Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 3. 2022,
16.56

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

5

Natisni članek

Luka Mezgec Domen Novak Pariz - Nica Wout Van Aert Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 13. 3. 2022, 16.56

2 leti, 1 mesec

Dirka Pariz – Nica, 8. etapa

Primož Roglič trpel in po dramatični etapi rešil zmago na dirki Pariz – Nica!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

5

Primož Roglič | Prmož Roglič je zmagovalec letošnje Dirke Pariz – Nica. | Foto Guliverimage

Prmož Roglič je zmagovalec letošnje Dirke Pariz – Nica.

Foto: Guliverimage

Primož Roglič je zmagovalec letošnje kolesarske Dirke Pariz – Nica. Lani je Zasavec na tej preizkušnji v zadnji etapi padel in zapravil skupno zmago, tokrat je zahtevno osmo etapo, ki je kolesarje vodila po hribovju okoli Nice, preživel in poravnal račune s to francosko preizkušnjo. Zmagovalec 115,6-kilometrske zadnje etape pa je Britanec Simon Yates (BikeExchange).

"Očitno ne morem brez kančka drame," je v cilju povedal izčrpani Roglič, ki je danes slavil že jubilejno deseto zmago na več etapnih dirkah svetovne serije. "Res je bila zadnja etapa super težka, ampak sem z razpletom seveda zadovoljnejši kot lani. Res velika hvala ekipi, še posebej Woutu, ki se je izkazal za pol človeka in pol motor. On je sposoben vsega!" je še dodal slovenski šampion.

"Danes se zagotovo nisem počutil dovolj močan. Bilo je prestrmo in nisem imel moči. Trpel sem na zadnjem klancu in se trudil omejiti izgube. K sreči je imel Wout odličen dan, resnično mi je bil v veliko pomoč, povlekel me je do cilja," je priznal Kisovčan.

Na odru za zmagovalce s sinom Levom | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na odru za zmagovalce s sinom Levom Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"K sreči sem včeraj privarčeval nekaj moči in sem se danes lahko posvetil Primožu v zaključku etape. Mislim, da danes ni imel najboljših nog, na meni je bilo, da se borim na zadnjem vzponu ter ga spravim do cilja s kar najmanjšim zaostankom za Yatesom," pa si je oddahnil tudi Rogličev rešitelj Van Aert.

Kaj se je dogajalo

Kolesarji so 80. Dirko Pariz – Nica zaključili v obupnih razmerah, na zahtevni zadnji etapi jih je pral dež, bilo je mrzlo in pihal je močan veter. Na predzadnjem vzponu etape na prelazu Peille se je Roglič odpeljal glavnini s skupino favoritov, v kateri je imel klubskega kolega iz Jumbo-Visme, Belgijca Wouta Van Aerta, pa nevarne konkurente, Kolumbijca Naira Quintano (Arkea Samsic) in Daniela Felipeja Martineza (Ineos Grenadiers) ter Britanca Simona Yatesa (BikeExchange – Jayco).  

Primož Roglič | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na spustu je imel Martinez težave, zaradi predrte pnevmatike je izgubil stik z vodilno skupino in počakal glavnino, četverica z Rogličem pa se je z lepo prednostjo pred zasledovalci (50 sekund) pognala na zadnji vzpon Col d'Eze. Quintana in Yates sta imela tam še zadnjo priložnost za napad na zmago na prestižni dirki. In res, Quintana je slabih 20 kilometrov do cilja poskusil s prvim napadom, Yates in Roglič sta mu zlahka sledila, Van Aert pa je imel ob hujšem tempu v klanec nekaj težav.

Napadu Quintane je sledil skok Yatesa, ki si je privozil nekaj prednosti, Roglič namreč ni reagiral in se je držal Quintane. Van Aert se je trudil držati stik. Stvari so postajale napete, Roglič je imel v skupnem seštevku 44 sekund prednosti pred Yatesom, Anglež pa je na klancu pridobival čas. Van Aert je prišel do sape in Rogliča in Quintano držal kakšnih 20 sekund za vodilnim Yatesom. Kilometer in pol pred vrhom vzpona je popustil Quintana, Roglič je močno trpel, Van Aert pa ga je še držal 20 sekund za Yatesom.

Do vrha zadnjega klanca dirke Yatesu ni uspelo bistveno povečati prednosti in Roglič je lahko zadihal nekoliko lažje, na spustu je imel pomoč Van Aerta. Močan dež je ponehal, ceste v okolici Nice pa so bile še vedno vlažne in nevarne. Belgijec in Slovenec na spustu nista tvegala, Yates je tako nekoliko povišal prednost, a je ta začela naglo kopneti, ko so kolesarji prišli na ravnino. Quintana je medtem zaostal že več kot minuto in pol.

Prednost Yatesa je kopnela, a je ciljno črto prečkal prvi, devet sekund pred Van Aertom in Rogličem. S tem je Roglič storil dovolj, da je ohranil 29 sekund naskoka v skupnem seštevku pred Yatesom. Tretje mesto je pripadlo Kolumbijcu Danielu Martinezu.

Domen Novak (Bahrain Victorious) etape ni končal, Luka Mezgec (BikeExchange - Jayco) pa je sploh ni začel.

Rogliča zdaj čaka nekaj dni premora, po programu dirk pa ga v soboto čaka nastop na prvem spomeniku sezone na Milano-Sanremo. Tam bo nastopil tudi Tadej Pogačar, sicer danes zmagovalec Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja.

Pariz – Nica, izidi 8. etape:

1. Simon Yates (VBr) BikeExchange-Jayco           2;52:59
2. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma    + 0:09
3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma        isti čas
4. Brandon McNulty (ZDA) UAE Team Emirates 1:44
5. Søren Kragh Andersen (Dan) Team DSM       
6. Stefan Küng (Švi) Groupama-FDJ       
7. Aurélien Paret Peintre (Fra) AG2R Citroen Team       
8. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 
9. Wout Poels (Niz) Bahrain Victorious 
10. Ion Izagirre Insausti (Špa) Cofidis isti čas
…     

Odstop: Domen Novak (Slo) Bahrain Victorious

Končni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma        29;19:15
2. Simon Yates (VBr) BikeExchange-Jayco + 0:29
3. Daniel Martinez Poveda (Kol) Ineos Grenadiers          2:37
4. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers  3:29
5. Nairo Quintana (Kol) Arkea-Samsic    3:43
6. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious      3:51
7. Ion Izagirre Insausti (Špa) Cofidis        4:52
8. João Almeida (Por) UAE Team Emirates          5:43
9. Guillaume Martin (Fra) Cofidis             5:48
10. Aurélien Paret Peintre (Fra) AG2R Citroen Team 6:32

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič pometel s konkurenti!
Tadej Pogačar
Sportal Tadeju Pogačarju še tretja dirka sezone, tekmeci osupli
Ne spreglejte