Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2022,
17.30

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

3

Natisni članek

Adam Yates Julian Alaphilippe Bahrain Victorious Domen Novak UAE Emirates Jan Polanc Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji

Ponedeljek, 4. 4. 2022, 17.30

2 leti

Dirka po Baskiji, 1. etapa

Nora vožnja Rogliča za veliko zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

3

Primož Roglič | Primož Roglič je blestel na kronometru v 1. etapi dirke po Baskiji. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je blestel na kronometru v 1. etapi dirke po Baskiji.

Foto: Guliverimage

Uvodni dan dirke po Baskiji je bil v znamenju Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ta je deklasiral konkurenco in odločno napovedal branjenje lanskoletnega naslova. Skupaj z mladim Belgijcem Remcom Evenepoelom (Quick-Step Alpha Vinyl Team) sta bila v svoji ligi. S 7,51 kilometra dolgim kronometrom je Roglič opravil v 9:48, Remco pa je zaostal pet sekund. Tretji Remi Cavagna je imel že pribitek 16 sekund. Nastopila sta tudi Jan Polanc (UAE Emirates) in Domen Novak (Bahrain Victorious).

Tadej Pogačar dirka po Flandriji 2022
Sportal Fotograf, ki je našel Pogačarjevo dragocenost, ima le eno skromno željo

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je potrdil nadvlado v kronometru in še enkrat pokazal, zakaj je olimpijski prvak v tej disciplini. Sicer je bila posamična vožnja prvi dan dirke po Baskiji bistveno krajša kot tista v Tokiu, a je tudi na 7,51 kilometra dolgi trasi pometel s konkurenco.

Ob prvem merjenju rezultata je bil še poravnan z mladim Belgijcem Remcom Evenepoelom, medtem ko je konkurenca že takrat občutno zaostajala.

Belgijec je nastopil pred Rogličem in ob prihodu v cilj za kar 11 sekund prehitel do tedaj vodilnega Francoza Remija Cavagno, ki je specialist za kronometer. Nato so bile vse oči uprte v Rogliča, ki je kolesaril kot zadnji. Lanski zmagovalec te španske dirke, osvojil jo je prav tako leta 2018, je kot ekspresni vlak divjal proti cilju. Ni se pustil zmesti niti v zaključnem tehničnem delu, ki so ga vozili tudi po kockah.

Roglič je bil navdušen: Noro!

Z izjemnim tempom je prikolesaril do cilja in ura se je zaustavila pri 9:48,50, kar je pomenilo, da je bila povprečna hitrost 45,9 km/h. Za pet sekund je prehitel Evenepoela, medtem ko je Cavagna zaostal za kar 16 sekund. Tekmeci v boju za skupno zmago so že danes dobili močan udarec in bodo morali pričarati kakšno presenečenje, če bodo želeli zlomiti slovenskega šampiona na dirki po Baskiji, kjer se počuti povsem domače.

Kisovčan je prikolesaril do 63. zmage v karieri, od tega je bil na kronometrih najhitrejši šestnajstkrat. Na španskih tleh se vselej počuti kot prerojen, saj je zmagal na prav vseh osmih kronometrih, ki so potekali na Iberskem polotoku – štirje so bili na dirki po Baskiji.

Primož Roglič je imel razlog za nasmeh. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič je imel razlog za nasmeh. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Imel sem močne noge. Noro. Užival sem že včeraj pri predstavitvi. Zelo sem vesel, da sem zmagal. Zelo tehničen kronometer je bil. Noro," je bil vesel Roglič in poklical sina Leva, da se mu je pridružil na intervjuju za Eurosport, nato pa v svojem slogu pred nadaljevanjem dirke opozoril: "To je bil šele začetek. Kolesarili smo 10 minut. Vedno pravim, da je bolje imeti prednost kot zaostanek. Štart je bil izjemen, a je šele začetek."

Nastopila sta še dva Slovenca. Jan Polanc (UAE Team Emirates) je za rojakom zaostal 33 sekund in zasedel 26. mesto, Domen Novak (Bahrain-Victorious) pa je bil z zaostankom 54 sekund 90.

V torek bo na vrsti druga etapa od Leitze do Viane (207,9 km), ki bo po vsej verjetnosti namenjena maloštevilnim sprinterjem na tej preizkušnji. Dirka po Baskiji se bo končala v soboto po šestih odpeljanih etapah.

Dirka po Baskiji, 1. etapa, kronometer: 

# Kolesar Čas Pov. hitrost
1  ROGLIČ Primož 9.48,540 45.937
2  EVENEPOEL Remco 9.53,40 45.589
3  CAVAGNA Rémi 10.04,730 44.708
4  THOMAS Geraint 10.06,01 44.613
5  YATES Adam 10.06,17 44.601
6  VLASOV Aleksandr 10.06,24 44.596
7  ARMIRAIL Bruno 10.08,10 44.460
...      
26  POLANC Jan 10.21,23 43.520
90 NOVAK Domen 10.42  

Napoved pred dirko

Lani je v Baskiji Primoža Rogliča izzval tudi Tadej Pogačar, a se je moral ta na koncu zadovoljiti s tretjim mestom, prvi dve sta zasedla Roglič in njegov izvrstni pomočnik pri Jumbo-Vismi Jonas Vingegaard. Danec bo ob Rogliču tudi letos, ekipa UAE Emirates pa v Baskijo ne pošilja svojih najmočnejših orožij.

Tadej Pogačar & Mathieu van der Poel
Sportal Pogačar po prvem razočaranju: Mislim, da ljubim to dirko

Kdo bo izzval Rogliča?

Vseeno bo konkurenca nadvse pestra, Rogliča bodo izzvali Francoz Julian Alaphilippe in njegov kolega v moštvu QuickStep Alpha Vinyl, mladi belgijski up Remco Evenepoel, pa Britanec Adam Yates, ki bo imel pri Ineos Grenadiers tudi pomoč Gerainta Thomasa in Taa Geoghegana Harta, Francoz David Gaudu (Groupama FDJ) in tudi domačin Ion Izagirre (Cofidis), zmagovalec Baskije leta 2019.

Sonny Colbrelli
Sportal Colbrelli s podkožnim defibrilatorjem zapustil bolnišnico

Trasa kronometra:

Na delu tudi Jan Polanc in Domen Novak

V UAE Emirates najbrž stavijo na Italijana Diega Ulissija, ta bo imel ob sebi tudi Jana Polanca, pa rojaka Alessandra Covija in Davida Formola, Poljaka Rafala Majko, Španca Marca Solerja in Novozelandca Georgea Bennetta.

Roglič bo ob Vingegaardu lahko računal še na pomoč odličnega Američana Seppa Kussa, Avstralca Chrisa Harperja ter mladih Nizozemcev Gijsa Leemreizeja, Pascala Eenkhoorna in Milana Vaderja.

Dirkal bo še en Slovenec, Domen Novak z Bahrain Victoriousom. Njegovi kolegi na dirki bodo Španca Pello Bilbao in Luis Leon Sanchez, pa Japonec Jukija Araširo, Švicar Gino Mäder, Avstrijec Hermann Pernsteiner in Italijan Edoardo Zambanini.

SP 2022
Sportal Razkrili vse detajle trase, na kateri bo potekal boj za mavrično majico svetovnega prvaka

"Primož rad dirka v Baskiji"

"Na dirko gremo z močno ekipo, ampak nič drugače ni pri naših tekmecih. Dirka je eden od naših pomladnih ciljev, za nas je pomembna, Primož pa jo je dobil že dvakrat in mu tudi zelo ustreza. Rad dirka v Baskiji," je napovedal športni direktor Jumbo-Visme Marc Reef.

V Baskijo prihaja kot branilec naslova in prvi favorit za novo zmago. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Baskijo prihaja kot branilec naslova in prvi favorit za novo zmago. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Zelo redko se zlomi"

Nizozemska ekipa s slovenskim kapetanom je nesporni favorit, meni Izagirre: "Glede na prikazano na tej dirki, ki jo je dobil že dvakrat, njegov naravni talent, mirnost in samozavest bo zagotovo kolesar, na katerega bomo pazili. Priča sem bil njegovi krizi v zadnji etapi dirke Pariz–Nica, a se tudi takrat ni predal in je rešil zmago. Zelo redko se zlomi."

Z močno ekipo bi morali Rogličevi nadzorovati dogajanje na dirki, še meni 33-letni Bask Izagirre.

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič trpel in po dramatični etapi rešil zmago na dirki Pariz – Nica!

Začelo se je s kronometrom, končalo s sedmimi kategoriziranimi klanci

Utegne se zgoditi, da bo Roglič vodstvo na dirki prevzel že prvi dan, ko je na sporedu 7,51 kilometra dolg posamični kronometer v Hondarribii. Trasa je zahtevna, vsebuje tri vzpone, enega tretje kategorije, z nakloni več kot deset odstotkov. Začelo se je ob 14.26. Polanc je šel na progo ob 15.04, Novak ob 15.51, Roglič kot zadnji ob 17.20.

Najdaljša bo torkova druga etapa (Leitza–Viana) s slabimi 208 kilometri, dvema klancema tretje in enim druge kategorije, v sredo jih čaka 181 kilometrov (Laudio – Amurrio) s tremi klanci tretje in dvema druge kategorije, v četrtek 186 kilometrov (Vitoria-Gasteiz – Zamudio), spet z dvema vzponoma tretje in dvema druge kategorije, pa v petek še ena razgibana, 164-kilomterska etapa (Zamudio – Mallabia) z dvema druge in tremi tretje kategorije in v soboto za konec še kraljevska, 136-kilometrska etapa od Eibarja do Arrateja. V tej bodo morali kolesarji premagati sedem kategoriziranih vzponov, od teh tri prve, dva druge in dva tretje kategorije.

V Baskiji je te dni za nameček še mraz in pogosto dežuje.

Van der Poel, Pogačar, Flandrija 2022
Sportal Razočarani Pogačar potegnil kratko, kakšen zaključek po 272,5 km
ukrajinska reprezentanca v krosu
Sportal Ukrajinski kolesarji našli zatočišče v Sloveniji, a naleteli na veliko oviro
Biniam Girmay
Sportal Fantastična zmaga se bo odražala tudi na plačilnem lističu #video
Primož Roglič, Vuelta 22
Sportal Igra usode: lani je ovekovečil Rogličevo slovo, zdaj nastopata na istih dirkah #video
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič blizu zmagi na francoskih "kockah"
Primož Roglič, Pariz - Nica 22
Sportal Primož Roglič ušel še eni nevarnosti
Pogačar Roglič
Sportal Pogačar in Roglič spet na vrhu lestvice
Ne spreglejte