SiolNET. Novice Slovenija
6,03

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Erjavec imenoval novega poveljnika sil Slovenske vojske

6,03

termometer

Karl Erjavec
Foto: STA

Minister Karl Erjavec je na predlog načelnice generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenke Ermenc danes na formacijsko dolžnost poveljnika sil SV imenoval brigadirja Milana Žurmana, do zdaj namestnika poveljnika sil v poveljstvu SV, so sporočili z obrambnega ministrstva. Nasledil bo Miho Škerbinca, ki ga je Erjavec razrešil 5. aprila.

Karl Erjavec Novice Knovs: Erjavec je zlorabil položaj

Na mesto namestnika poveljnika sil je z današnjim dnem imenovan brigadir Franc Koračin, dolžnosti načelnika štaba v poveljstvu sil pa prevzema polkovnik Ivan Mikuž.

Škrbinca z mesta odneslo nočno streljanje

Minister Karl Erjavec je na predlog načelnice generalštaba SV, generalmajorke Alenke Ermenc, na podlagi zakona o obrambi 5. aprila razrešil poveljnika poveljstva sil, brigadirja Miho Škerbinca. Razlog je bil med drugim, kot je tedaj izhajalo iz Erjavčevih izjav, incident, ko je prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva.

Erjavec je tedaj navedel, da se je v zadevi Poček "zgodila ignoranca usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo". Za današnji Večer je ponovno pojasnil, da aktivnosti na Počku niso potekale v skladu s sklepom vlade, ki ne omogoča nočnega streljanja s kalibri 120 milimetrov. Po poročanju Večera pa kaže, da Škerbinc ni imel nobenih tovrstnih ukazov.

Slovenska vojska Foto: STA

Obenem je vojaška obveščevalna služba (OVS) na Erjavčev ukaz zaslišala 25 vojakov v zvezi z informacijami, da naj bi Škerbinc razlagal okoliščine glede zdravstvenega stanja Ermenčeve. Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Erjavcu očita zlorabo položaja in nezakonito ravnanje, medtem ko Erjavec to zanika. OVS tudi naj ne bi dobila potrditve, da je Škerbinc obrekoval Ermenčevo, Erjavec pa je za Večer ponovno navedel, da postopek OVS glede tega še ni končan.

Obenem je zatrdil, da razrešitev Škerbinca nima zveze z dogodki na Počku in niti z morebitnim obrekovanjem, ampak je bil to predlog Ermenčeve. Tako ključna vprašanja v zvezi z razrešitvijo Škerbinca ostajajo neodgovorjena.

Karl Erjavec Novice Erjavec krivdo za arbitražno sramoto vali na arbitra Sekolca #video

Komentarji

18

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mihagapiha / 30.04.2019. ob 11:21 +14 0

  Edino, kar se v SLO "vojski" dogaja, so kadrovske zadeve in nabiranje negativnih ocen o njeni ne funkcionalnosti. Važno je, da se imajo nekateri "fajn"... 😎

  +14 0
 • krucifix / 30.04.2019. ob 12:15 +15 - 1

  TO, KAR S SLOVENSKO VOJSKO DELA TA KLOVN JE PA ŽE VIŠEK. SRAMOTA. NI ČUDNO, ČE IMAMO TAKO "DOBRO VAROVANO DRŽAVO".

  +15 - 1
 • renonisan / 30.04.2019. ob 11:55 +14 - 1

  Šarec, skini ga takoj. Tega lažnivega in nesposobnega klukca pa mam res že dovolj. Kak lahko taki kretenizem odstavlja in postavlja poveljnike. Daj Šarec ---- spreglej že enkrat.

  +14 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin