Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
17. 6. 2022,
14.30

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

Natisni članek

pohodništvo nasvet za izlet v hribe Dovška Baba Naj planinska koča

Petek, 17. 6. 2022, 14.30

3 mesece

Nasvet za izlet v hribe (1.)

Pohod na Dovško Babo s čudovitim pogledom na Triglav #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76
pohod hribi Dovška Baba | Pogled z Dovške Babe na planino Dovška Rožca in Julijske Alpe. | Foto Matej Podgoršek

Pogled z Dovške Babe na planino Dovška Rožca in Julijske Alpe.

Foto: Matej Podgoršek

Sončni dnevi, poletne temperature, odprte koče v visokogorju. Začenja se vrhunec pohodne sezone. Vsak petek vam zato znova ponujamo idejo za izlet v hribe, ki ga ne boste pozabili. Poznate Dovško Babo? Manj obljuden vrh v Karavankah, a s čudovitim pogledom proti Julijskim Alpam s Triglavom.

Dovška Baba (1.891 m) je vrh v Karavankah nad Mojstrano oziroma Dovjami, torej na slovensko-avstrijski meji. Tako ima gora tudi nemško ime, Frauenkogel. Bolj poznani sta sosednji Kepa, priljubljena med avstrijskimi pohodniki, in Golica, kamor maja zaradi cvetov narcis derejo množice. Narcise so pravzaprav tudi na Dovški Babi, pred dvema tednoma, ko so nastali te fotografije in video, je bilo še nekaj zadnjih. Zdaj na planino Dovško Rožco (1.650 m) prihajajo krave, ki ji bodo dale še dodaten čar. V pastirski koči se lahko poleti tudi okrepčamo. 

Pohodniške ideje Mateja Podgorška boste na Sportalu lahko spremljali vsak petek.
Upamo, da najdete tudi kaj zase ... 
Mateja lahko spremljate na Instagram profilu Instagram.com/matejtravels ali njegovem YouTube kanalu.

Izhodišče nad vasjo Dovje. Jutranji pogled na Mojstrano, Vrata in Triglav. | Foto: Matej Podgoršek Izhodišče nad vasjo Dovje. Jutranji pogled na Mojstrano, Vrata in Triglav. Foto: Matej Podgoršek

Dovška Baba (1.891 m)

Izhodišče: Dovje (most čez Mlinco)
Višinska razlika: 1.150 m
Čas za vzpon: 2 uri in pol do 3 ure
Zahtevnost: tehnično nezahtevno, a dokaj strmo

Markirana pot se začne nekaj sto metrov nad vasjo Dovje. Pri mostu čez potok Mlinca je manjše parkirišče (do sem je nekaj sto metrov makadama). Že tu se nam ob ranem jutru odpre čudovit pogled nad Mojstrano in proti dolini Vrata s Triglavsko severno steno v ozadju. Gozdna pot je že na začetku precej strma, po dežju pa tudi blatna in spolzka. Bo pa zato vidljivost toliko boljša in razgled še lepši. 

Goreljše | Foto: Matej Podgoršek Goreljše Foto: Matej Podgoršek Pot je sicer dobro markirana, na dveh mestih pa je potrebne nekaj pozornosti. Na prvem rovtu pri obnovljeni koči zavijemo levo navzgor po strmem travniku. Drugi rovt oziroma opuščeno planino Goreljše najprej prečimo, na koncu pa ob še enem obnovljenem objektu znova zavijemo levo, kjer se pot nadaljuje pod veliko bukvijo. Tam nam tabla razkriva, da smo približno na polovici poti. Stopimo čez kolovoz, saj nas pešpot vodi nad gozdno cesto. 

Planina Doška Rožca | Foto: Matej Podgoršek Planina Doška Rožca Foto: Matej Podgoršek Ta del je položnejši. Pod stenami Bele Peči (1.460 m) prečimo manjše melišče. Pozneje se za kratek čas spustimo na cesto, nato sledi še sklepni, bolj strm vzpon do Dovške Rožce. Čeprav pot na Babo tehnično ni zahtevna, pa je kondicijsko kar zalogaj takole na začetku planinske sezone. Dve tretjini poti sta namreč kar strmi. Zadnji del od koče na planini do vrha Babe, ki poteka po travnatem grebenu, sicer zaradi razgledov na vse štiri strani neba premagamo z manj napora. Za vzpon potrebujemo približno dve uri in pol: za hitre dve, za malo počasnejše tri. 

Spomladi so travniki na Dovški Babi cvetoči, maja tudi z narcisami. | Foto: Matej Podgoršek Spomladi so travniki na Dovški Babi cvetoči, maja tudi z narcisami. Foto: Matej Podgoršek

Pri pastirski koči | Foto: Matej Podgoršek Pri pastirski koči Foto: Matej Podgoršek Na vrhu pa si le vzemite čas in se razglejte naokoli. Proti severu oziroma severovzhodu se nam odpira pogled na Dravsko dolino z Vrbskim jezerom, na vzhodu je Golica, na zahodu najbližje Kepa. Najlepši pogled pa je v dopoldanskih urah na Julijce: Tosc, Rjavina, Triglav, Stenar, Škrlatica in pod njimi vse tri doline Krma, Kot in Vrata, desno se nad Mojstrano dviguje Vrtaško sleme (pohod nanj bomo opisali v enem od prihodnjih člankov).

Dovška Baba (1.891 m) s pogledom na Mojstrano in osrčje Julijskih Alp | Foto: Matej Podgoršek Dovška Baba (1.891 m) s pogledom na Mojstrano in osrčje Julijskih Alp Foto: Matej Podgoršek

Grintovec
Sportal Na najlažje dostopno goro, višjo od 2.500 metrov
Trupejevo poldne
Sportal Iščete idejo za fotogenično turo? Trupejevo poldne vam bo pisano na kožo. #foto
Jerebica
Sportal Jerebica, skriti biser, ki ponuja lepe razglede in mir #video
Ne spreglejte