Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2019,
16.58

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

10

Natisni članek

Poček interpelacija Miha Škerbinc Marjan Šarec Karl Erjavec

Torek, 14. 5. 2019, 16.58

4 leta, 11 mesecev

Erjavec je prepričan, da se bo vse umirilo po koncu evropskih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

10

Marjan Šarec, Karel Erjavec | Erjavec in Šarec sta prepričana, da v ravnanju Erjavca pri razrešitvi Mihe Škerbinca in vlogi vojaške obveščevalne službe, katere zlorabo v SDS očitajo Erjavcu, ni bilo nič nezakonitega. | Foto STA

Erjavec in Šarec sta prepričana, da v ravnanju Erjavca pri razrešitvi Mihe Škerbinca in vlogi vojaške obveščevalne službe, katere zlorabo v SDS očitajo Erjavcu, ni bilo nič nezakonitega.

Foto: STA

Minister za obrambo Karl Erjavec je danes v izjavi novinarjem izrazil prepričanje, da interpelacija, ki jo je proti njemu vložila SDS, ne bo uspela. Tako on kot premier Marjan Šarec jo vidita v kontekstu prihajajočih evropskih volitev. V tej luči vidita tudi "potenciranje" in "umetno napihovanje" težav z migracijami.

Erjavec in Šarec sta prepričana, da v ravnanju Erjavca pri razrešitvi Mihe Škerbinca in vlogi vojaške obveščevalne službe, katere zlorabo v SDS očitajo Erjavcu, ni bilo nič nezakonitega.

Erjavec je ponovil, da interpelacijo razume predvsem v smeri želje SDS, da bi ohranila vpliv v vojski. "To ni vojska SDS ali pa vojska Karla Erjavca, Janeza Janše, ampak je to vojska vseh državljank in državljanov Republike Slovenije," je dejal ob robu Dni medgeneracijskega sožitja, ki te dni potekajo v Ljubljani.

Oba s Šarcem vložitev interpelacije vidita v luči predvolilne kampanje pred volitvami v Evropski parlament.

Karl Erjavec
Novice Erjavec: Interpelacija je neutemeljena

"Glede na njihova pričakovanja bomo povečevali število vojakov na južni meji. Mislim, da je že v simbolnem smislu zelo pomembno, da je Slovenska vojska tam prisotna," je dejal Erjavec. | Foto: STA , "Glede na njihova pričakovanja bomo povečevali število vojakov na južni meji. Mislim, da je že v simbolnem smislu zelo pomembno, da je Slovenska vojska tam prisotna," je dejal Erjavec. Foto: STA , Erjavec je prepričan, da se bo vse umirilo po koncu evropskih volitev

"Vidimo, da se zadeve zelo zaostrujejo, da se umetno napihujejo težave v zvezi z migracijami, ki jih policija, tudi s pomočjo Slovenske vojske, obvladuje. Prepričan sem, da se bodo po 26. maju, ko bodo evropske volitve mimo, tudi tenzije SDS, ki je največja opozicijska stranka, umirile," je dejal Erjavec.

Ob tem je zatrdil, da je dnevno v stikih s policijo in notranjim ministrstvom. "Glede na njihova pričakovanja bomo povečevali število vojakov na južni meji. Mislim, da je že v simbolnem smislu zelo pomembno, da je Slovenska vojska tam prisotna. Treba je vedeti, da se migranti zelo bojijo vojaške uniforme. Slovenska vojska lahko že s svojo prisotnostjo zelo preventivno vpliva na dogajanja na južni meji," je dodal.

Karl Erjavec
Novice Erjavec imenoval novega poveljnika sil Slovenske vojske

Šarec prepričan, da je ustvarjanje panike in nemira nepotrebno

Premier Šarec je spomnil, da so nezakonite migracije prisotne že dolgo, "samo zdaj se to nekoliko potencira".

Kot je dejal, obstoja nezakonitih migracij nikoli ni zanikal, a je znova zatrdil, da policija in vojska opravljata svoje delo. Dodatno ograjo so naročili že pred časom, ko je policija ugotovila, da so še območja, kjer je meja prepustna.

Za preprečevanje migracij predlagajo, da gredo sile Frontexa na Hrvaško, "kajti Frontex varuje zunanje meje Evropske unije, to pomeni mejo, ki ni schengenska".

Prepričan je, da je ustvarjanje panike in nemira nepotrebno. "Tisto, ko nekateri pravijo, da se doslej niso zaklepali, zdaj pa se morajo ... veste, tudi v Ljubljani vprašajte ljudi, koliko časa se zaklepajo v svoja stanovanja," je opozoril.

Karl Erjavec
Novice Knovs: Erjavec je zlorabil položaj

Šarec je dejal, da so "vedno pripravljeni iti tudi v Belo krajino in na vsa območja Slovenije, se pogovoriti z ljudmi, jim zagotoviti, da je Slovenija varna". | Foto: STA , Šarec je dejal, da so "vedno pripravljeni iti tudi v Belo krajino in na vsa območja Slovenije, se pogovoriti z ljudmi, jim zagotoviti, da je Slovenija varna". Foto: STA ,

Šarec vedno pripravljen iti na pogovore na vsa območja Slovenije

Dodal je, da so "vedno pripravljeni iti tudi v Belo krajino in na vsa območja Slovenije, se pogovoriti z ljudmi, jim zagotoviti, da je Slovenija varna".

Nedavni protest za varno mejo v Črnomlju je označil za strankarski shod. "Tukaj je vsakomur jasno. Kdor je videl politike, ki so bili tam, mu je to jasno," je dejal.

Zagotovil je, da je bil v Beli krajini tudi že minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ljudi pa je pozval, naj, če sami opazijo kakršnokoli nelegalno aktivnost ljudi, to javijo na policijo.

Karl Erjavec
Novice SDS vložila interpelacijo zoper Erjavca, Šarec zadovoljen s poročilom

Cerar: Pomembno je, da se ukrepa

Aktivnosti vlade glede nezakonitih migracij je danes ob robu strankarskih aktivnosti v Mariboru komentiral tudi prvak SMC in zunanji minister Miro Cerar. Ali so ukrepi zadostni, bodo po njegovih besedah pokazali prihodnji tedni in meseci. "Pomembno je, da se ukrepa, da je policija pozorna, da je ministrstvo pozorno na razvoj dogodkov," je dejal.

"Pomembno je, da se ukrepa, da je policija pozorna, da je ministrstvo pozorno na razvoj dogodkov," je dejal Cerar. | Foto: Reuters "Pomembno je, da se ukrepa, da je policija pozorna, da je ministrstvo pozorno na razvoj dogodkov," je dejal Cerar. Foto: Reuters Kar zadeva zunanjo politiko, je dejal, da Slovenija pri preprečevanju ilegalnih migracij sodeluje tako z državami proti Balkanu kot tudi z drugimi evropskimi državami. Avstrijske kolege je že opozoril, da si Slovenija želi ukinitve nadzora na medsebojni meji, ob vedenju vladnih partnerjev pa je govoril tudi z italijanskim kolegom o možnosti skupnih policijskih patrulj ob italijansko-slovenski meji.

Slovenija aktivna tudi pri pomoči v krizah v Afriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu

Po njegovih besedah je zelo pomembno, da "ostanemo uravnoteženi, da seveda na zunanjih mejah Evropske unije pomagamo, da se bo nadzor nad ilegalnimi migracijami krepil".

Hkrati se po njegovih besedah vsa Evropa trudi pomagati pri krizah v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Aziji. Pri tem je Slovenija aktivna, "še posebej s svojo pomočjo ženskam v teh okoljih, kjer so zelo deprivilegirane, diskiminirane. Pomagamo tudi otrokom in drugim ranljivim skupinam. Kajti če se bodo te skupine afirmirale bolj, še posebej če bodo ženske dobile večjo vlogo v družbi, politiki in sicer, bodo tudi v teh okoljih prisotne manjše skrajnosti, bo manj konfliktov in manj potrebe po migracijah," meni Cerar.

Karl Erjavec
Novice Sindikat za interpelacijo Erjavca, Šarec od ministra pričakuje poročilo

Interpelaciji Erjavca tudi podpora NSi in SNS, v SAB čakajo ministrove argumente

Večina poslanskih skupin tudi danes še ne komentira interpelacije obrambnega ministra Karla Erjavca, ki jo je pretekli teden vložila SDS.

Čeprav je tudi po odzivu premierja Marjana Šarca, ki je Erjavcu stopil v bran in njegovi poročili ocenil kot ustrezni, pričakovati, da ga bo podprla celotna koalicija, pa so v SAB tudi danes ponovili, da bodo počakali na ministrov odgovor na očitke. Predvsem pričakujejo, da bo imel Šarec pri Erjavcu enake vatle kot pri drugih ministrih, ki so morali že zapustiti položaj. Prvi je bil prav kohezijski minister iz vrst SAB Marko Bandelli.

Podporo interpelaciji sta napovedali opozicijski SNS in NSi. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je danes v izjavi v DZ pojasnil, da so za podporo interpelaciji najmanj trije razlogi, in sicer katastrofalno kadrovsko stanje v Slovenski vojski (SV), težave glede opremljenosti SV in po njihovem mnenju zloraba vojaške obveščevalne službe (OVS) v politične namene.

Marjan Šarec
Novice Šarec po ugrabitvi: Nacionalnovarnostni sistem deluje

V SAB so tudi danes ponovili, da bodo počakali na ministrov odgovor na očitke. | Foto: STA , V SAB so tudi danes ponovili, da bodo počakali na ministrov odgovor na očitke. Foto: STA ,

Prvak SNS Zmago Jelinčič je danes v izjavi v DZ presodil, da je vsebina interpelacije, ki jo bodo sicer podprli, preozka. Med drugim Jelinčič Erjavcu očita, da ni uredil zaposlovanja vojakov po 45. letu, čeprav je možnost za njihovo prekvalifikacijo. "Nič ni naredil, razmišlja le o svojem položaju," ugotavlja Jelinčič in Erjavcu nalaga odgovornost za katastrofalno stanje v SV. Po njegovem mnenju je jasno, da bo koalicija, ki ji je do tega, da konča mandat, držala skupaj.

Do zdaj napovedani glasovi v podporo interpelaciji za njen uspeh ne bi bili dovolj. Za razrešitev ministra je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, SDS, NSi in SNS pa jih imata skupaj 36. V Levici, sicer zunanji partnerici vlade, ki šteje devet poslancev, interpelacije tudi danes še niso komentirali.

Poslanska skupina SDS je interpelacijo ministra za obrambo vložila v petek. Med drugim mu očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje.

Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec: Zaradi odločitve za EU smo postali boljši, močnejši in samozavestnejši
Problematična naj bi bila predvsem prepoved nočnega streljanja na tem vadišču, kar pa ne ustreza realnim razmeram bojevanja. | Foto: STA , Problematična naj bi bila predvsem prepoved nočnega streljanja na tem vadišču, kar pa ne ustreza realnim razmeram bojevanja. Foto: STA , Erjavec: Vaje na Počku bodo izvedene v skladu z dogovori

Obrambni minister Karl Erjavec je danes pojasnil, da Američanov glede zadeve Poček in nočnega streljanja s težkim topništvom ne bi smelo srbeti. Odpravniku poslov na ameriškem veleposlaništvu je pojasnil, da bodo načrtovane vojaške vaje izvedene v skladu s sklenjenimi dogovori. Podobno je zatrdil tudi premier Marjan Šarec.

TV Slovenija je v ponedeljek poročala, da naj bi Američani zaradi določenih nejasnosti v povezavi z vojaškim usposabljanjem na vadišču Poček razmišljali, da v prihodnjih letih ne bi več sodelovali na vajah v Sloveniji v tolikšnem obsegu. Problematična naj bi bila predvsem prepoved nočnega streljanja na tem vadišču, kar pa ne ustreza realnim razmeram bojevanja.

Nočno streljanje na Počku je bilo tudi eden od razlogov, ki ga je Erjavec navajal za razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. | Foto: STA , Nočno streljanje na Počku je bilo tudi eden od razlogov, ki ga je Erjavec navajal za razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Foto: STA , Erjavec: Skrb Američanov je odveč in tudi nimajo skrbi

V povezavi s tem se je minister Erjavec prejšnji teden na ministrstvu sestal z odpravnikom poslov na ameriškem veleposlaništvu Gautamom Rano. Kot je minister pojasnil danes v Ljubljani ob robu Dni medgeneracijskega sožitja, sta se srečala na njegovo željo.

"Tudi zato, da mu razložim, kaj se pravzaprav dogaja v Slovenski vojski, in zlasti zato, da mu razložim, da vaje, ki so predvidene v tem obdobju - in tu gre za več vaj, gre za regionalne vaje -, niso nikakor ogrožene, da bodo izvedene v skladu z dogovori, ki so bili sklenjeni," je povedal minister.

V povezavi s to tematiko je na istem dogodku tudi premier Šarec zagotovil, da bo Slovenija kot članica Nata izpolnjevala svoje obveznosti tudi glede vojaškega urjenja. "Poček je vadišče. Kot članica Nata tudi z ameriško vojsko sodelujemo korektno in tako bo tudi v prihodnje," je zatrdil.

Nočno streljanje na Počku je bilo tudi eden od razlogov, ki ga je Erjavec navajal za razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Sam si je prislužil interpelacijo SDS, ki mu očita nezakonito razrešitev Škerbinca, zlorabo vojaške obveščevalne službe, pa tudi laži in zavajanje glede dogajanj na Počku.
Šoltes Erjavec
Novice Šoltes in Erjavec pozabila na stare zamere iz afere s kantami
Novice Erjavec krivdo za arbitražno sramoto vali na arbitra Sekolca #video
Alenka Ermenc
Novice Pahor izrekel podporo Ermenčevi, Erjavec o menjavi ne razmišlja #video
Ne spreglejte