Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 2. 2022,
15.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Mauricio Pochettino Carlo Ancelotti Lionel Messi Lionel Messi Kylian Mbappe Kylian Mbappe UEFA liga prvakov Real Madrid PSG

Sreda, 16. 2. 2022, 15.30

1 leto

Odmevi po zmagi PSG nad Realom (1:0)

Junak večera Mbappe se še ni odločil, za trenerja Reala ni dvoma

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
PSG Real Madrid | Kylian Mbappe je bil junak prve tekme osmine finala med PSG in Realom. | Foto Reuters

Kylian Mbappe je bil junak prve tekme osmine finala med PSG in Realom.

Foto: Reuters

Zvezdniški spopad med PSG in Realom je pripadel Parižanom. Zmagoviti zadetek je po izjemni akciji v izdihljajih srečanja dosegel Kylian Mbappe. Mlademu Francozu po koncu sezone poteče pogodba s Parižani, že dalj časa pa ga povezujejo z belimi baletniki. Po dvoboju se tako ni mogel izogniti vprašanju, kje bo nadaljeval kariero.

Atletico Manchester United
Sportal Švedski najstnik premagal Oblaka, sreča pustila na cedilu Atletico

O tem, kje bo Kylian Mbappe po koncu sezone nadaljeval kariero, se razpreda že dolgo časa. PSG se je trudil, da bi z njim podaljšal pogodbo, a s 23-letnim francoskim draguljem ni našel skupnega jezika. Za zdaj. Konec junija mu tako poteče pogodba s Parižani. V zadnjih mesecih ni manjkalo medijev, ki so Francoza že preselil v Madrid. Bo resnično odšel k Realu, ki ga že dalj časa snubi in vabi na Santiago Bernabeu? V načrtih predsednika Florentina Pereza je prisoten že dolgo. Lani ga je Real želel kupiti za 200 milijonov evrov, a se v Parizu niso hoteli pogovarjati o prodaji. S tem se je sprijaznil tudi francoski napadalec in dal vedeti, da želi s PSG osvojiti vse, kar je mogoče.

S Haalandom najdražja na svetu

V sodnikovem podaljšku je po imenitni akciji premagal do takrat nepremagljivega Thibauta Courtoisa. | Foto: Reuters V sodnikovem podaljšku je po imenitni akciji premagal do takrat nepremagljivega Thibauta Courtoisa. Foto: Reuters Tega mu ne bo uspelo, saj je pred kratkim s Parižani presenetljivo izpadel iz francoskega pokala proti Nici, v drugih dveh tekmovanjih pa so možnosti za uspeh neprimerno večje. V francoskem prvenstvu ima Pochettinova zvezdniška zasedba ogromno prednost pred zasledovalci, tako da bi lahko novo zvezdico izgubili le v primeru katastrofalnega nadaljevanja sezone, v ligi prvakov, dolgoletni želji katarskega vodstva, pa jim, čeprav jim je žreb v osmini finala namenil eno najtežjih ovir, 13-kratnega evropskega prvaka iz Madrida, za zdaj kaže dobro.

V prvi tekmi osmine finala so si priigrali tesno, a pomembno prednost. Zagotovil pa je ni 34-letni Argentinec Lionel Messi, ki je v 61. minuti zapravil najstrožjo kazen, ampak 11 leti mlajši Kylian Mbappe, predstavnik novega nogometnega vala, ki bi lahko vladal še vrsto let. Podobno velja za Norvežana Erlinga Brauta Haalanda (Borussia Dortmund), še enega mladega zvezdnika, ki bi ga Real želel videti v svojem klubu. To sta po oceni Transfermarkta tudi nogometaša z daleč največjo tržno vrednostjo na svetu. Vredna sta 160 in 150 milijonov evrov.

Fantastična akcija, ki je obnorela navijače PSG

Mbappe je očaral nogometni svet s fantastičnim zadetkom, pri katerem je osmešil madridsko obrambo. "V kazenskem prostoru je vedno napadalec tisti, ki nadzoruje žogo. Branilca sta stopila nazaj, zato sem se odločil, kam želim iti. Uspelo mi je spraviti žogo mimo njiju, nato sem jo poslal še med nogami vratarja Courtoisa v mrežo," je opisal domiselno akcijo iz 94. minute, v kateri ga je najprej z atraktivno podajo s peto zaposlil rezervist Neymar. Brazilski zvezdnik je zaigral prvič za PSG v tem letu in se vrnil po poškodbi gležnja.

Veselje nogometašev PSG po dragoceni zmagi nad Realom (1:0). Ker od te sezone v izločilnih delih lige prvakov ne velja več pravilo prednosti doseženih zadetkov v gosteh, bi se na povratni tekmi v Madridu (9. marca) v primeru zmage Reala z enim zadetkom razlike po rednem delu, četudi bi PSG zatresel mrežo španskih podprvakov (2:1, 3:2, 4:3 …), igrali podaljški. | Foto: Reuters Veselje nogometašev PSG po dragoceni zmagi nad Realom (1:0). Ker od te sezone v izločilnih delih lige prvakov ne velja več pravilo prednosti doseženih zadetkov v gosteh, bi se na povratni tekmi v Madridu (9. marca) v primeru zmage Reala z enim zadetkom razlike po rednem delu, četudi bi PSG zatresel mrežo španskih podprvakov (2:1, 3:2, 4:3 …), igrali podaljški. Foto: Reuters

Mbappe se je v nadaljevanju akcije ob prodiranju proti vratom Reala najprej mojstrsko otresel Lucasa Vazqueza in Ederja Militaa, nato pa poslal še žogo med nogama do takrat nepremagljivega Thibauta Courtoisa, zatresel mrežo in globoko v sodnikovem podaljšku poskrbel za delirij navijačev na Parku princev. 

"Vsi sanjamo o takšnih večerih"

Mbappe je odločil zmagovalca, Neymar, ki se je po skoraj treh mesecih vrnil na igrišče, pa je prispeval asistenco. | Foto: Reuters Mbappe je odločil zmagovalca, Neymar, ki se je po skoraj treh mesecih vrnil na igrišče, pa je prispeval asistenco. Foto: Reuters Real je bil premagan, Mbappe pa je izpolnil obljubo, saj je napovedal, kako bo proti belim baletnikom, tako kot proti vsem drugim tekmcem, dal vse od sebe.

"Zdaj moramo to dokazati še na tekmi v Madridu. Želeli smo biti pripravljeni na takšne tekme. Vsi sanjamo o takšnih večerih. Želeli smo zmagati, navijači so nam bili v veliko podporo. Dosegel sem pomemben zadetek, ki pa ni še ničesar odločil. Čaka nas še povratna tekma, a imamo pred tem še dvoboj v prvenstvu, šele nato bomo razmišljali o tekmi v Madridu," je v pogovoru za Canal Plus pohvalil navijače, ki so skandirali njegovo ime in se veselili zmage, s katero ima PSG lepe možnosti za napredovanje v četrtifnale. O tem se bo odločalo 9. marca v Madridu, na stadionu Santiago Bernabeu, ki bo kmalu zažarel v novi prenovljeni "vesoljski" podobi, del njegove svetle prihodnosti pa bi lahko predstavljal prav hitronogi Mbappe.

Mbappe se še ni odločil

Francoz na vprašanje, kje bo po koncu sezone, ko mu poteče pogodba s Parižani, nadaljeval kariero, ni odgovoril s konkretnimi besedami. Čeprav ga mnogi selijo v Madrid, tega ni potrdil. "Igram za eno najboljših ekip na svetu. Do konca sezone bom dal vse od sebe, da ji pomagam po najboljših močeh, potem pa bomo videli. Nisem se še odločil o svoji prihodnosti. Želim se osredotočati le na nogomet. Govorimo o PSG in Realu, dveh velikih klubih. Sem igralec PSG in sem zelo srečen," se noče obremenjevati z vse pogostejšimi govoricami, kje bi lahko nadaljeval nogometno pot, ampak misli le na to, kako bi se bolj izkazal na igrišču.

Zadovoljstva po zmagi nad Realom ni skrival niti njegov trener Mauricio Pochettino. "Zelo sem srečen. Ekipa se je izkazala, bili smo boljši od Reala in zasluženo zmagali," je besede Argentinca potrdila tudi statistika. PSG je bil nevarnejši tekmec, v okvir vrat Reala je usmeril osem strelov, Madridčani pa niti enega! Real bo moral na povratni tekmi pokazati bistveno več, če bo želel ogroziti napredovanje Parižanov v četrtfinale.

"Mbappe je trenutno najboljši. Ima nekaj več od drugih, to je dokazal tudi pri zadetku," ga je pohvalil portugalski soigralec Danilo Pereira. Mbappe je na zadnjih 13 nastopih v ligi prvakov dosegel 13 zadetkov.

Lionel Messi, ki je v tej sezoni pet od sedmih zadetkov v dresu PSG dosegel v ligi prvakov, je v 61. minuti zapravil strel z bele točke. | Foto: Reuters Lionel Messi, ki je v tej sezoni pet od sedmih zadetkov v dresu PSG dosegel v ligi prvakov, je v 61. minuti zapravil strel z bele točke. Foto: Reuters

Ko je Mbappe v sodnikovem podaljšku premagal Courtoisa, je poskrbel, da se nadaljuje dolgoletni niz PSG, ki je dosegel zadetek tudi na 19. zaporedni tekmi osmine finala lige prvakov. Po drugi strani pa je omenjeni niz končal Real Madrid. Po 23 tekmah osmine finala je naletel na tekmeca, proti kateremu ni mogel spraviti žoge v gol. Zanimivo je, da se mu je to zadnjič pripetilo prav na francoskih tleh, na gostovanju pri Lyonu, ko je leta 2010 izgubil z 0:1.

Ancelotti: Mbappe je najboljši v Evropi

Lionel Messi je v zgodovini lige prvakov izvajal 23 kazenskih udarcev. Pet jih je zapravil, s tem pa izenačil neslaven rekord Francoza Thierryja Henryja. | Foto: Reuters Lionel Messi je v zgodovini lige prvakov izvajal 23 kazenskih udarcev. Pet jih je zapravil, s tem pa izenačil neslaven rekord Francoza Thierryja Henryja. Foto: Reuters Torkova tekma je morda postregla s simboličnim prikazom, kako se končuje era vladavine Lionela Messija, ki bi bil lahko primoran štafeto najboljšega na svetu predati mlajšemu soigralcu Kylianu Mbappeju. Za trenerja Reala Carla Ancelottija, ki Park princev pozna odlično, saj je pred leti vodil PSG, ni dvoma.

"Mbappe je neustavljiv. V tem trenutku je najboljši igralec v Evropi. Želeli smo ga ustaviti, Militao se je pri tem zelo izkazal, a je Mbappe igralec, ki se vedno spomni nečesa novega," je pohvalil napadalca PSG, ki ga mnogi poleti selijo prav v špansko prestolnico, kjer bi lahko sodeloval prav z Italijanom. 9. marca sledi povratna tekma, na njej bo Real skušal vrniti Parižanom udarec in jih izločiti iz Evrope.

Carlo Ancelotti verjame, da bi lahko Real 9. marca s pomočjo navijačev vrnil PSG milo za drago in napredoval med najboljših osem v Evropi. | Foto: Reuters Carlo Ancelotti verjame, da bi lahko Real 9. marca s pomočjo navijačev vrnil PSG milo za drago in napredoval med najboljših osem v Evropi. Foto: Reuters

"V Parizu nismo igrali dobro, a še nismo brez možnosti za napredovanje. Na povratni tekmi moramo bolj pritisniti tekmeca. Tokrat nismo mogli dobro razviti igre, storili smo veliko napak pri predaji žoge, saj nismo znali odgovoriti na pritisk tekmeca," je pojasnil, kje je PSG povzročal največje težave Realu.

Beli baletniki bodo morali na povratni tekmi tudi spremeniti udarno enajsterico, saj Ferland Mendy in Casemiro zaradi kazni kartonov ne bosta smela nastopiti ...

Ne spreglejte