SiolNET. Novice Svet
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Danska ocenjuje, da plin iz Severnega toka ne uhaja več

0,65

termometer

plin, uhajanje, Severni tok |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz poškodovanih plinovodov Severni tok v Baltskem morju, ki potekata iz Rusije v Evropo, plin ne uhaja več, so danes ocenile danske oblasti. Potem ko so že v soboto poročali o ustavitvi uhajanja plina iz cevi plinovoda Severni tok 2, so podobno danes sporočili tudi za Severni tok 1.

Upravljavec plinovoda, družba Nord Stream AG, je sporočil, da se je pritisk stabiliziral tudi na plinovodu Severni tok 1, je danes na Twitterju objavila pristojna danska agencija za energetiko. To po njenem mnenju pomeni, da plin ne uhaja več.

Danske oblasti so enako stanje v soboto sporočile že za Severni tok 2.

plin, uhajanje, Severni tok Novice Iz plinovodov ušla že več kot polovica plina, Švedska v preiskavo

Na obeh plinovodih so v minulih dneh na štirih mestih neprekinjeno uhajale velike količine plina. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah. Švedske oblasti so v soboto po pregledu območja sporočile, da se uhajanje plina še naprej zmanjšuje.

Čeprav plinovoda nista obratovala, sta bila napolnjena s plinom. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da sta puščanje povzročili najmanj dve podvodni eksploziji, enakovredni detonaciji več sto kilogramov eksploziva. Več držav, med njimi tudi Švedska in Danska, je prepričanih, da je šlo pri poškodovanju plinovoda za namerno dejanje.

Severni tok Novice Uhajanje plina: sabotaža ali usmerjen napad? #video

Nemčija je po eksplozijah na plinovodih okrepila nadzor na morju, Norveška, ki je postala največja dobaviteljica zemeljskega plina Evropi, pa je okrepila varovanje svoje naftne in plinske infrastrukture.

Gazprom Posel danes Gazprom prekinil dobavo plina tudi Italiji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin