SiolNET. Sportal Naj planinska koča
3,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naj planinska koča 2019

Ljubitelji gora ste odločili: najboljši planinski postojanki leta 2019 sta na Kofcah in Prehodavcih #foto #video

3,44

termometer

Vse poletje ste izbirali in izbrali: za naj kočo v visokogorju letošnjega leta ste izbrali Zasavsko kočo na Prehodavcih na nadmorski višini 2.071 metrov, v kategoriji naj planinska koča pa ste z naskokom največ glasov namenili Planinskemu domu na Kofcah (1.488 metrov).  

Za naj planinsko kočo v visokogorju ste v peti sezoni izbora za najljubšo planinsko postojanko na Siol.net izbrali Zasavsko kočo na Prehodavcih, ...  | Foto: Dan Briški Za naj planinsko kočo v visokogorju ste v peti sezoni izbora za najljubšo planinsko postojanko na Siol.net izbrali Zasavsko kočo na Prehodavcih, ... Foto: Dan Briški

... v kategoriji naj planinska koča pa ste za zmagovalko razglasili Planinski dom na Kofcah.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida ... v kategoriji naj planinska koča pa ste za zmagovalko razglasili Planinski dom na Kofcah. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V peti sezoni izbora naj planinske koče postavljamo piko na i. 

Potem ko ste iz širokega kroga 157 planinskih koč v Sloveniji (na seznamu za glasovanje ni bilo le Valvasorjevega doma pod Stolom in Klemenče jame pod Ojstrico, ki sta kot zmagovalki lanskega izbora letos "počivali") sredi avgusta izbrali deset finalistk, se je danes ob polnoči iztekel še drugi krog glasovanja, v katerem ste v kategoriji naj planinska koča največ glasov namenili Planinskemu domu na Kofcah, v kategoriji naj visokogorska planinska koča pa ste za najboljšo razglasili Zasavsko kočo na Prehodavcih (2.071 metrov).

Oskrbnika na obeh postojankah sta bila nad novico o zmagi presenečena. Še toliko bolj na Prehodavcih, kjer so pričakovali, da bo zmaga pripadla Pogačnikovemu domu na Kriških podih.

Tea Dernovšek iz Zasavske koče na Prehodavcih predvideva, da ste za Zasavsko kočo tako množično glasovali predvsem zaradi domačnosti, ki jo je zaradi ekipe, ki skrbi za kočo, občutiti na vsakem koraku, svoje pa prispevata tudi idilična lokacija  in prečudovit razgled.

Zasavska koča na Prehodavcih (2.071 m)

Zasavska koča na Prehodavcih, ki ste jo izbrali za naj visokogorsko kočo leta 2019, stoji v idiličnem okolju, na razgledni vzpetini nad prevalom Prehodavci. | Foto: Dan Briški Zasavska koča na Prehodavcih, ki ste jo izbrali za naj visokogorsko kočo leta 2019, stoji v idiličnem okolju, na razgledni vzpetini nad prevalom Prehodavci. Foto: Dan Briški

Zasavska koča na Prehodavcih stoji v idiličnem okolju, na razgledni vzpetini nad prevalom Prehodavci, v bližini planinske poti, ki iz Trente vodi v Dolino Triglavskih jezer.

Čeprav leži med Primorsko in Gorenjsko, pa spada pod okrilje zasavskih planincev (od tod tudi ime, saj so bila prav planinska društva iz Zasavja tista, ki so kočo postavila) oziroma Planinskega društva Radeče.

Dom so na pobudo Stanka Brečka iz Hrastnika začeli graditi tik nad nekdanjo italijansko obmejno karavlo, uradno pa so ga odprli avgusta 1954.

Ker je z leti postal premajhen, so ga v sedemdesetih letih prenovili in razširili, prenovljenega pa odprli leta 1973.

Vesna Jug, Tea Dernovšek in Jure Brečko - ekipa, ki skrbi za gostoljubje in dobro energijo v Zasavski koči na Prehodavcih. | Foto: osebni arhiv Vesna Jug, Tea Dernovšek in Jure Brečko - ekipa, ki skrbi za gostoljubje in dobro energijo v Zasavski koči na Prehodavcih. Foto: osebni arhiv V začetku devetdesetih je Zasavska koča, za katero že 15 let skrbi Jure Brečko, zadnja štiri leta pa se mu pri tej vlogi pridružuje tudi Tea Dernovšek, postala prva koča v Julijskih Alpah, ki je električno energijo pridobivala s sončnimi celicami in ki se lahko pohvali s prototipom suhega stranišča.

V bližini koče stoji vpadljiv bivak, ki so ga leta 1974 postavili na nekdanjem bunkerju, leta 2013 pa je na njegovih temeljih zrasel nov sodoben bivak.

Večji del obiskovalcev koče prihaja iz tujine, večina kočo doseže s strani Doline Triglavskih jezer. Prav zaradi njih je na koči še ena od simpatičnih zanimivosti: na stenah so namreč izobešeni listi papirja s stavkom Odnesite smeti v dolino v množici tujih jezikov, zaradi pomanjkanja prostora jih nekaj hranijo še v mapi. Ker je koča težko dostopna, se oskrbujejo s pomočjo helikopterja.

Dom na Kofcah je izredno priljubljena izletniška točka pod Košuto. Med obiskovalci prevladujejo družine z majhnimi otroki. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Dom na Kofcah je izredno priljubljena izletniška točka pod Košuto. Med obiskovalci prevladujejo družine z majhnimi otroki. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Manj presenečeni so bili nad zmago v kategoriji naj planinska koča na Kofcah, saj se redno uvrščajo v finale. Dolgoletni oskrbnik na Kofcah Peter Vogelnik iz Loke pri Tržiču je bil ob našem klicu že v Ljubljani, kjer so pred dobrima dvema letoma pod Plečnikovimi arkadami odprli štrukljarnico, kjer poleg štrukljev, ki so paradni kulinarični konj Kofc, ponujajo tudi jedi na žlico.

Ekipa na Kofcah je dokaj stalna in dobro utečena.  | Foto: osebni arhiv Ekipa na Kofcah je dokaj stalna in dobro utečena. Foto: osebni arhiv Tudi on je prepričan, da se glavni razlog, zakaj so ljudje v tako velikem številu glasovali za dom na Kofcah, skriva v ekipi, ki je ustaljena in dobro utečena.

"Mislim, da nas ljudje že dobro poznajo, znani smo tudi po hrani in prijaznosti. Res se trudimo v vseh pogledih," je dejal. Ožja ekipa šteje okrog šest, sedem članov, ob bolj obiskanih koncih tedna se ekipa razširi tudi na 12 ljudi.

"Ker se dogaja, da nas istočasno obišče tudi po 500 ljudi, smo se precej modernizirali, tudi s plačilnimi POS-terminali. Vsako leto kaj obnovimo, lani smo morali povečati teraso, s čimer smo dobili prostor za dodatnih 80 sedišč, letos smo povsem prenovili točilni pult, morda je tudi to prineslo več pozornosti," je ugibal oskrbnik.

Dom na Kofcah (1.488 m)

Dom na Kofcah Kofce | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Dom na Kofcah stoji na južnem pobočju Košute v Karavankah in je zelo priljubljena izletniška točke. Še posebej med družinami, saj nobena od poti do koče ni zahtevna. Za kočo je otroško igrišče, kjer se otroci lahko igrajo in opazujejo živali, starši medtem poklepetajo na novi terasi z razgledom, za zahtevnejše pa je dom odlična izhodiščna točka za okoliške vrhove (Veliki vrh, Kladivo ...).

kofce štruklji | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Dom slovi po okusni tradicionalni slovenski hrani z glavnim magnetom, slavnimi štruklji, ki so za marsikoga tudi glavna motivacija za vzpon. Dom je primeren za enodnevni izlet ali večdnevni oddih. Na Kofcah skrbijo tudi za to, da so v koraku s časom. Prenovili so teraso in notranje prostore, sobe oddajajo tudi na Bookingu, uvedli so celo ture z električnimi kolesi.

V finalu izbora Naj planinska koča 2019 (razvrščene po abecednem vrstnem redu) ste lahko glasovali za:

Kategorija naj planinska koča: Dom na Kofcah, Planinski dom na Kalu, Planinski dom na Kumu, Planinski dom na Mrzlici in Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih.

Kategorija naj  visokogorska planinska koča: Dom na Komni, Krekova koča na Ratitovcu, Pogačnikov dom na Kriških podih, Triglavski dom na Kredarici in Zasavska koča na Prehodavcih.

Preberite še:

Valvasorjev dom pod Stolom 2018 Sportal Oskrbnik zmagovalke v akciji Naj planinska koča dobil odpoved #video Miloš Ganić Sportal Gluhi planinec, ki se je domislil projekta, ki podira tabuje #video Dacia Petra Zupet Sportal Slovenska gorska zdravnica, ki svoj prosti čas namenja reševanju v hribih Velika planina Sportal Dragocenost, v katero se vstopa skozi vrata iz ameriškega bombnika #video Tominškova pot Triglav pohodništvo gore hribi Sportal Ljudje iz ozadja: Brata, ki sta zasnovala spletno stran hribi.net #intervju Planšarija Dolga njiva Sportal Kot bi vstopil v pravljico o Janku in Metki #video Snežnik Andrej Oskrbnik Sportal Zgodovinar, ki skrbi za to, da s Snežnika ne boste odhajali lačni #video Veliko jezero Trendi To je razlog, da je v idiličnih visokogorskih jezerih kopanje prepovedano

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 74
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin