tekme z Villarrealom razveselil navijače Juventusa. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Juventus je gostoval v Villarrealu v Španiji in proti rumeni podmornici povedel že v prvi minuti srečanja. Gol je zabil mladi srbski ostrostrelec Dušan Vlahović. Ta je z 22 leti in 25 dnevi postal drugi najmlajši strelec stare dame ob debiju v ligi prvakov. Rekorder ostaja Alessandro Del Piero, ki je prvenec v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju dosegel pri 20 letih in 308 dneh. Domači so v drugem polčasu pritisnili in v 66. minuti prišli do izenačenja. Zadel je Daniel Parejo.

Se je pa Vlahović vpisal v zgodovino, za prvenec v ligi prvakov je potreboval vsega 32 sekund, kar je nov rekord. Prejšnjega je leta 1995 dosegel Andreas Möller, ki je igral za Borussio iz Dortmunda, svoj rekordno hiter gol (v 37. sekundi tekme)  kot debitant pa je zabil prav Juventusu.

Na Stamford Bridgeu sta se pomerila Chelsea in francoski prvak Lille. Londončani so začetni pritisk kronali v osmi minuti, ko je mrežo Lea Jardima zatresel Kai Havertz. Domači so se po vodstvu malce umirili, nekaj priložnosti so dopustili tudi gostom, a je do polčasa ostalo pri 1:0. Tudi v drugi polčas so domači vstopili bolj podjetno, v 63. minuti pa je vodstvo Chelseaja povišal Christian Pulišić, ki je postavil končnih 2:0.

Za vodstvo Chelseaja v Londonu je v osmi minuti poskrbel Kai Havertz. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Za vodstvo Chelseaja v Londonu je v osmi minuti poskrbel Kai Havertz. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Liverpool do prednosti v zadnjih 15 minutah

Samir Handanović je pri 37 letih debitiral na tekmi izločilnega dela lige prvakov in prejel dva zadetka. | Foto: Reuters Samir Handanović je pri 37 letih debitiral na tekmi izločilnega dela lige prvakov in prejel dva zadetka. Foto: Reuters Milanski Inter se je prvič, odkar zanj brani Samir Handanović, v ligi prvakov prebil med najboljših 16. Žreb mu je namenil enega najboljših angleških klubov, Liverpool. Na San Siru so bolje začeli gostje z Otoka, nekajkrat zapretili pred vrati Interja, nato pa je italijanske prvake v 15. minuti od vodstva delilo le nekaj centimetrov. Hrvat Ivan Perišić je podal Turku Hakanu Calhanogluju, ki se je otresel branilcev Liverpoola, nato pa zatresel okvir vrat. To je bila najlepša priložnost v prvem polčasu. Otočani so še nekajkrat ogrozili vrata 37-letnega Ljubljančana, ki je debitiral na dvoboju izločilnega dela lige prvakov, a je ostalo pri 0:0.

V nadaljevanju so bili nevarnejši gostitelji, a niso znali spraviti žoge za hrbet brazilskega vratarja Alissona Beckerja. V 75. minuti je sledila kazen. Po podaji Škota Andrewa Robertsona je mojstrsko po strelu z glavo Liverpool v vodstvo popeljal Roberto Firmino. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance, ki je pri 37 letih debitiral na dvoboju izločilnega dela lige prvakov, je bil prekratek. Le osem minut pozneje je prednost rdečih podvojil Mohamed Salah

Nemški strateg Jürgen Klopp je bil lahko po dvoboju veliko bolj zadovoljen od trenerja Interja Simoneja Inzaghija. | Foto: Reuters Nemški strateg Jürgen Klopp je bil lahko po dvoboju veliko bolj zadovoljen od trenerja Interja Simoneja Inzaghija. Foto: Reuters

Liverpool je utišal San Siro in si priigral lepo prednost pred povratnim srečanjem na Anfieldu, kjer so v zadnjih sezonah Slovenci v ligi prvakov že opozarjali nase. Tako Jan Oblak z Atleticom kot tudi Josip Iličić z Atalanto imata na kultni stadion v Liverpoolu prijetne spomine. Bo podobno tudi čez tri tedne s Handanovićem?

Rdeče bike od popolne senzacije delilo le nekaj minut

Avstrijski prvaki so na prvi tekmi v Salzburgu namučili slovitega tekmeca iz Münchna. | Foto: Reuters Avstrijski prvaki so na prvi tekmi v Salzburgu namučili slovitega tekmeca iz Münchna. Foto: Reuters V Mozartovem mestu, kjer je dvoboj spremljal tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, je dolgo časa dišalo po presenečenju! Rdeči biki, ki imajo najmlajšo zasedbo v ligi prvakov, so vse do zadnje minute vodili z 1:0. Mrežo Svena Ulreicha, ki med vratnicama Bayerna nadomešča poškodovanega Manuela Neuerja, je v 21. minuti zatresel Chukwubuike Adamu. Mladi Nigerijec, ki že igra za avstrijsko člansko reprezentanco, ni začel dvoboja, ampak je v igro vstopil v 12. minuti, ko je zamenjal poškodovanega soigralca Noaha Okaforja. Izkazal se je z udarcem z okrog 16 metrov in matiral nemškega vratarja.

V nadaljevanju so Bavarci pričakovano pritisnili proti vratom rdečih bikov, a se mreža vratarja Salzburga Philippa Köhna ni in ni zatresla. Poljski zvezdnik Robert Lewandowski ni bil tako nevaren, kot se je pričakovalo pred srečanjem. V 81. minuti bi lahko gostitelji celo podvojili prednost. Drug za drugim sta se v priložnosti znašla Karim Adeyemi in strelec prvega gola Adamu, a je pri strelu prvega odlično posredoval Ulreich, pri drugem pa je žogo pred golovo črto blokiral branilec Bayerna Benjamin Pavard.

Kingsley Coman je preprečil poraz Bavarcev z zadetkom v zadnji minuti rednega dela. | Foto: Reuters Kingsley Coman je preprečil poraz Bavarcev z zadetkom v zadnji minuti rednega dela. Foto: Reuters

Bayern se je spogledoval z bolečim porazom, a je Francoz Kingsley Coman v zadnji minuti le izenačil in tako preprečil senzacijo pred razprodanimi tribunami stadiona v Salzburgu.

Šeško izpustil spektakel leta

Benjamin Šeško je izpustil dvoboj proti klubu, ki se po poročanju nekaterih medijev zanima tudi zanj. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Benjamin Šeško je izpustil dvoboj proti klubu, ki se po poročanju nekaterih medijev zanima tudi zanj. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nastop slovenskega najstnika Benjamina Šeška je bil dolgo časa vprašljiv, nato pa je klub pred začetkom dvoboja potrdil, da mladi Slovenec ne bo kandidiral za srečanje. Pesti ga poškodba mečne mišice, ki jo je staknil ob napačnem času, malce pred Salzburgovim izzivom leta, na katerem bi tudi lovil priložnost, da postane najmlajši slovenski strelec v ligi prvakov vseh časov in popravi rekord Luke Zahovića.

Njegovi soigralci so prvič zaigrali v osmini finala. V prejšnji sezoni so se z Bayernom pomerili v skupinskem delu, Bayern je v Salzburgu zmagal s teniškim 6:2. Tokrat je bilo povsem drugače. Avstrijski prvak se je spogledoval z veliko zmago, na koncu pa sta se soseda razšla brez zmagovalca, tako da se bo o vozovnici za četrtfinale odločalo v Münchnu.

Dišalo je po remiju, nato je sledila čarobna poteza Mbappeja

Torek, uvodni dan lige prvakov v koledarskem letu 2022, je osrečil bogata kluba, ki si lahko zaradi zajetne blagajne privoščita marsikaj, a se še ne moreta pohvaliti z naslovom evropskega prvaka. Oba poganja arabski kapital, v obeh ne manjka zvezdnikov svetovnega formata. To sta PSG in Manchester City. Parižani so doma premagali Real Madrid, Manchester City pa je napolnil mrežo Sportingu.

Na Parku princev so bili v uvodnih 30 minutah nevarnejši gostitelji. Nogometaši PSG so potisnili goste iz Madrida v obrambo. Angel di Maria je v peti minuti zapravil najlepšo priložnost prvega polčasa, ko je žogo iz ugodnega položaja, oviral ga je Eder Militao, poslal čez vrata. V 18. minuti je vratar Thibaut Courtois ubranil strel Kyliana Mbappeja in nakazal, da bi to lahko bil njegov večer, beli baletniki, ki so se pritiska otresli šele v zadnjem delu prvega polčasa, pa niso v uvodnih 45 minutah niti enkrat poslali žoge v okvir vrat.

Veselje nogometašev PSG po zadetku Kyliana Mbappeja v sodnikovem podaljšku. | Foto: Reuters Veselje nogometašev PSG po zadetku Kyliana Mbappeja v sodnikovem podaljšku. Foto: Reuters

Parižani so bolje vstopili tudi v drugi polčas, Mbappe je kmalu zapretil Courtoisu, ki se je izkazal z izjemno obrambo, zbranost belgijskega vratarja je s strelom z razdalje preizkusil tudi Lionel Messi. V 62. minuti se je Parižanom ponudila prvovrstna priložnost za vodstvo! Hitronogi Mbappe je prodrl po levi strani kazenskega prostora, Dani Carvajal pa ga je nepravilno oviral. Francoz je padel, sodnik je pokazal na belo točko. Navijači PSG so bili na nogah, žogo je v svoje roke prijel Messi, jo namestil na belo točko, nato pa na razočaranje domačih privržencev zapravil najstrožjo kazen. Belgijec je prebral njegovo namero in ubranil enajstmetrovko.

Čeprav so gostitelji v nadaljevanju prevladovali in nizali (pol)priložnosti, se mreža Reala ni tresla. Dišalo je po neodločenem rezultatu, za katerega je bil najbolj zaslužen belgijski čuvaj mreže, a so stalni napadi PSG, pri katerem je v 72. minuti v igro vstopil tudi Neymar in tako zaigral prvič za PSG po skoraj treh mesecih odsotnosti zaradi poškodbe gležnja, le obrodili sadove.

Kylian Mbappe jo je zagodel klubu, katerega bo najverjetneje okrepil po koncu sezone, ko mu poteče pogodba s PSG. | Foto: Reuters Kylian Mbappe jo je zagodel klubu, katerega bo najverjetneje okrepil po koncu sezone, ko mu poteče pogodba s PSG. Foto: Reuters

Neymar je z atraktivno podajo s peto zaposlil Neymarja, ki je drzno prodrl po levi strani kazenskega prostora, se je v mojstrskem slalomu izognil številnim branilcem Reala, nato pa premagal še do takrat nepremagljivega Courtoisa. Mreža 13-kratnih evropskih prvakov se je vendarle zatresla, Park princev pa je ponorel od sreče. Izbrance Carla Ancelottija, nekdanjega stratega PSG, je od remija delila le dobra minuta, francoski podprvaki pa so si po mojstrovini 23-letnega asa zagotovili prednost pred povratnim dvobojem v Madridu, na katerem bi lahko računali tudi na pomoč dolgoletnega kapetana belih baletnikov Sergia Ramosa. Tokrat zaradi poškodbe ni mogel pomagati Pochettinovi četi.

PSG Real Madrid
Sportal Junak večera Mbappe se še ni odločil, za trenerja Reala ni dvoma

Eksplozija zadetkov Cityja na Portugalskem

Bernardo Silva je dvakrat zatresel mrežo Sportinga. | Foto: Reuters Bernardo Silva je dvakrat zatresel mrežo Sportinga. Foto: Reuters Če "finale pred finalom" v deževnem Parizu ni postreglo z zadetkom vse do zadnjih sekund, pa teh ni manjkalo v Lizboni. Vodilni angleški premierligaš Manchester City je v prvem polčasu kar štirikrat zatresel mrežo nemočnega Sportinga. Dvakrat je v polno zadel Portugalec Bernardo Silva, nogometni otrok Benfice, mestnega tekmeca Sportinga, v polno pa sta zadela še Alžirec Riyad Mahrez, njegov zadetek je bil potrjen po asistenci VAR, ter mladi Anglež Phil Foden. Izbranci Josepa Guardiola so tako z eno nogo in pol zakorakali v četrtfinale lige prvakov že po prvem polčasu dvoboja v Lizboni.

Angleški prvak je v 50. minuti še povišal vodstvo, Silva se je po strelu z glavo veselil že tretjega zadetka, a ne za dolgo, saj ga je sodnik po ogledu posnetka VAR razveljavil zaradi nedovoljenega položaja. Končni rezultat je v 58. minuti postavil Raheem Sterling, Manchester City pa je poslal tekmecem sporočilo, da je v tej sezoni še kako motiviran končno osvojiti lovoriko, ki mu je lani spolzela med prsti in končala v rokah Chelseaja.

Liga prvakov, osmina finala (prve tekme):

Torek, 15. februar:
PSG : Real Madrid 1:0 (0:0)
Mbappe 90.+4
Messi (PSG) je v 62. minuti zapravil 11-m.

Sporting Lizbona : Manchester City 0:5 (0:4)
Mahrez 9., Silva 17., 44., Foden 32., Sterling 58.

Sreda, 16. februar:
Salzburg : Bayern München 1:1 (1:0)
Adamu 21.; Coman 90.
Benjamin Šeško (Salzburg) zaradi poškodbe ni kandidiral za srečanje.

Inter Milano : Liverpool 0:2 (0:0)
Firmino 75., Salah 83.
Samir Handanović (Inter) je branil vso tekmo.

Torek, 22. februar:
Villarreal : Juventus 1:1 (0:1)
Parejo 66.; Vlahović 1.

Chelsea : Lille 2:0 (1:0)
Havertz 8., Pulišić 63.

Sreda, 23. februar:
Atletico Madrid : Manchester United 1:1 (1:0)
Joao Felix 7.; Elanga 80.
Jan Oblak (Atletico) je branil vso tekmo.

Benfica : Ajax 2:2 (1:2)
Haller 26./ag., Jamerčuk 72.; Tadić 18., Haller 29.

Povratne tekme bodo 8., 9., 15. in 16. marca.

Ne spreglejte