Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
13.32

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

Natisni članek

Remco Evenepoel Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Petek, 5. 5. 2023, 13.32

12 mesecev

Dramatično že na začetku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32
Remco Evenepoel Primož Roglič | Primož Roglič in Remco Evenepoel se bosta na traso kronometra podala drug za drugim. Slovenski bo štartal minuto za belgijskim šampionom. | Foto Guliverimage

Primož Roglič in Remco Evenepoel se bosta na traso kronometra podala drug za drugim. Slovenski bo štartal minuto za belgijskim šampionom.

Foto: Guliverimage

Vročica pred začetkom 106. izvedbe Dirke po Italiji narašča. Dan pred začetkom je znano, kdaj se bodo kolesarji podali na traso 19,6 kilometra dolgega uvodnega kronometra. Primož Roglič bo začel vrteti pedale minuto za glavnim tekmecem Remcom Evenepoelom. Jan Tratnik se je veselil, da bi kolesaril v posebni opravi, zdaj pa še ni znano, kako bo z njegovim kolenom, ki si ga je poškodoval pri padcu na treningu.

Od naših poročevalcev | Foto:

Giro 2023
Sportal Pogledali smo v zakulisje: kaj se dogaja, preden se zapeljejo na oder in stopijo pred navijače? #video

Dirka po Italiji se bo začela v soboto s posamičnim kronometrom v dolžini 19,6 kilometra od Fossacesie Marine do Ortone. Večji del bo potekal po kolesarski stezi ob obali Trabocchi, ob prihodu v Ortono pa bo sledil krajši klanec, ki bo naredil dodatno selekcijo.

Kdo bo osvojil Dirko po Italiji?

  • Primož Roglič
    82,14 %
    1012 glasov
  • Remco Evenepoel
    12,66 %
    156 glasov
  • Geraint Thomas
    0,73 %
    9 glasov
  • Joao Almeida
    0,81 %
    10 glasov
  • Tao Geoghegan Hart
    0,65 %
    8 glasov
  • Aleksander Vlasov
    0,32 %
    4 glasov
  • Kdo drug
    2,68 %
    33 glasov
Oddanih 1232 glasov

Vse skupaj se bo začelo ob 13.50, ko se bo kot prvi na progo podal Laurens Huys. Na štartu bi morala biti dva Slovenca, oba člana ekipe Jumbo-Visma. Jan Tratnik bi moral kot državni v kronometru nositi poseben bel dres, na njem pa bi se bohotile barve slovenske zastave. "Lep, bel je," je za Sportal v sredo v Pescari z nasmehom na obrazu povedal Idrijčan. A se je naslednji dan razblinil, potem ko je padel na treningu in si poškodoval koleno. V soboto bi se moral ob 14.45 spustiti po krajši klančini in začeti vrteti pedale.

Primož Roglič Vuelta 2022
Sportal Krizno stanje se pri Rogliču nadaljuje, odpadel nov član

Ganna in Küng med favoriti za etapno zmago

Zagotovo bo v soboto ob obali svojo vlogo imel tudi veter, ki bi lahko bil v tem delu Italije nadležen zlasti, ko piha v prsi. Za soboto je napovedano, da bo spreminjal smer, tako da bi lahko imeli kolesarji na začetku štartnega seznama nekoliko težje pogoje.

Jan Tratnik bi moral v soboto nositi nekoliko drugačen dres. V barvah slovenske zastave v čast naslovu državnega prvaka v kronometru. | Foto: Ana Kovač Jan Tratnik bi moral v soboto nositi nekoliko drugačen dres. V barvah slovenske zastave v čast naslovu državnega prvaka v kronometru. Foto: Ana Kovač

Najboljši bodo svoj nastop opravili povsem ob koncu. Oči bodo uprte v osrednja favorita za skupno zmago, kakor tudi tiste, ki bi lahko napadli etapno zmago. Zadnja zlasti zanima specialista za posamično vožnjo na čas Filippa Ganno (Ineos Grenadiers) in Stefana Künga (FDJ-Groupama), ki bosta šla na progo drug za drugim. Švicar je aktualni podprvak, ki je v na lanskem svetovnem prvenstvu Avstraliji zaostal le za Norvežanom Tobiasom Fossom – član Jumbo-Visme je moral tik pred začetkom Gira odpovedati svoj nastop zaradi okužbe s koronavirusom. Ob 16.36 bo štartal Küng, minuto za njim še Ganna.

Višarje
Sportal Je najbolj pričakovana etapa letošnjega Gira pod vprašajem?

Remco bi rad pridobil nekaj prednosti

A bo dramatično že dve minuti prej. S številko 1 se bo ob 16.34 na traso podal prvi favorit za končno zmago Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), minuto za njim pa še Primož Roglič (16.35). Remco je na spletni novinarski konferenci pred začetkom Gira spregovoril tudi o trasi uvodnega kronometra. "Prvi ogled trase sem opravil že novembra lani," je povedal aktualni svetovni prvak v cestni vožnji, ki si je z ekipo progo znova ogledal v četrtek.  

Remco Evenepoel | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Na ogledu smo imeli veter v prsi in je bilo vse skupaj precej težje, že zdaj pa vemo, da se bo veter do konca tedna spremenil in ne bo tako močan. Zadnji klanec ni preprost, na trasi ni mesta za počitek, je pa to profil trase, ki mi ustreza. Čim bolj se bom poskušal izogniti vetru," je napovedal 23-letni Belgijec, ki se je na druženju z mediji izognil vlogi favorita za zmago na uvodni vožnji na čas. "Kot favorita za zmago v 1. etapi vidim Filippa Ganno in Stefana Künga, zame pa je bolj kot zmaga pomembno to, da pridobim nekaj prednosti." 

Remco Evenepoel
Sportal Evenepoel prekipeva od samozavesti: Dvomov sem se otresel po Kataloniji

"Že prvi dan bo nekaj sekund razlike"

Čeprav je kronometer kratek in bodo imeli kolesarji na meniju potem še 20 etap, v katerih se bo lahko zgodilo marsikaj, se tudi Roglič zaveda, da bo vsaka sekunda v soboto štela. Slovenski šampion, ki je olimpijski prvak v tej disciplini bo moral dodobra vrteti pedale in se zoperstaviti mlajšemu tekmecu. "Prvi dan je pomemben. Nekaj sekund bo že razlike," poudarja.

Primož Roglič je pripravljen na sobotni začetek Gira. | Foto: Ana Kovač Primož Roglič je pripravljen na sobotni začetek Gira. Foto: Ana Kovač

Že zdaj pa jasno, da bosta imela oba šampiona na trasi jasno sliko, kako hitra sta v primerjavi drug proti drugemu, saj bosta kolesarila drug za drugim. Prvi dan bomo dobili že prvi odgovor, kako močne se noge najboljših, a to še zdaleč ne bo dalo končne slike, saj se lahko na tritedenskem Giru še marsikaj zgodi.

Sportal Napetost raste, ekipe so se predstavile, Roglič pripravljen na boj #video
Ne spreglejte