Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (828 m)

Predstavljamo Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo 2017.

1 / 2

2 / 2

Novomeška podružnica SPD je v bližini studenčka Gospodična, na severozahodnem pobočju Gorjancev, postavila leta 1930 zavetišče z 20 ležišči; leta 1942 je bilo požgano. Na tem mestu je PD Novo mesto postavilo planinsko kočo in jo svečano odprlo 18. septembra 1949. Ker sčasoma ni več ustrezala potrebam obiskovalcev, so v letih 1973 in 1974 ob pomoči tekstilne tovarne Novoteks zgradili nov dom in ga odprli 21. junija 1975.

Poimenovali so ga po narodnem heroju Vinku Paderšiču-Batreji (1916-1942), organizatorju OF v krajih pod Gorjanci. Doma se je oprijelo tudi ime "Gospodična po studenčku, ki izvira pod domom; Trdinova bajka pripoveduje o grajski gospe, ki se je pomladila, ko se je v njem umila. Leta 1984 je dom vzela v zakup Tovarna zdravil Krka iz Novega mesta, ta je dom preuredila in posodobila, leta 1990 pa tudi na novo opremila. Leta 1994 je potekla zakupna pogodba, z domom odslej gospodari PD Novo mesto samo.

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

Razgled:

Od doma je lep razgled od zahoda proti severu.

Na zahodu vidimo Kočevski Rog; od zahoda proti severu se med Krko in Savo razprostira Dolenjsko gričevje, za njim se dviga Posavsko hribovje s Kumom, na obzorju pa vidimo Karavanke ter Kamniške Alpe; med Gorjanci in Dolenjskim gričevjem je obširno Krško polje; lepo vidimo Novo mesto in Trško goro; natančno proti severu je v bližini Tolsti vrh (356 m) s cerkvijo na vrhu.

Razgleda proti vzhodu in jugu ni, ker ga zakriva hrbet Gorjancev.

Zanimivejše ture:

• Na križišču cest pred Miklavžem (964 m) je Krvavi kamen (928 m), kjer je po Trdinovi bajki prišlo do prelitja bratovske krvi.

Več o koči si preberite na uradni spletni strani Planinske zveze Slovenije.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • Ursulla / 03.08.2016. ob 14:10

    Koča, družina in destinacija, ki si letos zasluži ZMAGO!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano