SiolNET. Sportal Naj planinska koča
8,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Oskrbnik Aleš Štefe s koncem septembra ostaja brez službe

Oskrbnik zmagovalke v akciji Naj planinska koča dobil odpoved #video

8,51

termometer

Valvasorjev dom pod Stolom 2018 | Aleš Štefe, oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom, trikratnega dobitnika naziva Naj planinska koča (dvakrat na portalu Siol.net) bo z oktobrom ostal brez dela. Ljubitelji Valvasorja so v znak podpore zbrali več kot tisoč podpisov. | Foto: Ana Kovač
Aleš Štefe, oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom, trikratnega dobitnika naziva Naj planinska koča (dvakrat na portalu Siol.net) bo z oktobrom ostal brez dela. Ljubitelji Valvasorja so v znak podpore zbrali več kot tisoč podpisov. Foto: Ana Kovač

Aleš Štefe, oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom, v preteklosti kar trikrat izbranega za Naj planinsko kočo, bo konec septembra ostal brez dela. Na Planinskem društvu Radovljica so mu marca brez posebne obrazložitve vročili odpoved, s pojasnili glede razlogov pa ostajajo zelo skopi.

Dom na Kofcah Sportal Izbor za naj planinsko kočo 2019 je končan, zmagovalki sta ...

Valvasorjev dom pod Stolom je bil v zadnjih sedmih letih, odkar ga je kot oskrbnik vodil Tržičan Aleš Štefe, kar trikrat izbran za naj planinsko kočo. Valentin Rezar, predsednik Planinskega društva Radovljica, pod okrilje katerega dom spada, nam je še leta 2016 zatrjeval, da takega oskrbnika, kot je Štefe, v Sloveniji ni, a je zdaj očitno spremenil svoje mnenje.

Ozadje dogajanja pod Stolom je preverjala Kaja Flisar s Planet TV:

V društvu so Štefetu marca letos vročili odpoved, ki bo začela veljati konec septembra. Takrat bosta oba, Štefe in njegova partnerica Petra Bratuša, ki je zaradi želje po tem, da partnerju pomaga pri gostinskem delu, v službi v javni upravi dala odpoved, ostala na cesti. Kaj bosta počela, ne vesta, delo si želita nadaljevati v planinski koči, najraje na isti, kjer sta ga do zdaj.

Štefe z ekipo ob prejemu nagrade za naziv Naj planinska koča 2018. | Foto: Ana Kovač Štefe z ekipo ob prejemu nagrade za naziv Naj planinska koča 2018. Foto: Ana Kovač

Štefe ugiba, da so v ozadju zgodbe zasebni interesi, predsednik PD Radovljica pa ne daje zadostnih odgovorov. Pred kamero ni želel, vztrajal je pri pisnem odgovoru, češ da naj bi Štefe odpoved dobil zaradi različnih pogledov na vodenje doma ter da je čas za novo energijo in nov način sodelovanja.

Brez službe ravno na dan, ko je pred sedmimi leti začel uspešno zgodbo na Valvasorjevem domu

Valvasorjev dom pod Stolom 2018 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Aleš Štefe bo brez službe ostal prav na dan, ko je pred sedmimi leti prevzel ključe Valvasorjevega doma. Takrat se je dela lotil predvsem kot obiskovalec drugih planinskih koč.

"Nikoli prej nisem delal ne v kuhinji ne za šankom, danes počnem oboje. Spomnim se trenutka, ko sem pred šestimi leti ostal sam sredi jedilnice in si mislil, kaj pa zdaj, a kar začel boš? No, in sem," je obujal spomine na lanski podelitvi naziva Naj koča.

Z ekipo je vedno stavil na kakovostno in pestro hrano, zavzemal pa se je za to, da ostane taka, da spada v planinsko kočo. "Ne želimo postati gostilna, tukaj ne boste našli rib, pic in podobno," nam je vedno zagotavljal. Kompromisa v obliki pic in "dunajcev" s pomfritom ni sklepal, čeprav so za zaključene družbe pripravili tudi kaj drugačnega kot klasično planinsko hrano.

Vso hrano so vedno pripravljali v koči, vključno s kruhom in testom za štruklje, po katerih je pri njih največ povpraševanja. "Vse sestavine kupujemo pri lokalnih kmetih. Želimo ostati planinska postojanka," je vedno poudarjal.

Valvasorjev dom pod Stolom bo oktobra dobil novega oskrbnika. | Foto: Ana Kovač Valvasorjev dom pod Stolom bo oktobra dobil novega oskrbnika. Foto: Ana Kovač

Medtem so obiskovalci Valvasorja zbrali že 1.125 podpisov peticije za to, da Štefe nadaljuje svoje delo.

Upravni odbor PD Radovljica naj bi novega oskrbnika potrdil prihodnjo sredo.

Preberite še:

Miloš Ganić Sportal Gluhi planinec, ki se je domislil projekta, ki podira tabuje #video ferata Sportal Nevarnost je odpravljena: priljubljena ferata spet v odličnem stanju Veliko jezero Trendi To je razlog, da je v idiličnih visokogorskih jezerih kopanje prepovedano Snežnik Andrej Oskrbnik Sportal Zgodovinar, ki skrbi za to, da s Snežnika ne boste odhajali lačni #video Planšarija Dolga njiva Sportal Kot bi vstopil v pravljico o Janku in Metki #video Tominškova pot Triglav pohodništvo gore hribi Sportal Ljudje iz ozadja: Brata, ki sta zasnovala spletno stran hribi.net #intervju Velika planina Sportal Dragocenost, v katero se vstopa skozi vrata iz ameriškega bombnika #video visokogorske koče finale naj koča 2019 Sportal Planinske koče v visokogorju, ki si po vašem mnenju zaslužijo največ pozornosti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 64
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin