Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
16.54

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Rogaška NK Radomlje NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Domžale NK Aluminij NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 16.54

2 meseca

1. SNL, 23. krog

Bravo se drži za glavo, Maribor ostaja tretji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74
Domžale Celje | Vodilni Celjani so doživeli hladno prho v mestu ob Kamniški Bistrici.  | Foto www.alesfevzer.com

Vodilni Celjani so doživeli hladno prho v mestu ob Kamniški Bistrici.

Foto: www.alesfevzer.com

V zadnjem dejanju 23. kroga 1. SNL sta se Bravo in Koper v Šiški razšla brez zadetkov, gostitelji pa so ob tem v prvem polčasu zapravili enajstmetrovko. Vodilni Celjani so v nepričakovano pokleknili v Domžalah (1:2) in s tem omogočili Olimpiji, ki je v soboto na Štajerskem nadigrala Aluminij (4:0), da se jim lahko z morebitno zmago v derbiju v Stožicah (2. marca) približa na zgolj štiri točke zaostanka. Maribor, ki še ni dočakal odločitve disciplinskega sodnika o razpletu prekinjene tekme v Murski Soboti, je pri zadnjeuvrščeni Rogaški osvojil le točko (0:0), po tekmi pa iz tabora vijolic ni manjkalo kritik na račun pripravljenosti igrišča. Anton Žlogar je na trenerskem stolčku Mure debitiral z remijem proti Radomljam.

Mura Maribor
Sportal "Moramo priti res tako daleč, da bo na tekmi še kdo umrl?"

Ponedeljek, 26. februar:

Spopad v Šiški brez zadetkov

V sklepnem dejanju 23. kroga sta se Spodnji Šiški v ponedeljek pomerila Bravo Kostel in Koper, ki pa sta se razšla brez zadetkov. Obe ekipi sta po delitvi točk (obe sta pri 34 točkah) tako zaostali za tretjim Mariborom (36), Koper pa ima ob tem še odigrano tekmo manj. Tudi tokrat je bil dvoboj ekip, ki sta oba pogrešala nekaj igralcev, posebej pri Bravu je treba izpostaviti odsotnost poškodovanega prvega podajalca lige Matije Kavčiča, bolj ali manj izenačen, tako da je bila delitev točk kljub izdatnejši koprski posesti žoge kar logična posledica.

Jan Koprivec je bil ob strelu z bele pike na mestu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Koprivec je bil ob strelu z bele pike na mestu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nogometaši Brava so imeli sicer v 37. minuti veliko priložnost za vodstvo, potem ko so imeli na voljo strel z bele pike, sajta v kazenskem prostoru trčila Karlo Bručić in Matic Ivanšek. Odgovornost za najstrožjo kazen je prevzel Milan Tučić, a mu je vratar Kopra Jan Koprivec strel ubranil.

Žlogar na klopi črno-belih debitiral s točko

Anton Žlogar bo na klopi Mure debitiral proti Radomljanom. | Foto: NK Mura Anton Žlogar bo na klopi Mure debitiral proti Radomljanom. Foto: NK Mura Prejšnji teden je bilo na Fazaneriji zelo burno, saj je nogometni spektakel med Muro in Mariborom pred polnimi tribunami v sončnem nedeljskem vremenu očrnil incident, ko je eksplozivno telo poškodovalo sedem oseb. Mura se je nato zaradi skromnih predstav odločila za menjavo trenerja. Srba Vladimirja Vermezovića je nasledil nekdanji slovenski reprezentant Anton Žlogar, ki je bil nazadnje selektor mladinske vrste, nato pa ga je zamikalo delo v enem večjih slovenskih klubov.

Mura je v dvoboj z mlinarji vstopila brez dveh kaznovanih igralcev. Manjkala sta Sandi Nuhanović, ki tako ni nastopil proti nekdanjim soigralcem, in Italijan Filippo Tripi. Sobočani so morali le nekaj minut po začetku tekme opraviti prvo menjavo, ko se je poškodoval Timotej Brkić, zamenjal pa ga je Aljaž Antolin. V sodniškem dodatku prvega dela je sledil udarec za domače. Žan Trontelj je prejel rdeči karton, saj je s podplatom v obraz zadel Stjepana Davidovića. V nadaljevanju sta ostali mreži nedotaknjeni, tako da je ostalo pri 0:0. Šok terapija ob menjavi trenerja pri gostiteljih tako ni popolnoma zalegla, Radomljani, ki jih vodi Oliver Bogatinov, pa so osvojili pomembno točko v boju za obstanek.

Nepričakovan poraz Celja pred derbijem v Stožicah

Damir Krznar je trenutno edini tuji strateg v 1. SNL. Prednost Celja pred Olimpijo se je po porazu v Domžalah stopila na sedem točk, prihodnjo soboto pa se bosta vodilna kluba spoprijela v Stožicah. | Foto: www.alesfevzer.com Damir Krznar je trenutno edini tuji strateg v 1. SNL. Prednost Celja pred Olimpijo se je po porazu v Domžalah stopila na sedem točk, prihodnjo soboto pa se bosta vodilna kluba spoprijela v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com Odkar je Mura prekinila sodelovanje s srbskim strategom Vladimirjem Vermezovićem, imajo v 1. SNL na trenerskem stolčku tujega strokovnjaka leše grofje. To je Hrvat Damir Krznar, ki je z ekipo, v kateri vlada ostra konkurenca na vsakem igralnem položaju, nepričakovano doživel hladno prho na gostovanju v Domžalah (1:2).

Celjanom se je vsaj na papirju obetal eden lažjih izpitov, saj je rumena družina pred tem v letu 2024 izgubila na vseh treh tekmah in se na lestvici nevarno približala kandidatom za izpad, a je četa Dušana Kosića proti najboljšemu slovenskemu klubu pokazala drugačen obraz. 

Na tekmi dokaj oslabljenih zasedb so domačini prepustili pobudo gostom, a tudi znali izkoristiti svoje priložnosti. V prvem polčasu zadetkov ni bilo, so se pa Celjani, ki so ob Kamniško Bistrico pripotovali tudi brez kaznovanega Žana Karničnika in poškodovanih Luka Bobičanca in Denisa Popovića, v zaostanku znašli v 53. minuti, ko je Mario Krstovski po strelu z glavo zadel vratnico, odbito žogo pa je v mrežo pospravil Lukas Hempt. 18-letni up Domžal je tako dosegel strelski prvenec v prvi ligi.

Trener Domžal Dušan Kosić je z zmago nad Celjani osrečil tudi ljubljansko Olimpijo, pri kateri je v preteklosti sodeloval tako kot nogometaš kot tudi strateg. | Foto: www.alesfevzer.com Trener Domžal Dušan Kosić je z zmago nad Celjani osrečil tudi ljubljansko Olimpijo, pri kateri je v preteklosti sodeloval tako kot nogometaš kot tudi strateg. Foto: www.alesfevzer.com

V 60. minuti so Domžalčani znova zadeli, takrat je Krstovski prišel po levi strani v kazenski prostor in nato z nizkim strelom ukanil nemočnega Matjaža Rozmana. Celjani so se prebudili, pritisnili in lovili priključek, v 83. minuti pa se je zatresla tudi domača mreža, ko je zaostanek gostov znižal Jegor Prucev. Celje je še naprej napadalo, iskalo izenačenje, a mu je zmanjkalo časa. Domžalčani so zmagali z 2:1 in prišli do prvih točk v tem koledarskem letu, jesenski prvaki pa so doživeli prvi poraz v gosteh v 1. SNL po 26. februarja 2023.

Rogaška do velike točke, Maribor nezadovoljen s stanjem zelenice

Obračun med zadnjeuvrščeno Rogaško in 16-kratnim prvakom Mariborom se je presenetljivo razpletel brez zadetkov (0:0). Izbranci Oskarja Drobneta so tako po Olimpiji v spomladanskem delu prekrižali načrte še drugemu slovenskemu velikanu.

Polne tribune nogometnega stadiona v Rogaški Slatini. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Polne tribune nogometnega stadiona v Rogaški Slatini. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Zgodovinsko srečanje, Maribor je nazadnje v Rogaški Slatini v prvi ligi gostoval pred dobrimi tremi desetletji, ko se je meril še proti Steklarju, se je začelo z že "tradicionalno" zgodnjo menjavo. Rogaška je prvič menjala že po 40 sekundah. Tradicionalno, tako je storila že tretjič zapored, je mladi vratar Žan Lorber, v enajsterico je bil uvrščen le zaradi tega, da bo Rogaška zadostila pogojem NZS, kmalu po začetku srečanja odšel z igrišča, namesto njega pa je med vratnici črno-belih stopil izkušenejši čuvaj mreže Ajdin Mulačić.

Ljubitelji nogometa v Rogaški Slatini v prvem polčasu niso dočakali zadetka, so pa večkrat navdušeno zaploskali domačim nogometašem, ki se zelo dobro upirajo favoriziranemu Mariboru. Trener Maribora Ante Šimundža v začetno enajsterico ni uvrstil najboljšega strelca 1. SNL Arnela Jakupovića in "mladostnega veterana" Josipa Iličića. Priložnost sta dočakala šele v drugem polčasu, ko je vstopil v igro tudi kapetan Martin Milec in po dolgem času zaigral v 1. SNL.

Mask Barišić še čaka na strelski prvenec v dresu Maribora. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Mask Barišić še čaka na strelski prvenec v dresu Maribora. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

V 59. minuti je Maribor dočakal najlepšo priložnost na tekmi. Pred vrata Rogaške se je prikradel Maks Barišić. Ponudila se mu je izvrstna priložnost, saj je že šel mimo vratarja gostiteljev. Vrata so bila prazna, a je Primorec iz zahtevnega položaja nato usmeril žogo v prečko. Tako je splavalo po vodi vodstvo vijolic. Ostalo je pri 0:0 in velikem aplavzu za domače nogometaše, ki so večkrat zapretili. Končno razmerje strelov na gol je bilo 14:9 v korist Rogaške, od tega 4:2 v strelih v okvir vrat. Zadnjeuvrščeni klub je s tem dokazal, kako lahko še upravičeno verjame v čudežni obstanek, v taboru Maribora pa so po tekmi opozorili na neprimerno stanje domače zelenice, sestavljene iz trave in peska.

Šimundža: To ni reklama za slovenski nogomet

 

Josip Iličić je izpostavil, kako nevarna je bila igralna površina v Rogaški Slatini za zdravje nogometašev. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Josip Iličić je izpostavil, kako nevarna je bila igralna površina v Rogaški Slatini za zdravje nogometašev. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com "Je bila to tekma? Zame to ni bila tekma. To je bilo nabijanje žoge. Dobro, da se ni nihče poškodoval. To ni reklama za slovenski nogomet," je po prvi tekmi v letu 2024, na kateri Maribor ni dosegel zadetka, povedal trener Ante Šimundža.

 

O tem, kako je bila tekma zaradi neprimernosti igralne površine bolj podobna nabijanju žoge, je potožil tudi Josip Iličić. Eden najboljših slovenskih nogometašev tega stoletja je stopil pred kamere Sportklub in dejal: "Saj niti ne vem, ali smo sploh igrali nogomet. Ne vem, če se lahko reče. Ne vem, kaj naj rečem na te pogoje. To ni bil nogomet. To je bilo nabijanje. To je igra z otroki. Meni ni normalno, da moram jaz s 36 leti razmišljati, ali se bom poškodoval ali ne. Kot sami vidite, pol kolena mi manjka, ker sem enkrat padel. Če želimo, da bo nogomet v Sloveniji napredoval, bomo morali veliko narediti na temo, da bomo imeli igralci potrebne pogoje za napredek," je izkušeni Gorenjec podal ostro kritiko na način, kako so v Rogaški Slatini pripravili igralno površino.

Ante Šimundža
Sportal Šimundža: S svojim odnosom smo lahko samo vzor #video

Branilci naslova blesteli v Kidričevem

Krog se je z visoko zmage Olimpije začel v Kidričevem. Čeprav so Ljubljančani v Kidričevem na 15 prejšnjih medsebojnih tekmah doživeli kar osem porazov, pa so tokrat že v prvem polčasu odločili obračun v svoj prid. 

Pot do visoke zmage ljubljanske zasedbe s 4:0 je v 15. minuti tlakoval kapetan Timi Max Elšnik, ki je zadel z glavo po podaji Davida Sualeheja. Le tri minute kasneje je na 2:0 s približno desetih metrov nekoliko z desne strani povišal Raul Florucz, tik pred koncem prvega polčasa pa je že na 3:0 s svojim drugim zadetkom povišal Elšnik, ko je iz bližine unovčil podajo Jorgeja Silve z desne strani. 

Aluminij je visoko izgubil. Za Olimpijo sta v polno zadela tudi nekdanja nogometaša Kidričanov, kapetan Timi Max Elšnik je v polno zadel dvakrat, Marko Brest pa enkrat. | Foto: www.alesfevzer.com Aluminij je visoko izgubil. Za Olimpijo sta v polno zadela tudi nekdanja nogometaša Kidričanov, kapetan Timi Max Elšnik je v polno zadel dvakrat, Marko Brest pa enkrat. Foto: www.alesfevzer.com

V 62. minuti je sodnik pokazal na enajstmetrovko za Olimpijo, vendar je bil Nemanja Motika pred tem v prepovedanem položaju. So pa gosti povišali na 4:0 v 65. minuti, Elšnik je podal do vtekajočega Marka Bresta, ta pa je z 18 metrov z lepim strelom zabil zadetek svoji nekdanji ekipi. Zmaga Olimpije bi lahko bila na koncu še višja, med drugim je v 77. minuti z razdalje dobro sprožil Motika, vendar je zadel prečko.

Olimpija bo v prihodnjem krogu gostila vodilne Celjane, tako da se v Stožicah obeta eden izmed vrhuncev spomladanskega dela.

NK Olimpija : Differdange, kvalifikacije konferenčna liga, Green Dragons
Sportal Green Dragons: Zakaj je slavje ob baklah v Planici spektakel, na nogometni tekmi pa huliganizem?

 

1. SNL, 23. krog:

Sobota, 24. februar:

Nedelja, 25. februar:

Ponedeljek, 26. februar:

Lestvica:

Najboljši strelci:

10 – Arnel Jakupović (Maribor), Rui Pedro (Olimpija)
9 - Matej Poplatnik (Bravo)
8 - Aljoša Matko (Celje)
7 – Nejc Gradišar (Rogaška), Mario Krstovski (Domžale), Dardan Shabanhaxhaj (Mura), Madžid Šošić (Radomlje)
– Nemanja Motika (Olimpija), El Arabi Hilal Soudani (Maribor), Danijel Šturm (Domžale)
– Edmilson (Celje), Timi Max Elšnik (Olimpija), Raul Florucz (Olimpija), Josip Iličić (Maribor), Timothe Nkada (Koper), Jan Repas (Maribor)
4 – Gregor Bajde (Celje), Marko Brest (Olimpija), Marko Božić (Maribor), Amadej Maroša (Mura), Tin Matić (Aluminij), Mustafa Nukić (Olimpija), Bede Osuji (Koper), Martin Pečar (Bravo), Jošt Pišek (Domžale), Denis Popović (Celje), Marcel Ratnik (Olimpija), Tamar Svetlin (Celje), Mark Zabukovnik (Celje)

1. SNL, Maribor - Bravo
Sportal Vodilnim Celjanom se smeji, Mariborčani strli trdoživi Bravo
Policija, Slovenija,  policijski avto
Sportal Policija prosi za pomoč: Poznate povzročitelja incidenta?
Viole Maribor
Sportal Žalostno, a resnično – takšna je moč šokantnih novic
Mura Maribor
Sportal Viole zanikajo vpletenost v incident, poškodovan tudi 14-letni otrok
Srečanje ministrov Poklukarja in Hana s predstavniki OKS in NZS
Sportal Po huliganskem incidentu v Murski Soboti zaostritev zakonodaje
Ne spreglejte