Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2022,
18.38

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

12

Natisni članek

citroen berlingo Peugeot rifter Peugeot

Petek, 9. 9. 2022, 18.38

1 leto, 7 mesecev

Slovenska predstavitev: peugeot e-rifter

Nova smer za družinski avto: elektrika namesto dizla in bencina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

12

Peugeot e-rifter | Kljub električnemu pogonu ostaja zunanjost praktično nespremenjena. | Foto Gašper Pirman

Kljub električnemu pogonu ostaja zunanjost praktično nespremenjena.

Foto: Gašper Pirman

Rifter seveda ni nov igralec na našem trgu, a je prvič na voljo kot električni enoprostorec. S pogonsko tehniko, vzeto iz modelov 208, 2008 in drugih, ima ta splošno uporaben družinski enoprostorec po podatkih tovarne do 280 kilometrov dosega, v praksi pa bo, odvisno od načina vožnje, prevozil med 200 in 250 kilometri. Od julija do danes je našel pet kupcev, do konca leta jih bo še dodatnih 15 in v prihodnjem letu, če bo dobava nemotena, jih bodo prodali okoli 50. Cene se z upoštevano subvencijo, popustom ob izbiri financiranja in ob splošnem popustu začnejo pri 30 tisoč evrih (cena brez popustov je 38.500 evrov).

Ker vsa družina modela rifter sloni na prilagodljivi arhitekturi, so Francozi lahko uporabili obstoječo osnovo in v rifterja vgradili polni električni pogon. Kljub bateriji s 45 kilovatnimi urami, ki je vgrajena v dnu vozila, razlik v prostornosti ni. To je dobra novica za družine in aktivne posameznike, ki najbolj cenijo uporabnost in prostornost tega enoprostorca.

Električni pogon ne posega v prostornost

Zunanja oblika ostaja skoraj nespremenjena, da ima vgrajen električni pogon, pa pravzaprav sporoča le modra črka E pred napisom rifter na pokrovu prtljažnega prostora. Hvalimo tudi serijsko nameščene strešne letve in plastične obrobe blatnikov, ki pozitivno izboljšajo zunanjo podobo.

V notranjosti pri zasnovi ni sprememb. Novi so digitalni merilniki in seveda majhna ročica menjalnika. Zadnja je postala že zaščitni znak električnih in drugih peugeotov. Seveda, največja prednost tega modela so prtljažni prostor in trije individualni sedeži v drugi vrsti. Ne manjka niti opcijska tretja vrsta sedežev. Rifter je na voljo v običajni oziroma kratki različici in tudi za 35 centimetrov daljši različici. Če se kupec odloči za dodatna dva sedeža pri daljši različici, sta zaradi daljšega prtljažnega prostora v tem primeru za 13 centimetrov tudi premična naprej in nazaj. Običajni rifter meri v dolžino 4,4 metra, zanj pa se bo odločila velika večina kupcev.

Serijsko ima nameščene strešne letve. Edini znak, da ga poganja elektrika je zadnja črka E ob napisu rifter. | Foto: Gašper Pirman Serijsko ima nameščene strešne letve. Edini znak, da ga poganja elektrika je zadnja črka E ob napisu rifter. Foto: Gašper Pirman

Digitalni merilniki so pregledni in preprosti. | Foto: Gašper Pirman Digitalni merilniki so pregledni in preprosti. Foto: Gašper Pirman

Ohranja funkcionalnost bratov s termičnimi motorji

Kot smo že omenili, električni pogon ne posega v prostornost avtomobila. Prtljažni prostor ima tako do police 775 litrov prostornine, do stropa 1.355 litrov, ob podrti zadnji klopi tri tisoč litrov in še ob podrtem sovoznikovem sedežu kar 3.500 litrov. 

Priložijo stenski polnilnik

Ker je polnjenje prek domače vtičnice predolgo in je e-rifter serijsko opremljen s trifaznim polnilcem AC z močjo do 11 kilovatov, pri uvozniku vsakemu kupcu ob nakupu podarijo tudi stenski polnilnik. Tako se bo baterija z zmogljivostjo 45 kilovatnih ur neto napolnila v petih urah. E-rifterja sicer poganja elektromotor s 100 kilovati in 260 njutonmetri navora. Ob izbiri treh voznih profilov se moč prilagaja voznemu programu. Ob izbiri voznega profila eco se moč motorja za čim boljšo učinkovitost omeji na 60 kilovatov. Ob izbranem voznem profilu normal je moč omejena na 80 kilovatov in 210 njutonmetrov navora, pri izbiri profila sport pa je na voljo vseh 100 kilovatov in 260 njutonmetrov navora. Cene se z vsemi popusti in subvencijo začnejo pri 30 tisoč evrih. Najdražji je paket GT, ki z upoštevanimi "bonusi" stane od 34 tisoč evrov. Če v primerjavo vzamemo dizelsko gnani rifter s samodejnim menjalnikom in motorjem s 96 kilovati ter enako opremo, je cenovna razlika v prid dizelskega rifterja šest tisočakov.

Peugeot e-rifter | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Peugeot e-rifter | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Peugeot e-rifter | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte