Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 8. 2020,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Remco Evenepoel Geraint Thomas Chris Froome Egan Bernal Ineos Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Steven Kruijswijk Tom Dumoulin Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Ponedeljek, 17. 8. 2020, 4.00

1 leto, 9 mesecev

Začelo se je odštevanje do Toura

Rogličevi potrdili vlogo favoritov, pa tudi plačali davek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

kronometer DP Primož Roglič | Foto Peter Podobnik/Sportida

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Vrnitev kolesarskih dirk po večmesečni koronapavzi je nakazala, da bogata britanska ekipa Ineos, še prej pa Sky, izgublja vodilni položaj v svetovni seriji, ki je v zadnjem desetletju, podkrepljen s kar sedmimi zmagami na znamenitem Touru, postal kar samoumeven. Na dirkah v zadnjih dveh tednih sta namreč dominirala nizozemska ekipa Jumbo-Visma in njen zvezdnik Primož Roglič.

Zmagovalec lanske Vuelte je tudi v tej sezoni v ubijalski formi, prepričljivo je dobil Tour de l'Ain, pa tudi Criterium Dauphine je imel pravzaprav že v žepu in bi skoraj zagotovo zmagal, če ne bi odstopil po predzadnji etapi. Na obeh preizkušnjah se je neposredno spopadel tudi s Kolumbijcem Eganom Bernalom, lanskim šampionom Dirke po Franciji, in ga obakrat premagal.

Tadej Pogačar
Sportal Rogličev kolega Sepp Kuss dobil zadnjo etapo, dirko pa Kolumbijec Martinez

Osupljiva moč Jumbo-Visme

Roglič ima za sabo izjemen pogon Jumbo-Visme. Ta ima z Zasavcem, pa nizozemskima zvezdnikoma Tomom Dumoulinom in Stevenom Kruijswijkom ter Belgijcem Woutom van Aertom, Novozelandcem Georgem Bennettom, Američanom Seppom Kussom, pa Robertom Gesinkom, Tonyjem Martinom in Dylanom Groenewegnom zastrašujoč in uglašen kader, medtem ko Ineos deluje kot vojska brez generala.

Sportal Remco je lahko vesel, da je živ, Nemec po trčenju z avtomobilom polomljen #video

Froome in Thomas nevidna

Medtem ko je Jumbo-Visma delovala kot dobro podmazan stroj in skrbela, da je bil Roglič vselej v položaju za zmago, je pri Ineosu vse breme padlo na Egana Bernala, ki je imel ob sebi le še kakšnega razpoloženega pomočnika. Kolumbijčeva zvezdniška kolega in zmagovalca petih Tourov, Chris Froome in Geraint Thomas, sta bila nevidna. "Vsekakor morata pokazati več. Nista bila dovolj dobra," je po sobotni etapi kriterija Dauphine o britanskih veteranih govoril športni direktor Ineosa Gabriel Rasch, Froom in Thomas pa sta bila nevidna tudi v nedeljo.

Primož Roglič
Sportal Padec pustil posledice: Primož Roglič predčasno končal kriterij Dauphine

Še pred dnevi nepremagljivi ...

Froome se po lanski nesreči prav na kriteriju Dauphine vrača "dan za dnem", Thomas se verjetno varčuje za francosko pentljo, a si je le težko predstavljati, da bi Bernalu pomagala tako kot Rogliču Dumoulin in Kruijswijk. Zagotovo Britanci še marsikaj skrivajo, do Toura je še dva tedna, a Rasch sam je priznal: "Resnično močni so, še pred dnevi bi lahko mislili, da so nepremagljivi, a v kolesarstvu se dogajajo raznorazne stvari."

Sportal Lombardija Dancu, za Remca Evenepoela po grdem padcu konec sezone #video

Padci, psihološki in fizični

Če konkurenca Jumbo-Vismi ni bila kos, je nizozemsko ekipo popadla smola. Šprinter Groenewegen je za zdaj izven pogona, bil je krivec za grozljiv padec Fabia Jakobsena na dirki po Poljski, kar je fanta psihično strlo. V soboto na Dauphineju sta se zaradi slabih razmer na cesti na tleh znašla Kruijswijk in Roglič, prvi je z izpahnjeno ramo odstopil takoj, drugi obtolčen in opraskan ni začel zadnje etape.

Z Rogličem bi moralo biti do Toura vse v najlepšem redu, Kruijswijkova poškodba ga lahko stane nastopa na dirki vseh dirk. A nizozemski as jo je vseeno odnesel srečno, v primerjavi z belgijskim čudežnim dečkom Remcom Evenepoelom, ki se je pri padcu na dirki po Lombardiji skorajda ubil in tako kot Jacobsen že končal sezono.

Primož Roglič
Sportal Roglič kljub padcu zlahka zadržal rumeno majico, mladi Nemec do etapne zmage

Kolesarji zahtevajo večjo varnost

Videti je, da so v času prisilnega premora prireditelji dirk malo izgubili zbranost, kolesarji pa tekmovalno rutino, medtem ko sta tekmovalnost in bojevitost višji. Glede varnosti na dirkah – med žrtvami padcev, ki so bili posledica pomanjkljivih varnostnih ukrepov prirediteljev, sta se znašla tudi Emanuel Buchmann in Maximillian Schachmann iz moštva Bora-Hansgrohe – je glas že povzdignilo Združenje profesionalnih kolesarjev (CPA), ki od prirediteljev zahteva večji poudarek na varnosti.

Preberite še:

Sportal Po veličastni zmagi Rogliča jih je napadla toča #video
Sportal Ineos popolnoma v senci Rogličevih. "Do Toura je še daleč," grozijo.
Fabio Jakobsen helikopter
Sportal "Zgodil se je čudež"
Ne spreglejte