Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2024,
0.05

Osveženo pred

1 dan, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

Adam Gnezda Čerin Benjamin Šeško Benjamin Šeško Matjaž Kek Josip Iličić Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Portugalska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Torek, 2. 7. 2024, 0.05

1 dan, 17 ur

Odzivi po tekmi osmine finala Slovenija – Portugalska

"Verjamem, da bi šli lahko stopničko višje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36
Euro 2024 Slovenija Portugalska | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Verjamem, da bi šli lahko stopničko višje," je v prvi izjavi po porazu s Portugalsko v osmini finala evropskega prvenstva dejal Adam Gnezda Čerin. A iz Nemčije se lahko domov vrnejo z dvignjeno glavo. "Ta ekipa ima lepo prihodnost. Še bomo igrali na velikih tekmovanjih." Razočaran je bil tudi selektor Matjaž Kek, a ponosen na svoje izbrance: "Prava tekma, škoda, da je bil konec nesrečen. Fantje imajo karakter. Ekipa ve, kaj hoče. Dobila je veliko potrditev, da je nogomet spet doma v Sloveniji."

Euro 2024 Adam Gnezda Čerin
Sportal Slovenci 120 minut igrali junaško, po 11-metrovkah pa se poslavljajo

Veselje Portugalcev po 11-metrovkah | Foto: Reuters Veselje Portugalcev po 11-metrovkah Foto: Reuters Slovenija na evropskem prvenstvu ni dobila gola velike Anglije in zvezdniške Portugalske, a gre po tekmi osmine finala vseeno domov. Cristiano Ronaldo in soigralci so jo izločili po izvajanju 11-metrovk. Po junaški igri vseh 120 minut, ko je Jan Oblak ubranil 11-metrovko Ronaldu, Benjamin Šeško pa zapravil dve izvrstni priložnosti, ko je bil ena na ena z vratarjem, pa je tak konec prvenstva težko sprejeti.

Prvi je svoje občutke, ko mu je bilo nekaj minut po koncu tekme še težko, strnil Adam Gnezda Čerin v prenosu na TV Slovenija: "Čustva so bila neverjetna, od ubranjene 11-metrovke do naše priložnosti v zadnjih minutah in nato 11-metrovk. A to je nogomet. Ponosen sem na te fante, na to ekipo, ponosen sem na navijače, ki so pričarali to vzdušje na turnirju. Verjamem, da bomo v naslednjih letih videli še veliko takih trenutkov."

V torek zvečer v Ljubljani sledi sprejem za nogometaše:

"Še bomo igrali na velikih tekmovanjih"

Adam Gnezda Čerin | Foto: Reuters Adam Gnezda Čerin Foto: Reuters Tekmo pa je povzpel z naslednjimi besedami: "Mi smo prevzemali dobro pozicijo v fazi obrambe. Zapirali smo vse poti do našega gola. Portugalci so postali nervozni. Videli so, da jim ne gre, kot bi jim moralo. Bil sem prepričan, da bomo iztržili neodločen izid. Če bi mi zadeli, bi lahko tekmo odpeljali v drugo smer. A ne obžalujemo tega. Ponosni smo na doseženo." Prvenstva zagotovo ne bodo pozabili. "Neverjetna izkušnja. Pred turnirjem je malokdo verjel, da se bo končalo, kot se je. Čeprav sam verjamem, da bi šli lahko stopničko višje. Ta ekipa ima lepo prihodnost. Še bomo igrali na velikih tekmovanjih. Verjamem, da bomo še lahko doživeli take trenutke z navijači. Za to igramo nogomet."

Oblak: Žalostni smo
"Ko vidiš vse to, je še težje. Ne vem, kaj naj rečem. Žal se ni izšlo," je ob pogledu na množico ponosnih navijačev komaj našel prve besede kapetan Jan Oblak. "Bili smo živi v podaljšku in imeli priložnosti, da bi zadeli. A se ni izšlo. Mogoče je zmanjkalo malo sreče. Portugalska je Portugalska, na koncu so zasluženo zmagali. Mi smo pa žalostni, ker po vsem tem trudu nismo šli naprej v četrtfinale."

Kek: Turnir, ki se je zame končal prehitro

Slovenci so bili neutolažljivi. | Foto: Reuters Slovenci so bili neutolažljivi. Foto: Reuters

Tudi selektor Matjaž Kek je bilo zelo razočaran, je pa znova dejal, da novinarji nismo verjeli v to ekipo: "Ko izgubiš po 11-metrovkah proti taki reprezentanci, ostane nekaj žalosti. Porazi se ne slavijo. Jaz sem že povedal vam, ki niste verjeli, da je ta ekipa sposobna marsičesa. Prava tekma, škoda, da je bil konec nesrečen. A kot se je hitro vrnilo proti Srbiji in Angliji, se bo tudi zdaj vrnilo. Ponosen sem. Fantje imajo karakter. Ekipa ve, kaj hoče. Dobila je veliko potrditev, da je nogomet spet doma v Sloveniji."

Matjaž Kek si je želel v Nemčiji še ostati. | Foto: Reuters Matjaž Kek si je želel v Nemčiji še ostati. Foto: Reuters "Več je imela žogo Portugalska, imajo dobro individualno kakovost. A smo rasli iz minute v minuto. Mogoče smo bili malo prepozni v nekaterih odzivih. Videlo se je, da je bila to četrta tekma. Imeli smo žogo za zmago v 116. minuti. A to je samo dokaz, koliko smo sposobni do 116. minute, ko so Portugalci že izgubljali glavo. Jaz sem prepričan, da bo Šeško v nadaljevanju zabijal. Vsa ta morala, bojevitost, želja, energija s tribune ... Lepo je bili selektor slovenske nogometne reprezentance."

"Turnir, ki se je zame končal prehitro. Jaz bi bil v Nemčiji še nekaj dni, čeprav smo sredi poletja," je sklenil Kek. "Fantje imajo kakovost kot posamezniki in kot ekipa."

Euro 2024 Frankfurt Slovenija navijači
Sportal V Frankfurtu harmonika in "šalalalala, Sloooooovenija!" #video
Spremljanje nogometne tekme Slovenija - Portugalska na POgačarjevem trgu v Ljubljani.
Sportal Najprej slavili, nato so se držali za glavo #video #foto
Ne spreglejte