Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
7.09

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Petek, 5. 5. 2023, 7.09

12 mesecev

Pred začetkom 106. Dirke po Italiji

Pogledali smo v zakulisje: kaj se dogaja, preden se zapeljejo na oder in stopijo pred navijače? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Giro 2023 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V četrtek zvečer se je na velikem odru v središču mesta Pescara na vzhodni obali italijanskega škornja zvrstilo vseh 22 ekip, ki bodo nastopile na letošnji Dirki po Italiji. Na startni listi sta dva Slovenca, Jan Tratnik in Primož Roglič (Jumbo-Visma), zadnji spada v najožji krog favoritov za končno zmago. Pokukali smo v zakulisje dogajanja.

Samo še nekaj več kot 24 ur nas loči od začetka 106. izvedbe italijanskega Gira, ki bo zaradi prisotnosti in izjemne forme Primoža Rogliča, enega od najožjih favoritov za skupno zmago, spet magnet za slovenske ljubitelje kolesarstva.

Kolesarji so četrtkovo jutro izkoristili za ogled trase za uvodni kronometer.  | Foto: Ana Kovač Kolesarji so četrtkovo jutro izkoristili za ogled trase za uvodni kronometer. Foto: Ana Kovač

Za večino ekip se je četrtek, dva dneva pred začetkom prve tritedenske dirke v sezoni, začel z ogledom trase za sobotni kronometer (19,6 km), sledile so spletne novinarske konference z glavnimi aduti ekip, večer pa je bil rezerviran za fotografske seanse, pogovore z mediji in predstavitev na osrednjem odru na renesančnem trgu v središču mesta Pescara.

Medijske obveznosti pred predstavitvijo ekip (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 16

Prihod ekip na predstavitev (foto: Ana Kovač)
Fotogalerija
1 / 25

Med zadnjimi so pred novinarje stopili kolesarji nizozemske ekipe Jumbo-Visma (pred pogovori z novinarji so si vsi nadeli maske) in Soudal - Quick Step z osrednjima favoritoma za skupno zmago, Rogličem in 23-letnim Belgijcem Remcom Evenepoelom. Oba sta med opravljanjem medijskih obveznosti nosila zaščitni maski, kar je glede na najnovejše dogajanje v karavani – v ekipi Jumbo-Visma so zaradi okužbe z novim koronavirusom zamenjali že tri kolesarje od osmih – povsem logična poteza.

Remco Evenepoel je prvi favorit za zmago na letošnji Dirki po Italiji.  | Foto: Ana Kovač Remco Evenepoel je prvi favorit za zmago na letošnji Dirki po Italiji. Foto: Ana Kovač

Pred mikrofonom Sportala 

Pred predstavitvijo ekip smo se pogovarjali s serijo vrhunskih kolesarjev. Za bralce Sportala so posebej spregovorili zmagovalec Toura 2018 Geraint Thomas in njegov moštveni kolega Tao Geoghegan Hart (oba Ineos Grenadiers), ki je zmagal na koronskem Giru leta 2020 in je edini zmagovalec rožnate pentlje na letošnji izvedbi Gira.

Pogovarjali smo se tudi s slovenskim asom Janom Tratnikom in njegovim sotekmovalcem Seppom Kussom, ki bosta Rogliču skušala olajšati pot do rožnate majice, z italijanskim veteranom, 40-letnim Domenicom Pozzovivom (Israel - Premier Tech), ki na svojem 17.(!) Giru računa na uvrstitev med top 10, s fenomenom Zwifta Jayem Vineom iz ekipe UAE Emirates, spomladanskim odkritjem Ircem Benom Healyjem (EF Education-EasyPost) in adutom ekipe BORA-hansgrohe Lennardom Kämno. Pogovore bomo objavili v prihodnjih dneh.


Fotogalerija
1 / 11

Pescara z okolico si medtem počasi že nadeva rožnato obleko (baloni, pentlje, trakovi, osvetljava v rožnati barvi), ki s(m)o je zaradi gostovanja Gira v Sloveniji dobro vajeni tudi v naših krajih. Nočni posnetki so iz marine Fossacesia, kjer bo v soboto, 6. maja, start Gira. Dirka se bo tri tedne pozneje, 28. maja, končala v Rimu.

Nočni posnetki iz Fossacesie (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 6

Preberite še:

Sportal Napetost raste, ekipe so se predstavile, Roglič pripravljen na boj #video
Remco Evenepoel
Sportal Evenepoel prekipeva od samozavesti: Dvomov sem se otresel po Kataloniji
Primož Roglič Vuelta 2022
Sportal Krizno stanje se pri Rogliču nadaljuje, odpadel nov član
Primož Roglič, Giro 2019
Planet TV Prav na Giru se je leta 2019 začela pisati slovenska kolesarska pravljica #video

 

Ne spreglejte