Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2019,
13.12

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

21

Natisni članek

Žan Mahnič Obveščevalno varnostna služba ovadba

Petek, 10. 5. 2019, 13.12

4 leta, 11 mesecev

Obveščevalna služba ovadila Mahniča

SDS vložila interpelacijo zoper Erjavca, Šarec zadovoljen s poročilom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

21

Karl Erjavec | Foto STA

Foto: STA

Poslanska skupina SDS je vložila interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca. Med drugim mu očitajo zlorabo OVS, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje, je povedal poslanec Žan Mahnič. Tega pa je OVS zaradi izdaje tajnih podatkov naznanila policiji.

Karl Erjavec
Novice Erjavec: Interpelacija je neutemeljena

Očitke ministru Karlu Erjavcu so po besedah poslanca SDS ter podpredsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Žana Mahniča strnili v štiri točke. Očitajo mu odgovornost za kršitev 32. člena zakona o obrambi in prekoračitev zakonskih pooblasti zaradi zlorabe vojaške obveščevalne službe (OVS) ter odgovornost za kršitev 45. člena v povezavi z 98. a členom zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. členom zakona o službi v Slovenski vojski zaradi po njihovem mnenju nezakonite razrešitve Škerbinca.

SDS ministru očita laganje in zavajanje javnosti

Ministru v SDS očitajo še odgovornost za prekoračitev pristojnosti, zavajanja, laganja poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Nazadnje mu očitajo še dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe, je pojasnil Mahnič.

Žan Mahnič | Foto: Žan Mahnič

Po poslančevih ocenah je Erjavec s tem, ko je Miho Škerbinca razrešil brez obrazložitve, kršil navodila o pooblastilih za imenovanje in razrešitev v SV. Ta v drugem členu določajo, da načelnik Generalštaba SV predlaga ministru za obrambo s pisnim obrazloženim predlogom imenovanja in razrešitve poveljnikov in njihovih namestnikov, ki jih v skladu z zakonom imenuje in razrešuje minister.

Mahnič je spomnil še na določilo zakona o obrambi, ki govori o imenovanju in razreševanju poveljnikov na podlagi službenih potreb. Po njegovem prepričanju bi bil lahko Škerbinc razrešen izključno iz tega razloga.

Miha Škerbinc | Foto: STA , Miha Škerbinc Foto: STA ,

Minister se je po Mahničevih navedbah tudi zelo zapletal in lagal javnosti o razlogih za Škerbinčevo razrešitev. Spomnil je na na izjave o domnevnem neprimernem govorjenju Škerbinca o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba SV Alenki Ermenc ter nočnem streljanju na Počku. Prav tako je minister po poslančevem mnenju lagal, ko je trdil, da nima poročila OVS o izsledkih zaslišanj vojakov. OVS je namreč v njih preverjal Škerbinčevo ravnanje.

Po Mahničevih navedbah je 3. aprila OVS začel zasliševanje, na tej podlagi pa je bil, tako pravi Mahnič, Škerbinc 5. aprila razrešen s funkcije.

OVS začel aktivnosti po ustnem naročilu

Skupina komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na OVS opravila nadzor. Direktor Dejan Matijevič jim je povedal, da je OVS začel z aktivnostjo na podlagi ustnega naročila ministra, direktor pa je ustno naročil OVS, kaj naj naredi.

Pri tem se je skliceval na prvo alinejo 32. člena zakona o obrambi, je pojasnil Mahnič. "S tem sta minister in Matijevič kršila zakon, ker na podlagi te alineje varnostniki ne morejo izvajati takšnih nalog, kot so jih," je povedal in menil, da minister zavaja, ko govori, da so govorice ogrožale varnost načelnice generalštaba.

Obrambni minister Karl Erjavec | Foto: STA , Obrambni minister Karl Erjavec Foto: STA ,

Če bi to želeli pravilno izvesti, bi morala Ermenčeva po Mahničevem mnenju podati kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu zaradi obrekovanja. Na tej podlagi bi lahko kriminalisti OVS začeli zbiranje obvestil.

Med drugim je pojasnil tudi sklepe Knovsa, ki so obremenjujoči za Erjavca. Ob tem je Mahnič opozoril zlasti na sklep, da se Knovs strinja z vodstvom OVS, da v tem primeru ni šlo za zbiranje informacij za predkazenski postopek, zato opravljeno nalogo lahko štejejo kot klasično obveščevalno dejavnost. Te pa po Mahničevih navedbah nikakor ne smejo izvajati varnostniki OVS.

Generalmajorka Alenka Ermenc. | Foto: STA , Generalmajorka Alenka Ermenc. Foto: STA ,

Knovs je sicer aprila ugotovil, da je Erjavec zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev Škerbinca. Mahnič je kot podpredsednik Knovsa takrat na novinarski konferenci javno pojasnil, da je OVS na podlagi govoric in sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc, zaslišala 25 pripadnikov vojske, obenem pa navedel, da zaslišani vojaki niso mogli potrditi teh govoric.

Ugotovilo se je, tako poslanec, da je komentiral zdravstveno stanje Ermenčeve po tistem, ko so o tem ugibali že v medijih, prav tako pa da je želel pomiriti, da je načelnica že operativna. Erjavec je povedal, da je s poročilom seznanjen, a je tajno in ga zato ne razkriva.

Obveščevalna služba ovadila Mahniča

Danes pa je OVS Mahniča naznanila policiji, po informacijah STA mu očitajo izdajo tajnih podatkov. Mahnič je očitke že zanikal in v  odzivu na novico zatrdil, da tajnih podatkov ni izdal. Kot je dejal, pa ga čudi, da OVS in njen direktor Matijevič nimata toliko poguma, da bi proti njemu podala kazensko ovadbo zaradi izdaje tajnih podatkov, temveč sta ga naznanila policiji.

"Vse, kar sem povedal, sem povedal na podlagi pooblastila, ki mi ga je dala komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb," je na današnji novinarski konferenci, na kateri je predstavil interpelacijo ministra za obrambo Karla Erjavca, povedal Mahnič. 

Žan Mahnič | Foto: STA , Foto: STA ,

Vojaška obveščevalna služba proti njemu ni podala kazenske ovadbe zaradi izdaje tajnih podatkov, ker po njegovem mnenju niso prepričani, ali gre za izdajo tajnih podatkov. "V primeru kazenske ovadbe se že veselim odškodninske tožbe zaradi vložitve kazenske ovadbe, ki se je izkazala za krivo," je pristavil.

Na Twitterju je še navedel, da je Matijevič predstavil poročilo OVS v primeru poveljstva sil, pri tem pa prej ni povedal, kakšne stopnje tajnosti je. "Ker je Knovs sprejel sklepe, da je OVS deloval nezakonito, in me pooblastila, da to predstavim javnosti, tajnih podatkov nisem izdal," je prepričan.

"Erjavec pospešuje razkroj slovenske vojske"

Namesto tega pa ocenjuje, da se z Erjavcem pospešeno nadaljuje razkroj SV: "Erjavec je sinonim za izgubo morale v SV, odhod pripadnikov, je izrazito proruski politik, ki Slovenijo vodi stran od zavezništva."

Kljub temu da se minister za zunanje zadeve Miro Cerar po Mahničevem mnenju trudi, da bi bila zunanja politika Slovenije v skladu z njeno deklaracijo, "Erjavec dela vse za to, da ne bi izpolnil zavez, ki sta jih zaveznikom dala nekdanja premierja Alenka Bratušek in Miro Cerar".

Karl Erjavec in Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Erjavec je sicer večino očitkov, ki so se pričakovano znašli v interpelaciji, zanikal že pred dnevi in menil, da za interpelacijo ni pravne podlage. Po njegovem mnenju gre za politično dejanje, usmerjeno v poslabšanje položaja v SV in v poskus oslabitve vlade. Prepričan je, da interpelacija ne bo uspešna, saj da ni ravnal nezakonito.

Svoje ravnanje je pojasnil tudi v poročilih, ki jih je poslal premierju Marjanu Šarcu. Ta je presodil, da je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja in "da bo znal odločitve in ravnanja ustrezno argumentirati tudi v postopku interpelacije".

Kot je poudaril premier, na podlagi poročil v Erjavčevem ravnanju ne vidi ničesar spornega. "Minister je ravnal zakonito. Tudi to pripisujem predvolilnemu času," je Šarec dodal v izjavi za medije ob robu akademije ob mednarodnem dnevu babic in mednarodnem dnevu medicinskih sester na Brdu pri Kranju.

Premier Marjan Šarec | Foto: STA , Premier Marjan Šarec Foto: STA ,

Interpelacija ministra za obrambo Karla Erjavca, ki jo je danes vložila SDS, je prva interpelacija zoper katerega od članov aktualne vlade pod vodstvom Marjana Šarca, ki je zaprisegla 13. septembra lani. Je tudi tretja interpelacija obrambnega ministra v zgodovini. Erjavec je sicer interpelacijo prestal že leta 2016, tedaj v vlogi zunanjega ministra.

Stranske zadržane

Kako se bo razpletla tokratna, stranke večinoma še ne razkrivajo. V NSi in koalicijski SAB želijo najprej počakati na argumente ministra. Obenem v SAB od Šarca pričakujejo enake vatle kot pri drugih ministrih, ki so že morali zapustiti vlado. Prvi je bil prav iz vrst SAB Marko Bandelli. Šarec je sicer danes ocenil, da je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja.

SNS pa so že danes napovedali podporo interpelaciji. Ne le zaradi očitkov, ki jih je navedel SDS, temveč tudi zaradi nekaterih izjav Erjavca.

Ne spreglejte