Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
16.49

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

2

Natisni članek

Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Petek, 5. 5. 2023, 16.49

12 mesecev

Etapa na Višarje bo, a bo vse skupaj precej zapleteno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

2

Svete Višarje | Etapa s ciljem na Svetih Višarjah (27.5.) očitno bo, a bo vse skupaj precej zapleteno  | Foto STA

Etapa s ciljem na Svetih Višarjah (27.5.) očitno bo, a bo vse skupaj precej zapleteno

Foto: STA

Po današnjem sestanku z vodji ekip na letošnjem Giru je padla odločitev, da težko pričakovano predzadnjo etapo z gorskim kronometrom od Trbiža do Svetih Višarij tik ob slovenski meji (27. 5.) poskušajo kljub kritikam o logističnih zapletih izpeljati, a bo vse skupaj precej zapleteno in zamudno.

Težava je namreč v tem, da v drugem delu gorskega kronometra, kjer do vrha Svetih Višarij vodi osem kilometrov dolga, strma in zelo ozka pot s povprečnim naklonom 12 odstotkov, na nekaterih odsekih celo 22-odstotnim, kolesarjev ne bodo mogla spremljati spremljevalna vozila z mehaniki, ampak bodo ti morali presedlati na motor.

Gorski kronometer na Svete Višarje, ki bo zagotovo odločil letošnji Giro, če ta ne bo odločen že prej, bo na sporedu v soboto, 27. maja 2023. 

Tu se pojavi več težav, ena od njih je, da kolesarji v primeru težav ne bodo imeli zadostne pomoči, kar bi bilo lahko v tej fazi tekmovanja ključnega pomena, poleg tega na vrhu Višarij ni dovolj prostora za vse kolesarje in motoriste. Zato so na današnjem sestanku vodij ekip sprejeli številne ukrepe.

Sv. Višarje 20. etapa Gira 2023 | Foto:

"V prvem ravninskem delu kronometra bo lahko za kolesarjem vozil tradicionalni podporni avto," je v pogovoru za belgijski medij Nieuwsblad pojasnil Geert Van Bondt, športni direktor pri ekipi Soudal - Quick Step, ki ima v svojih vrstah prvega favorita za končno zmago Remca Evenepoela.

"Ob vznožju vzpona bo zagotovljeno prehodno območje v dolžini približno 50 metrov. Tam bodo kolesarji kolo za kronometer zamenjali za cestno kolo. Ni še dokončno odločeno, ali bo v tem prehodnem območju morda pripravljen mehanik s cestnim kolesom ali pa bo moralo cestno kolo priti s strehe spremljevalnega vozila. Na vzponu bo vsakemu kolesarju sledil mehanik, ki bo sedel na zadnjem delu motorja z rezervnim kolesom na hrbtu. Praktično ni preprosto, vendar se je v preteklosti to že naredilo. Prvih deset na lestvici bi imelo za seboj dva motocikla: enega z vodjo ekipe in enega z mehanikom," je pojasnil Van Bondt.

Kolesarji v dolino z gondolo

Po prihodu v cilj se bodo kolesarji z gondolo spustili v dolino, kar pa seveda ne bo veljalo za motorje. Da bi imeli vsi kolesarji in mehaniki čas, da se vrnejo do vznožja gore, bo kronometer razdeljen na tri valove, med katerimi bo daljši časovni premor. To bo tudi naslednjim vozilom omogočilo dovolj možnosti za vrnitev na start.

Ekipa se lahko znajde v težavah, če ima več kolesarjev drug blizu drugega na lestvici razvrstitve, kar pomeni, da bodo nastopili v istem valu. V tem primeru ekipe zares  ne bodo imele dovolj osebja, da bi nekoga postavili v spremljevalni avto in nekoga na motor, zato bodo razmislili o dodatnih rešitvah.

Višarje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Po treh težkih tednih še transfer do Rima

A tudi tu se težave še ne končajo. Zadnja etapa letošnjega Gira bo namreč v Rimu, kar pomeni letalski transfer za kolesarje, medtem ko se bodo tovornjaki, avtobusi in spremljevalna vozila na 800 kilometrov dolgo pot morali podati po cesti. Kot poroča Nieuwsblad, bodo kolesarji transfer dočakali šele v nedeljo. Zadnja etapa v Rimu se bo sicer začela precej pozno, ob 15.30.

Preberite še:

Jan Tratnik
Sportal Šok za Tratnika, ostal je brez Gira
Remco Evenepoel Primož Roglič
Sportal Dramatično že na začetku
Primož Roglič
Planet TV Roglič tik pred začetkom Gira: Vse te spremembe niso optimalne ... #video
Jan Tratnik
Sportal Nepovabljenemu gostu bodo na Giru poskušali zapreti vrata
Giro 2023
Sportal Pogledali smo v zakulisje: kaj se dogaja, preden se zapeljejo na oder in stopijo pred navijače? #video
Višarje
Sportal Je najbolj pričakovana etapa letošnjega Gira pod vprašajem?

 

Ne spreglejte