Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 3. 2023,
7.07

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

181

Natisni članek

orožje vojska vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 6. 3. 2023, 7.07

6 mesecev, 3 tedne

376. dan vojne v Ukrajini

Putin preložil drugi krog mobilizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

181

Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski voditelj Vladimir Putin odlaša z razglasitvijo drugega kroga mobilizacije in krepi prizadevanja za tiho mobilizacijo, ker ne želi tvegati upora v Rusiji, poroča ameriški vojaški inštitut. 

Poudarki dneva:

17.54 Putin zaradi strahu pred upori preložil drugi krog mobilizacije 

17.20 Beloruski opozicijski voditeljici 15 let zapora: "Ne bom se ustavila"
14.52 Zelenski: Še naprej branimo Bahmut!
14.46 Bahmut tik pred padcem 

14.40 Vodja skupine Wagner ponovno opozarja na pomanjkanje streliva
12.18 V Ukrajini novi ruski zračni napadi
12.00 Vučić ostro zanikal prodajo orožja Rusiji ali Ukrajini
10.33 Zelenski: Ukrajinske sile v Donbasu bijejo bolečo in težko bitko
9.26 FSB preprečila atentat na ruskega milijarderja 
9.02 Ukrajina: Rusi ponoči napadli z droni kamikazami

7.15 Prigožin: Če se umaknemo, bo padla celotna fronta

17.54 Putin zaradi strahu pred upori preložil drugi krog mobilizacije 

Ruski voditelj Vladimir Putin odlaša z razglasitvijo drugega kroga mobilizacije in krepi prizadevanja za tiho mobilizacijo, ker ne želi tvegati upora v Rusiji, poroča ameriški vojaški inštitut. 

Na vojaškem inštitutu trdijo tudi, da bodo omejitve glede opreme in delovne sile Moskvi najverjetneje preprečile, da bi v prihodnjih mesecih začela novo dolgotrajno ofenzivo.

17.20 Beloruski opozicijski voditeljici 15 let zapora: "Ne bom se ustavila"

Sodišče v Minsku je danes belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko v odsotnosti obsodilo na 15 let zapora. Spoznana je bila za krivo veleizdaje in zarote z namenom prevzema oblasti, poroča beloruska tiskovna agencija Belta. Tihanovska je sodni proces označila za farso in se zavezala, da bo še naprej nadaljevala svoj politični boj.

Več preberite tukaj: 

Svetlana Tihanovska
Novice Beloruski opozicijski voditeljici 15 let zapora: "Ne bom se ustavila"

14.52 Zelenski: Še naprej branimo Bahmut!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in njegovi vojaški poveljniki so se odločili, da bodo še naprej branili vzhodnoukrajinsko mesto Bahmut, ki si ga ruske sile in Wagnerjevi plačanci že več mesecev obupano prizadevajo zavzeti.

Informacije o srečanju Zelenskega s poveljniki ukrajinske vojske so navedene v izjavi, ki so jo poslali iz urada ukrajinskega predsednika.

"Na srečanju so podrobno razpravljali o razmerah v Bahmutu," so zapisali v izjavi in ​​dodali: "Udeleženci so se strinjali, da bomo nadaljevali z obrambnimi operacijami in nadaljnjo krepitvijo naših položajev v Bahmutu."

Poleg Zelenskega in vojaških poveljnikov so bili na srečanju še vodja predsednikovega urada Andrij Jermak, vodja vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov, ukrajinski premier Denis Šmihal in generalni sekretar Sveta za nacionalno obrambo in varnost Oleksij Danilov.

14.46 Bahmut tik pred padcem 

Prvič v osmih mesecih so Rusi tik pred tem, da zavzamejo majhno ukrajinsko mesto Bahmut, ki ga je zapustilo že več kot 90 odstotkov prebivalstva.

Na ukrajinsko obrambo v mestu Bakhmut je pritiskala kombinacija intenzivnega topniškega, minometnega ognja in zračnih napadov ter precejšnje angažiranje kopenskih sil, tako ruskih rednih vojakov kot borcev zasebne vojaške družbe Wagner, piše CNN.

14.40 Vodja skupine Wagner ponovno opozarja na pomanjkanje streliva

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je v nedeljo opozoril, da je Moskva preusmerila ruske rezerviste, namenjene v mesto Bahmut, in da pošiljke streliva, ki so jih obljubili Wagnerju, zamujajo že več dni. Ob tem se je vprašal, ali je razlog za to izdaja ali pa zgolj počasna birokracija, poroča britanski BBC.

Že pretekli teden je Prigožin dejal, da njegove sile ne bodo mogle obdržati zavzetega ozemlja brez nujnih okrepitev in streliva. Ob tem je opozoril, da bi se v primeru umika njegovih sil iz Bahmuta celotna fronta hitro sesula.

V ločeni izjavi se je tudi pritožil, da se njegovi možje bojijo, da jih bodo ruske oblasti nastavile za grešne kozle, če Rusija izgubi vojno v Ukrajini. "Če se bomo umaknili, bomo za vedno zapisani v zgodovino kot ljudje, ki so prispevali največ k izgubi vojne," je še dodal.

Enainšestdesetletni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je več let deloval v senci, se je v zadnjih mesecih znašel v središču pozornosti, saj so njegovi borci v ospredju napadov v vzhodni Ukrajini.

Od začetka invazije je Prigožin večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju "pošastno birokracijo" v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil. Prav tako je ruske sile v preteklosti obtožil, da skušajo "ukrasti" zmage Wagnerju.

12.18 V Ukrajini novi ruski zračni napadi

"Posledice nočnega raketnega napada so naslednje: uničena je bila šola in poškodovanih 15 stanovanjskih hiš," je, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, na Facebooku zapisal župan mesta Kramatorsk Oleksander Gončarenko in dodal, da v napadu ni bil ubit nihče.

Ukrajinske letalske sile so medtem na Telegramu sporočile, da je Moskva iz ruske regije Brjansk izstrelila 15 brezpilotnih letal šahed, od katerih so jih ukrajinske sile sestrelile 13. Po navedbah vodje kijevske vojaške uprave Sergeja Popka so sestreljeni droni leteli proti prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od sredine oktobra je Rusija izvedla številne obsežne zračne napade, predvsem na objekte ukrajinske energetske infrastrukture. Zaradi obsežnega uničenja infrastrukture je bila marsikje prekinjena oskrba z električno energijo, kar je prizadelo na milijone ljudi.

12.00 Vučić ostro zanikal prodajo orožja Rusiji ali Ukrajini

"Ne Rusiji ne Ukrajini nismo prodali niti enega kosa orožja ali streliva," je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta izjavil Vučić ob robu zasedanja konference Združenih narodov v Dohi.

"Vse smo storili v skladu z zakonom, čisti smo kot solza," je zatrdil in spomnil, da Srbija izdelke srbske obrambne industrije dobavlja samo pooblaščenim uporabnikom, v skladu z mednarodnimi zakoni. Dodal je, da so posle, povezane z izvozom srbskega orožja, dodatno zavarovali in da ga Turčija ne more izvoziti naprej brez njihovega soglasja.

Ruski provladni novičarski portal Mash je namreč konec preteklega meseca pisal, da je srbsko podjetje za proizvodnjo orožja Krušik, ki je v državni lasti, izvozilo 3.500 122-milimetrskih raket M21 v Turčijo, ta pa jih je potem prek Slovaške dostavila Ukrajini.

Srbski obrambni minister Miloš Vučević je že takrat v odzivu zagotovil, da Beograd ne prodaja orožja ali vojaške opreme "nobeni strani v konfliktu".

Na navedbe so se pretekli teden odzvali tudi v Kremlju. 

Tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova je po poročanju ruske državne tiskovne agencije Ria Novosti sporočila, da Moskva spremlja navedbe o mogoči dobavi srbskega streliva Ukrajini, a so za odziv potrebna dejstva, ker gre za preveč pomembno vprašanje, tudi z vidika rusko-srbskih odnosov. | Foto: Reuters Tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova je po poročanju ruske državne tiskovne agencije Ria Novosti sporočila, da Moskva spremlja navedbe o mogoči dobavi srbskega streliva Ukrajini, a so za odziv potrebna dejstva, ker gre za preveč pomembno vprašanje, tudi z vidika rusko-srbskih odnosov. Foto: Reuters

10.33 Zelenski: Ukrajinske sile v Donbasu bijejo bolečo in težko bitko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo dejal, da ukrajinske sile v Donbasu na vzhodu države bijejo bolečo in težko bitko. V okolici Bahmuta, kjer že tedne potekajo hudi spopadi, naj bi nazadnje odbile več kot 130 napadov. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem v Donbasu obiskal Mariupol, ki ga je Rusija zasedla maja lani.

"Rad bi se posebej poklonil pogumu, moči in odpornosti vojakov, ki se borijo v Donbasu," je v dnevnem nagovoru dejal Zelenski. Poudaril je, da je to ena najtežjih bitk, boleča in težka, ter se zahvalil ukrajinskim vojakom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zahvaljujem se vsej vojski, gardistom, mejnim stražarjem, ki branijo našo državo v smereh Bahmuta, Vugledarja, Avdijivke, Siverska, Svatov, Limana in Zaporožja," je dejal Zelenski. | Foto: Reuters "Zahvaljujem se vsej vojski, gardistom, mejnim stražarjem, ki branijo našo državo v smereh Bahmuta, Vugledarja, Avdijivke, Siverska, Svatov, Limana in Zaporožja," je dejal Zelenski. Foto: Reuters

Ukrajinske sile so v nedeljo sporočile, da so v Bahmutu, kjer že več tednov potekajo srditi boji, in drugih krajih odbile več kot 130 napadov ruskih sil, ki poskušajo obkoliti Bahmut. Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je sicer pred tem v petek sporočil, da so njegovi borci mesto praktično že obkolili. Zavzetje Bahmuta bi Moskvi omogočilo nadaljnje napredovanje do večjih mest v regiji, kot sta Kramatorsk in Slovjansk.

Že maja lani je Rusija v regiji Doneck zasedla pristaniško mesto Mariupol, ki ga je glede na današnje sporočilo ruskega obrambnega ministrstva obiskal obrambni minister Šojgu. Tam naj bi se seznanil s trenutnimi razmerami na fronti in nadaljnjimi načrti ruskih sil. Sestal se je tudi z načelnikom generalštaba in poveljnikom ruskih sil v Ukrajini Valerijem Gerasimovom ter njegovim namestnikom Sergejem Surovikinom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šojgu se je že v soboto mudil na vzhodu Ukrajine, kjer potekajo intenzivni spopadi. Točne lokacije obiska obrambno ministrstvo v Moskvi sicer ni sporočilo. Šojgu naj bi se med obiskom seznanil z razmerami v Donbasu in vojakom podelil odlikovanja.

Britansko obrambno ministrstvo medtem v zadnjih dneh poroča o več težavah, ki naj bi jih imeli ruski vojaki na fronti. Danes je sporočilo, da Rusija uničena vozila v Ukrajini nadomešča z desetletja starimi modeli. Nazadnje naj bi med drugim uporabili transportne tanke sovjetskega tipa BTR-50.

Že v nedeljo pa je poročalo, da naj bi ruske rezerviste zaradi pomanjkanja streliva oboroževali kar z lopatami tipa MPL-50. "Od leta 1869, ko je bilo zasnovano, se je orožje le malo spremenilo, njegova nadaljnja uporaba pa poudarja brutalne in nizkotehnološke spopade, ki so postali značilni za večino vojne," je dodalo glede tipa orodja.

Po besedah ministrstva naj bi dokazi na terenu kazali na to, da se je v Ukrajini povečalo število bojev od blizu, saj naj bi Rusiji primanjkovalo artilerijskega streliva, sporočilo še povzema dpa.

9.26 FSB preprečila atentat na ruskega milijarderja 

Ruska varnostna služba (FSB) je preprečila atentat na ruskega milijarderja Konstantina Malofejeva, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi pri FSB. Ruskega tajkuna so poskušale ubiti ukrajinske posebne službe, so pri FSB trdili v izjavi, ki jo je objavila ruska tiskovna agencija Tass.

FSB še trdi, da je organizator domnevnega zločina Denis Kapustin, ruski državljan, rojen leta 1984, ki živi v Ukrajini in deluje pod nadzorom ukrajinske varnostne službe SBU.

Rusi trdijo, da naj bi umor izvedli z detonacijo improvizirane eksplozivne naprave, pritrjene pod avtomobilom Malofejeva. Navajajo še, da so na podoben način umorili rusko novinarko Darjo Dugino, hčer ruskega filozofa in ultranacionalista Aleksandra Dugina. Po podatkih ruske obveščevalne službe je bil Kapustin organizator in neposredni udeleženec več terorističnih napadov v Rusiji.

Malofejev je ruski poslovnež in predsednik nevladne proanarhistične organizacije Društvo za razvoj ruskega zgodovinskega izobraževanja Dvoglavi orel. Je predsednik upravnega odbora medijske skupine Cargrad, posvečene ruskemu pravoslavju in podpori predsednika Vladimirja Putina. Je tudi ustanovitelj mednarodnega investicijskega sklada Marshall Capital Partners, član upravnega odbora neprofitnega partnerstva Liga varnega interneta in predsednik dobrodelne fundacije sv. Vasilija Velikega.

9.02 Ukrajina: Rusi ponoči napadli z droni kamikazami

Ukrajinska vojska je sporočila, da so Rusi ponoči napadli Ukrajino z brezpilotnimi letali kamikazami šahed. Ukrajinci trdijo, da so sestrelili 13 od skupno 15 dronov.

7.15 Prigožin: Če se umaknemo, bo padla celotna fronta

Jevgenij Prigožin, ustanovitelj skupine ruskih plačancev Wagner, je v videoposnetku, objavljenem na Telegramu, dejal, da njegovim silam, ki se borijo za nadzor nad ukrajinskim mestom Bahmut, primanjkuje streliva in da bo celotna fronta propadla, če bodo prisiljeni k umiku.

"Če se Wagner zdaj umakne iz Bahmuta, se bo celotna fronta zrušila," je dejal Prigožin. "Razmere bodo slabe za vse vojaške formacije, ki ščitijo ruske interese." 

Prigožin je v petek dejal, da so njegove enote "praktično obkolile Bahmut", kjer so se spopadi prejšnji teden okrepili in ruske sile napadajo s skoraj vseh strani. V nedeljo pa se je pritožil, da večina streliva, ki ga je obljubila Moskva, še ni dostavljena. "Za zdaj poskušamo ugotoviti razlog: ali gre za navadno birokracijo ali izdajo," je dejal Prigožin na svojem kanalu na Telegramu.  | Foto: Reuters Prigožin je v petek dejal, da so njegove enote "praktično obkolile Bahmut", kjer so se spopadi prejšnji teden okrepili in ruske sile napadajo s skoraj vseh strani. V nedeljo pa se je pritožil, da večina streliva, ki ga je obljubila Moskva, še ni dostavljena. "Za zdaj poskušamo ugotoviti razlog: ali gre za navadno birokracijo ali izdajo," je dejal Prigožin na svojem kanalu na Telegramu. Foto: Reuters

Pri agenciji Reuters niso mogli neodvisno potrditi, kdaj in kje je videoposnetek nastal. 

Ekshumacija padlih vojakov v Buči, Ukrajina
Novice Prizori, ki so pretresli svet #foto #video
Lopata
Novice Je to rusko "čudežno orožje" za boj mož na moža proti Ukrajincem?
Rusko podjetje Gazprom v Srbiji
Novice Rusi v Srbiji v enem letu ustanovili skoraj pet tisoč podjetij
Evropska unija Ukrajina
Novice Trgovina med EU in Ukrajino se je decembra okrepila
Savdska Arabija Ukrajina
Novice Savdska Arabija v Ukrajino poslala za 94 milijonov evrov humanitarne pomoči
Ukrajina tank
Novice "Mesoreznica" za ruske vojake: do 500 mrtvih in ranjenih na dan
Ukrajina begunci
Novice V Španiji aretirali skupino Ukrajincev, ki je ropala hiše bogatih beguncev iz Ukrajine
Cepivo Sputnik V
Novice V Rusiji umorili odkritelja cepiva proti covid-19
Ne spreglejte