Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
18.53

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

1

Družinam prijazne koče Naj planinska koča Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih pohodništvo

Natisni članek

Torek, 1. 5. 2018, 18.53

5 let, 1 mesec

Naj planinska koča

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (828 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

1

Predstavljamo Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, ki je eden od kandidatov za Naj planinsko kočo.

Novomeška podružnica SPD je v bližini studenčka Gospodična, na severozahodnem pobočju Gorjancev, postavila leta 1930 zavetišče z 20 ležišči; leta 1942 je bilo požgano. Na tem mestu je PD Novo mesto postavilo planinsko kočo in jo svečano odprlo 18. septembra 1949. Ker sčasoma ni več ustrezala potrebam obiskovalcev, so v letih 1973 in 1974 ob pomoči tekstilne tovarne Novoteks zgradili nov dom in ga odprli 21. junija 1975.

Poimenovali so ga po narodnem heroju Vinku Paderšiču-Batreji (1916-1942), organizatorju OF v krajih pod Gorjanci. Doma se je oprijelo tudi ime "Gospodična po studenčku, ki izvira pod domom; Trdinova bajka pripoveduje o grajski gospe, ki se je pomladila, ko se je v njem umila. Leta 1984 je dom vzela v zakup Tovarna zdravil Krka iz Novega mesta, ta je dom preuredila in posodobila, leta 1990 pa tudi na novo opremila. Leta 1994 je potekla zakupna pogodba, z domom odslej gospodari PD Novo mesto samo.

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih | Foto:

Razgled:

Od doma je lep razgled od zahoda proti severu.

Na zahodu vidimo Kočevski Rog; od zahoda proti severu se med Krko in Savo razprostira Dolenjsko gričevje, za njim se dviga Posavsko hribovje s Kumom, na obzorju pa vidimo Karavanke ter Kamniške Alpe; med Gorjanci in Dolenjskim gričevjem je obširno Krško polje; lepo vidimo Novo mesto in Trško goro; natančno proti severu je v bližini Tolsti vrh (356 m) s cerkvijo na vrhu.

Razgleda proti vzhodu in jugu ni, ker ga zakriva hrbet Gorjancev.

Ne spreglejte