Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 9. 2022,
12.40

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

16

Natisni članek

Evropa Rusija nevarnost napad uhajanje plina sabotaža Severni tok 2 Severni tok 1 plin

Torek, 27. 9. 2022, 12.40

1 leto, 6 mesecev

Uhajanje plina: sabotaža ali usmerjen napad? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

16

Danski in švedski pristojni organi so sinoči zaznali uhajanje plina na plinovodih Severni tok 1 in Severni tok 2. Plinovod ne obratuje, je pa v njem plin, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil danski minister za energetiko Dan Jorgensen. Objavljeni so tudi prve fotografije in videoposnetki, na katerih je videti, kako na delu morske površine brbotajo mehurčki. Nekaj evropskih uradnikov sumi, da so bili cevovodi sabotirani. 

V ponedeljek so sporočili, da na plinovodih Severni tok 2 in Severni tok 1 pada tlak, pri čemer so švedske in danske oblasti poročale o uhajanju plina v Baltskem morju blizu izključne ekonomske cone jugovzhodno od otoka Bornholm. "Okoli 20. ure smo prejeli poročilo neke ladje, da so severno od otoka Bornholm nekaj zaznali na radarju," je dejal tiskovni predstavnik švedske uprave za pomorstvo Fredrik Stromback.

Švedski dnevnik Aftonbladet je citiral načelnika operacij švedskih obrambnih sil Michaela Claessona, ki je dejal, da je uhajanje plina lahko povezano z rusko mobilizacijo prejšnji teden. Claesson je nato časopisu povedal, da je bil incident "vojaška zadeva".

Danske obrambne sile so objavile prve slike uhajanja plina s plinovodnega sistema Severni tok 2 v bližini izključne ekonomske cone jugovzhodno od otoka Bornholm. Videti je kilometer veliko površino plinskih mehurčkov na površini Baltskega morja. 

Nord Stream AG, upravljavec cevovodnega sistema, je v torek objavil izjavo, v kateri so zapisali: "Uničenje, ki se je v enem dnevu zgodilo na treh linijah cevovodnega sistema, je brez primere. Nemogoče je oceniti, kdaj bo infrastruktura obnovljena in bo ponovno vzpostavljena za pošiljanje plina."

Višja stopnja pripravljenosti 

Danska poostruje varnost okoli vseh energetskih sredstev, saj nekateri evropski uradniki špekulirajo, da je bil cevovodni sistem sabotiran.

Kot je pojasnil Jorgensen, so zaradi uhajanja plina pozvali danski elektroenergetski in plinski sektor k višji stopnji pripravljenosti. Izdali so tudi opozorilo na razdalji petih navtičnih milj in na višini tisoč metrov severno od otoka Bornholm.

Danska agencija za pomorski promet je v ponedeljek zvečer potrdila nevarno uhajanje plina v Baltskem morju v bližini trase plinovoda Severni tok 2 pod Baltskim morjem od ruske do nemške obale. Uhajanje plina, kar je lahko nevarno za pomorski promet, so zaznali jugovzhodno od danskega otoka Bornholm. | Foto: Reuters Danska agencija za pomorski promet je v ponedeljek zvečer potrdila nevarno uhajanje plina v Baltskem morju v bližini trase plinovoda Severni tok 2 pod Baltskim morjem od ruske do nemške obale. Uhajanje plina, kar je lahko nevarno za pomorski promet, so zaznali jugovzhodno od danskega otoka Bornholm. Foto: Reuters

"Uhajanje plina s plinovodov je izjemno redko, zato po incidentih, ki smo jim bili priča v zadnjih 24 urah, vidimo razlog za povečanje ravni pripravljenosti," je v izjavi povedal direktor danske agencije za energijo Kristoffer Bottzauw.

Dansko ministrstvo za podnebje, energijo in komunalne storitve je v sporočilu za javnost pojasnilo, da je še prezgodaj, da bi lahko govorili o vzrokih za uhajanja.

V Rusiji so medtem izrazili "izjemno zaskrbljenost" zaradi nastalih razmer. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na novinarsko vprašanje, ali bi lahko šlo za sabotažo, odgovoril, da trenutno ne izključujejo nobene možnosti.

Nemški časnik Tagesspiegel je medtem poročal, da sta bila plinovoda morda poškodovana na račun usmerjenih napadov, poročanje povzema AFP. Neimenovani vir blizu vlade in pristojnih organov je za časnik dejal, da "vse govori proti naključju". "Ne moremo si predstavljati scenarija, ki ne bi bil usmerjen napad," je dejal njihov vir.

Po uhajanju plina na plinovodu Severni tok 2 so sinoči zaznali še uhajanje plina na dveh lokacijah na plinovodu Severni tok 1. | Foto: Reuters Po uhajanju plina na plinovodu Severni tok 2 so sinoči zaznali še uhajanje plina na dveh lokacijah na plinovodu Severni tok 1. Foto: Reuters

Namestnik poljskega ministra za zunanje zadeve Marcin Przydacz medtem ne izključuje možnosti, da bi bilo lahko uhajanje plina provokacija Moskve, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Žal naša vzhodna soseda nenehno vodi agresivno politiko. Če je sposobna agresivne vojaške politike v Ukrajini, je očitno, da ni mogoče izključiti provokacij, tudi ... v Zahodni Evropi," je opozoril.

Olaf Scholz
Novice Nemčija bo dobila plin iz Združenih arabskih emiratov
Ursula von der Leyen
Novice EU opušča ukrepe omejevanja cene ruskega plina #video
Ojmjakon, mraz
Novice Po Kranjčanih bodo težave z dobavo plina imeli še Celjani
Elektrika. Energija.
Novice Vlada: V primeru izrednih razmer bomo razglasili višjo stopnjo tveganja, kar pomeni energetsko krizo
elektrika poraba
Novice Z omejeno ceno elektrike in plina nad energetsko draginjo
Plinovod
Novice Skladišča plina v EU 80-odstotno napolnjena
Ne spreglejte