Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2022,
10.04

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

atletika met diska športnik leta Kristjan Čeh Kristjan Čeh

Sreda, 14. 12. 2022, 10.04

1 leto, 3 mesece

Športnik leta 2022

Le kje so meje za ptujskega orjaka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Športnik leta 2022 Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je letos osvojil naslov svetovnega prvaka in tudi evropskega podprvaka, zmagal pa je tudi v diamantni ligi ... | Foto Grega Valančič/Sportida

Kristjan Čeh je letos osvojil naslov svetovnega prvaka in tudi evropskega podprvaka, zmagal pa je tudi v diamantni ligi ...

Foto: Grega Valančič/Sportida

"Meni se zdi Pariz še malo predaleč. Nimam namreč še izdelanih vizije in načrta. Sem bolj človek, ki gleda tekmo po tekmo, torej ne preveč naprej," nam je pred časom priznal odlični atlet Kristjan Čeh, slovenski športnik leta 2022. Olimpijska medalja torej pri njem še ni vpisana kot izrazit cilj, že naslednje leto bo poskušal na svetovnem prvenstvu ubraniti zlato kolajno z letošnjega prvenstva v ZDA, brez zadržkov pa že zdaj glasno napoveduje naskok na svetovni rekord.

Športnik leta 2022 Kristjan Čeh Urša Bogataj
Sportal Slovenski športni novinarji so izbrali: to so najboljši športniki leta 2022

"Kristjan Čeh bi v letu 2022 težko še bolj prevladoval v metu diska. Nastopil je na 21 tekmah in vpisal kar 19 zmag. Ko ni zmagal, je bil enkrat drugi in enkrat tretji. Izstopajočih dosežkov je kar nekaj, na prvem mestu zagotovo naslov svetovnega prvaka. Tako je 19. julija v Eugenu v Združenih državah Amerike zmagal z rekordom prvenstev 71,13 metra. Njegov državni rekord je še za 13 centimetrov boljši, dosegel ga je na mitingu diamantne lige maja v Birminghamu. Tudi v tem tekmovanju je bil zmagovalec sezone. Vsemu omenjenemu lahko dodamo še srebrno medaljo na evropskem prvenstvu. In če vemo, da je to njegov drugi najslabši rezultat v tej sezoni, potem je jasno, da je bil Kristjan Čeh letos na povsem drugi ravni kot njegovi konkurenti. Ker je pri 23 letih še vedno športni mladenič, se cilj postaviti svetovni rekord v metu diska ne zdi prav nič pretiran," piše v obrazložitvi nagrade Športnik leta 2022 Kristjanu Čehu.

Fotogalerija s prireditve Športnik leta 2022 (Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 103

Za ptujskim orjakom je izjemno leto

In res je za 206 centimetrov visokim ptujskim orjakom izjemno leto. V Eugenu v ZDA je postal svetovni prvak, v Münchnu evropski podprvak, za nameček pa s pokrom zmag slavil še v diamantni ligi. Že lani je disk prvič vrgel prek 70 metrov, maja letos na mitingu diamantne lige v Birminghamu v Veliki Britaniji pa z 71,27 metra postavil nov osebni in seveda tudi državni rekord. A želi si več, preseči želi 74,08 metra, kar je še vedno rekordna znamka na svetu. To je tudi najstarejši svetovni rekord v kraljici športov, dosegel ga je metalec iz nekdanje Vzhodne Nemčije Jürgen Schult davnega leta 1986.

Kristjan Čeh
Sportal Za kladivo prevelik, krogla mu ni ustrezala, kopja pa ni nikoli metal. "Disk je ravno pravi zame."

A to so za 23-letnega Kristjana Čeha cilji prihodnosti. Danes se lahko s ponosom ozira na doseženo v zanj epskem letu 2022. V tem je imel drugi, tretji, četrti in peti najdaljši met sezone, letos ga je presegel le švedski veteran Daniel Stahl, ki je junija v domači Uppsali disk zalučal kar 71,47 metra. Čeh napreduje kot "brzovlak", šele lani je disk prvič vrgel prek 70 metrov, letos prvič prek 71 metrov, a mu je to uspelo trikrat, petkrat prek 70 metrov, pod vodstvom legendarnega estonskega "diskaša" Gerda Kanterja pa je prepričan, da bo rekord kmalu padel.

Čeh: Niti približno še nisem naredil, kar želim narediti v metu diska

"Nisem pričakoval, da bi lahko že pri teh letih prejel nagrado. Konkurenca v Sloveniji v športu je huda. Pogačar vseskozi zmaguje, Dončić je odličen ... Sezona je bila sicer super, a ciljev pred menoj je še veliko. Niti približno še nisem naredil, kar želim narediti v metu diska. Žene me še kar nekaj stvari. Na primer najstarejši svetovni rekord v atletiki. Nisem še bil olimpijski prvak, evropski prvak tudi ne (smeh, op. a.)," je dejal Čeh, prvi atlet po Primožu Kozmusu in letu 2009 z nazivom Športnik leta "022: "Ne čutim bremena, da sem jaz tisti, ki mora vleči atletski voz, z veseljem ga bom pa potegnil naprej."

Ob tem je dodal, da je s potekom treningov zadovoljen: "Opravil sem že dva meseca treningov v Estoniji in lahko rečem, da gredo odlično. Po mojem mnenju še boljše kot lansko sezono, tako da sem zelo zadovoljen."

S partnerico Ano Mario Orel | Foto: Grega Valančič/Sportida S partnerico Ano Mario Orel Foto: Grega Valančič/Sportida

S Kanterjem napad na rekord

Čehova kariera je po začetku sodelovanja s Kanterjem dobila pospešek. Velik up je bil že kot varovanec Gorazda Rajherja, a je nato prišlo do manjšega spora. Čeh se namreč tudi v športnem življenju močno naslanja na partnerico, estonsko atletinjo Ano Mario Orel, in to ne glede na mnenja trenerjev, kluba in zveze, jo želi imeti ob sebi, in zaradi tega je prišlo tudi do spremembe njegove ekipe. Še lani na olimpijskih igrah v Tokiu je bil osamljen jezdec, zdaj je okoli sebe zbral ekipo, ki mu omogoča mir in popolno osredotočenost na šport.

Za nameček je tudi trener Kanter motiviran, da končno podre svetovni rekord v metu diska. Kot tekmovalcu mu to ni uspelo, v zgodovino je vpisan s tretjim najdaljšim metom vseh časov − 73,38 metra. "Gerd se je svetovnemu rekordu zelo približal, zmanjkalo mu je manj kot meter. Ni se mu izšlo, da bi ga presegel, bo pa poskusil zdaj to narediti z mano," nam je poleti povedal Ptujčan. Največ rezerv ima še v tehniki, pravi, svojo ekipo pa želi že v prihodnji sezoni nadgraditi še s stalnim fizioterapevtom.

Kristjan Čeh
Sportal Kristjan Čeh do naslova evropskega podprvaka: Pričakoval sem zlato

Že naslednje leto bo branil naslov svetovnega prvaka

Nista pa za rekordne mete dovolj le odlična fizična pripravljenost in brezhibna tehnika, nam je pojasnil pred evropskim prvenstvom v Münchnu. Na tem ni pričakoval svojih najboljših metov, vedel je, da disk, ne glede na izvedbo, ne bo letel tako daleč, kot je le nekaj tednov prej v Eugenu v ZDA. Na to namreč vpliva tudi tekmovališče. Medtem ko je bil v ZDA stadion odprt in je disku pri letu pomagal tudi veter, je bil v bavarski prestolnici zaprt. Rekordne znamke bodo torej tudi v prihodnosti padale le na primernih športnih objektih.

Že naslednje leto bo v Budimpešti branil zlato iz Oregona. | Foto: Reuters Že naslednje leto bo v Budimpešti branil zlato iz Oregona. Foto: Reuters

In čeprav je Čeh velik slovenski adut za olimpijske igre v Parizu leta 2024, se mu zdijo te še preveč oddaljene, da bi zanje koval  posebne načrte. "Sem bolj človek, ki gleda tekmo po tekmo, torej ne preveč naprej," pravi. Eden od njegovih kratkoročnih ciljev bo svetovno prvenstvo, ki bo zaradi epidemioloških prilagoditev koledarjev – letošnje prvenstvo v Oregonu v ZDA bi moralo biti izpeljano že lani – spet na sporedu že naslednje leto. In to čisto blizu nas. Svetovno atletsko elito bo namreč med 19. in 27. avgustom 2023 gostila madžarska prestolnica Budimpešta.   

Kristjan Čeh, Neja Filipič in Tina Šutej
Sportal Čeh še ni ponotranjil velikega uspeha: Verjetno bo še prišlo za mano

Največji uspehi v letu 2022:

Svetovno prvenstvo:
1. mesto, Eugene 2022

Evropsko prvenstvo:
2. mesto, München 2022

Diamantna liga:
2022: prvo mesto, vseh pet zmag na posamičnih mitingih

Preberite še:

Športnik leta 2022 Urša Bogataj
Sportal Darilo za garanje ob vračanju po poškodbi in poklon trdnosti v pravem trenutku
Kristjan Čeh
Sportal Slovenija slavi novega šampiona: "Ta poteza se je izkazala za zadetek v polno"
Mykolas Alekna
Sportal Svetovni prvak Čeh: vesel za zlato, a večji pomen ima nekaj drugega
Kristjan Čeh
Sportal Čeh četrti Slovenec s kolajno na SP, Kozmus v zlatem klubu ni več sam
Kristjan Čeh
Sportal Fantastični Čeh z rekordom prvenstev postal svetovni prvak!
 
Ne spreglejte