Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
18.47

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Jan Tratnik Jumbo-Visma Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Petek, 5. 5. 2023, 18.47

12 mesecev

Jumbo-Visma

Šok za Tratnika, ostal je brez Gira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Jan Tratnik | Nesrečni Jan Tratnik ne bo nastopil na letošnjem Giru. | Foto Jumbo-Visma

Nesrečni Jan Tratnik ne bo nastopil na letošnjem Giru.

Foto: Jumbo-Visma

Primožu Rogliču in ekipi Jumbo-Visma sreča očitno res ni naklonjena, le dan pred začetkom 106. Dirke po Italiji je iz nizozemske ekipe prišla še ena skrb vzbujajoča vest. Dopoldne se je na treningu v Pescari poškodoval Jan Tratnik, popoldne pa so iz ekipe Jumbo-Visma tudi potrdili, da jutri ne bo startal. Idrijčan naj bi se na treningu skušal izogniti trku z avtomobilom, pri tem pa izgubil nadzor nad kolesom in padel. V ekipi ga bo nadomestil Tom Gloag, je sporočil športni direktor ekipe Marc Reef.

Nesreča se je zgodila na dopoldanskem treningu v Pescari, kjer se je Jan Tratnik skušal izogniti trku z avtomobilom, pri tem pa je padel. Na treningu se je poškodoval tudi francoski kolesar Rudy Molard iz ekipe Groupama FDJ. 

"Jan Tratnik je bil danes udeležen v nesreči. Kolesaril je na kolesu za kronometer in ga je zbil avto. Na ravni, široki cesti je zaključeval zadnji trening. Gospa s kombijem ni videla Jana. Skušal se je umakniti, a to ni bilo dovolj in sledil je trk. Padel je na pokrov motorja in si poškodoval koleno. Magnetna resonanca je pokazala, da ne more začeti Gira," je dejal športni direktor Marc Reef.

"Seveda je to za Jana veliko razočaranje. Na Teideju je preživel sedem tednov in bil del vseh priprav. Njegov veliki cilj je že od lanske zime, da skupaj s Primožem cilja na rožnato majico," je dodal.

33-letni Tratnik je bil na preiskavah v bolnišnici, zdaj pa je že jasno, da je utrpel dovolj hudo poškodbo, da jutri ne bo startal. Po padcu naj bi se sicer vrnil v hotel, a so ga zaradi močno otečenega kolena odpeljali v bolnišnico na nadaljnje preiskave. Športni direktor Jumbo-Visme Marc Reef je popoldne sporočil, da bo Tratnika v ekipi nadomestil mladi Tom Gloag, ki se je z ekipo pripravljal na Tenerifu.

"V ekipi so me super sprejeli. Odlično se počutim. Zavedajo se mojih sposobnosti, kar pomeni, da imam več odgovornosti. Zaradi tega imam več pomembnejših nalog. Zavedam se, da sam ne morem zmagati grand toura, če pa lahko nekomu pomagam, da skupaj uresničimo te sanje, bom iz sebe iztisnil vsak atom moči. V življenjski formi sem. Ne vem, kdaj sem bil nazadnje pripravljen," je dan pred Girom za Sportal povedal Tratnik, ki ga je bolj skrbelo, da koronavirus, ki je zdesetkal ekipo, ne bi prišel v moštvo. 

Kdo bo osvojil Dirko po Italiji?

  • Primož Roglič
    82,14 %
    1012 glasov
  • Remco Evenepoel
    12,66 %
    156 glasov
  • Geraint Thomas
    0,73 %
    9 glasov
  • Joao Almeida
    0,81 %
    10 glasov
  • Tao Geoghegan Hart
    0,65 %
    8 glasov
  • Aleksander Vlasov
    0,32 %
    4 glasov
  • Kdo drug
    2,68 %
    33 glasov
Oddanih 1232 glasov

O tem pa je povedal: "Sam nisem zaskrbljen glede tega, se pa zavedam, da tudi če ga dobim in sem brez simptomov, lahko okužim Primoža, ki bi nato imel simptome. Pomembno je, da drug drugega zavarujemo. Če bo kdo mogoče med Girom zbolel, si boš lahko rekel, da si naredil vse, kar je bilo v tvoji moči, da si se zavaroval. Če bi le ležali na postelji in si govorili, da je samo covid, bi bila to malomarnost, če bi ga dejansko dobili. Toliko mesecev priprav smo naredili, se odrekali številnim stvarem, zdaj bi pa zaradi malomarnosti šlo vse v zrak. Zato poskrbimo za tisto, kar lahko.”

Na Giru bi Tratnik sicer prvič nastopil v dresu državnega prvaka v vožnji na čas. V dresu državnega prvaka bo Giro začel tudi prvi favorit za zmago Remco Evenepoel

Tratnik je še večer pred nesrečo dobre volje odgovarjal na novinarska vprašanja.  | Foto: Ana Kovač Tratnik je še večer pred nesrečo dobre volje odgovarjal na novinarska vprašanja. Foto: Ana Kovač

Odsotnost Tratnika, ki je zelo pomemben člen v ekipi Jumbo-Visma, je hud udarec za Primoža Rogliča in ekipo "čebel", ki je tik pred začetkom Gira zaradi okužbe s koronavirusom morala zamenjati kar tri kolesarje.

"Še vedno smo tukaj z mislijo, da osvojimo Giro. S to misijo bomo začeli danes. S Primožem imamo izjemno močnega vodjo, ki je pripravljen. Na Dirki po Kataloniji in Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja je pokazal, da je dober. Z zadnjimi pripravami je naredil še en korak. Giro začenjamo s super motivirano ekipo. Pripravljeni smo. Cilji se ne spreminjajo. Imamo pripravljen bojni načrt," je kljub vsem težavam optimističen Reef.

Preberite še:

Remco Evenepoel Primož Roglič
Sportal Dramatično že na začetku
Jan Tratnik
Sportal Nepovabljenemu gostu bodo na Giru poskušali zapreti vrata
Ne spreglejte