Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2023,
13.25

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

16

Natisni članek

svetovno prvenstvo risi Anže Kopitar Anže Kopitar slovenska hokejska reprezentanca

Torek, 2. 5. 2023, 13.25

11 mesecev, 3 tedne

Slovenci v zaključnem delu priprav, Kopitar bo rise spremljal kot gledalec

Slovenci na SP brez Anžeta Kopitarja, po Budimpešti zadnji rez #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

16

Slovenska hokejska reprezentanca odšteva dneve do začetka svetovnega prvenstva elitne divizije, ki ga bosta od 12. do 28. maja gostili Finska in Latvija. Po izpadu Los Angeles Kings v prvem krogu končnice lige NHL je bilo v zraku vprašanje, ali se bo Anže Kopitar priključil reprezentanci, a je ta danes potrdil, da ga na prvenstvu ne bo. Slovence, ki so v zaključnem delu priprav, že v sredo in četrtek čakata naslednji pripravljalni tekmi, v Budimpešti se bodo pomerili z Madžari. Po teh tekmah bo znana postava za svetovno prvenstvo.

Anže Kopitar
Sportal HZS po koncu Kopitarjeve NHL-sezone: aredili bomo vse, da se pridruži reprezentanci

Najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar je pred dnevi z Los Angeles Kings po hudem boju z Edmonton Oilers obstal v konferenčnem četrtfinalu najmočnejše hokejske lige na svetu in končal klubsko sezono. Kalifornijci so želeli višje, a jim je načrte, tako kot lani, v prvem krogu preprečila kanadska ekipa.

"Zagotovo naš cilj ni bil samo uvrstiti se v končnico in potem izpasti v prvem krogu. To je zagotovo razočaranje. Mislim pa, da smo, tako kot lani, spet naredili korak naprej. Mislim, da smo bili boljša ekipa kot lani. Je že res, da smo letos izgubili po šesti tekmi, lani smo po sedmi, a mislim, da smo naredili nekaj korakov naprej. Ekipa je bolj strnjena. Pohvaliti pa moramo tudi Edmonton, ker so bili tudi oni letos boljša ekipa in na žalost so bili boljši skozi teh šest tekem. Manjkalo nam ni veliko, a vseeno je to razlika v končnici," je Hrušičan za svojo spletno stran povedal o 17. sezoni v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Še 15. je bil v rednem delu sezone po točkah na prvem mestu Kraljev.

"Želim jim vse najboljše, upam, da se bodo dobro borili"

"Imam nekaj manjših poškodb. Glede na to, da nisem več najmlajši, je to zdaj treba sanirati oziroma si vzeti čas, da se te stvari uredijo." | Foto: Reuters "Imam nekaj manjših poškodb. Glede na to, da nisem več najmlajši, je to zdaj treba sanirati oziroma si vzeti čas, da se te stvari uredijo." Foto: Reuters Sezona je pustila posledice, še priznava najboljši slovenski hokejist, ki se zaradi teh ne bo udeležil svetovnega prvenstva na Finskem in v Latviji.

"Letos se na žalost ne bom udeležil svetovnega prvenstva. Imam nekaj manjših poškodb, ki so mi zdaj še dovolile igrati oziroma je bilo še v redu. Glede na to, da nisem več najmlajši, je to zdaj treba sanirati oziroma si vzeti čas, da se te stvari uredijo, tako da si bom zdaj dobro spočil in se kmalu začel pripravljati na novo sezono."

Bo pa tekme slovenske reprezentance spremljal kot navijač, še pravi. "Ja, seveda jih bom spremljal, saj sem jih tudi že nekajkrat, ko smo igrali v končnici. Želim jim vse najboljše, upam, da se bodo dobro borili. Na vezi sem tudi z nekaterimi fanti, predvsem pa s strokovnim vodstvom. Imel sem pogovor s selektorjem oziroma z očetom in odločitev je takšna, kot je. Nisem več najmlajši. Zame je trenutno najpomembnejše, da se pozdravim, da se vse te male nevšečnosti uredijo in nato gledamo naprej za naslednjo sezono."

Kopitar je za reprezentanco zadnjič igral poleti 2021, ko se je reprezentanca v Oslu borila za olimpijske igre, a se ji ni uspelo še tretjič zapored uvrstiti na tekmovanje petih krogov, zadnjič pa je na prvenstvu (drugega kakovostnega razreda) reprezentančni dres nosil leta 2019 v Kazahstanu.

Selektor: Pogovarjala sva se, odločil se je sam

"Anžeta letos ne bo. 90 tekem v ligi NHL je pustilo določene posledice. Poškodbe niso težje, so pa nevarne za dolgotrajnejše posledice. Zdaj se bo spočil, saniral poškodbe in se začel pripravljati na novo sezono," je po treningu slovenske reprezentance na Bledu dejal selektor Matjaž Kopitar.

Končna ekipa za SP bo znana po Madžarski

Reprezentanca se je po torkovem treningu odpravila v Budimpešto, kjer bo v sredo in četrtek odigrala še dve pripravljalni tekmi z Madžarsko. Po teh  bo znana tudi končna postava Slovencev za svetovno prvenstvo. Kopitar ima v svoji vrsti zdaj še 28 hokejistov, za tri na prvenstvu ne bo prostora.

Reprezentanca je po današnjem treningu odpotovala na Madžarsko, kjer bo v sredo in četrtek odigrala dve pripravljalni srečanji. Po teh bo znana končna postava za prvenstvo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Reprezentanca je po današnjem treningu odpotovala na Madžarsko, kjer bo v sredo in četrtek odigrala dve pripravljalni srečanji. Po teh bo znana končna postava za prvenstvo. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Tranzicija mora biti še hitrejša"

"Lahko smo zelo zadovoljni s potekom priprav. Individualno so igralci napredovali. Stvari, ki jih bomo potrebovali, kot je hitrost, smo dvignili na višjo raven. Vsak trening sproti poskušamo določene stvari še izboljšati, da bo še hitreje, močneje. Priprave zdaj potekajo že mesec dni. Če primerjamo prvi teden s tem zadnjim, menim, da smo kar napredovali," je selektor zadovoljen z napredkom, a ob tem priznava, da bo treba na prvenstvu določene stvari dvigniti še na višjo raven, kar je bilo vidno na zadnjih dveh pripravljalnih tekmah s Francijo.

"Oni so drsalno zelo močna reprezentanca, so agresivni. V Franciji smo  videli, glede na tekmi z Italijo, sploh na prvo tekmo z Italijo (to so igrali teden prej, op. a.), da smo preklopili prestavo višje, da smo se lažje otresli pritiska, ko so skočili po nas v naši tretjini. To je bilo v redu. A tranzicija iz obrambne tretjine v napad je še prepočasna. Temu zdaj posvečamo največ pozornosti. Če nasprotnik izpade in imamo priložnost tri na dva, dva na ena, je to treba zagrabiti z vsemi štirimi in poskušati to izkoristiti. Ne smemo izgubljati časa. To mora biti na ravni, na katero gremo, še hitreje."

Nedeljski polet na Dansko, nato v Latvijo po obstanek

Po gostovanju pri vzhodnih sosedih bodo imeli Slovenci dva dneva prosto, v nedeljo pa sledi polet na Dansko. Tam rise 9. maja čaka še zadnje pripravljalno srečanje pred prvenstvom, z Danci se bodo pomerili v Köbenhavnu.

Risi bodo na prvenstvu v skupini B, ki bo igrala v Rigi v Latviji, igrali z reprezentancami Kanade, Češke, Švice, Slovaške, Latvije, Norveške in Kazahstana.

Cilj Kopitarjeve čete je obstanek v elitnem razredu svetovnega hokeja, kar je Slovencem do zdaj uspelo le dvakrat, zadnjič leta 2005.

Utrinki z zadnjega treninga na Bledu (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 17

Razpored pripravljalnih tekem:

Četrtek, 6. april, Beljak
Avstrija : Slovenija 3:5 (1:2, 2:1, 0:2)

Četrtek, 13. april, Maribor
Slovenija : Poljska 3:2 (1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0) - po kazenskih strelih

Petek, 14. april, Maribor
Slovenija : Poljska 3:4 (1:1, 1:1, 1:1, 0:0, 0:1) – po kazenskih strelih

Četrtek, 20. april, Bled
Slovenija : Italija 4:2 (1:0, 3:1, 0:1)

Petek, 21. april, Bled
Italija : Slovenija 1:4 (0:2, 0:0, 1:2)

Petek, 28. april, Pariz
Francija : Slovenija 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)

Sobota, 29. april, Pariz
Francija : Slovenija 2:1* (0:1, 0:0, 1:0, 1:0) - po podaljšku

Sreda, 3. maj, Budimpešta
Madžarska – Slovenija

Četrtek, 4. maj, Budimpešta
Slovenija – Madžarska

Torek, 9. maj, København
Danska – Slovenija

Razpored tekem slovenske reprezentance na SP v Rigi:*

Sobota, 13. maj
11.20 Švica – Slovenija

Nedelja, 14. maj
11.20 Slovenija – Kanada

Torek, 16. maj
15.20 Slovenija – Norveška

Četrtek, 18. maj
15.20 Češka – Slovenija

Petek, 19. maj
15.20 Latvija – Slovenija

Nedelja, 21. maj
15.20 Slovenija – Slovaška

Ponedeljek, 22. maj
19.20 Kazahstan – Slovenija

*slovenski čas, Riga je +1h

Preberite še:

slovenska hokejska reprezentanca : Francija
Sportal Tudi drugi test s Francozi se je končal s tesnim porazom
Los Angeles Kings Anže Kopitar
Sportal Usoden gol tri minute pred koncem, konec za Kopitarja in Kralje
Ne spreglejte