Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
9.35

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

Natisni članek

Marjan Šarec Ministrstvo za obrambo novosti Slovenska vojska

Sreda, 10. 4. 2024, 9.35

2 meseca

Ministrstvo za obrambo hoče modernizirati Slovensko vojsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48
Slovenska vojska | Usmeritve za preoblikovanje in organiziranost SV je v torek podpisal obrambni minister Marjan Šarec. Ministrove usmeritve določajo oblikovanje strukture in organiziranosti prostorskega dela Slovenske vojske ter časovne okvire za njihovo izvedbo. Prav tako predstavljajo usmeritve  za preoblikovanje strukture in organiziranosti nekaterih drugih enot Slovenske vojske z namenom razvoja prihodnjih zmogljivosti Slovenske vojske. | Foto Aleksander Kolednik

Usmeritve za preoblikovanje in organiziranost SV je v torek podpisal obrambni minister Marjan Šarec. Ministrove usmeritve določajo oblikovanje strukture in organiziranosti prostorskega dela Slovenske vojske ter časovne okvire za njihovo izvedbo. Prav tako predstavljajo usmeritve  za preoblikovanje strukture in organiziranosti nekaterih drugih enot Slovenske vojske z namenom razvoja prihodnjih zmogljivosti Slovenske vojske.

Foto: Aleksander Kolednik

Slovenska vojska (SV) bo letos in prihodnje leto delno preoblikovala svojo strukturo in organiziranost, so sporočili z ministrstva za obrambo. Kot so pojasnili, so v okviru pospešene modernizacije SV že posodobili vse obrambne strateške dokumente, zagotovili finančne vire za posodobitev vojske in izboljšali postopke za kadrovsko popolnjevanje, nadaljujejo pa s krepitvijo vojaških in obrambnih zmogljivosti ter preoblikovanjem prostorske organiziranosti vojske, kar bo prilagojeno novim mednarodnim varnostnim izzivom.

Slovenska vojska
Novice Pozabljena lekcija iz leta 1991, ko smo Slovenci pregnali okupatorja

Vzpostavitev poveljstva prostorskih sil

V okviru preoblikovanja strukture in organiziranosti Slovenske vojske se bo do 1. maja letos vzpostavila brigada vojaškega letalstva in zračne obrambe, ki se bo oblikovala s preoblikovanjem 15. polka vojaškega letalstva ter vključitvijo zračne obrambe. Najkasneje do 1. julija letos se bo vzpostavilo poveljstvo prostorskih sil brigadne ravni, pri čemer se bodo obstoječa teritorialna polka in načrtovani teritorialni poveljstvi prerazporedili pod njegovo okrilje. Do 1. julija letos se bosta v okviru prostorskih sil vzpostavila dva polka s po enim jurišnim odredom četne ravni, do 1. julija 2025 pa še osem polkov z vsaj enim jurišnim odredom četne ravni.

Slovenska vojska
Novice Stranke so razkrile: tako si predstavljajo rešitve za Slovensko vojsko

Slovenska vojska bo znova dobila bataljon RKBO

Do konca letošnjega leta se bo v okviru poveljstva prostorskih sil vzpostavil še ustrezen učni center, ki bo podpiral in omogočal vzpostavitev prostorske organiziranosti SV. Prav tako se bosta do konca letošnjega leta vzpostavila inženirski bataljon, ki se bo oblikoval iz obstoječih rodovskih enot, ter bataljon jedrske, radiološke, kemične in biološke obrambe, ki se bo prav tako oblikoval iz obstoječih rodovskih enot.

SV bo do 1. julija 2025 vzpostavila tudi enoto brezpilotnih bojnih letalnih sistemov, pri čemer bo Generalštab SV do julija letos pregledal in posodobil koncept za uporabo brezpilotnih letalnih sistemov glede na izkušnje obstoječih oboroženih konfliktov ter pripravil predlog za najustreznejšo umestitev enote v strukturo Slovenske vojske.

S 1. julijem letos se bo v SV vzpostavila tudi enota za nekinetično delovanje bataljonske ravni.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je na omrežju X ob tem zapisal: 

Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040 določa, da bo organizacijsko-mobilizacijski razvoj SV ustrezneje podprt tudi s prostorsko organiziranostjo in povečanjem rezervne sestave SV. Prav tako tudi določa, da bo prostorski del, ki bo večinsko popolnjen s pogodbeno rezervno sestavo in bo namenjen za delovanje izključno na nacionalnem ozemlju, dopolnil manevrski del Slovenske vojske pri obrambi nacionalnega ozemlja ter zagotavljal izhodišča za naraščanje SV preko mirnodobnega obsega, so pojasnili na ministrstvu.

V procesu preoblikovanja strukture in organiziranosti SV bo Generalštab SV pripravil ustrezne formacije ter pri tem upošteval usmeritev ministra, da ne pripravlja več planskih oziroma materialnih formacij, ampak zgolj mirnodobne in vojne formacije, ob tem se bodo spremenili tudi akti vodenja, ki to določajo. Do konca leta 2025 bo Generalštab SV izvedel evalvacijo ustreznosti prostorske organiziranosti SV ter ob tem predlagal morebitne spremembe in nadgradnje, so še sporočili z ministrstva za obrambo.

Lois iz Siola, vojaški rok
Novice To generacija Z meni o obveznem služenju vojaškega roka #video

Mirnodobna sestava naše vojske je hkrati tudi vojna sestava

Trenutno ima Slovenska vojska, ki jo sestavljajo pripadniki stalne sestave, pogodbeni rezervisti in vojaki na prostovoljnem služenju vojaškega roka, 7.115 pripadnikov. Ta mirnodobna sestava Slovenske vojske je do morebitne ponovne uvedbe drugih oblik vojaške dolžnosti obenem tudi vojna sestava Slovenske vojske. 

Leta 2004 smo namreč v Sloveniji prenehali izvajati obvezno služenje vojaškega roka, s koncem leta 2010, v času vlade Boruta Pahorja, ko je obrambno ministrstvo vodila Ljubica Jelušič, načelnik generalštaba Slovenske vojske pa je bil Alojz Šteiner, pa tudi obvezno služenje oseb z opravljenim vojaškim rokom v rezervni sestavi, ki je bila del vojne sestave Slovenske vojske. Trenutno zato na ministrstvu za obrambo potekajo aktivnosti, kako povečati vojno sestavo Slovenske vojske.

Marjan Šarec, Rudi Medved
Novice Šarec: Slovenska vojska ponuja veliko kariernih možnosti #foto
spletna stran, Slovenska vojska, hekerji
Novice Nov napad: hekerji onesposobili spletno stran Slovenske vojske, a le za kratek čas
Nataša Pirc Musar, BiH
Novice Pirc Musarjeva o SV: Na nekaterih področjih opazen pozitiven napredek #video
Vojašnica
Novice Na Bohinjski Beli začeli rušiti vojaški objekt
MORS in mladi
Novice Nepozabna avantura slovenskih dijakov #foto #video
Ne spreglejte