Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2023,
7.31

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

Natisni članek

Rusija Ukrajina vojna Volodimir Zelenski

Torek, 7. 3. 2023, 7.31

4 mesece, 3 tedne

377. dan vojne v Ukrajini

Novi dokazi: je Severni tok razstrelila proukrajinska skupina?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

plin, uhajanje, Severni tok | Ameriški uradniki so povedali, da ne vedo veliko o storilcih in njihovih povezavah.  | Foto Reuters

Ameriški uradniki so povedali, da ne vedo veliko o storilcih in njihovih povezavah.

Foto: Reuters

Novi obveščevalni podatki, ki so jih pridobili ameriški uradniki, kažejo, da naj bi lanski napad na plinovod Severni tok izvedla proukrajinska skupina, poroča New York Times. Pregled na novo zbranih obveščevalnih podatkov kaže, da so storilci nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina, vendar ne razkriva članov skupine ali kdo je operacijo plačal in vodil. Predstavniki ukrajinske vlade in vojaške obveščevalne službe sicer pravijo, da niso imeli nobene vloge pri napadu in ne vedo, kdo ga je izvedel.

Poudarki dneva: 

23.00 Trudeau: Skupaj z EU bomo stali za Ukrajino, dokler bo treba

18.02 ZN opozorile na škodljiv vpliv vojne v Ukrajini na prihodnje generacije
17.36 Ameriški uradniki: Imamo nove dokaze, Severni tok je razstrelila proukrajinska skupina
13.20 Rusija: Zavzetje Bahmuta ključno za nadaljevanje ofenzive v Ukrajini
11.36 Protivojni aktivist obsojen na osem let zapora
8.37 Ruski vojaki Putinu: Ljudje umirajo zaman. Ne moremo se tako bojevati.
8.27 Ukrajina je z zasedenih ozemelj vrnila 307 otrok 
7.52 Zelenski odstavil pet visokih uradnikov ukrajinske tajne službe
7.30 ISW: Rusi so zavzeli 40 odstotkov Bahmuta

23.00 Trudeau: Skupaj z EU bomo stali za Ukrajino, dokler bo treba

Kanada in Evropska unija bosta še naprej podpirali Ukrajino in okrepili gospodarsko sodelovanje tudi na področju energetike, sta danes po srečanju napovedala kanadski premier Justin Trudeau in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kanada bo vsaj do oktobra podaljšala misijo Unifier za usposabljanje ukrajinskih inženirjev, je dejal Trudeau. V Ukrajino bodo poslali tudi kanadske zdravstvene inštruktorje, ki bodo ukrajinskim silam pomagali pri pridobivanju zdravstvenih veščin na bojišču.

Trudeau je napovedal, da bo Ottawa namenila dodatne tri milijone dolarjev za podporo odstranjevanju protipehotnih min v Ukrajini, poleg 32 milijonov dolarjev, ki so bili že namenjeni za ta namen. EU bo za ta prizadevanja namenila 43 milijonov evrov.

EU je Kanado imenovala za državo partnerico pri gospodarskih sankcijah proti Rusiji, obe državi pa sodelujeta pri dobavah kanadskih energetskih transformatorjev za podporo ukrajinskemu električnemu omrežju. "Dokler bo treba, bomo z evropskimi partnerji z ramo ob rami stali za Ukrajino," je dejal Trudeau.

18.02 ZN opozorile na škodljiv vpliv vojne v Ukrajini na prihodnje generacije

Zaradi šokantnega obsega uničenja, ki ga je Rusija z vojno povzročila v Ukrajini, bodo prizadete pravice prihodnjih generacij Ukrajincev, je danes v Ženevi opozoril visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk.

"Ukrajinska vojna je zahtevala civilne žrtve in povzročila uničenje šokantnih razsežnosti," je dejal v govoru na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pravice Ukrajincev bodo prizadete več prihodnjih generacij, vpliv vojne na cene goriva in hrane ter geopolitične napetosti pa prizadene ljudi v vseh delih sveta," je dodal.

Poudaril je, da pomeni dejstvo, da lahko vojna v Evropi znova povzroči takšno škodo po vsem svetu, izdajo obljub o spremembah po drugi svetovni vojni.

Zaskrbljen je tudi zaradi trendov v Rusiji. Opozoril je na zaprtje neodvisnega časnika Nova Gazeta in najstarejše ruske organizacije za človekove pravice, moskovske Helsinške skupine, saj v tem vidi "še en znak konca ruskega javnega prostora".

"Stalna sporočila v prid vojni v javnih medijih krepijo stereotipe ter spodbujajo sovraštvo in nasilje," je opozoril.

Poudaril je še, da so v Rusiji odprli že več kot 180 kazenskih preiskav zaradi obtožb o obrekovanju ruske vojske. Med obsojenimi zaradi teh obtožb pa sta tudi novinar in mestni svetnik.

"Od decembra lahko vsako osebo ali subjekt, za katerega menijo, da je 'pod vplivom iz tujine', kar je nejasna opredelitev, označijo za tujega agenta in zanj veljajo številne omejitve," je spomnil.

Opozoril je še na rusko zakonodajo proti "propagandi netradicionalnih odnosov", ki so jo razširili na vse informacije o spolnih manjšinah.

17.36 Ameriški uradniki: Imamo nove dokaze, Severni tok je razstrelila proukrajinska skupina

Novi obveščevalni podatki, ki so jih pridobili ameriški uradniki, kažejo, da naj bi lanski napad na plinovod Severni tok izvedla proukrajinska skupina, poroča New York Times. 

Ameriški uradniki so dejali, da nimajo dokazov, da so bili ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ali njegovi visoki uradniki vpleteni v operacijo, niti da so storilci delovali po navodilih kateregakoli uradnika ukrajinske vlade.

Napad na plinovode, ki povezujejo Rusijo z Zahodno Evropo, je spodbudil ugibanja javnosti o tem, kdo je kriv, od Moskve in Kijeva do Londona in Washingtona, in ostaja ena od največjih nerešenih skrivnosti vojne v Ukrajini.

Ukrajina že leta nasprotuje projektu in ga označuje za grožnjo nacionalni varnosti, ker bi Rusiji olajšal prodajo plina Evropi. Predstavniki ukrajinske vlade in vojaške obveščevalne službe pravijo, da niso imeli nobene vloge pri napadu in ne vedo, kdo ga je izvedel.

Ameriški uradniki so povedali, da ne vedo veliko o storilcih in njihovih povezavah. Pregled na novo zbranih obveščevalnih podatkov kaže, da so storilci nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina, vendar ne identificira članov skupine ali kdo je operacijo plačal in vodil.

plin, uhajanje, Severni tok
Novice Moskva: Preiskati je treba vpletenost ZDA v sabotažo Severnega toka
plin, uhajanje, Severni tok
Novice Švedsko tožilstvo potrdilo: Šlo je za sabotažo. Našli smo sledove razstreliva.
plin, uhajanje, Severni tok
Novice Danska ocenjuje, da plin iz Severnega toka ne uhaja več

13.20 Rusija: Zavzetje Bahmuta ključno za nadaljevanje ofenzive v Ukrajini

Zavzetje mesta Bahmut v regiji Doneck je ključnega pomena za nadaljevanje ofenzive v Ukrajini, je danes dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Prepričan je, da bi ruski vojaki z zavzetjem mesta lahko prodrli globoko za obrambne linije ukrajinskih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To mesto je pomembno obrambno središče za ukrajinske enote v Donbasu. Zavzetje Bahmuta nam bo omogočilo nadaljnje ofenzivne operacije globoko v obrambne linije ukrajinskih oboroženih sil," je Šojgu dejal na srečanju vojaških uradnikov.

Bahmut je že več mesecev v središču hudih spopadov v več kot leto dni trajajoči ruski ofenzivi v Ukrajini. Tako ukrajinske kot ruske sile poročajo o velikih izgubah v boju za nadzor nad mestom, ki je v zadnjem času pridobilo pomen kot ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini.

Ameriški Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je nedavno opozoril, da se ukrajinske dobavne poti zožujejo in da so se ukrajinske sile verjetno že začele strateško umikati iz mesta. Zavzetje mesta pa bi Moskvi omogočilo nadaljnje napredovanje do večjih mest v regiji, kot sta Kramatorsk in Slovjansk.

V Bahmutu, kjer je nekoč živelo 70 tisoč prebivalcev, trenutno ostaja še okoli štiri tisoč ljudi, je danes ocenila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. "Kolikor nam je znano, v Bahmutu ostaja tudi 38 otrok," je dodala. Zaradi intenzivnih spopadov v okolici mesta je prebivalce že februarja pozvala k evakuaciji.

11.36 Protivojni aktivist obsojen na osem let zapora

Rusko sodišče je zaprlo protivojnega aktivista, ki ga je obtožilo širjenja dezinformacij o oboroženih silah Kremlja, poroča Sky News.

Dmitrij Ivanov bo v zaporu preživel več kot osem let, dodajajo. Lani je Kremelj sprejel zakon, ki prepoveduje objavo "lažnih informacij" o "posebni vojaški operaciji", kot Rusija imenuje vojno v Ukrajini.

Ivanov, nekdanji študent moskovske univerze, prav tako štiri leta po izpustitvi ne bo smel biti prisoten na spletu.

8.37 Sporočilo ruskih vojakov Putinu: Ljudje umirajo zaman. Ne moremo se tako bojevati.

Mobilizirani ruski vojaki, ki se borijo v Ukrajini, so posneli videosporočilo za ruskega predsednika Vladimirja Putina, v katerem se pritožujejo nad staro opremo in pomanjkanjem učinkovite verige poveljevanja. Od začetka vojne je bilo veliko poročil o nizki morali med ruskimi vojaki ter pomanjkanju usposabljanja in opreme, zlasti za tiste, ki so bili vpoklicani v okviru mobilizacije, napovedane konec septembra.

Video, objavljen na Twitterju, prikazuje skupino ruskih vojakov na neznani lokaciji. "Pozivamo vrhovnega poveljnika Vladimirja Putina," pravi vojak, ki govori v imenu preostale skupine. Trdi, da so bili rekrutirani iz ruskih regij Kaliningrada, Murmanska in Arkhangelska in da služijo v 5. motorizirani brigadi.

Pritožuje se, da njegov polk ni dobil nobenih navodil v zvezi s strategijo ali taktiko in "da so jih v napade poslali brez sodelovanja s poveljniki, brez oklepnih vozil in topniške podpore", je poudaril in dodal, da se zoper njih že pripravljajo "kazenski ukrepi, namenjeni izgrednikom", vključno z zapiranjem v kleti.

"Nismo izgredniki, takšno mnenje imamo vsi. Vsi smo stari od 30 do 40 let, imamo družine, otroke in smo visoko izobraženi," pravi vojak.

Ruskemu vojaškemu vodstvu očitajo, da na drugih frontah zapravlja vozila in topništvo za reševanje življenj vojakov, medtem ko se "pri nas dogaja ravno nasprotno", "nismo (topovska) hrana, pripravljeni smo se boriti dostojanstveno", vojaki sklenejo svoje sporočilo. 

Na Twitterju se je pojavilo še eno podobno sporočilo, v katerem skupina "potrošnega materiala" (kot se sami opisujejo), tj. ruski mobiliziranci s Krasnodarskega ozemlja, prosi Putina, naj jih neha pošiljati v "nesmiselne" napade. Pojasnjujejo, da so v nedavni neuspešni jurišni misiji brez kakršnekoli topniške podpore ranjence pustili na bojišču šest ur in so se morali umakniti sami.

8.27 Ukrajina je z zasedenih ozemelj vrnila 307 otrok 

Ukrajina je z ozemlja, ki ga nadzorujejo ruske sile na vzhodu države, pripeljala 307 otrok, vključno z osemletnim dečkom, ki so ga pred kratkim vrnili k babici, je povedal ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec.

Ukrajinske oblasti ocenjujejo, da so od začetka ruske invazije pred letom dni v Rusijo deportirali več kot 16 tisoč otrok, a Rusija trdi, da so jih prostovoljno evakuirali iz Ukrajine.

V prvih mesecih vojne je bilo zabeleženega največ preseljevanja ljudi. Rusko ministrstvo je sredi avgusta sporočilo, da je v Rusijo odšlo 3,5 milijona ljudi, med njimi več kot pol milijona otrok.

Po podatkih ukrajinskega državnega tožilstva je do zdaj v vojni umrlo 464 otrok. Policija ocenjuje, da jih okoli 356 pogrešajo. Rusija je večkrat zavrnila obtožbe, da namerno cilja na civiliste, pa tudi obtožbe, da je Ukrajince prisilno preselila.

7.52 Zelenski odstavil pet visokih uradnikov ukrajinske tajne službe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek s predsedniškimi odloki razrešil namestnika vodje ukrajinske varnostne službe (SBU) Aleksandra Jakuševa, vodje dveh oddelkov in vodje SBU v dveh ukrajinskih regijah.

Odstavljeni uradniki so vodja oddelka za gospodarsko podporo Oleksandr Provotorov, vodja oddelka za varovanje državnih skrivnosti in licenciranje Ihor Nosko, vodja SBU v Zaporoški regiji Boris Bezrukji in vodja SBU v Sumski regiji Eduard Fedorov.

Zelenski je na dva od petih prostih položajev že imenoval nova človeka, poroča Kyiv Independent. To niso prve menjave v ukrajinski tajni službi od začetka ruske invazije, saj je bil vodja SBU Ivan Bakanov odstavljen julija lani. Ukrajinski parlament je 7. februarja za novega vodjo imenoval Vasilija Maliuka

ruska vojska rusija vojak vojska ukrajina
Novice SDS o predlogu resolucije: Tudi Slovenija naj Rusijo označi za podpornico terorizma

7.30 ISW: Rusi so zavzeli 40 odstotkov Bahmuta

Novice Pretep gruzijskih poslancev zaradi zakona o "tujih agentih" #video
Svetlana Tihanovska
Novice Beloruski opozicijski voditeljici 15 let zapora: "Ne bom se ustavila"
Vladimir Putin
Novice Putin preložil drugi krog mobilizacije
Ekshumacija padlih vojakov v Buči, Ukrajina
Novice Prizori, ki so pretresli svet #foto #video
Lopata
Novice Je to rusko "čudežno orožje" za boj mož na moža proti Ukrajincem?
Rusko podjetje Gazprom v Srbiji
Novice Rusi v Srbiji v enem letu ustanovili skoraj pet tisoč podjetij
Ne spreglejte