SiolNET. Novice Svet
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU opušča ukrepe omejevanja cene ruskega plina #video

1,00

termometer

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v govoru v Evropskem parlamentu zavzela za zmanjšanje porabe elektrike. Napovedala je tudi omejitev prihodkov podjetij, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo tehnologije, cenejše od plina. S tem ukrepom bo na voljo 140 milijard evrov za pomoč odjemalcem pri soočanju z visokimi cenami.

"Z zmanjšanjem porabe v urah, ko je ta največja, bodo zaloge trajale dlje, znižale pa se bodo tudi cene. Zato predlagamo ukrepe za države članice, kako naj zmanjšajo porabo," je von der Leynova povedala v nagovoru o stanju v EU v Evropskem parlamentu.

Vendar pa je potrebna tudi podpora malim in srednjim podjetjem ter potrošnikom. "Pomoč potrebuje na milijone Evropejcev," je dejala.

Za podjetja, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina, bi omejili prihodke

Članice EU po njenih besedah za pomoč ranljivim prebivalcem namenjajo že milijarde evrov, vendar pa to ne bo dovolj. Zato komisija predlaga omejitev prihodkov za podjetja, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina.

"V teh časih ni prav, da se prejema izjemne rekordne dobičke in ima koristi od vojne na hrbtih potrošnikov," je poudarila predsednica Evropske komisije. "Z našim predlogom bomo zbrali več kot 140 milijard za države članice, da bi omilile težave," je povedala.

K soočanju s tovrstnimi težavami pa morajo prispevati tudi podjetja, ki delujejo v naftnem, plinskem in premogovnem sektorju.

Komisija obenem pripravlja ukrepe za olajšanje težav, ki jih imajo energetska podjetja zaradi velikih nihanj cen elektrike. Napovedala pa je še celovito reformo trga elektrike, saj ta ne deluje več.

Peugeot e-rifter Avtomoto Nova smer za družinski avto: elektrika namesto dizla in bencina EuroNCAP tesla Avtomoto Nov projekt Francozov in predsednika Macrona Jože Hebar Digisvet "Elektrika je bila zelo dolgo zelo poceni"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin