Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 3. 2023,
17.36

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

29

Natisni članek

policija aretacija begunci Španija Rusija Ukrajina

Sobota, 4. 3. 2023, 17.36

1 leto, 1 mesec

V Španiji aretirali skupino Ukrajincev, ki je ropala hiše bogatih beguncev iz Ukrajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

29

Ukrajina begunci | Osumljene so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jih je do začetka sojenja poslal v pripor. Njihova identiteta ni bila razkrita. | Foto Shutterstock

Osumljene so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jih je do začetka sojenja poslal v pripor. Njihova identiteta ni bila razkrita.

Foto: Shutterstock

Španska policija je aretirala sedem Ukrajincev in tri Ruse, osumljenih ropa domov bogatih Ukrajincev, ki so pred vojno pobegnili v južna španska mesta Alicante in Murcia. Pri aretiranih so našli parfume, mobilne telefone, denarnice, nakit, sončna očala in elektronske naprave v vrednosti več kot 1,25 milijona evrov, poroča hrvaški Index.

Španija je bila ena od držav, kamor so begunci iz Ukrajine po začetku vojne prišli v velikem številu. Po podatkih španskega notranjega ministrstva so do 16. februarja letos sprejeli 167.569 beguncev iz Ukrajine.

Novinarska konferenca Iniciative prosilcev za azil
Novice Prosilci za azil zahtevajo izenačitev z begunci iz Ukrajine

Na njihove avtomobile namestili naprave za sledenje

Oropani Ukrajinci so kraje njihovih domov prijavili policiji, ki je začela s preiskavo. Izsledili so sedem Ukrajincev, "specializiranih za sledenje in ropanje premožnih Ukrajincev". Dva izmed njih sta v državi zaprosila za status begunca. 

Kot je ugotovila policija, so osumljeni na avtomobile bogatih Ukrajincev neopazno pritrdili GPS-naprave za sledenje, ki so jim sporočale njihovo lokacijo. Ko so preučili vsakodnevne rutine žrtev, so v času, ko jih ni bilo doma, vdrli v njihove hiše. "Ena od žrtev je odpotovala v Nemčijo in je šele, ko se je vrnila, ugotovila, da so ji oropali stanovanje," je dejal tiskovni predstavnik civilne garde. 

Pomagali so jim tudi trije Rusi

Sedmim Ukrajincem je pomagal ruski par s sinom, ki jim je posojal avtomobile, s katerimi so sledili žrtvam in ropali njihove hiše, je še povedala policija. V hiši enega izmed osumljencev so odkrili dva zbirateljska albuma poštnih znamk v vrednosti 500 tisoč evrov, ki sta bila ukradena v bližnjem kraju. Najdeni so bili tudi geolokacijski elementi, ki so bili uporabljeni za nadzor nad vozili žrtev, in naprave za izklop alarmov ter orodje za odklepanje.

Osumljene so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jih je do začetka sojenja poslal v pripor. Njihova identiteta ni bila razkrita. "Preiskava se nadaljuje, zato niso izključene nove aretacije in odkritje dodatnih žrtev," je še sporočila civilna garda iz Alicanteja.

Jedrske rakete, Topol, jedrsko orožje
Novice Blinken: Rusija jedrske opcije ne uporabi zaradi Indije in Kitajske
Ukrajina
Novice Eden od najbolj bizarnih prizorov od začetka vojne: "Vse je v redu"
Ne spreglejte