Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2024,
20.20

Osveženo pred

2 dneva, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Red Bull Racing Mercedes-AMG F1 McLaren Ferrari Charles Leclerc Lewis Hamilton George Russell Lando Norris Max Verstappen Silverstone Formula 1

Četrtek, 4. 7. 2024, 20.20

2 dneva, 17 ur

Napoved VN Velike Britanije

Verstappen: Nikoli ne bom želel namerno trčiti vanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Silverstone Max Verstappen | Max Verstappen je razčistil z Landom Norrisom in v Silverstone prišel dobre volje. | Foto Reuters

Max Verstappen je razčistil z Landom Norrisom in v Silverstone prišel dobre volje.

Foto: Reuters

Max Verstappen in Lando Norris sta se pred nadaljevanjem sezone med seboj pomirila po trčenju na VN Avstrije. "Povedal sem mu, da v primeru, da me napade po notranji ali zunanji strani, ne bom nikoli želel namerno trčiti vanj," je pred začetkom dirkaškega konca tedna v Silverstonu dejal vodilni v letošnjem prvenstvu Verstappen. Norris ne goji nobene zamere.

Oliver Bearman
Sportal Ferrarijev mladi up dobil sedež za sezono 2025
Zmagovalci v Silverstonu v zadnjih šestih letih:

2023
– Max Verstappen (Red Bull)
2022 – Carlos Sainz (Ferrari)
2021 – Lewis Hamilton (Mercedes)
2020 – Lewis Hamilton (Mercedes)
2020* – Max Verstappen (Red Bull)
2019 – Lewis Hamilton (Mercedes)
2018 – Sebastian Vettel (Ferrari)

*VN ob 70-letnici formule ena v sezoni covid-19.

Lani je v Silverstonu zmagal Max Verstappen. | Foto: Reuters Lani je v Silverstonu zmagal Max Verstappen. Foto: Reuters Britanski Silverstone je zibelka avtomotošporta. Na vojaškem letališču iz druge svetovne vojne se je leta 1950 začelo sploh prvo svetovno prvenstvo formule ena, del katerega je bilo takrat sedem dirk. Danes jih je 24, Silverstone pa je eno od nepogrešljivih prizorišč kraljice avtomotošporta. Na njem bo ta konec tedna potekala 12. od zdaj kar 24 dirk. Še pred nekaj tedni so se organizatorji bali, da tribune ne bodo razprodane. Ker je lani britansko VN dobil med Britanci osovraženi Max Verstappen (Red Bull). Pa tudi zato, ker so navili cene vstopnic. Najcenejša vstopnica za tridnevni obisk je bila 349 funtov (414 evrov), za glavno tribuno pa celo 549 funtov (650 evrov).

George Russell je v nedeljo zmagal v Avstriji. | Foto: Reuters George Russell je v nedeljo zmagal v Avstriji. Foto: Reuters A so se ta teden le začele prodajati. Ker je v nedeljo na VN Avstrije slavil Britanec George Russell (Mercedes), za voznika dirke pa je bil izbran še en britanski dirkač Lando Norris (McLaren), ki je v boju za zmago trčil s Verstappnom in odstopil. Na zmagovalnem odru je bil letos tudi že Lewis Hamilton (Mercedes), najuspešnejši dirkač vseh časov s sedmimi naslovi in 103 zmagami seveda prav tako prihaja iz Velike Britanije. In prav ti trije Britanci so bili na zadnjih dirkah (Avstrija, Španija in Kanada) edini zares nevarni za Verstappna, ki je letos dobil sedem od enajstih dirk in je z lepo prednostjo vodilni v prvenstvu. Charles Leclerc oziroma njegov Ferrari pa po zmagoslavju v Monte Carlu zdaj ni konkurenčen niti za zmagovalni balkon. 

Skupni seštevek pred VN VB (11/24):

1. Max Verstappen (Red Bull) 237 točk

2. Lando Norris (McLaren) 156
3. Charles Leclerc (Ferrari) 150
4. Carlos Sainz (Ferrari) 135
5. Sergio Perez (Red Bull) 118
6. Oscar Piastri (McLaren) 112
7. George Russell (Mercedes) 111
8. Lewis Hamilton (Mercedes) 85
9. Fernando Alonso (Aston Martin) 41
10. Juki Cunoda (RB) 19

1. Red Bull Honda 355 točk
2. Ferrari 291
3. McLaren Mercedes 268
4. Mercedes 196
5. Aston Martin Mercedes 58
6. RB Honda 30

"Oba sva uživala v dvoboju"

Dvoboj v Avstriji je bil res zelo zanimiv. | Foto: Guliverimage Dvoboj v Avstriji je bil res zelo zanimiv. Foto: Guliverimage Pred petkovim začetkom dirkaškega konca tedna v Silverstonu je bilo najpomembnejše, da sta se Verstappen in Norris med seboj pomirila po trčenju na Red Bull Ringu, ko Nizozemec ni želel prevzeti krivde, čeprav so ga komisarji kaznovali z desetimi sekundami pribitka. Za kritike v javnosti se aktualni svetovni prvak ni zmenil. "Zame je bilo pomembno le, da ohranim dober odnos z Landom. Dobra prijatelja sva. Takoj po dirki so bile glave še vroče, pogovorila pa sva se v ponedeljek. In prišla sva do sklepa, da sva oba uživala v dvoboju. Ko sva pogledala posnetek, sva se strinjala, da je šlo za smešen dotik, ki je imel za oba velike posledice, nekoliko večje za Landa. Ampak oba rada dirkava agresivno," je povedal Verstappen. "Povedal sem mu, da v primeru, da me napade po notranji ali zunanji strani, ne bom nikoli želel namerno trčiti vanj. Lahko mi zaupa."

Norris: Vesel, da bomo že ta konec tedna spet dirkali

Lando Norris je najprej zahteval opravičilo, a sta se za zaprtimi vrati s Verstappnom med seboj pomirila. | Foto: Reuters Lando Norris je najprej zahteval opravičilo, a sta se za zaprtimi vrati s Verstappnom med seboj pomirila. Foto: Reuters

Tudi Norris je dal vedeti, da ni nobenih zamer. "Max dirka drugače kot drugi vozniki, a zato tudi je večkratni prvak. Sam sem predvsem vesel, da bomo že ta konec tedna spet dirkali." Kako tudi ne bi bil, saj je bil na prejšnjih treh dirkah blizu svoji drugi zmagi v formuli ena, a se mu ta izmika, kot se mu je prva. Na zmagovalnem balkonu je bil že 19-krat.

Spored VN Velike Britanije:

Petek, 4. julij:

13.30 – prvi trening
17.00 – drugi trening

Sobota, 5. julij:
12.30 – tretji trening
16.00 – kvalifikacije

Nedelja, 6. julij:
16.00 – dirka

Dirkaški konec tedna v Silverstonu bo potekal v klasičnem formatu: trije prosti treningi, sobotne kvalifikacije ob 16. uri in nedeljska dirka, ki pa bo ob 15. uri po lokalnem času, torej šele ob 16. uri po srednjeevropskem.

VN Avstrije Lando NorrisMcLaren
Sportal Vsi ostro proti Verstappnu: "Če bo rekel, da ni naredil nič narobe ..."
VN Avstrije George Russell
Sportal Russell slavi, Verstappen v boju za zmago trčil v Norrisa
Silverstone
Sportal Silverstone dva tedna pred dirko še ni razprodan
Ne spreglejte