Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 12. 2021,
15.55

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

9

Natisni članek

Salzburg Benjamin Šeško Benjamin Šeško Red Bull Salzburg Inter Samir Handanović žreb UEFA Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak UEFA liga prvakov

Ponedeljek, 13. 12. 2021, 15.55

1 leto

Ponovljen žreb osmine finala lige prvakov

Kakšen šok za Real! Po zapletu na žrebu jih čaka PSG.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

9

Liga prvakov Žreb Liga prvakov | Ponovljen žreb osmine finala lige prvakov je postregel s sedmimi novimi pari. Tako kot ob 12. uri je obveljalo le pri paru Chelsea - Lille. | Foto Guliverimage/Getty Images

Ponovljen žreb osmine finala lige prvakov je postregel s sedmimi novimi pari. Tako kot ob 12. uri je obveljalo le pri paru Chelsea - Lille.

Foto: Guliverimage/Getty Images

Žreb osmine finala lige prvakov je bil zaradi napake, ki se je prikradla pri prvotnem plesu kroglic, ponovljen. Znova je postregel z zelo atraktivnimi pari. Messijev PSG, eden izmed favoritov za osvojitev evropskega naslova, se bo pomeril z madridskim Realom, zelo močni in atraktivni tekmeci čakajo tudi Jana Oblaka (Atletico), Samirja Handanovića (Inter) in Benjamina Šeška (Salzburg).

Lionel Messi
Sportal Nič od obračuna Messi - Ronaldo, Uefa zaradi napake ponavlja žreb lige prvakov

Pari osmine finala lige prvakov:

Salzburg (Avt/Benjamin Šeško) - Bayern München (Nem)
Sporting Lizbona (Por) - Manchester City (Ang)
Benfica Lizbona (Por) - Ajax Amsterdam (Niz)
Chelsea (Ang) - Lille (Fra)
Atletico Madrid (Špa/Jan Oblak) - Manchester United (Ang)
Villarreal (Špa) - Juventus (Ita)
Inter Milano (Ita/Samir Handanović) - Liverpool (Ang)
PSG (Fra) - Real Madrid (Špa)

Finale bo 28. maja 2022 v St. Peterburgu.

Katerega para osmine finala lige prvakov se najbolj veselite?

  • Salzburg (Avt) - Bayern München (Nem)
    7,12 %
    71 glasov
  • PSG (Fra) - Real Madrid (Špa)
    56,37 %
    562 glasov
  • Sporting Lizbona (Por) - Manchester City (Ang)
    1,20 %
    12 glasov
  • Inter Milano (Ita) - Liverpool (Ang)
    10,23 %
    102 glasov
  • Benfica Lizbona (Por) - Ajax Amsterdam (Niz)
    2,11 %
    21 glasov
  • Chelsea (Ang) - Lille (Fra)
    2,11 %
    21 glasov
  • Atletico Madrid (Špa) - Manchester United (Ang)
    18,05 %
    180 glasov
  • Villarreal (Špa) - Juventus (Ita)
    2,81 %
    28 glasov
Oddanih 997 glasov

O žrebu osmine finala lige prvakov se bo razpredalo še dolgo časa. Prvič v zgodovini tekmovanja sta bila na isti dan opravljena dva celovita žreba. Slovenski legionarji, ki ostajajo v igri za evropski naslov, so dobili zelo zahtevne tekmece že na prvem žrebu. Podobno se jim je godilo tudi v drugo. Jan Oblak bo z Atleticom Madridom vozovnico za četrtfinale lovil proti Manchester Unitedu, pri katerem izstopa njegov dolgoletni znanec Cristiano Ronaldo. Škofjeločanu je večkrat pokvaril večer, pred petimi leti ga je tako kot zadnji na San Siru v Milanu premagal z bele točke in Atleticu preprečil osvojitev evropskega naslova.

Tako se je Cristiano Ronaldo razveselil zadetka z bele točke, ko je leta 2016 v Milanu premagal Jana Oblaka in postal evropski prvak z Realom. | Foto: Vid Ponikvar Tako se je Cristiano Ronaldo razveselil zadetka z bele točke, ko je leta 2016 v Milanu premagal Jana Oblaka in postal evropski prvak z Realom. Foto: Vid Ponikvar

Portugalec, strelski rekorder lige prvakov, ki bo na tekmah osmine finala štel že 37 let, še ni rekel zadnje. Po zadnjih uspešnih predstavah pod vodstvom novega trenerja rdečih vragov Ralfa Rangnicka ne skriva dobre volje, ga pa v letu 2022 čaka kar nekaj visokih ovir. Tako v klubskem kot tudi reprezentančnem nogometu, saj bo pot do SP 2022 v Katar najverjetneje lovil prek evropskih prvakov Italijanov! Škofjeločan bi se mu lahko maščeval že čez nekaj mesecev. Prva tekma bo v Madridu, druga pa na Old Traffordu. 

Handanović proti Liverpoolu, Šeško izziva Bayern

Samir Handanović bo skušal ponoviti podvig Atletica in njegovega rojaka Jana Oblaka iz sezone 2019/20 in v osmini finala lige prvakov izločiti Liverpool. | Foto: Reuters Samir Handanović bo skušal ponoviti podvig Atletica in njegovega rojaka Jana Oblaka iz sezone 2019/20 in v osmini finala lige prvakov izločiti Liverpool. Foto: Reuters Spomladi bosta prvič v izločilnem delu lige prvakov nastopila dva Slovenca. Dva novopečenega slovenska rekorderja, najstarejši in najmlajši nogometaš z omenjenim privilegijem. Samir Handanović, kapetan Interja, se je prvič z milanskim velikanom prebil v osmino finala, tam pa bi, če bi obveljal prvi žreb, skušal izločiti Liverpool. Rdeči so v zastrašujoči formi. V Evropi in na Otoku so skoraj nepremagljivi, pod vodstvom Jürgena Kloppa in vročega Egipčana Mohameda Salaha pa načrtujejo nove podvige. Salah in druščina bodo predstavljali veliko nevarnost 37-letnemu Ljubljančanu, ki je s svojim klubom prevzel vodstvo v domačem prvenstvu in ne skriva visokih ciljev.

Zgodovino piše tudi Salzburg. Serijski avstrijski prvak, znan po odličnem delu z mladimi ter najmlajši ekipi v ligi prvakov, se je prvič prebil med 16 najboljših. Tudi s pomočjo komaj 18-letnega slovenskega dragulja Benjamina Šeška. Če bo zadel v izločilnem delu, bo na lestvici najmlajših slovenskih strelcev lige prvakov prehitel rekorderja Luko Zahovića. Avstrijskega prvaka čaka nemški velikan Bayern München, s katerim so se spoprijeli že prejšnjo sezono in okusili moč severnih sosedov. Bayern je zmagal s 3:1 in 6:2.

Bayern se želi po letu 2019 vrniti na evropski prestol. | Foto: Reuters Bayern se želi po letu 2019 vrniti na evropski prestol. Foto: Reuters

Bavarci v zadnjih letih navdušujejo mlado in staro. V prejšnji sezoni jih je na cedilu pustila poškodba Roberta Lewandowskega (Poljak jo je utrpel na reprezentančni tekmi proti San Marinu!), ki se je zgodila ravno v času četrtfinalnih obračunov s PSG. Na roko jim ni šlo niti pravilo pomembnosti večjega števila doseženih zadetkov v gosteh. V tej sezoni v tekmovanjih pod okriljem Uefe ne velja več, tako da čaka 16 najboljših evropskih klubov spomladi pomembna novost.

Skupini pred žrebom osmine finala:

Nosilci/zmagovalci skupin: Ajax (Niz), Bayern München (Nem), Juventus (Ita), Lille (Fra), Liverpool (Ang), Manchester City (Ang), Manchester United (Ang), Real Madrid (Špa)

Nenosilci/drugouvrščene ekipe skupin: Atletico Madrid (Špa – Jan Oblak), Benfica (Por), Chelsea (Ang), Inter Milano (Ita – Samir Handanović), PSG (Fra), Salzburg (Avt – Benjamin Šeško), Sporting Lizbona (Por), Villarreal (Špa)

V taboru Reala ne morejo biti preveč zadovoljni

Pri Realu blesti Karim Benzema. Jo bo v osmini finala zagodel klubu iz svoje domovine? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pri Realu blesti Karim Benzema. Jo bo v osmini finala zagodel klubu iz svoje domovine? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ples kroglic v Nyonu je malce po 12. uri poskrbel za kopico atraktivnih parov, ki pa niso obveljali, saj je bil žreb zaradi človeške napake ponovljen. Opravljen je bil še enkrat, ob 15. uri, in je poskrbel za nove spektakle, obenem pa dvignil tudi nemalo prahu. Najbolj so bili ogorčeni v taboru madridskega Reala, saj bi se morali po prvotnem žrebu, ki je bil opravljen še pred tehničnimi napakami Uefe, zaradi katerih so pozneje razveljavili vseh osem parov osmine finala, nameriti na Benfico iz Lizbone.

Dobre tri ure pozneje jim žreb ni bil več tako naklonjen. Namesto portugalskega velikana Benfica so za tekmeca dobili zvezdniško zasedbo PSG, v kateri izstopa atomski napadalni trojček Messi - Neymar - Mbappe, zadnji je tudi ogromna želja belih baletnikov. Španski velikan je resda v izjemni formi, v nedeljo je dobil madridski derbi z Atleticom z 2:0, a predstavlja bogati in ambiciozni PSG enega najbolj neugodnih tekmecev.

Atletico in Real sta se pritožila, Uefa priznala napako

Atletico bi se moral v osmini finala lige prvakov pomeriti z Bayernom, a iz te moke ne bo kruha. | Foto: Reuters Atletico bi se moral v osmini finala lige prvakov pomeriti z Bayernom, a iz te moke ne bo kruha. Foto: Reuters Kako se je sploh lahko pripetila napaka? Nogometna liga prvakov velja za paradnega konja Evropske nogometne zveze (Uefa). Deležna je ogromne pozornosti, blišča in bogastva, vodstvo tekmovanja pa se trudi, da bi vse potekalo dorečeno in v skladu s pravili. Na žrebu osmine finala, ki so ga z zanimanjem spremljali milijoni navijačev, se jim je malce po 12. uri pripetila neverjetna napaka. Pri njej je bil oškodovan Atletico Madrid. Delodajalec Jana Oblaka je za tekmeca dobil enega izmed najbolj zahtevnih tekmecev, Bayern iz Münchna, potem ko so pri španskem velikanu opazili, kako žreb ni potekal po ustaljenih pravilih, pa se je pritožil. Kaj je bilo narobe?

Eno izmed pravil določa, da se v osmini finala ne moreta pomeriti kluba, ki sta tekmovala skupaj že v skupinskem delu. Ko je bila izvlečena kroglica Atletica in se je iskal njen tekmec v osmini finala, je Uefa v nabor kandidatov dodala prav Liverpool, s katerim se je Simeonejeva četa že pomerila v skupinskem delu, ne pa Manchester United.

Rdeči vragi bi morali biti eden izmed možnih kandidatov Atletica, a so po človeški napaki predstavnikov Evropske nogometne zveze (Uefa), pri žrebu je kot ambasador prizorišča finala St. Peterburg pomagal nekdanji ruski nogometni zvezdnik Andrej Aršavin, namesto Manchester Uniteda v igro poslali kroglico Liverpoola. To je razvidno tudi iz videoposnetka.

Kroglica z rdečimi vragi je za zmedo na žrebu poskrbela že prej. Ne bi je smelo biti med možnimi kandidati Villarreala v osmini finala, saj sta se za točke potegovala v isti skupini. Ko je tako Aršavin kot tekmeca rumene podmornice izbral prav Manchester United, je to močno zmedlo nadomestnega glavnega tajnika Uefe Giacinta Marchettija. Aršavin je moral seči po novo kroglico in izvlekel Manchester City.

Evropska krovna zveza je pozneje priznala napako in obvestila javnost, da se bo žreb ob 15. uri ponovil. Navedli so tudi razlog, da je prišlo do tehničnih težav programske opreme zunanjega ponudnika storitev, ki daje navodila funkcionarjem Uefe, katere ekipe lahko igrajo med seboj v osmini finala.

Atletico pa ni bil edini klub, ki se je pritožil. V uvodnem dejanju žreba, ko še ni prišlo do napak, je bil izžreban prvi par osmine finala. Sestavljala sta ga Benfica in Real Madrid. Beli baletniki, evropski rekorderji po številu naslovov, so bili zadovoljni z razpletom in se pritožili na odločitev Uefe, da bo ponovljen celoten žreb. Zahtevali so, da ostane prvi par potrjen, a njihov predlog ni bil sprejet. 

Pari prvotnega žreba, ki je bil razveljavljen:

Katerega para osmine finala lige prvakov se najbolj veselite?

  • Benfica Lizbona (Por) - Real Madrid (Špa)
    4,36 %
    19 glasov
  • Villarreal (Špa) - Manchester City (Ang)
    2,75 %
    12 glasov
  • Atletico Madrid (Špa) - Bayern München (Nem)
    22,71 %
    99 glasov
  • Salzburg (Avt) - Liverpool (Ang)
    5,96 %
    26 glasov
  • Inter Milano (Ita) - Ajax (Niz)
    5,28 %
    23 glasov
  • Sporting Lizbona (Por) - Juventus (Ita)
    2,52 %
    11 glasov
  • Chelsea (Ang) - Lille (Fra)
    3,44 %
    15 glasov
  • PSG (Fra) - Manchester United (Ang)
    52,98 %
    231 glasov
Oddanih 436 glasov

Največ jih imajo Angleži

Naslov evropskega prvaka brani Chelsea, ki je pred polovico leta v velikem finalu ugnal Manchester City. Londončani so v skupini lige prvakov zaostali za Juventusom, v osmini finala pa se bodo pomerili z Lillom. | Foto: Reuters Naslov evropskega prvaka brani Chelsea, ki je pred polovico leta v velikem finalu ugnal Manchester City. Londončani so v skupini lige prvakov zaostali za Juventusom, v osmini finala pa se bodo pomerili z Lillom. Foto: Reuters Pogled na udeležence osmine finala lige prvakov je sicer nenavaden. Pred sezono bi vsi na njem pričakovali Barcelono, ki pa se ji je zalomilo. Negativno presenečenje je tudi Sevilla, ki je ostala praznih rok proti Šeškovim rdečim bikom iz Avstrije, tretjič zapored se med 16 najboljših v Evropi žal ni posrečilo uvrstiti Iličićevi Atalanti, ki pa je za razliko od slovitega AC Milan vsaj osvojila tolažilno nagrado, nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa. V njej bo nastopila tudi Borussia Dortmund, Nemci pa imajo šele drugič v zadnjih 13 letih v osmini finala le enega predstavnika. Le Bayern.

Največ predstavnikov med 16 najboljših imajo Angleži, in sicer vse štiri. V zadnjih treh sezonah smo spremljali dva "vseangleška" finala lige prvakov, Otočani bi lahko imeli veliko uspeha tudi v tej sezoni. Tri predstavnike ima Španija, pozitivno pa so presenetili Portugalci, saj sta napredovala oba lizbonska velikana (Benfica in Sporting). Po dva udeleženca imata še Francija in Italija, po enega pa poleg Nemčije še Nizozemska (Ajax je podobno kot Bayern in Liverpool v skupinskem delu zbral maksimalnih 18 točk) in, na veliko veselje severnih slovenskih sosedov, še Avstrija!

Osemnajstletni dragulj slovenskega nogometa Benjamin Šeško igra prvič v ligi prvakov, pa si je s Salzburgom že zagotovil napredovanje v izločilni del. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Osemnajstletni dragulj slovenskega nogometa Benjamin Šeško igra prvič v ligi prvakov, pa si je s Salzburgom že zagotovil napredovanje v izločilni del. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mura Tottenham
Sportal Kurtić proti Dancem, Zajc pa Čehom. S kom pa Petrović? O tem bo odločila Uefa.
Sergio Busquets
Sportal Barcelona odhaja v vroči Neapelj, Iličić pa v Grčijo

Vseh pet vodilnih, najslabše gre Villarrealu 

V osmini finala lige prvakov bodo nastopili prav vsi vodilni klubi v ligah petice (Bayern, PSG, Inter, Manchester City in Real Madrid), najslabše uvrstitve v domačih prvenstvih pa beležijo Juventus (6. v Italiji), Lille (11. v Franciji) in Villarreal, Iličićev krvnik za napredovanje, ki je v španskem prvenstvu trenutno šele na 13. mestu.

Mbappe do jubileja pred 23. rojstnim dnevom

Kylian Mbappe je v francoskem prvenstvu dosegel že okroglih sto zadetkov! | Foto: Reuters Kylian Mbappe je v francoskem prvenstvu dosegel že okroglih sto zadetkov! Foto: Reuters Kar se tiče PSG, za mnoge prvega favorita za osvojitev evropske lovorike, je treba dodati, kako je v vedno boljši formi. V nedeljo je na derbiju 18. kroga doma ugnal Monaco (2:0), oba zadetka pa je dosegel Kylian Mbappe.

Razveselil se je jubilejnega stotega zadetka v francoskem prvenstvu. Šestnajst jih je dosegel za Monaco, 84 pa za PSG, ki se mu je pridružil leta 2017. Prihodnji teden bo dopolnil 23 let, spomladi, ko se bo odločalo o četrtfinalistih lige prvakov, pa bo v napadu združil moči z Brazilcem Neymarjem, ki bi se lahko že vrnil po poškodbi gležnja, ter dobitnikom letošnje zlate žoge Lionelom Messijem. Argentinec se za zdaj še privaja na tekme v Franciji. V ligi prvakov je na petih tekmah dosegel pet zadetkov, v francoskem prvenstvu pa je na desetih nastopih zadel v polno le enkrat, soigralce pa večkrat osrečeval z asistencami (štirikrat).

Države s klubi v osmini finala:

4 – Anglija
3 – Španija
2 – Francija, Italija, Portugalska
1 – Avstrija, Nemčija, Nizozemska

Prve tekme osmine finala lige prvakov bodo 15., 16., 22. in 23. februarja, povratne pa 8., 9., 15. in 16. marca. Finale bo 28. maja v St. Peterburgu.   

Ne spreglejte