SiolNET. Novice Svet
4,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švedsko tožilstvo potrdilo: Šlo je za sabotažo. Našli smo sledove razstreliva.

4,59

termometer

plin, uhajanje, Severni tok | Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra puščanje plina potrdili na štirih mestih.  | Foto: Reuters
Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra puščanje plina potrdili na štirih mestih. Foto: Reuters

Eksplozije, ki so septembra odjeknile na plinovodih Severni tok 1 in 2, zgrajenih za oskrbo Evrope z ruskim plinom, so bile sabotaža, je danes potrdilo švedsko tožilstvo. Kot dokaz je navedlo, da so v bližini plinovodov preiskovalci našli sledove razstreliva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na izjave švedskega tožilca se je odzval tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. 

"Opravljene analize so pokazale sledove razstreliva na več tujih predmetih, odkritih v bližini krajev eksplozij," je v izjavi povedal državni tožilec Mats Ljungqvist, ki vodi preiskavo. Pri tem je poudaril, da potekajo nadaljnje analize, da bi lahko prišli do bolj dokončnih zaključkov in posledično odgovorne tudi kaznovali.

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra puščanje plina potrdili na štirih mestih. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da sta puščanje povzročili najmanj dve podvodni eksploziji, enakovredni detonaciji več sto kilogramov razstreliva.

Peskov: Treba je ugotoviti, kdo stoji za sabotažo 

Na izjave švedskega tožilstva se je že odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dejal, da ugotovitve potrjujejo stališče, ki ga je po eksplozijah zavzela Rusija. Opozoril je, da je zdaj treba ugotoviti, kdo stoji za sabotažo, poroča ruska tiskovna agencija Interfax.

Pogovore glede popravila plinovodov je Peskov označil za prezgodnje, saj bi bilo najprej treba izračunati višino in obseg škode. Ta izračun pa bi morali opraviti strokovnjaki iz podjetja, ki upravlja plinovode, ki so po njegovih besedah zdaj tudi dobili dostop do kraja nesreče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Da je šlo za namerno dejanje, je bilo prepričanih več držav 

Več držav je bilo že pred ugotovitvami preiskave prepričanih, da je šlo pri poškodovanju plinovodov za namerno dejanje, pri čemer so nekateri prst uperili proti Moskvi. Tudi Rusija vztraja, da je na plinovodih šlo za sabotažo, eksplozije je označila za dejanje mednarodnega terorizma. Po mnenju Moskve je sicer cilj sabotaže dokončno prekiniti odnose med EU in Rusijo ter oslabiti Evropo.

Plinovoda Severni tok 1 in 2 povezujeta Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem. Rusija je dobavo plina po Severnem toku 1 v preteklih mesecih najprej zmanjšala, nato pa konec avgusta popolnoma ustavila. Dobava po Severnem toku 2 nikoli ni stekla, saj je Nemčija tik pred ruskim napadom na Ukrajino februarja letos projekt ustavila.

plin, uhajanje, Severni tok Novice Švedska obalna straža: Plin iz Severnega toka še vedno uhaja plin, uhajanje, Severni tok Novice Danska ocenjuje, da plin iz Severnega toka ne uhaja več plin, Severni tok Novice Kremelj: Obtožbe o ruski vpletenosti v uhajanje plina so neumne in nesmiselne #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin