Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2024,
22.55

Osveženo pred

1 dan, 12 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca romunska nogometna reprezentanca nizozemska nogometna reprezentanca turška nogometna reprezentanca avstrijska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Torek, 2. 7. 2024, 22.55

1 dan, 12 ur

Euro 2024, 17. igralni dan (2. julij), osmina finala

Turki razžalostili Avstrijce, Nizozemci gladko prek Romunov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99
Merih Demiral | Merih Demiral je poskrbel za najhitrejši gol v zgodovini izločilnih bojev na Euru. | Foto Guliverimage

Merih Demiral je poskrbel za najhitrejši gol v zgodovini izločilnih bojev na Euru.

Foto: Guliverimage

V ponedeljek se je po hudem boju in izvajanju enajstmetrovk proti Portugalski od Eura poslovila slovenska reprezentanca. Torkov spored so odprli Romuni in Nizozemci, zadnji so slavili s 3:0. Avstrijci so lovili prvi četrtfinale na evropskih prvenstvih, a so jim Turki to preprečili. Bilo je 2:1, Merih Demiral pa je zabil najhitrejši gol v zgodovini izločilnih bojev na Euru. Potreboval je 57 sekund. Zmagovalca se bosta za polfinale v soboto pomerila v Berlinu. Četrtfinale so si že prej zagotovili Nemci, Španci, Portugalci, Francozi, Angleži in Švicarji.

Euro 2024 Adam Gnezda Čerin
Sportal Slovenci 120 minut igrali junaško, po 11-metrovkah pa se poslavljajo

Euro 2024, osmina finala:

Torek, 2. julij:

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek po bolečem porazu odprl dušo

Nizozemski navijači so izjemno kuliso pripravili že pred dvobojem, vseeno pa so prvi z Dennisom Manom zapretili Romuni. A kmalu za tem, natančneje v 20. minuti, so Oranje vodili, po lepi samostojni akciji pa je bil uspešen Cody Gakpo. Večjih priložnosti nato vse do 44. minute ni bilo, takrat pa je nevarno sprožil Xavi Simons, a le za las zgrešil cilj in Nizozemci pred odmorom vodstva niso podvojili.

Nizozemski navijači so v Münchnu prikazali izjemno navijaško koreografijo (vir: Reuters):

Nizozemci so v drugem polčasu še večkrat zapretili. Nevarni so bili Memphis Depay, Virgil van Dijk in ponovno Gakpo, a romunska mreža se ni zatresla. V 63. minuti pa je bilo videti, da so tulipani vodstvo vendarle podvojili. Spet je bil natančen Gakpo, a vmešal se je VAR in zaradi prepovedanega položaja v pripravi akcije za zadetek so tega razveljavili. Kmalu je ponovno poskusil tudi Depay, a za las zgrešil okvir vrat. V 83. minuti pa je sledilo tisto, kar se je napovedovalo. Nizozemski napadi so obrodili sadove. Asistenco je prispeval Gakpo, z neposredne bližine pa je zabil Donyell Malen. V tretji minuti sodnikovega dodatka je isti igralec zabil še enkrat in le potrdil napredovanje Nizozemske.

Jaka Bijol
Sportal Slaviša Stojanović: Celotna slika EP je odlična. Ne samo za reprezentanco, pač pa za slovenski nogomet.

Avstrijski lov na zgodovino se je začel po notah Turkov. Že v 57. sekundi se je po odbiti žogi najbolje znašel Merih Demiral in povzročil eksplozijo navdušenja na turškem delu tribun. Demiral je tako poskrbel tudi za nov rekord, saj je omenjeni zadetek najhitreje dosežen gol v izločilnih bojih evropskih prvenstev. Na naslednjo pravo priložnost smo nato čakali vse do sodnikovega dodatka, a Christoph Baumgartner je z volejem za las zgrešil cilj in Turki so na odmor odšli s prednostjo.

Turški navijači skrbijo, da je Nemčiji videti skoraj tako, kot da njihovi ljubljenci igrajo doma. | Foto: Guliverimage Turški navijači skrbijo, da je Nemčiji videti skoraj tako, kot da njihovi ljubljenci igrajo doma. Foto: Guliverimage

Prvo priložnost v drugem polčasu so imeli z Markom Arnautovićem Avstrijci, izkazal pa se je turški vratar. Kazen za neizkoriščeno je sledila v 60. minuti. Spet je bil natančen Demiral, tokrat z glavo. Sedem minut kasneje pa je bil vendarle čas tudi za veselje naših severnih sosedov. Po kotu se je najbolje znašel Michael Gregoritsch in znižal prednost Turkov.

Avstrijci so pritiskali vse do konca tekme, imeli nekaj priložnosti. Najlepšo prav v enem zadnjih napadov, ko so po strelu z glavo Baumgartnerja gledalci žogo že videli v mreži, a je veselje Avstrijcev s čudežno obrambo preprečil vratar Günok. Še pred tem bi zmago lahko potrdili Turki, Baris Alper Yilmaz je lepo prodiral, a slabše streljal.

Četrtfinale se začenja v petek

Zmagovalca torkovih dvobojev se bosta med seboj pomerila v sobotnem četrtfinalu v Berlinu. Drugi sobotni četrtfinalni obračun bo v Düsseldorfu med Anglijo in Švico. Že v petek se bodo v Stuttgartu pomerili Španci in gostitelji Nemci, v Hamburgu pa Francozi, ki so v ponedeljek z 1:0 premagali Belgijo, in Portugalci, ki jim je komaj po enajstmetrovkah uspelo na kolena spraviti Slovenijo.

Četrtfinalni pari:

Španija – Nemčija
Anglija – Švica
Francija – Portugalska
Nizozemska – Turčija
Euro 2024 Matjaž Kek
Sportal "Verjamem, da bi šli lahko stopničko višje"
Cristiano Ronaldo
Sportal Slovenija je ponosna in še "Ronalda ste spravili v jok"
Spremljanje nogometne tekme Slovenija - Portugalska na POgačarjevem trgu v Ljubljani.
Sportal Najprej slavili, nato so se držali za glavo #video #foto
Slovenija Portugalska
Sportal Največja vseh časov. Brez debate.
Sprejem nogometašev
Sportal Oblak navijačem obljubil, da bo naslednji sprejem že čez dve leti #video
Euro 2024 Slovenija Anglija navijači
Sportal Novo poglavje slovenske nogometne zgodovine
Euro 2024 Benjamin Šeško
Sportal Čustven zapis nesrečnega Šeška: Po tej boleči izkušnji bomo še močnejši!
Cristiano Ronaldo
Sportal Portugalska slavi Costo, Ronaldo ni čustven (samo) zaradi zadnjega EP
Ne spreglejte