SiolNET. Novice Svet
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najprej bodo z odstavitvijo Trumpa poskušali po 25. amandmaju

2,03

termometer

Donald Trump, zastava, govor
Foto: Reuters

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v nedeljo sporočila, da bodo danes najprej skušali sprejeti resolucijo s pozivom podpredsedniku ZDA Mikeu Penceu in članom vlade, naj predsednika Donalda Trumpa s položaja odstavijo po 25. amandmaju k ameriški ustavi. Če Pence in člani Trumpove vlade tega ne bodo storili, kar je najbolj verjetno, pa bodo demokrati sprožili postopek ustavne obtožbe. Medtem so ameriški diplomati prvič v zgodovini pozvali k odstavitvi predsednika ZDA.

Sprva je bilo predvideno, da bo obtožnica proti Trumpu objavljena že danes, v sredo pa bi jo z glasovanjem potrdili. Zdaj urnik ni več povsem jasen, piše STA.

"Za zaščito naše ustave in demokracije bomo hitro ukrepali, ker ta predsednik zanju predstavlja neposredno grožnjo. Strahotnost tega napada na našo demokracijo narašča skupaj z nujno potrebo po ukrepanju," je sporočila Pelosijeva.

Demokrati in tudi velik del republikancev Trumpu pripisuje odgovornost za napad njegovih podpornikov na kongres, v katerem je umrlo pet ljudi. Trump je podpornike v sredo v govoru pozval, naj gredo nad kongres, kjer so formalno potrjevali zmago demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. novembra.

Demokrati skupaj z nekaj republikanci zahtevajo, da mora Trump tako ali drugače predčasno s položaja, ki se mu izteče 20. januarja. Da bi Trump odstopil sam, kar bi bila po prevladujoči oceni najboljša rešitev, ni pričakovati. Še vedno boljša rešitev kot ustavna obtožba bi bila odstranitev Trumpa s položaja s strani njegove vlade, piše STA.

25. amandma omogoča, da predsednika odstranijo podpredsednik in večina članov vlade, če ugotovijo, da ni sposoben opravljanja dolžnosti.

Colin Powell: Nimam se več za republikanca

Za demokrate bi bilo to politično sploh izjemno, ker bi se republikanska stranka s tem še bolj razdelila, piše STA. V nedeljo je na primer nekdanji državni sekretar Colin Powell v pogovoru za CNN povedal, da se nima več za republikanca.

"Sem samo še državljan, ki je vso svojo kariero volil republikance ali demokrate. Sedaj me skrbi le za državo in ne za stranke," je dejal 83-letni Powell, ki je bil v 90. letih prejšnjega stoletja in kasneje večkrat v igri za predsedniškega kandidata republikancev, vendar se nikoli ni odločil za kampanjo, še piše STA.

Diplomati prvič v zgodovini pozvali k odstavitvi predsednika ZDA

Ameriški diplomati so v nedeljo razposlali dve okrožnici z obsodbo predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi vzpodbujanja napada na kongres in pozivom vladi, naj podpre zakonita prizadevanja za predčasno odstranitev predsednika s položaja.

Karierni uslužbenci State Departmenta menijo, da lahko napad na kongres močno škodi ameriški verodostojnosti pri promociji in obrambi demokratičnih vrednot na tujem, piše STA.

Okrožnici sta bili razposlani po tako imenovanem kanalu za izražanje nestrinjanja, ki se običajno uporablja za izražanje nasprotovanj določenim političnim odločitvam. Takšnega izraza proti predsedniku doslej še ni bilo.

Ena od okrožnic ameriških diplomatov poudarja, da mora State Department, torej Pompeo, izrecno obsoditi Trumpovo vlogo v nasilnem napadu na kongres. V obsodbah napada nikakor ne bi smeli uporabiti Trumpovih besed, ker predsednik glede tega nima nobene kredibilnosti, menijo diplomati.

"Tako kot mi rutinsko obsojamo tuje voditelje, ki uporabljajo nasilje in zastraševanje za vpletanje v mirne demokratične procese in sprevračajo voljo volivcev, bi morale javne izjave State Departmenta v tem primeru omeniti Trumpa. Kritičnega pomena je, da svetu sporočimo, da v našem sistemu ni nihče - niti predsednik - nad zakonom ali imun pred javno kritiko," pišejo diplomati ZDA, še piše STA.

Caoitol Hill, kongres, neredi Novice V ZDA nove obtožnice, tudi proti rogatemu "šamanu" Trump Twitter Novice Twitter je Trumpu za vedno blokiral profil Donald Trump Novice Trumpa ne bo na inavguraciji, Pelosijevo skrbi njegov dostop do jedrskega orožja Policija Washington Novice Očitki na račun kongresne policije: Bilo je, kot da bi v realnosti gledal grozljivko Donald Trump Novice Slabi dnevi za Donalda Trumpa: zdaj se mu je zgodilo še to Melania Trump Novice Melanio zapustila tesna sodelavka, Ivanka je imela prehitre prste Napad kongres zvezdniki Trendi Tako so se zvezdniki odzvali na napad na kongres Donald Trump Novice "Trump si je z izpadom svojih privržencev dokončno zapečatil usodo" 4134 Novice Tako so protestniki vdrli v kongres in napadli novinarje #foto #video Nancy Pelosi Novice Napad Trumpovih privržencev na kongres: umrli štirje ljudje #foto #video protest, donald trump, senat Novice Nemiri v Washingtonu: Trumpovi privrženci vdrli v kongres #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin