SiolNET. Sportal Naj planinska koča
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger
NASVET ZA IZLET V HRIBE (16.)

Pohod na Babji zob z ikoničnim pogledom na Blejsko jezero

0,64

termometer

hribi Babji zob | Babji zob (1.128 metrov) na robu Jelovice s pogledom proti Pokljuki in Julijcem. | Foto: Matej Podgoršek
Babji zob (1.128 metrov) na robu Jelovice s pogledom proti Pokljuki in Julijcem. Foto: Matej Podgoršek

Koče v visokogorju se počasi zapirajo. Pohodnikom že dva tedna nagajata dež in višje tudi sneg. Vseeno si želimo, da bo vendarle vsaj še november dovolj lep za kakšen hribovski izlet. Na Siol.net vam še zadnjič letos damo en nasvet: Babji zob. Gre za nekoliko nižji vrh na robu Jelovice (1.128 metrov), a vseeno precej strm pohod.

pohod hribi Dovška Baba Sportal Pohod na Dovško Babo s čudovitim pogledom na Triglav

Tudi ob nekoliko slabši vidljivosti je lep pogled na Blejsko jezero. | Foto: Matej Podgoršek Tudi ob nekoliko slabši vidljivosti je lep pogled na Blejsko jezero. Foto: Matej Podgoršek Babji zob je čudovita razgledna točka na strmem severnem robu Jelovice. Gre za nekakšen skalnati zob oziroma škrbino, ki se jo vidi iz doline, ko se z Bleda pelje proti Bohinjski Beli (na levi). Najbolj znan je po pogledu na Blejsko jezero s Karavankami v ozadju. Pa sploh ne gre za tako zelo obiskan vrh, morda zato, ker na njem ali ob poti ni nobene planinske koče. Gre za idealen izlet v jesenskih ali spomladanskih mesecih. Sam sem bil nazadnje letos spomladi, pa je bilo v senčnih legah še nekaj snega, tako da je treba biti pripravljen tudi na to. No, zdaj s tem ne bo težave. Ta se lahko pojavi s parkiranjem, če za izhodišče izberemo vas Kupljenik (642 m). Tam je namreč prostor le za kakšnih pet avtomobilov. Zato vam v naslednjih vrsticah raje predlagam turo iz doline, ki pa bo slabo uro daljša.

Pohodniške ideje Mateja Podgorška lahko na Siol.net spremljate vsak petek.
Upamo, da najdete tudi kaj zase. 
Mateja lahko spremljate tudi na Instagramu 
Instagram.com/matejtravels ali na njegovem kanalu na YouTubu.

Strm kolovoz iz doline proti vasi Kupljenik. | Foto: Matej Podgoršek Strm kolovoz iz doline proti vasi Kupljenik. Foto: Matej Podgoršek Izhodišče najdemo pod vasjo Selo pri Bledu, nekaj deset metrov po koncu asfaltne ceste parkiramo pred selskim mostom čez Savo Bohinjko (427 m). Nahrbtnik na rame in gremo! Na drugi strani mostu zavijemo desno v smeri Taleža in Kupljenika. Na prvem razcepu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti (levo Talež). Ko se cesta spremeni v kolovoz in stopimo med drevje, se pot postavi navkreber. Vzpenjamo se v smeri zahoda prečno na strma pobočja Homa in tukaj je strmina najhujša. Zato bo kratek počitek pri kapelici z razgledom na dolino in proti Karavankam gotovo prišel prav. 

Pot nadaljujejo naprej po gozdnem kolovozu proti Kupljeniku. Kmalu dosežemo travnike pod vasjo, ko se nam desno navzgor prvič pokaže tudi Babji zob. Levo od travnikov se vzpnemo do asfaltne ceste (proti jugu). Naslednji del poti nas vodi kar po glavni cesti čez celotno vas (smer zahod). Ko se začne asfaltna cesta spuščati proti Bohinjski Beli, v ostrem desnem zavoju na levi opazimo manjše parkirišče, ki je izhodišče za Babji zob iz Kupljenika. Do sem smo porabili približno eno uro.

Babji zob (1.128 metrov)

Izhodišče:
 Selski most čez Savo Bohinjko  (427 metrov)
Višinska razlika: 750 metrov
Čas za vzpon: dve uri in 15 minut
Zahtevnost: polovica poti položne, polovica precej strme, a tehnično nezahtevne

Nad Kupljenikom. | Foto: Matej Podgoršek Nad Kupljenikom. Foto: Matej Podgoršek S tega parkirišča krenemo na markirano pešpot, ki se v smeri vzhoda začne strmo vzpenjati po kolovozu tik nad vasjo. Na nekaj razcepih so ob markacijah postavljene tudi lesene table z napisom Babji zob. Če je na kakšnem ni, to pomeni, da nadaljujemo po glavnem kolovozu. Del poti je spet nekoliko bolj položen. Ko zapustimo kolovoz (naravnost vodi pot do Taleža oziroma do lovske koče na Taležu), pa je gozdna stezica spet bolj strma. Vse dokler ne pridemo do manjše planine Prihod. Ta je že na robu Jelovice. 

Razpotja so označena s takšnimi lesenimi smerokazi. | Foto: Matej Podgoršek Razpotja so označena s takšnimi lesenimi smerokazi. Foto: Matej Podgoršek Tu pot znova zamenja smer neba. Nadaljujemo v desno oziroma proti zahodu in se položno vzpenjamo po robu Jelovice. Sem in tja se nam iz gozda že pokaže Blejsko jezero. Na dveh razglednih mestih sta tudi postavljeni klopci. A nas pot, označena s smerokazi za Babji zob, pelje še nekaj 10 minut naprej. Vse do zahodnega roba, ko se nam na prepadnem vrhu (1.118 metrov) odpre še pogled proti dolini Save Bohinjke, Pokljuki in Julijcem. Ko se naužijemo razgledov, se po isti poti vrnemo v dolino.

Preverite še več pohodniških izletov, ki smo vam jih predlagali letos:

pohod Mrežce Pokljuka Sportal Slalom med jurčki in mušnicami na razgledno goro nad Pokljuko Dolkova špica pohod Sportal Pohod na deseti najvišji vrh v Sloveniji, Dolkovo špico Pristovški Storžič Sportal Pohod na Storžič, a ne na tisti, ki ga vsi poznamo pohod Krn Sportal Ker ni več tako vroče, bo pohod na Krn zdaj prava izbira krožna pot Tre Cime Croda dei Toni Sportal Najlepša krožna pot v Dolomitih: Tre Cime iz doline #video Zavetišče pod Špičkom Sportal Eden najlepših razgledov v Julijcih, ki ga ne pozna vsak #video pohod hribi Vrtača Sportal Vrtača z veliko začetnico: pohod do mogočnega cepina hribi pohod Vrtaško sleme Sportal Po strmini z "legendarnim slovesom" na Vrtaško Sleme pohod hribi Konj Sportal In lahko si boste rekli: Zdaj sem pa na Konju! Gletscherweg Innergschlöss Sportal Pohod do ledenika, po eni najlepših gorskih poti v Avstriji #video Storžič Sportal Krožna pot na Storžič, gor čez Kališče, dol mimo Javornika #video Špik hude police kozorogi Sportal Pohod v kraljestvo kozoroga #foto #video Stenar Kriški podi Sportal Pijana nevesta in vzpon na Stenar bo lažji #foto #video Svinjak Sportal Pohod na goro z najbolj nenavadnim imenom − Svinjak

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin