SiolNET. Novice Slovenija
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Alenka Ermenc - edina ženska na čelu vojsk članic Nata #video

0,49

termometer

Alenka Ermenc, ki je bila doslej namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV), se bo v sredo zavihtela na njen vrh. Že doslej je bila po položaju in činu najvišje med pripadnicami SV, sedaj pa bo tudi edina ženska na čelu vojsk članic Nata. V SV deluje od njenih začetkov, njeno pot pa, kot pravi, "vodi ljubezen do domovine".

Ermenčevo, ki je v SV zaposlena 27 let in je veteranka vojne za Slovenijo 1991, so v generalmajorko povišali prejšnji teden, za načelnico imenovali danes, v sredo pa bo od predhodnika Alana Gederja prevzela bojno zastavo SV. V svoji vojaški karieri je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni ter strateški ravni vodenja in poveljevanja v SV. Vodstvene formacijske dolžnosti v SV opravlja od leta 2001. V čin brigadirke je bila povišana 13. maja 2011, marca letos pa je bila imenovana za namestnico načelnika generalštaba.

Iskratel Posel danes Zaposlene je strah prodaje Iskratela Nemcem

Že takrat je Ermenčeva postala prva ženska na tako visokem položaju v SV in širše. Celo v vojskah držav članic Nata namreč po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba.

V začetku meseca pa je vlada podala še soglasje k predlogu za njeno povišanje v čin generalmajorke. Odločitev o povišanju v generalski čin je sicer v pristojnosti vrhovnega poveljnika obrambnih sil, soglasje pa poda vlada na predlog pristojnega ministra.

Pahor: Ermenčeva izpolnjuje visoke strokovne kriterije

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je Ermenčevo v generalski čin povišal na slovesnosti s posebnimi vojaškimi častmi, ki jo je v predsedniški palači priredil v petek, na dan generala Rudolfa Maistra.

Alenka Ermenc Foto: Twitter - Voranc

Ob tem je izpostavil, da je bila Ermenčeva, ki se je leta 1991 pridružila Teritorialni obrambi RS in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo, med tedanjimi pripadniki nastajajoče Slovenske vojske, ki je morala ubraniti našo državo po razglasitvi samostojnosti. Njeno povišanje v generalski čin je Pahor ocenil kot "edinstven trenutek zanjo, za Slovensko vojsko, za našo nacionalno in državljansko samozavest, za našo domovino in državo".

Tudi danes ji je Pahor izrekel podporo in med razlogi navedel, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije, ima bogate vodstvene izkušnje in izkazuje odločnost za opravljanje nalog. Poleg tega Pahor pričakuje, da je končno nastopil čas za združitev vseh političnih, vojaških in družbenih moči za dvig pripravljenosti Slovenske vojske v naslednjem letu vsaj za eno oceno.

Google Digisvet Zveza potrošnikov Slovenije s pritožbo proti Googlu: preverite, zakaj
"Trend poslabševanja varnostnih razmer v svetu se nadaljuje in čeprav Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, mora v relativno kratkem času zagotoviti tudi vojaški vidik svoje vsestranske varnosti," so predsednikove besede sporočili iz njegovega urada.
Zadnjima dvema zamenjavama je sicer nasprotoval, zato je v pogovoru z obrambnim ministrom Erjavcem izrazil pričakovanje, da bodo ob imenovanju nove načelnice generalštaba združili vse moči in iskali strokovno in politično zahtevne odgovore na izzive posodobitve Slovenske vojske brez nadaljnjih premalo premišljenih zamenjav v vrhu Slovenske vojske.

Njeno pot "vodi ljubezen do domovine, očetnjave"

Alenka Ermenc Foto: STA Ermenčeva je v petkovem nagovoru ob povišanju poudarila, da njeno pot "vodi ljubezen do domovine, očetnjave". "Res, da pot ni vedno lahka, vendar se z vztrajnim delom, motiviranostjo in pozitivnim mišljenjem lahko premaknejo meje (ne)mogočega. Zavedam pa se, da je vojska zmagovita zgolj s kolektivnimi napori in da povprečni nikoli ne zmagajo," je dejala.

"Zame sta vedno unovčljivi dve valuti: znanje in delo. Njuni spremljevalci pa so profesionalnost, motiviranost, žrtvovanje in vztrajnost. To so vrednote Slovenske vojske," je še pojasnila.

V pogovorih za medije je pred meseci ocenila, da imajo pripadnice ženskega spola v SV glede kariernega razvoja popolnoma enake možnosti kot moški.

Materi treh otrok sprostitev predstavljajo vrt in zelišča

Obenem je razkrila tudi, da je ljubiteljica deskanja na snegu, sprostitev pa ji predstavljajo vrt in zelišča. Ermenčeva je sicer mati treh danes odraslih otrok in z družino živi v Kamniku.

Šolala se je doma in v tujini. Diplomirala je na ljubljanski fakulteti za družbene vede in pridobila naziv diplomirane politologinje. Leta 2008 je zaključila šolanje na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies), podiplomsko izobraževanje pa je končala leta 2009 na King's College University of London in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij.

Med drugim je sodelovala na mednarodni operaciji Kfor, kjer je denimo opravljala delo načelnice za kadrovske zadeve v poveljstvu sil ter svetovala poveljniku Kforja. Prav tako je sodelovala na številnih vajah SV doma in v tujini ter na vajah Nata in EU s področja kriznega upravljanja.

predavalnica profesor študenti Novice Študentje še vedno brez štipendij: Ne vedo, kdo ima mojo vlogo, niti kdaj bo rešena

Prejela številna domača in tuja priznanja

Za svoje delo na vojaško-obrambnem področju je Ermenčeva prejela številna domača in tuja priznanja. Med priznanji ministrstva za obrambo in SV so bronasta medalja generala Maistra z meči, srebrna in zlata medalja generala Maistra, bronasta, srebrna in zlata medalja SV in medalja v službi miru. Prejela pa je tudi Natovo medaljo za sodelovanje na mirovnih operacijah in red za zasluge pro merito Melitensi v stopnji komendatorja z meči.

Šarec o ženskah na čelu vojske in policije: To kaže, da kot družba postajamo zrelejši

Premier Marjan Šarec je ob današnjem imenovanju načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc dejal, da je ponosen, da bosta tako na vrhu vojske kot policije ženski. "Obe sta izjemno sposobni, zelo predani svojemu delu in to je tisto, kar šteje," je dejal in dodal, da to kaže tudi, da kot družba postajamo zrelejši.

Kakšnih mednarodnih odzivov na imenovanje prve načelnice generalštaba v slovenski zgodovini in širše zjutraj Šarec še ni imel. "A kar se mene tiče, je to samoumevno. Nikoli nisem gledal na to, ali je nekdo moški ali ženska, pač pa na to, ali so sposobni ali ne," je poudaril. "In to, da imamo na čelu policije in vojske žensko, kaže, da kot družba postajamo zrelejši in da bo tisti, ki se bo še spraševal, ali je to dobra odločitev, pač osamljen," je dodal.

Spomnil je, da so ženske v naši družbi že zdavnaj dobile pravico delati "vse, kar si želijo, za kar so sposobne in prav je tako". In slovenska policija in vojska si zaslužita na čelu najboljše, je izpostavil.

Šarec: Želim, da sta slovenska policija in vojska takšni, kot se spodobi za uniformo

O Ermenčevi in Tatjani Bobnar, ki kot v. d. direktorja policijo vodi od začetka oktobra, ima Šarec dobro mnenje. Na vprašanje, ali bo torej Bobnarjeva, ki kandidira tudi za poln mandat, ostala na vrhu policije, je dejal, da ne želi na nikogar izvajati pritiska. "Moje osebno mnenje pa je, da je izjemno sposobna, da je, kolikor sem jo imel priložnost spoznati, izjemno sistematična in zna tudi dati povelje, kar je v hierarhični organizaciji, kot sta policija in vojska, pomembno."

Menjava na vrhu vojske je bila sicer za nekatere nepričakovana. Šarec pravi, da je bil to predlog ministra za obrambo Karla Erjavca. "Verjamem, da bo nova načelnica znala biti prodorna, da se bodo zadeve peljale, kot se morajo. Ne želim več zgodb s čevlji, z ukradenim strelivom, ne želim šlamparij. Želim, da sta slovenska policija in vojska takšni, kot se spodobi za uniformo. Čast, odgovornost, služenje domovini. Tu ne bo popuščanja," je bil jasen. Ob tem je zagotovil, da sta obe organizaciji zanj enako pomembni: "To je, kot bi me kdo vprašal, katero hčer imam raje - obe enako."

Džamal Hašodži Novice Turški zunanji minister razkril grozljivo vsebino posnetkov Hašokdžijevega umora Vinjeta 2019, vinjeta Digisvet Vinjeta 2019: kaj morate vedeti, da se ne boste veselili prehitro

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin