Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2018,
10.51

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

5

Natisni članek

Slovenska vojska Alenka Ermenc Alan Geder

Sreda, 28. 11. 2018, 10.51

5 let, 4 mesece

Kaj čaka Alenko Ermenc? #video #infografika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

5

"Ureditev plač v vojski je eden glavnih izzivov, ki čakajo novo načelnico generalštaba Alenko Ermenc. Če tega ne bo, bo vojaški poklic v celoti nekonkurenčen na trgu delovne sile," pravi nekdanji načelnik generalštaba Alojz Šteiner.

"Glede na to, da so njenega predhodnika Alana Gederja zamenjali in da je bila nedavno imenovana za generalinjo, drugega kandidata najbrž sploh niso imeli. Verjetno je bila edina izbira. Če bi bilo imenovanih več generalov, bi politika imela več možnosti. Šla je po vojaški karierni poti. V profesionalni vojski prisegamo na enake možnosti in enako dostopnost. Bila je tudi namestnica, zato je to neka naravna pot," poudarja Šteiner.

Video: Planet TV

Alenka Ermenc
Novice Slovenska vojakinja postala zvezda svetovnih medijev #video

Ustaviti mora negativne trende

Meni, da Ermenčeva ne bo imela lahkega dela in da jo čakajo izredno zahtevni izzivi, "da ustavi negativne trende, da konsolidira stanje in postavi temelje za nov zagon".

"Kadrovska konsolidacija je na prvem mestu. Ta vključuje pridobitev manjkajočih ljudi, rešitev vprašanja prihodov in odhodov iz vojske, ker zdaj nekateri ne gredo ven, ki bi po zakonu lahko šli, in zadržujejo častniška mesta, in pridobitev novih vojakov. Drugi vidik, ki je mogoče celo glavni, pa je ureditev plač v vojski. Če tega ne bodo uredili, bo vojaški poklic v celoti nekonkurenčen na trgu delovne sile," je prepričan.

Alenka Ermenc
Novice Alenka Ermenc na čelo generalštaba Slovenske vojske

Alojz Šteiner meni, da Ermenčeva ne bo imela lahkega dela in da jo čakajo izredno zahtevni izzivi, "da ustavi negativne trende, da konsolidira stanje in postavi temelje za nov zagon". | Foto: STA , Alojz Šteiner meni, da Ermenčeva ne bo imela lahkega dela in da jo čakajo izredno zahtevni izzivi, "da ustavi negativne trende, da konsolidira stanje in postavi temelje za nov zagon". Foto: STA ,

"Dividende iz časov vstopa v Nato smo pokurili"

Dokler ne bo ljudi, je vprašanje oborožitve in druge opreme lahko po Šteinerjevem mnenju tudi sekundarnega pomena, a bo, kot dodaja, treba rešiti tudi vprašanja glede tehnične modernizacije vojske. 

"Nekaj let smo na tem področju stagnirali. Smo na repu lestvice držav po vlaganjih v razvoj. Razvojno dividendo iz časa, ko smo vstopali v Nato, smo pokurili. Zdaj je ta oprema postala starejša, slabša in če je ne bodo nadomestili, bomo imeli še naprej takšne zgodbe o slabih in raztrganih čevljih, ki se pojavljajo ob vsakokratni menjavi načelnika," opozarja.

Alenka Ermenc
Novice Alenka Ermenc - edina ženska na čelu vojsk članic Nata #video

"Mislim, da bo med vsemi dosedanjimi načelniki generalštaba, vključno s tistim, ki je šel v osamosvojitveno vojno, imela zelo težko, če ne celo najtežjo nalogo, zato ji je treba dati maksimalno podporo, najprej politično," je sklenil.

Dosedanjega načelnika Generalštaba SV Alana Gederja in njegovo naslednico Ermenčevo je dopoldne sprejel predsednik republike Borut Pahor, zgodaj popoldne bo sledila slovesnost ob primopredaji in predaja bojnega prapora Slovenske vojske.

 

 Ermenčeva je na današnji slovesnosti z vojaškimi častmi prevzela bojni prapor Slovenske vojske in s tem funkcijo načelnice Generalštaba Slovenske vojske. Kot je poudarila v nagovoru, bo njeno vodilo "delaj in ne govori", kar je tudi njeno osebno načelo.

 "Državljani od Slovenske vojske pričakujejo, da bo svoje poslanstvo in naloge izpolnjevala profesionalno in učinkovito. Pri vodenju vojske se bom osredotočila na status in opremljenost pripadnikov, na cilje zmogljivosti, vojaško infrastrukturo ter znanje, ki je osnovni gradnik vsake profesije," je v zanjo značilno kratkem nagovoru poudarila Ermenčeva. STA

 

Ne spreglejte