Dom na Kofcah (1488 m)

Predstavljamo Dom na Kofcah, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo 2017.

1 / 2

Foto: Manca Čujež

2 / 2

Dom stoji na planini Kofce na južnem pobočju Košute. Prvi dom na Kofcah, ki je stal nekoliko niže, je zgradila Stavbna zadruga Planinski dom na Kofcah, ki jo je ustanovila Tržiška podružnica SPD. Dom so odprli 20. novembra 1927.

Okupacijska oblast je leta 1941 dom izročila Nemškemu planinskemu društvu, partizani pa so ga leta 1944 požgali. Po osvoboditvi je PD Tržič leta 1948 prevzelo nekdanjo zasebno Primožičevo kočo in jo odprlo kot planinsko postojanko. V letih 1982 in 1983 so dom obnovili in posodobili, dogradili pa so nekaj pomožnih prostorov.

V treh gostinskih prostorih je 70 sedežev, v osmih sobah je 40 postelj, ne manjkajo niti WC in umivalnica z mrzlo vodo, tekoča voda, fotovoltaični sistem in agregat za elektriko. Glavni gostinski prostor ogrevajo s krušno pečjo.

Dom upravlja Planinsko društvo Tržič.

Dom na Kofcah Razgled:

Razgled je zelo širok. Na vzhodu vidimo južna pobočja Košute, proti jugovzhodu pa vrhove Kamniških Alp, na jugu sega pogled od Storžiča prek Kriške gore do Dobrče, na del Gorenjske in na obzorju do Snežnika in vrhov v Gorskem Kotarju. Na zahodni strani so na obzorju Julijci s Triglavom, spredaj Pokljuka, v bližini pa Begunjščica in severno od nje Stol, severno od doma pa se dviga deset kilometrov dolg greben Košute.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano