Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
21.26

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Družinam prijazne koče Planinski dom na Kalu pohodništvo Naj planinska koča

Torek, 1. 5. 2018, 21.26

4 leta, 11 mesecev

NAJ PLANINSKA KOČA

Planinski dom na Kalu (946 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Planinski dom na Kalu | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predstavljamo Planinski dom na Kalu, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Dom stoji na Kalu, enem južnih odcepov Mrzlice, ob gozdu na robu obširnega planinskega travnika. Prvo zasilno kočo so hrastniški planinci zgradili po osvoboditvi in jo odprli 15. avgusta 1948. V letih 1957-1959 so zgradili novo postojanko in jo odprli 23. avgusta 1959 ter preimenovali v dom.

Aprila 1982 je dom zakupil do leta 2000 Rudnik Hrastnik, ki je domu zgradil prizidek in ga funkcionalno povezal s starim objektom, tega pa je temeljito obnovil in posodobil. Povečano in obnovljeno postojanko, preimenovano v Planinsko rudarski dom, so svečano odprli 29. novembra 1984.

Planinski dom na Kalu | Foto:

V treh gostinskih prostorih je 120 sedežev, dva točilna pulta; na terasi pred domom je 40 sedežev; v 14 sobah je 67 postelj, na skupnem ležišču pa 10 ležišč; WC v pritličju in nadstropju ter v sobah v novem prizidku; umivalnica in prha s toplo in mrzlo vodo je v nadstropju, umivalnice so tudi v sobah v novem prizidku; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika, telefon. Člani PD imajo pri prenočevanju običajni popust.

Planinski dom na Kalu | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Razgled

Razgled od doma sega od jugovzhoda do zahoda, proti severu in vzhodu ga zakriva gozd. Proti jugovzhodu vidimo v bližini Stražni hrib, za njim se malo vidi tudi Veliko Kozje, lepše pa vidimo Lisco, na obzorju seže pogled do Gorjancev; na jugu je v bližini Kum, jugozahodno od njega pa se na obzorju kažejo Snežnik, Veliki Javornik in Nanos; na zahodu vidimo verigo vrhov Posavskega hribovja do Čemšeniške planine, Menino planino, za njo Kamniške Alpe, ob dobri vidljivosti pa tudi Julijce s Triglavom. V smeri proti jugozahodu vidimo v bližnjih dolinah Hrastnik in Trbovlje.

Ne spreglejte