Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 8. 2020,
16.39

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

1

Natisni članek

Jan Polanc Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Criterium de Dauphine

Nedelja, 16. 8. 2020, 16.39

3 leta, 8 mesecev

Kriterij Dauphine, 5. etapa (Megeve–Megeve, 153,5 km)

Rogličev kolega Sepp Kuss dobil zadnjo etapo, dirko pa Kolumbijec Martinez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

1

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je bil tretji v zadnji etapi. | Foto Grega Valančič/Sportida

Tadej Pogačar je bil tretji v zadnji etapi.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Zadnja etapa kriterija Dauphine je potekala brez Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki je po včerajšnjem padcu odstopil, dobil pa jo je njegov moštveni kolega, Američan Sepp Kuss. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je bil tretji v etapi, drugi pa Kolumbijec Daniel Martinez (EF), ki je tudi skupni zmagovalec dirke.

Primož Roglič
Sportal Padec pustil posledice: Primož Roglič predčasno končal kriterij Dauphine

Tadej Pogačar je letošnji kriterij Dauphine končal na četrtem mestu, 56 sekund za Martinezom. Drugi je bil Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) z 29 sekundami zaostanka, tretji pa Guillaume Martin (Cofidis) z 41.

Najverjetneje bi petdnevno generalko pred Tourom, ki se bo v Nici začel 29. avgusta, sicer dobil Primož Roglič, ki pa po sobotnem padcu v nedeljo ni štartal. Kolesarje zdaj čakata dva tedna priprav na vrhunec sezone, nekatere tudi okrevanje po padcih. Jumbo Visma je pred koncem Dauphineja izgubila tudi Stevena Kruijswijka, ki si je v sobotnem padcu izpahnil ramo. 

Izidi 5. etape:

1. Sepp Kuss (ZDA) Team Jumbo-Visma               3;58:39

2. Daniel Felipe Martinez (Kol) EF Pro Cycling     +0:27

3. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          0:30

4. Pavel Sivakov (Rus) Team Ineos          0:45

5. Tom Dumoulin (Niz) Team Jumbo-Visma        0:51

6. Lennard Kämna (Nem) Bora-Hansgroheisti čas           

7. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ     1:02

8. Guillaume Martin (Fra) Cofidis             1:04

9. Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale            1:06

10. Warren Barguil (Fra) Team Arkea-Samsic      isti čas

48. Matej Mohorič (Slo) Bahrain McLaren 19:19

58. Jan Polanc (Slo) Bahrain McLaren26:10

 

Skupni vrstni red:

1. Daniel Felipe Martinez (Kol) EF Pro Cycling     21;44:58

2. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ     + 0:29

3. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 0:41

4. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          0:56

5. Miguel Angel Lopez Moreno (Kol) Astana Pro Team  1:38

6. Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale            1:43

7. Tom Dumoulin (Niz) Team Jumbo-Visma        2:07

8. Lennard Kämna (Nem) Bora-Hansgrohe         2:14

9. Warren Barguil (Fra) Team Arkea-Samsic        2:49

10. Sepp Kuss (ZDA) Team Jumbo-Visma             2:55

47. Jan Polanc (Slo) Bahrain McLaren 1;01:50

55. Matej Mohorič (Slo) Bahrain McLaren 1;09:36

Kriterij Dauphine, 5. etapa podrobno:

Cilj: Rogličev moštveni kolega pri Jumbo-Vismi, 25-letni Američan Sepp Kuss, je zmagovalec zadnje etape letošnjega Dauphineja. Drugo mesto je zasedel Kolumbijec Daniel Martinez (EF), tretje pa naš Tadej Pogačar (UAE Emirates).

5 km do cilja: Kuss se je odpeljal Pogačarju, Sivakovu in Martinezu, Lopez je popustil, ujeli in prehiteli so ga tudi Pinot, Dumoulin, Bardet, Barguil, Martin ...

10 km do cilja: Pogačar, Kuss, Sivakov, Martinez in Lopez za zdaj mirno kolesarijo v ospredju, zasledovalci pa manjšajo zaostanek. Tudi Thibaut Pinot je spet našel noge in poskuša rešiti, kar se rešiti da.

17 km do cilja: Sepp Kuss je s skokom razredčil vodilno skupino, ujeli so ga še Pogačar, Sivakov, Martinez in Lopez, Alaphilippe je popustil. Naš kolesar se bojuje za etapno zmago, v skupnem seštevku pa se mu v tem trenutku nasmiha tretje mesto. 

20 km do cilja: vodilni skupini se je priključil še Sepp Kuss (Jumbo-Visma), nato je na pedala zopet močneje stopil Pogačar ter tekmecem pobegnil za nekaj metrov. Mladi Gorenjec se je po skoku spet umiril, v vodilni skupini pa se nadaljujejo napadi.

24 km do cilja: Pogačar je ujel vodilna Alaphilippa in Sivakova, približujejta se jim še Lopez in Daniel Martinez (EF Pro Cycling).

27 km do cilja: Tadej Pogačar je skočil iz skupine favoritov, sledi mu Miguel Angel Lopez (Astana), kolesarja sta se podala v lov za vodilno dvojico. Sivakov je medtem ujel Alaphilippa. Pinot popušča in je že izgubil virtualno rumeno majico. 

32 km do cilja: Pavel Sivakov je padel, se hitro pobral in obtolčen, popraskan ter s strganim dresom nadaljeval, a mu je Alaphilippe nekoliko pobegnil. Zasledovalna skupina s Pinotom, Martinom, Pogačarjem, Dumoulinom in preostalimi favoriti vztrajno manjša zaostanek za vodilnim Francozom.

70 km do cilja: Sivakov in Alaphilippe imata minuto in pol prednosti pred zasledovalci, večjo skupino kolesarjev, v kateri sta tudi Pogačar in Pinot. Temu Francozu se obeta skupna zmaga na dirki.

85 km do cilja: Pavel Sivakov je prvi prikolesaril na Colombiere, vzel 10 točk, Alaphilippe osem za drugo mesto in De la Cruz šest za tretje, Pogačar je bil šesti in dobil eno točko. Sivakov in Alaphilippe sta nekoliko zbežala skupini s Pogačarjem, Pinotom in drugimi favoriti.

99 km do cilja: na Col de Romme je prvi prikolesaril De la Cruz in vzel še 15 točk v boju za majico najboljšega hribolazca dirke, Alaphilippe je bil drugi, Kuss tretji, Pogačar pa je s šestim mestom dobil pet točk. Skupina favoritov je ujela ubežno skupino, zdaj se v ospredju več kot 20 kolesarjev že vzpenja na Col de la Colombiere. 

110 km do cilja: v vodilni skupini so zdaj Pogačar, Tom Dumoulin in Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep), Romain Bardet (AG2R la Mondiale), David De la Cruz (UAE Team Emirates), Daniel Oss (Bora-Hansgrohe) in Pavel Sivakov (Ineos). Skupina z najbolje uvrščenimi kolesarji na dirki, Pinotom, Martinom, Lando in drugimi, je na vzponu na Romme nekoliko zaostala. 

115 km do cilja: Kolesarji se vzpenjajo na Col de Romme, v ospredju je večja skupina 25 kolesarjev, med njimi tudi Pinot in naš Tadej Pogačar. 

Po odstopu Rogliča je nov vodilni na dirki Francoz Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), ki ima pred rojakom Guillaumom Martinom (Cofidis) deset, pred Špancem Mikaelom Lando (Bahrain McLaren) pa 12 sekund prednosti, blizu so še Kolumbijci Daniel Martinez (EF Pro Cycling), Miguel Angel Lopez (Astana) in Nairo Quintana (Arkea-Samsic), pa Avstralec  Richie Porte (Trek-Segafredo). Najboljši Slovenec je  Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) z minuto in 3 sekundami zaostanka za Pinotom. 

Tudi zadnja etapa letošnjega Dauphineja je razgibana, kolesarje čaka kar osem kategoriziranih klancev, a pretežno druge kategorije, najtežja sta drugi in tretji, najprej 1.294 m visoki Col de Romme, z 8,8-kilometrskim  vzponom ekstra kategorije in povprečnim naklonom 8,9 odstotka, takoj za njim pa še Col de la Colombiere (1.610 m. n. v., 7,5 km klanca z 8,5-odstotnim naklonom) prve kategorije. Cilj bo po 153,5 kilometra na Montee de l'altiport (1.458 m. n. v.), ciljni vzpon druge kategorije je dolg 9 kilometrov s povprečnim naklonom 4,6 odstotka.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Roglič kljub padcu zlahka zadržal rumeno majico, mladi Nemec do etapne zmage
Sportal Lombardija Dancu, za Remca Evenepoela po grdem padcu konec sezone #video
Ne spreglejte