Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
21.40

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

obletnica Alessandro Fantini Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Petek, 5. 5. 2023, 21.40

12 mesecev

Obletnica smrti italijanskega kolesarja Alessandra Fantinija

Čustveno na Giru ob spominu na smrt enega od junakov slovite dirke #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
Alessandro Fantini | V marini Fossacesia so se spomnili obletnice smrti sokrajana, kolesarja Alessandra Fantinija, ki je umrl na današnji dan leta 1961. | Foto Ana Kovač

V marini Fossacesia so se spomnili obletnice smrti sokrajana, kolesarja Alessandra Fantinija, ki je umrl na današnji dan leta 1961.

Foto: Ana Kovač

Začetek 106. Dirke po Italiji bo tudi priložnost za obuditev spomina na italijanskega kolesarja Alessandra Fantinija, ki je leta 1956 na Giru devet etap nosil rožnato majico vodilnega na dirki, ravno na današnji dan pred 62 leti pa je umrl v tragični nesreči na Dirki po Nemčiji. Fantini je rojen v kraju Fossacesia, kjer se bo v soboto v bližnji marini s kronometrom začela rožnata evforija. Krajani so se mu poklonili s posebno postavitvijo.

Alessandro Fantini se je rodil 1. januarja 1932, odraščal pa v kraju Fossacesia, mimo katerega je speljana trasa 1. etape letošnjega Gira. Domačini so gostovanje rožnate dirke izkoristili za to, da opozorijo na zgodbo svojega slavnega krajana.

Fantini je v obdobju med letoma 1955 in 1960 šestkrat nastopil na Giru in dosegel sedem etapnih zmag. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Fantini je v obdobju med letoma 1955 in 1960 šestkrat nastopil na Giru in dosegel sedem etapnih zmag. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Fantini se je v italijansko kolesarsko zgodovino zapisal s sedmimi etapnimi zmagami na Giru (1955, 1956, 1957 in 1959, dvema etapnima zmagama na francoskem Touru (1955, 1956) in zmago na dirki Milano–Vignola (1960). 

Njegovo kariero je najbolj zaznamovala Dirka po Italiji leta 1956, ko je devet dni preživel v rožnati majici vodilnega. Majico je oblekel ob koncu etape s ciljem v mestu Salice Terme v Lombardiji, kjer je zmagal v sprintu, v katerem je bil posebej dober, izgubil pa jo je po devetih dneh v kronometru s ciljem v Lucci.

Alessandro Fantini | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V obdobju med letoma 1955 in 1960 je šestkrat nastopil na Giru in imel tak načrt tudi v usodnem letu 1961. Starta žal ni dočakal. Po odličnih predstavah na Dirki po Nemčiji je prav na današnji dan pred 62 leti po težavah s kolesom (zablokiralo mu je zadnje kolo) grdo padel, za nameček pa so čezenj zapeljali še kolesarji, ki so vozili tik za njim.

Poslikava v spomin na pokojnega Fantinija ob kolesarski stezi zraven obale Trabocchi (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 8

Hudo poškodovanega so ga prepeljali v bolnišnico Mutterhaus v kraju Trier, kjer so naredili vse, da bi mu rešili življenje. Njegovo stanje je bilo zelo resno, utrpel je zlom lobanjskega dna in močan pretres možganov, krvavel je iz nosu in ušes.

Glavni zdravnik, profesor Wolfgang Sylwerberg, je z operacijo skušal odstraniti krvno maso, ki jo je povzročila možganska krvavitev, a je bil vsak poskus zaman.

Spomenik v spomina na Fantinija v mestu Fossacesia (foto: Ana Kovač):

Fotogalerija
1 / 5

Alessandro Fantini si ni nikoli več opomogel. Po dveh dneh agonije je 5. maja 1961 (tudi takrat je bil petek) ob 15. uri umrl. Star je bil komaj 29 let. Za seboj je pustil ženo in komaj dveletno hčer Marino.

Te dni je tudi trg Alessandra Fantinija povsem rožnato obarvan. | Foto: Ana Kovač Te dni je tudi trg Alessandra Fantinija povsem rožnato obarvan. Foto: Ana Kovač

Pokopali so ga na pokopališču v Brescii, kamor se je preselil v odrasli dobi, a so njegove posmrtne ostanke leta 2021 preselili na pokopališče v njegov domači kraj Fossacesia. Dogodek je spet obudil spomin na legendarnega kolesarja, žaro s posmrtnimi ostanki so pospremili s solzami in aplavzom.

Fantinija so najprej pokopali v Brescii, kjer je živel pred smrtjo, leta 2021 pa so njegove posmrtne ostanke prenesli na pokopališče v njegovem domačem kraju Fossacesia. | Foto: Ana Kovač Fantinija so najprej pokopali v Brescii, kjer je živel pred smrtjo, leta 2021 pa so njegove posmrtne ostanke prenesli na pokopališče v njegovem domačem kraju Fossacesia. Foto: Ana Kovač

Jutri, pred prvo etapo Gira, se mu bodo spet poklonili, že dan prej pa so domačini na trgu v marini Fossacesia, kjer bo start vožnje na čas, postavili ogromno kolo z lutko kolesarja v dresu z napisom Fantini.

Alessandro Fantini | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Utrinki iz marine Fossacesie, kjer se bo 6. maja začela Dirka po Italiji (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 39

Preberite še:

Remco Evenepoel Primož Roglič
Sportal Zaradi sostanovalca bi izbral Rogliča
Jan Tratnik
Sportal Šok za Tratnika, ostal je brez Gira
Svete Višarje
Sportal Etapa na Višarje bo, a bo vse skupaj precej zapleteno
Remco Evenepoel Primož Roglič
Sportal Dramatično že na začetku
Primož Roglič
Planet TV Roglič tik pred začetkom Gira: Vse te spremembe niso optimalne ... #video
Jan Tratnik
Sportal Nepovabljenemu gostu bodo na Giru poskušali zapreti vrata
Giro 2023
Sportal Pogledali smo v zakulisje: kaj se dogaja, preden se zapeljejo na oder in stopijo pred navijače? #video
Višarje
Sportal Je najbolj pričakovana etapa letošnjega Gira pod vprašajem?
Sportal Napetost raste, ekipe so se predstavile, Roglič pripravljen na boj #video
Remco Evenepoel
Sportal Evenepoel prekipeva od samozavesti: Dvomov sem se otresel po Kataloniji
Primož Roglič Vuelta 2022
Sportal Krizno stanje se pri Rogliču nadaljuje, odpadel nov član
Primož Roglič, Giro 2019
Planet TV Prav na Giru se je leta 2019 začela pisati slovenska kolesarska pravljica #video
Ne spreglejte