SiolNET. Sportal Kolesarstvo
0,28

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Razkrili vse detajle trase, na kateri bo potekal boj za mavrično majico svetovnega prvaka

0,28

termometer

SP 2022 | Letošnje svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu bo gostila Avstralija.  | Foto: Organizator SP v Wollongongu 2022
Letošnje svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu bo gostila Avstralija. Foto: Organizator SP v Wollongongu 2022

Organizatorji svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu, ki ga bo septembra gostil Wollongong v Avstraliji, so razkrili vse podrobnosti trase, na kateri se bodo kolesarji in kolesarke borili za mavrično majico svetovnega prvaka v kronometru in cestni vožnji. V nasprotju s prepričanjem, da je Avstralija ravna kot biljardna miza, pa trasa ponuja vse drugo kot zgolj ravnino. Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev bo trasa za kronometer enako dolga za kolesarje in kolesarke v kategoriji Elite.

Vrhunec svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu bo 25. septembra, ko bo v okolici mestu Wollongong, 80 kilometrov južno od Sydneyja, na sporedu cestna dirka za člane. 

Trasa cestne preizkušnje svetovnega prvenstva:

Kolesarje čaka 266,9 kilometra dolga trasa s skoraj 4.000 višinskimi metri, kolesarke pa se bodo merile na 164,3-kilometrski trasi z 2.433 višinskimi metri.

Že na 27. kilometru trase bodo kolesarji zagrizli v klanec na goro Keira. Gre za 8,7 kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 5,5 odstotka, kar bo najtežji klanec na dirki, a ne odločilni.

Kateremu slovenskemu kolesarju iz ekip svetovne serije je trasa SP najbolj pisana na kožo?

 • Mateju Mohoriču 18 glasov
  23,68%
 • Tadeju Pogačarju 16 glasov
  21,05%
 • Primožu Rogliču 36 glasov
  47,37%
 • Janu Tratniku 2 glasov
  2,63%
 • Domnu Novaku 1 glasov
  1,32%
 • Luki Mezgecu 1 glasov
  1,32%
 • Janu Polancu 2 glasov
  2,63%
Oddanih 76 glasov

SP 2022 | Foto: Organizator SP v Wollongongu 2022 Foto: Organizator SP v Wollongongu 2022 Glavni preizkus kolesarje čaka v okolici Wollongonga, ki ga bodo obkrožili kar 12-krat (kolesarke šestkrat). Vsak krog bo dolg 17 kilometrov, vsakokrat pa jih čaka kilometer dolg klanec na goro Pleasant s povprečnim naklonom 7,7 odstotka (maksimalno 14 odstotkov). Vzpon je le sedem kilometrov pred ciljem, zato se bo tam verjetno zgodilo marsikaj. Od prerivanja za pozicije do padcev. 

Trasa je idealna za specialiste za flamske in ardenske klasike, torej kolesarje, ki jim ustrezajo kratki, a strmi klanci.

Prvi mož Mednarodne kolesarske zveze David Lappartient je prisotne na predstavitvi trase izzval z vprašanjem, zakaj ne bi še tretjič zmagal Julian Alaphilippe, ki se je že dodobra navadil kolesarjenja v mavrični majici, velja pa tudi za specialista za prav takšne trase.

Organizatorji ne izključujejo niti uspeha sprinterjev, a le če bodo na prvenstvu v izjemni formi.

SP 2022 | Foto: Organizator SP v Wollongongu 2022 Foto: Organizator SP v Wollongongu 2022

Teden prej, 18. septembra, na uvodni dan prvenstva, bo na sporedu kronometer, ki bo prvič v zgodovini svetovnih prvenstev enake dolžine za moške in ženske. 34,2-kilometrska trasa je ravninska z nekaj tehničnimi odseki.

Prvenstvo se začenja že teden dni po koncu zadnje tritedenske dirke v sezoni, španske Vuelte, ki se konča 11. septembra. Svoj nastop je že napovedal prvi kolesar sveta Tadej Pogačar. 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin