Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
4.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

5

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Petek, 5. 5. 2023, 4.00

12 mesecev

Odpoved ali zgolj sprememba?

Je najbolj pričakovana etapa letošnjega Gira pod vprašajem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

5

Višarje | Zaradi logističnih težav bi se lahko pojavile težave z izvedbo 20. etape s ciljem na Svete Višarje.

Zaradi logističnih težav bi se lahko pojavile težave z izvedbo 20. etape s ciljem na Svete Višarje.

Predzadnja etapa 106. izvedbe Dirke po Italiji je etapa, o kateri se pred začetkom prve tritedenske dirke v sezoni največ govori. Ne samo da je trasa 20. etape z gorskim kronometrom brutalno zahtevna in da je zaradi snega ni prevozil skoraj nihče, se je zdaj pojavila dodatna logistična težava, ki etapo od Trbiža do Svetih Višarij (27. 5.) postavlja pod vprašaj. Nekatere ekipe se namreč ne strinjajo, da bi kolesarje v najbolj strmem delu trase spremljal motor in ne spremljevalno vozilo, kar bi v primeru tehničnih težav lahko privedlo do velikih časovnih zaostankov. Več naj bi bilo znanega danes, po sestanku vodij ekip, ki bo v Pescari po 10. uri.

20. etapa Dirke po Italiji (na sporedu bo v soboto, 27. maja), bo dokončno ustoličila končnega zmagovalca 106. izvedbe Gira. Gre za etapo, o kateri se največ govori že vse od predstavitve tras. Tudi zaradi dejstva, da gre za traso, ki bo letos Sloveniji najbližja, zato je na njej pričakovati največ slovenskih navijačev, še posebej če bo glavni slovenski favorit Primož Roglič tam postavil piko na i svojemu lovu na rožnato majico.

Sv. Višarje 20. etapa Gira 2023 | Foto:

A zdaj so se v zvezi z izvedbo gorskega kronometra pojavile težave. Po poročanju specializiranega kolesarskega portala Cyclingnews se nekatere ekipe ne strinjajo, da bi kolesarje v zadnjem delu trase, kjer je cesta na Svete Višarje najbolj strma in najbolj ozka, spremljal samo motor, ne pa spremljevalno vozilo, saj zanje tam enostavno ne bo prostora. 

Zadnji (tretji) kronometer na letošnjem Giru bo dolg 18,5 kilometra. Sestavljen bo iz dveh delov, prvih 11 kilometrov bo ravninskih, sledi menjava kolesa (kronometrskega za cestno), nato pa naslednjih 7,5 kilometra (pri 12-odstotnem povprečnem naklonu, z odseki do 22 odstotkov) grizenja navkreber. Kot rečeno, na tem delu ekipe ne bodo imele možnosti, da bi svoje kolesarje spremljale iz spremljevalnih vozil – v primeru tehničnih težav jim bodo počasneje lahko pomagali.

Belgijski medij Sporza poroča, da bo gorski kronometer potekal po posebnem vrstnem redu, po skupinah s 40 oz. 50 kolesarji. Po vsaki skupini se bo dogajanje za 45 minut ustavilo, toliko, da se bo prva skupina kolesarjev lahko odpeljala v dolino in spraznila cesto.

Sv. Višarje 20. etapa Gira 2023 | Foto: Cyclingnews se pri poročanju o pritožbi na 20. etapo sklicuje na pismo, ki ga je združenje ekip AIGCP (Association International des Groupes Cyclistes Professionels, združenje številnih profesionalnih kolesarskih ekip) na Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI) naslovilo že marca, takoj ko je postalo jasno, da organizator Gira – agencija RCS Sport – načrtuje, da bi kolesarje lahko spremljali zgolj motoristi.

V pismu je razvidno, da UCI od RCS Sporta zahteva spremembe, zagrozili naj bi celo z možnostjo, da bi etapo v celoti odpovedali. Organizator naj bi zadevo preučil, več pa naj bi bilo znanega danes. Sestanek vodij ekip je načrtovan za 10.00.

Evenepoel želi, da se etapa izvede, lahko tudi na drugi lokaciji

V pogovoru za belgijsko Sporzo se je na informacijo odzval prvi favorit za zmago na Giru Remco Evenepoel. Dejal je, da si želi, da bi organizator našel rešitev, in izrazil obžalovanje, da so pomisleki o težavah z logistiko na plano prišli tako pozno.

"Še vedno lahko vozimo do vznožja zadnjega vzpona in tam končamo etapo, potem je to 11-kilometrski kronometer," je predlagal Evenepoel, ki si ne želi, da bi etapo s še tretjim kronometrom na letošnjem Giru odpovedali.

Med predlogi za rezervno lokacijo, ki so zaokrožili v javnosti, je tudi ta, da bi kolesarji kronometer namesto na Svete Višarje odpeljali na sto kilometrov oddaljenem Zoncolanu.

"V bližini je veliko vzponov, kamor se lahko povzpnemo. Nekaj bodo že našli, ne pričakujem, da na tem Giru ne bo 20. etape," je dejal Evenepoel in dodal, da če je bil za letos načrtovan gorski kronometer, potem bi tudi rezervna možnost morala zagotoviti izvedbo gorskega kronometra. "Po možnosti kronometer, speljan po progi, kjer lahko vozijo vsa vozila."

Preberite še:

Sportal Napetost raste, ekipe so se predstavile, Roglič pripravljen na boj #video
Remco Evenepoel
Sportal Evenepoel prekipeva od samozavesti: Dvomov sem se otresel po Kataloniji
Primož Roglič Vuelta 2022
Sportal Krizno stanje se pri Rogliču nadaljuje, odpadel nov član
Primož Roglič, Giro 2019
Planet TV Prav na Giru se je leta 2019 začela pisati slovenska kolesarska pravljica #video
Ne spreglejte