Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2019,
13.56

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

8

Natisni članek

Slovenska vojska Karl Erjavec Borut Pahor Alenka Ermenc

Ponedeljek, 1. 4. 2019, 13.56

5 let

Pahor izrekel podporo Ermenčevi, Erjavec o menjavi ne razmišlja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

8

Predsednik republike Borut Pahor se je odzval na poročanje medijev, da naj bi načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc odstavili. "Ne predstavljam si, da bi se v letu dni zgodila še tretja zamenjava na vrhu vojske. Za to bi morali biti res utemeljeni razlogi, takih ne vidim," je dejal. Minister Karl Erjavec o menjavi ne razmišlja.

Predsednik Borut Pahor je spomnil, da slovenska država zdaj namenja Slovenski vojski (SV) bistveno več finančnih sredstev. 

Alenka Ermenc
Novice Minister Erjavec ne razmišlja o menjavi generalmajorke

"Generalka Ermenčeva ima vse potrebne kvalifikacije in izkušnje, zato sem tudi ob njenem imenovanju, potem ko sem dvakrat izrazil pomisleke o spremembah v vrhu generalštaba, izrekel podporo njenemu imenovanju in hkrati tudi v izjavi posebej podčrtal, da pričakujem, da bo zdaj slovenska politika enotno podprla njeno delo in delo Generalštaba SV, zato da bomo vsi skupaj SV usposobili in pripravili za izzive v 21. stoletju," je povedal Pahor.

Pahor ne vidi razlogov za zamenjavo Ermenčeve

Predsednik države je spomnil, da mu bosta v petek minister za obrambo Karl Erjavc in načelnica generalštaba Alenka Ermenc predala poročilo o stanju pripravljenosti SV. Poročilo bodo po koncu pogovora tudi predstavili javnosti in odgovarjali na vprašanja.

Predsednik Pahor zaupa v delo generalmajorke Alenke Ermenc. | Foto: STA , Predsednik Pahor zaupa v delo generalmajorke Alenke Ermenc. Foto: STA ,

Pahor si želi, da bi SV izkoristila to priložnost, ki jo ima po dolgih letih, saj da slovenski proračun vendarle zdaj namenja bistveno več finančnih sredstev za njen razvoj kot pred tem: "Pri imenovanju generalke Ermenčeve sem izrazil prepričanje, da lahko ona skupaj z vsemi vodilnimi v SV zagotovi, da v tem času povečanja sredstev za obrambo posodobi SV in jo pripravi za izzive doma in zunaj, ki jih pričakujemo."

Alenka Ermenc
Novice Alenka Ermenc na čelo generalštaba Slovenske vojske

Erjavec o zamenjavi ne razmišlja

Tudi minister Erjavec o zamenjavi ne razmišlja. "Pričakujem pa polno zavzemanje pri izvajanju potrebnih nalog, saj SV potrebuje polno dinamiko, če želimo doseči premike," je pojasnil Erjavec, ki zdravstvenega stanja načelnice ni hotel komentirati. Z ministrstva za obrambo so nato sporočili, da je Ermenčeva v dobri delovni kondiciji in da brez zdravstvenih omejitev opravlja svojo dolžnost načelnice. Namigovanja nekaterih medijih o zdravju Ermenčeve so po njihovih navedbah le ugibanja in niso resnična.

O zamenjavi Ermenčeve ne razmišlja niti obrambni minister Karl Erjavec. | Foto: STA , O zamenjavi Ermenčeve ne razmišlja niti obrambni minister Karl Erjavec. Foto: STA ,

Ermenčeva je bila zaradi bolezni v domači oskrbi od 9. do 21. marca, po tem datumu pa je vsak dan več kot deset ur na delovnem mestu, so navedli na ministrstvu. Dodali so, da se načelnica pripravlja za poročanje o pripravljenosti SV za lansko leto. Poročilo je Erjavec sicer že posredoval predsedniku Pahorju.

Slovenska vojska vojak
Novice Kaj čaka Alenko Ermenc? #video #infografika

Mediji poročali o možnosti zamenjave na vrhu vojske

Mediji so mogočo zamenjavo Ermenčeve povezovali tudi s pričakovano vnovično slabo oceno slovenske vojske v poročilu o stanju pripravljenosti. Erjavec je sicer že novembra v intervjuju za STA dejal, da bo z nakupi nove opreme SV lažje spremenila oceno pripravljenosti iz negativne v pozitivno.

A to se letos še ne bo zgodilo. "Že zaradi metodologije presojanja ni mogoče drugače, saj sta med nujnimi pogoji številčnost kadra in oprema. Enote tudi prihodnje leto ne bodo kadrovsko izpopolnjene. Tudi bolje opremljene ne bodo čez noč," je tedaj dejal Erjavec. "Moj cilj je, da bi vojska pozitivno oceno dosegla v letu 2020," je takrat dodal minister.

Ne spreglejte